Ο Avicii προσπάθησε να βρει τη ρίζα της δυστυχίας του πριν δώσει τέλος στη ζωή του.
Ο Avicii βρισκόταν στο απόγειο της καριέρας του όταν αποφάσισε να αποσυρθεί από τη μουσική βιομηχανία και τις ζωντανές εμφανίσεις να επικεντρωθεί στην υγεία του.
Το 2017, όμως, ο Σουηδός DJ και μουσικός παραγωγός φαινόταν να έχει ξαναβρεί το πάθος του για την παραγωγή μουσικής – και έκανε ό,τι μπορούσε για να κοιτάξει μέσα του, ελπίζοντας να ανακαλύψει το κλειδί της ευτυχίας.
Στο νέο ντοκιμαντέρ του Netflix με τίτλο «Avicii – I’m Tim», ο αδικοχαμένος παραγωγός, το πραγματικό όνομα το οποίου ήταν Tim Bergling, μας αφηγείται την ιστορία του μέσα από ηχογραφήσεις που έκανε πριν δώσει τέλος στη ζωή του το 2018, σε ηλικία 28 ετών.
Σε μία ιδιαίτερα συγκινητική σκηνή, ο Avicii μιλάει για τους τρόπους με τους οποίους προσπάθησε να βρει τη ρίζα της δυστυχίας του, λέγοντας ότι επισκέφθηκε ψυχιάτρους και γιατρούς, άλλαξε τη διατροφή του και άρχισε να γυμνάζεται, σε μία προσπάθεια να θεραπευτεί.
Αυτό που συνειδητοποίησε, όμως, ήταν ότι ένιωθε βάρος από την ιδέα του να πρέπει να είναι και ο Avicii και ο Tim Bergling.
«Το όνειρό μου θα ήταν να είμαι απόλυτα, εντελώς ήρεμος και ευτυχισμένος με ό,τι έχω ήδη, και να μην έχω φιλοδοξίες να κάνω ένα δισεκατομμύριο άλλα πράγματα», λέει στο ντοκιμαντέρ.
«Γαμώτο, θέλω απλώς να απελευθερωθώ από όλες τις ιδέες για το πώς πρέπει να είναι η ζωή. Αυτά τα πράγματα με εμπόδιζαν να ζήσω: το να έχω μία συγκεκριμένη ιδέα για το πώς πρέπει να είναι η ζωή και τι θα με έκανε ευτυχισμένο», εξηγεί.
«Ξέρετε, αν έκανα ένα πιο επιτυχημένο τραγούδι, θα ήμουν πιο ευτυχισμένος, ή αυτό, αυτό και αυτό. Τίποτα από αυτά δεν αποδείχθηκε αληθινό. Αλλά θέλω να μάθω να είμαι ικανοποιημένος. Αυτή θα ήταν η ζωή για εμένα. Να είμαι ικανοποιημένος», προσθέτει.
Κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ, ο Avicii σημειώνει ότι άρχισε να βλέπει την αλλαγή στη ζωή του όταν έδωσε στον εαυτό του «χώρο να εξερευνήσει».
Ως αποτέλεσμα, λέει ότι ένιωσε μία νέα αίσθηση ελευθερίας που του επέτρεψε επιτέλους να αρχίσει να κάνει μουσική για τον εαυτό του.
Ένας φίλος του, ο Carl Falk, λέει στο ντοκιμαντέρ ότι ο Avicii «είχε πολλά όνειρα», όπως «όνειρα για αγάπη, όνειρα για οικογένεια», και ότι εντυπωσιάστηκε από το «νέο βάθος» που έδωσε ο μουσικός παραγωγός στους στίχους των τραγουδιών που θα συμπεριλαμβάνονταν τελικά στο μεταθανάτιο άλμπουμ του «Tim», το οποίο κυκλοφόρησε το 2019.
Παρ’ όλα αυτά, ο Carl Falk αναγνωρίζει ότι «υπήρχε ένα σκοτάδι» στον φίλο του τους μήνες πριν από τον θάνατό του, καθώς συχνά ακύρωνε μουσικές συναντήσεις για να διαλογιστεί ή για άλλους άγνωστους λόγους.
Οι συνεντεύξεις στο ντοκιμαντέρ με συναδέλφους και συνεργάτες του δείχνουν ότι ο Avicii έβλεπε με αισιοδοξία το μέλλον όταν ταξίδεψε στο Μουσκάτ του Ομάν για διακοπές τον Απρίλιο του 2018.
Ο τραγουδιστής Joe Janiak αποκαλύπτει ότι ο παραγωγός του είπε ότι θα του τηλεφωνεί «κάθε εβδομάδα» όσο θα λείπει, ενώ στέλεχος της δισκογραφικής εταιρείας του δηλώνει ότι ο Avicii ήταν ενθουσιασμένος για μία επερχόμενη ηχογράφηση με την τραγουδίστρια Angelique Kidjo που είχε προγραμματίσει όσο βρισκόταν στο εξωτερικό.
Ο Avicii τελικά αυτοκτόνησε ενώ βρισκόταν στο Μουσκάτ.
Μετά τον θάνατό του, η οικογένεια του αστέρα δημιούργησε το Ίδρυμα Tim Bergling, το οποίο υποστηρίζει την αναγνώριση των αυτοκτονιών ως παγκόσμιας κρίσης υγείας και εργάζεται για την εξάλειψη του στίγματος που συνδέεται με τις αυτοκτονίες και τα προβλήματα ψυχικής υγείας.