To Apple Music θα πληρώνει περισσότερο τους καλλιτέχνες για τα τραγούδια σε Spatial Audio

Το Apple Music προχωρά στην επιβράβευση περιεχομένου υψηλότερης ποιότητας.

Το Apple Music θα καταβάλλει υψηλότερα πνευματικά δικαιώματα στη μουσική που κυκλοφορεί στην υπηρεσία streaming σε Spatial Audio, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία.

«Καθώς οι τεχνολογίες μας συνεχίζουν να εξελίσσονται για να επιτρέπουν στους καλλιτέχνες παντού να δημιουργούν περιεχόμενο υψηλότερης ποιότητας από ποτέ, πιστεύουμε ότι οι καλλιτέχνες θα πρέπει να ανταμείβονται κατάλληλα γι’ αυτό», ανέφερε το Apple Music στην ανακοίνωσή του προς τους συνεργάτες του.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι η αλλαγή θα ξεκινήσει με τις πληρωμές των δικαιωμάτων που θα καταβληθούν στα τέλη Ιανουαρίου και ότι τα τραγούδια που είναι διαθέσιμα στο Spatial Audio θα λαμβάνουν πλέον έως και 10 τοις εκατό υψηλότερο ποσοστό δικαιωμάτων σε σχέση με τα υπόλοιπα τραγούδια.

Διαφήμιση

Οι ακροατές δεν χρειάζεται απαραίτητα να ακούνε την έκδοση των τραγουδιών σε Spatial Audio για να λάβουν τα συγκεκριμένα τραγούδια το υψηλότερο ποσοστό δικαιωμάτων – απλώς τα τραγούδια πρέπει να είναι επίσης διαθέσιμα σε Spatial Audio.

«Αυτή η αλλαγή δεν αποσκοπεί μόνο στην επιβράβευση περιεχομένου υψηλότερης ποιότητας, αλλά και στη διασφάλιση ότι οι καλλιτέχνες αποζημιώνονται για τον χρόνο και την επένδυση που έκαναν για τη μίξη στο Spatial», σημειώνει το Apple Music.

Το Spatial Audio, το οποίο δημιουργήθηκε μέσω της τεχνολογίας της Dolby Atmos, είναι διαθέσιμο στο Apple Music από το 2021.

Κατά την κυκλοφορία του Spatial Audio, η Apple είχε περιγράψει τη νέα εμπειρία ήχου ως επανάσταση στην ακρόαση μουσικής, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για ένα παρόμοιο άλμα όπως αυτό που σημειώθηκε όταν το στερεοφωνικό ηχητικό σύστημα αντικατέστησε το μονοφωνικό πρότυπο ως τυπική μορφή ήχου.

Διαφήμιση
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Apple: Πρόστιμο 1,84 δισ. ευρώ από την ΕΕ για παρεμπόδιση της αγοράς streaming μουσικής

Στην καλύτερη περίπτωση, πρόκειται για μία εξαιρετικά εμβυθιστική εμπειρία παρόμοια με τον ήχο surround. Σε άλλες περιπτώσεις, ορισμένοι κριτικοί και ακροατές υποστηρίζουν ότι οι διαφορές μπορεί να είναι λιγότερο αισθητές ή εντυπωσιακές.

Η προώθηση του Spatial Audio

Δεν είναι σαφές πόσα τραγούδια και καλλιτέχνες θα λάβουν αυξημένα πνευματικά δικαιώματα από τη νέα πολιτική.

Η Apple δεν παρείχε συγκεκριμένο αριθμό στην ανακοίνωσή της σχετικά με το πόσα τραγούδια είναι διαθέσιμα σε Spatial Audio στην πλατφόρμα, αλλά δήλωσε ότι ο αριθμός έχει αυξηθεί κατά 5.000 τοις εκατό από την έναρξη της διαθεσιμότητάς του.

Η εταιρεία τόνισε επίσης ότι περίπου το 80 τοις εκατό των τραγουδιών που μπήκαν πέρυσι στο Daily Top 100 του Apple Music κυκλοφόρησαν σε Spatial Audio.

Ενώ γίνεται όλο και πιο συχνό το φαινόμενο οι νέες κυκλοφορίες να είναι συμβατές με το Spatial Audio, υπάρχουν ακόμα πολλά κλασικά άλμπουμ από το παρελθόν που κυκλοφόρησαν πριν από την παρουσίαση του Spatial Audio το 2021 και τα οποία δεν έχουν ακόμα τύχει ανάλογης ηχητικής βελτίωσης.

Διαφήμιση

Επίσης, δεν είναι απολύτως κατανοητό γιατί η Apple ενισχύει τα δικαιώματα του Spatial Audio.

Ένα δημοσίευμα του Bloomberg από τον Δεκέμβριο πρότεινε ότι η αύξηση της ποσότητας της μουσικής με Spatial Audio θα μπορούσε να ενθαρρύνει τους καταναλωτές να αγοράσουν περισσότερα προϊόντα της Apple.

Ο ήχος υψηλών προδιαγραφών

Το Spatial Audio αποτελεί επίσης παράγοντα διαφοροποίησης από ορισμένες ανταγωνιστικές πλατφόρμες streaming, όπως το Spotify.

Ο ήχος υψηλών προδιαγραφών αποτελεί σημαντικό στοιχείο προώθησης τα τελευταία χρόνια για την Apple, η οποία ξεκίνησε επίσης την παροχή ήχου υψηλότερης ποιότητας χωρίς απώλειες (lossless audio) δωρεάν σε όλους τους συνδρομητές του Apple Music.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψηφίζει υπέρ των δικαιότερων αμοιβών στους δημιουργούς από το streaming

Ενώ το Amazon Music ξεκίνησε τη δωρεάν διάθεση ήχου χωρίς απώλειες αμέσως μετά την ανακοίνωση της Apple, το Spotify δεν έχει προσφέρει ακόμη μία παρόμοια δυνατότητα, αν και η εταιρεία έχει συζητήσει την ιδέα του ήχου hi-fi.

Το Apple Music έχει προωθήσει δυναμικά το Spatial Audio από την έναρξή του πριν από δύο και πλέον χρόνια.

Η Apple έχει εξοπλίσει αρκετά από τα ακουστικά της με δυνατότητες Spatial Audio και η υπηρεσία streaming παρουσιάζει σε περίοπτη θέση τις νέες κυκλοφορίες σε Spatial Audio κοντά στην κορυφή της σελίδας περιήγησης του Apple Music.

Διαφήμιση

Τελευταία Νέα

Alesso και Nate Smith ενώνουν τους κόσμους τους στο «I Like It»

Τα δυνατά house beats του Alesso συναντούν τη συγκινητική...

Οι Primal Scream επιστρέφουν με το νέο άλμπουμ «Come Ahead»

Το πρώτο άλμπουμ των Primal Scream μετά από οκτώ...

Η Charli XCX θέλει να κάνει ένα άλμπουμ εμπνευσμένο από τον Lou Reed

«Αυτό σίγουρα θα ήταν μία πολύ μεγάλη στροφή», σημείωσε...

Η Ariana Grande είναι η νέα πρέσβειρα της Swarovski

Η Ariana Grande δηλώνει ενθουσιασμένη για τη συνεργασία της...

Adele: «Θα κάνω ένα μεγάλο διάλειμμα από τη μουσική»

Η Adele θέλει να κάνει ένα «μεγάλο διάλειμμα» από τη μουσική βιομηχανία για να ασχοληθεί με «άλλα δημιουργικά πράγματα». Η...

Top Stories

Μαρίνα Σάττι: Το video του «Αχ, Θάλασσα» ρίχνει φως σε μία ξεχασμένη τραγωδία

Η Μαρίνα Σάττι απευθύνει έναν φόρο τιμής στους σχεδόν...

Adele: «Θα κάνω ένα μεγάλο διάλειμμα από τη μουσική»

Η Adele θέλει να κάνει ένα «μεγάλο διάλειμμα» από...

Stevie Nicks και Harry Styles τραγούδησαν μαζί στη σκηνή

Η Stevie Nicks και ο Harry Styles απέτισαν φόρο...

Ο Eminem κυκλοφορεί το νέο άλμπουμ «The Death Of Slim Shady (Coup De Grâce)»

Η χαριστική βολή του Eminem στον Slim Shady. Ο Eminem...

Η Katy Perry σπάει τα στερεότυπα με το εκρηκτικό «Woman’s World»

Η Katy Perry επέστρεψε με μία ωδή στις γυναίκες...