Το εφετείο αποφάνθηκε υπέρ του Childish Gambino – Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε απορρίψει την αγωγή δηλώνοντας ότι τα δύο τραγούδια ήταν «εντελώς διαφορετικά»
Ένα ομοσπονδιακό εφετείο των Ηνωμένων Πολιτειών απέρριψε την αγωγή που κατηγορούσε τον Childish Gambino, το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Donald Glover, ότι αντέγραψε την επιτυχία του «This Is America», από ένα παλαιότερο τραγούδι.
Σε απόφαση που εκδόθηκε την Παρασκευή 10 Μαΐου, το Δευτεροβάθμιο Εφετείο των ΗΠΑ για τη Δεύτερη Περιφέρεια επικύρωσε την απόφαση δικαστή του περασμένου έτους να απορρίψει την αγωγή.
Η αγωγή ισχυριζόταν ότι το τραγούδι του Childish Gambino που κυκλοφόρησε το 2018 ήταν «σχεδόν πανομοιότυπο» με ένα τραγούδι του 2016 που ονομάζεται «Made In America» από τον ράπερ Kidd Wes (Emelike Nwosuocha).
Η προηγούμενη απόφαση είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα δύο τραγούδια ήταν «εντελώς διαφορετικά».
Αλλά στην απόφαση της Παρασκευής, το εφετείο απέρριψε την αγωγή για ακόμα πιο απλούς λόγους: ο Kidd Wes δεν είχε εξασφαλίσει τα κατάλληλα πνευματικά δικαιώματα για το τραγούδι του.
«Το πρόβλημα του Nwosuocha είναι ότι η κατοχύρωση των πνευματικών του δικαιωμάτων αφορά απλώς το λάθος έργο. Αυτός ο διαχωρισμός είναι σημαντικός», σημείωσε το εφετείο.
Το «This Is America» κυκλοφόρησε το 2018, παρέμεινε για δύο εβδομάδες στην κορυφή του Billboard Hot 100 και τελικά κέρδισε τα βραβείο για την Ηχογράφηση της Χρονιάς και το Τραγούδι της Χρονιάς στα 61α ετήσια Βραβεία Grammy.
Το τραγούδι συνοδεύτηκε από ένα μουσικό βίντεο, σε σκηνοθεσία Hiro Murai, που έλαβε διθυραμβικές κριτικές αγγίζοντας θέματα σχετικά με τον ρατσισμό, τις ένοπλες επιθέσεις κατά του πλήθους και την αστυνομική βία.
Ο Kidd Wes υπέβαλε την αγωγή του τον Μάιο του 2021, ισχυριζόμενος ότι υπήρχαν «αδιαμφισβήτητες» ομοιότητες μεταξύ του τραγουδιού του Childish Gambino και του δικού του «Made In America», συμπεριλαμβανομένης της «ροής» – της μουσικής κλίμακας, της ομοιοκαταληξίας, του ρυθμού και άλλων χαρακτηριστικών των στίχων της hip-hop.
Αλλά στην απόφαση του Μαρτίου 2023, ο δικαστής Victor Marrero διαφώνησε έντονα με τους ισχυρισμούς της αγωγής.
«Μία επιφανειακή σύγκριση με τη σύνθεση που αμφισβητείται αποκαλύπτει ότι το περιεχόμενο των ρεφρέν είναι εντελώς διαφορετικό και όχι ουσιαστικά παρόμοιο», έγραψε ο δικαστής.
«Θα μπορούσαν να ειπωθούν περισσότερα για τους τρόπους με τους οποίους διαφέρουν αυτά τα τραγούδια, αλλά δεν χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να επιλυθεί αυτή η υπόθεση», πρόσθεσε.
Ο Kidd Wes άσκησε έφεση κατά της απόφασης αυτής, επιδιώκοντας να επαναφέρει την αγωγή του κατά του Donald Glover.
Αλλά απορρίπτοντας την έφεση την περασμένη Παρασκευή, το Δευτεροβάθμιο Εφετείο των ΗΠΑ αποφάνθηκε ότι δεν χρειάζεται καν να αποφασίσει εάν τα τραγούδια ήταν παρόμοια.
Αντ’ αυτού, ανέφερε ότι η αγωγή απορρίφθηκε επίσης επειδή ο Kidd Wes είχε κατοχυρώσει σε ομοσπονδιακό επίπεδό μόνο τα πνευματικά δικαιώματα για την ηχογράφηση του τραγουδιού και όχι για τη σύνθεση που ισχυριζόταν ότι αντέγραψε ο Donald Glover.
«Η διάκριση μεταξύ ηχογράφησης και μουσικού έργου δεν είναι απλώς μία διοικητική ταξινόμηση», σημείωσε ο δικαστής.
«Αυτή η διάκριση που ορίζεται από το νόμο είναι σημαντική επειδή οι ηχογραφήσεις και τα μουσικά έργα είναι διαφορετικά καλλιτεχνικά έργα που μπορούν να προστατεύονται με πνευματικά δικαιώματα από διαφορετικούς δημιουργούς και να παραβιαστούν με διαφορετικούς τρόπους», εξήγησε.
Σε περίπτωση που δεν πραγματοποιηθεί το απίθανο σενάριο να φτάσει η υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, η απόφαση της Παρασκευής θα τερματίσει οριστικά την αγωγή του Emelike Nwosuocha κατά του Donald Glover.