Οι Dream Theater εξερευνούν τα μυστήρια του ύπνου με ένα σκοτεινό αριστούργημα.
Στους κύκλους της progressive metal, το όνομα των Dream Theater αρκεί από μόνο του.
Το πενταμελές σχήμα όχι μόνο καθόρισε το είδος, αλλά αποτελεί και το μέτρο σύγκρισης για κάθε συγκρότημα που τολμά να κινηθεί στα μονοπάτια του progressive metal.
Η δέκατη έκτη δισκογραφική δουλειά τους, με τίτλο «Parasomnia», κυκλοφορεί υπό την αιγίδα της Inside Out Music, μιας δισκογραφικής εταιρείας που κατέχει ηγετική θέση στον χώρο του progressive metal.
Η επιστροφή του Mike Portnoy στα ντραμς των Dream Theater αποτελεί αναμφίβολα το γεγονός που κυριαρχεί στην επικαιρότητα και τον κεντρικό άξονα γύρω από τον οποίο περιστρέφεται η συζήτηση για το νέο άλμπουμ.
Οι αφοσιωμένοι οπαδοί των Dream Theater σίγουρα αναγνωρίζουν την τεράστια συναισθηματική αξία της επιστροφής του Mike Portnoy.
Ως ιδρυτικό μέλος, θεωρείται από πολλούς η «καρδιά και η ψυχή» του συγκροτήματος. Η εξωστρεφής προσωπικότητά του και η αυθόρμητη έκφραση των συναισθημάτων του, τόσο στις πολυάριθμες εμφανίσεις του στα μέσα ενημέρωσης όσο και στην αλληλεπίδρασή του με τους θαυμαστές, είναι στοιχεία που τον χαρακτηρίζουν.
Επιπλέον, το μοναδικό στιλ του παιξίματός του και η εκρηκτική σκηνική παρουσία του πίσω από τα ντραμς είχαν λείψει από το συγκρότημα και τους οπαδούς.
Δεν διαφεύγει της προσοχής κανενός, ούτε των μελών του συγκροτήματος ούτε των θαυμαστών, ότι με την επιστροφή του Mike Portnoy στο θρόνο των ντραμς, οι Dream Theater έχουν και πάλι στη σύνθεσή τους την ομάδα που δημιούργησε το θρυλικό «Metropolis Part Two: Scenes from a Memory», καθώς και πολλές άλλες αγαπημένες κυκλοφορίες.
Αυτή η σύνθεση αντιπροσωπεύει την κλασική, την αυθεντική εκδοχή των Dream Theater.
Αφήνοντας όμως τις εισαγωγικές παρατηρήσεις, ας επικεντρωθούμε στο ίδιο το άλμπουμ, το «Parasomnia».
Ο όρος «Παραϋπνία» (Parasomnia) ορίζεται ως «μια μη φυσιολογική διαταραχή του ύπνου, όπως υπνοβασία, υπνολαλία, εφιάλτες, νυχτερινή ενούρηση, υπνική άπνοια ή νυχτερινές επιληπτικές κρίσεις».
Το άλμπουμ εμβαθύνει σε διάφορες πτυχές αυτού του φαινομένου.
Συνδυάζοντας τον τίτλο του άλμπουμ με το σκοτεινό και απόκοσμο εξώφυλλο, δημιουργούνται οι βάσεις για μία αρκετά σκοτεινή κυκλοφορία. Σύμφωνα με τα πρότυπα των Dream Theater, το «Parasomnia» είναι πράγματι ένα άλμπουμ με έντονα σκοτεινό χαρακτήρα.
Οι Dream Theater δεν φοβούνται να εξερευνήσουν άγνωστες περιοχές και να πειραματιστούν με τον ήχο τους, και το «Parasomnia» αποτελεί μία απόδειξη της δημιουργικής τόλμης τους.
Το συγκρότημα έχει δημιουργήσει οκτώ τραγουδιού, καθένα από τα οποία αντλεί έμπνευση από το θέμα των διαταραχών ύπνου, είτε στους στίχους είτε στον τίτλο του, δημιουργώντας ένα θεματικό concept album.
Στο «Parasomnia», το concept αναπτύσσεται μέσα από μεμονωμένα κομμάτια που μοιράζονται αυτό το κοινό θέμα, αντί να αφηγούνται μία εκτενή ιστορία που εκτυλίσσεται από τραγούδι σε τραγούδι.
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία του «Parasomnia» είναι η χρήση κινηματογραφικών ηχητικών αποσπασμάτων και μουσικών θεμάτων που επανεμφανίζονται σε διάφορα κομμάτια.
Αυτή η τεχνική ενισχύει τη θεματική συνοχή του άλμπουμ και δημιουργεί μία αίσθηση ενότητας και ροής. Τα ηχητικά αποσπάσματα προσθέτουν μία δραματική διάσταση στα τραγούδια, ενώ τα επαναλαμβανόμενα μουσικά θέματα δημιουργούν μία αίσθηση οικειότητας.
Το «Are We Dreaming» είναι ένα σύντομο ιντερλούδιο που θυμίζει το «Scenes From A Memory». Το ομώνυμο τραγούδι του «Parasomnia» στιλιστικά προσεγγίζει το «Train of Thought».
Το «Bend The Clock» ξεχωρίζει ως μία μπαλάντα με ρετρό ’80s αισθητική, περιέχοντας το καλύτερο σόλο του κιθαρίστα John Petrucci στο άλμπουμ.
Το άλμπουμ ολοκληρώνεται με το «The Shadow Man Incident», ένα εικοσάλεπτο έπος που αντλεί έμπνευση από παλαιότερα κομμάτια των Dream Theater όπως τα «Pale Blue Dot» και «Octavarium».
Το «The Shadow Man Incident» φτάνει στην κορύφωσή του με ένα μεγαλειώδες φινάλε που θυμίζει τα «Razors Edge» και «Octavarium», με μία επανάληψη του θέματος του «Musical Box», πριν πέσει η αυλαία με τη φράση «Wake Up», παραπέμποντας στο τέλος του «Scenes From A Memory».
Όσον αφορά τη μουσική, το «Parasomnia» διατηρεί τη χαρακτηριστική πολυπλοκότητα και τεχνική αρτιότητα των Dream Theater. Οι συνθέσεις είναι γεμάτες από περίπλοκα ρυθμικά μοτίβα, εντυπωσιακά σόλο και δυναμικές εναλλαγές.
Η δεξιοτεχνία των μουσικών είναι εμφανής σε κάθε κομμάτι, και η συνεργασία μεταξύ τους είναι άψογη. Η επιστροφή του Mike Portnoy έχει αναζωογονήσει τη δημιουργικότητα του συγκροτήματος, και το «Parasomnia» ακούγεται φρέσκο και γεμάτο ενέργεια.
Με το «Parasomnia», οι Dream Theater αποδεικνύουν για άλλη μία φορά γιατί θεωρούνται εκ των κορυφαίων εκπροσώπων της progressive metal στη σημερινή σκηνή.
Βρείτε επίσης το άλμπουμ στο Spotify.