Apple: Πρόστιμο 1,84 δισ. ευρώ από την ΕΕ για παρεμπόδιση της αγοράς streaming μουσικής

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι η Apple εμπόδισε τους Ευρωπαίους καταναλωτές να κάνουν μία ελεύθερη επιλογή στην αγορά των υπηρεσιών streaming μουσικής.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε στην Apple ένα ιλιγγιώδες πρόστιμο ύψους 1,84 δισεκατομμυρίων ευρώ για παραβίαση των κανόνων αντιμονοπωλιακού ανταγωνισμού στην αγορά των υπηρεσιών streaming μουσικής στην πλατφόρμα της για κινητά τηλέφωνα, το iOS.

Το πρόστιμο εστιάζει στην εφαρμογή από την Apple όρων αποτροπής διαφήμισης (anti-steering provisions), οι οποίοι περιορίζουν τη δυνατότητα των εφαρμογών streaming μουσικής να ενημερώσουν τους καταναλωτές για φθηνότερες προσφορές εκτός του App Store της Apple.

Η εταιρεία διαθέτει τη δική της υπηρεσία streaming μουσικής, το Apple Music, και οι ανταγωνιστές – όπως το Spotify – υποστηρίζουν ότι οι περιορισμοί τους βάζουν σε μειονεκτική θέση σε σύγκριση με τον διαχειριστή της πλατφόρμας.

Διαφήμιση

Σε απόφασή της που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα 4 Μαρτίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι ο περιορισμός αυτός εμπόδισε τους Ευρωπαίους καταναλωτές να κάνουν μία ελεύθερη επιλογή.

«Οι κανόνες της Apple κατέληξαν να βλάψουν τους καταναλωτές», δήλωσε η επικεφαλής της Επιτροπής για τον ανταγωνισμό, Margrethe Vestager κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

«Αποκρύφτηκαν κρίσιμες πληροφορίες με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να μην μπορούν να χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά τις υπηρεσίες ή να κάνουν συνειδητές επιλογές», συνέχισε.

«Ορισμένοι καταναλωτές ενδέχεται να πλήρωσαν περισσότερο επειδή δεν γνώριζαν ότι θα μπορούσαν να πληρώσουν λιγότερο εάν εγγραφή εκτός της εφαρμογής. Και άλλοι καταναλωτές μπορεί να μην κατάφεραν καθόλου να εγγραφούν στον προτιμώμενο πάροχο υπηρεσιών streaming μουσικής επειδή απλά δεν μπορούσαν να τον βρουν», ανέφερε.

Διαφήμιση

Σύμφωνα με τη Μargrethe Vestager, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε ότι οι κανόνες της Apple έχουν ως αποτέλεσμα την απόκρυψη βασικών πληροφοριών από τους καταναλωτές σχετικά με τις τιμές και τα χαρακτηριστικά των υπηρεσιών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Το Spotify δεν αποχωρεί τελικά από την Ουρουγουάη - Η διαμάχη για τις αμοιβές των καλλιτεχνών

«Κατά συνέπεια, δεν είναι ούτε αναγκαίοι ούτε εύλογοι για την παροχή του App Store στις κινητές συσκευές της Apple. Επομένως, τα θεωρούμε άδικους εμπορικούς όρους, καθώς επιβλήθηκαν μονομερώς από μία κυρίαρχη εταιρεία», τόνισε.

Η καταγγελία του Spotify

Το πρόστιμο επιβλήθηκε μετά από καταγγελία που υπέβαλε το Spotify κατά της Apple για αντιμονοπωλιακή συμπεριφορά τον Μάρτιο του 2019, υποστηρίζοντας ότι οι κανόνες του App Store της Apple «περιορίζουν σκόπιμα την επιλογή και πνίγουν την καινοτομία εις βάρος της εμπειρίας του χρήστη».

Επίσης, το Spotify κατηγόρησε την Apple ότι αδικεί εσκεμμένα άλλους προγραμματιστές εφαρμογών όντας ταυτόχρονα «παίκτης και διαιτητής».

Τον Ιούνιο του 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε τη διενέργεια επίσημης έρευνας αντιμονοπωλιακού χαρακτήρα για το App Store – δηλώνοντας τότε ότι ανησυχεί για τους όρους και τους περιορισμούς που εφαρμόζει ο τεχνολογικός γίγαντας, όπως οι διατάξεις αποτροπής διαφήμισης που εμποδίζουν τους προγραμματιστές να ενημερώνουν τους χρήστες για φθηνότερους τρόπους πληρωμής για περιεχόμενο εκτός του καταστήματος της Apple, ενδέχεται να διαστρεβλώνουν τον ανταγωνισμό.

Διαφήμιση

Τον Απρίλιο του 2021, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγόρησε την Apple ότι λειτουργεί το App Store της με τρόπο που διαστρεβλώνει τον ανταγωνισμό στην αγορά υπηρεσιών streaming μουσικής.

Ωστόσο, σχεδόν δύο χρόνια μετά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε μία αναθεωρημένη δήλωση από την αποσύρθηκε η κατηγορία σχετικά με την απαίτηση της Apple οι εφαρμογές streaming μουσικής να χρησιμοποιούν τη δική της τεχνολογία επεξεργασίας πληρωμών και επικεντρώθηκε πλήρως στις διατάξεις αποτροπής διαφήμισης.

Επιβολή κυρώσεων στην Apple

Τον περασμένο μήνα, οι Financial Times ανέφεραν ότι η Apple κινδύνευε με πρόστιμο αντιμονοπωλιακού χαρακτήρα ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ για την αγορά streaming μουσικής.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Η βρετανική μουσική βιομηχανία καλωσορίζει τη νέα κυβέρνηση των Εργατικών: «Η πραγματική δουλειά αρχίζει τώρα»

Όμως, το πρόστιμο που ανακοινώθηκε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι σημαντικά υψηλότερο. Το πρόστιμο χωρίζεται σε πρόστιμο στην Apple για παραβίαση των κανόνων της ΕΕ – περίπου 40 εκατομμυρίων ευρώ – αλλά επιπλέον, η Μargrethe Vestager δήλωσε ότι προστέθηκε ένα «εφάπαξ ποσό» (δηλ. 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ) για την αποκατάσταση «της μη χρηματικής ζημίας που προκλήθηκε στους καταναλωτές και για την αποτροπή» παρόμοιων ενεργειών.

«Το πρόστιμο που επιβάλλουμε σήμερα αντικατοπτρίζει τόσο τη χρηματική ισχύ της Apple όσο και τη ζημία που προκάλεσε η συμπεριφορά της Apple σε εκατομμύρια Ευρωπαίους χρήστες», δήλωσε, σημειώνοντας ότι το συνολικό πρόστιμο (1,84 δισεκατομμύρια ευρώ) αντιπροσωπεύει το 0,5% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών της εταιρείας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέταξε επίσης την Apple να μην εφαρμόζει από σήμερα διατάξεις αποτροπής διαφήμισης σε εφαρμογές streams μουσικής.

Από την Πέμπτη, η Apple θα απαγορεύεται επίσης να εφαρμόζει διατάξεις αποτροπής διαφήμισης σε οποιεσδήποτε εφαρμογές iOS βάσει της ευρωπαϊκής μεταρρύθμισης για τον ανταγωνισμό, του Νόμου για τις Ψηφιακές Αγορές (Digital Markets Act – DMA), καθώς τόσο το iOS όσο και το App Store έχουν χαρακτηριστεί ως βασικές υπηρεσίες, σύμφωνα με τον εν λόγω πανευρωπαϊκό νόμο.

Οι κυρώσεις βάσει του Νόμου για τις Ψηφιακές Αγορές μπορούν να φτάσουν έως και το 10% του ετήσιου κύκλου εργασιών (ή υψηλότερα ποσοστά σε περίπτωση υποτροπής).

Η Apple απάντησε στην απόφαση αντιμονοπωλιακού χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σήμερα με μία επικριτική ανάρτηση στην οποία επιτίθεται στην ΕΕ – ισχυριζόμενη ότι οι επιθεωρητές δεν κατάφεραν να αποκαλύψουν «κανένα αξιόπιστο στοιχείο ζημίας στους καταναλωτές και αγνοεί τις πραγματικότητες μιας αγοράς που ανθεί, είναι ανταγωνιστική και αναπτύσσεται γρήγορα».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Δανός κατηγορείται για κολοσσιαία απάτη στις υπηρεσίες streaming

Η ανάρτηση κατηγορεί το Spotify ότι θέλει να ξαναγράψει τους κανόνες του App Store για να εξυπηρετήσει τα εμπορικά συμφέροντά της.

Η Apple σημειώνει ότι η δημοφιλής υπηρεσία streaming έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος μιας δεκαετίας προσπαθώντας να κατασκευάσει καταγγελίες για ανταγωνισμό με «λίγη βάση στην πραγματικότητα».

Στην ανάρτηση της, η Apple υποστηρίζει ακόμα ότι οι επιθεωρητές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν επηρεαστεί αδικαιολόγητα από τις καταγγελίες μιας τοπικής τεχνολογικής επιχείρησης.

Διαφήμιση

Τελευταία Νέα

Alesso και Nate Smith ενώνουν τους κόσμους τους στο «I Like It»

Τα δυνατά house beats του Alesso συναντούν τη συγκινητική...

Οι Primal Scream επιστρέφουν με το νέο άλμπουμ «Come Ahead»

Το πρώτο άλμπουμ των Primal Scream μετά από οκτώ...

Η Charli XCX θέλει να κάνει ένα άλμπουμ εμπνευσμένο από τον Lou Reed

«Αυτό σίγουρα θα ήταν μία πολύ μεγάλη στροφή», σημείωσε...

Η Ariana Grande είναι η νέα πρέσβειρα της Swarovski

Η Ariana Grande δηλώνει ενθουσιασμένη για τη συνεργασία της...

Ο Geezer Butler μιλά για την «τεράστια επιρροή» των Beatles στους Black Sabbath

«Απλά μας έδωσε λίγη ελπίδα ότι οι Βρετανοί θα μπορούσαν πραγματικά να γίνουν επιτυχημένοι», σχολίασε ο Geezer Butler. Ο Geezer...

Top Stories

Μαρίνα Σάττι: Το video του «Αχ, Θάλασσα» ρίχνει φως σε μία ξεχασμένη τραγωδία

Η Μαρίνα Σάττι απευθύνει έναν φόρο τιμής στους σχεδόν...

Adele: «Θα κάνω ένα μεγάλο διάλειμμα από τη μουσική»

Η Adele θέλει να κάνει ένα «μεγάλο διάλειμμα» από...

Stevie Nicks και Harry Styles τραγούδησαν μαζί στη σκηνή

Η Stevie Nicks και ο Harry Styles απέτισαν φόρο...

Ο Eminem κυκλοφορεί το νέο άλμπουμ «The Death Of Slim Shady (Coup De Grâce)»

Η χαριστική βολή του Eminem στον Slim Shady. Ο Eminem...

Η Katy Perry σπάει τα στερεότυπα με το εκρηκτικό «Woman’s World»

Η Katy Perry επέστρεψε με μία ωδή στις γυναίκες...