Eurovision 2024: Ο Olly Alexander απαντά στις εκκλήσεις για μποϊκοτάζ του διαγωνισμού

Ο Olly Alexander και άλλοι καλλιτέχνες υπερασπίζονται τη συμμετοχή τους στη φετινή Eurovision, όμως δηλώνουν την άρνησή τους να σιωπήσουν για τον πόλεμο στη Γάζα.

Μετά τις εκκλήσεις για μποϊκοτάζ του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision σε ένδειξη αλληλεγγύης με την Παλαιστίνη, ο Olly Alexander και αρκετοί άλλοι καλλιτέχνες δημοσίευσαν μία κοινή δήλωση σχετικά με τη συμμετοχή τους στη φετινή διοργάνωση.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ομάδες όπως η Παλαιστινιακή Εκστρατεία για τον Ακαδημαϊκό και Πολιτιστικό Αποκλεισμό του Ισραήλ έως τους Queers for Palestine ζήτησαν τον αποκλεισμό του Ισραήλ από τη Eurovision 2024 λόγω των συνεχιζόμενων επιθέσεων στη Γάζα.

Την Πέμπτη 28 Μαρτίου, εκατοντάδες ΛΟΑΤΚΙ καλλιτέχνες, άτομα και οργανώσεις κάλεσαν τον Olly Alexander να αποσύρει τη συμμετοχή του από τη φετινή Eurovision, μετά την άρνηση του διαγωνισμού να αποβάλει το Ισραήλ.

Διαφήμιση

Ο Olly Alexander των Years & Years, ο οποίος θα εκπροσωπήσει το Ηνωμένο Βασίλειο στη Eurovision 2024 με το τραγούδι «Dizzy», είχε υπογράψει προηγουμένως μία ανοιχτή επιστολή που χαρακτήριζε το Ισραήλ ως ένας «κράτος απαρτχάιντ».

Αυτή τη φορά, όμως, ο Olly Alexander, μαζί με την Bambie Thug της Ιρλανδίας, τους Gåte της Νορβηγίας, την Iolanda της Πορτογαλίας, τους Megara του Άγιου Μαρίνου, τον Nemo της Ελβετίας, τη SABA της Δανίας, τον Silvester Belt της Λιθουανίας και τους Windows95Man της Φινλανδίας, δημοσίευσαν μία κοινή δήλωση με την απάντησή τους στις αυξανόμενες εκκλήσεις για μποϊκοτάζ της Eurovision.

«Λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα κατάσταση στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, και ιδιαίτερα στη Γάζα και στο Ισραήλ, δεν νιώθουμε άνετα να σιωπήσουμε», αναφέρουν στη δήλωσή τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Η Eurovision απαγορεύει τις σημαίες της Παλαιστίνης

«Είναι σημαντικό για εμάς να σταθούμε αλληλέγγυοι με τους καταπιεσμένους και να μεταφέρουμε την ειλικρινή επιθυμία μας για ειρήνη, μία άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός και την ασφαλή επιστροφή όλων των ομήρων», συνεχίζουν.

Διαφήμιση

Οι καλλιτέχνες τονίζουν ότι είναι ενωμένοι ενάντια σε όλες τις μορφές μίσους, συμπεριλαμβανομένου του αντισημιτισμού και της ισλαμοφοβίας.

«Νιώθουμε ότι είναι καθήκον μας να δημιουργήσουμε και να διατηρήσουμε αυτόν τον χώρο, με την έντονη ελπίδα ότι θα εμπνεύσει μεγαλύτερη συμπόνια και ενσυναίσθηση», σημειώνεται στη δήλωσή τους.

«Συνένοχοι στο καλλιτεχνικό ξέπλυμα»

Η Παλαιστινιακή Εκστρατεία για τον Ακαδημαϊκό και Πολιτιστικό Αποκλεισμό του Ισραήλ (PACBI) – ιδρυτικό μέλος του κινήματος BDS (Boycott, Divestment and Sanctions), δήλωσε ότι «χαιρετίζει» την άρνηση των καλλιτεχνών να σιωπήσουν.

Παρ’ όλα αυτά, υπογράμμισε ότι «με τη συμμετοχή τους στη Eurovision μαζί με το κράτος απαρτχάιντ Ισραήλ ενώ πραγματοποιεί σε ζωντανή μετάδοση γενοκτονία εναντίον 2,3 εκατομμυρίων Παλαιστίνιων στη Γάζα, οπλισμένο και υποστηριζόμενο από πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι διαγωνιζόμενοι θα γίνουν συνένοχοι στο καλλιτεχνικό ξέπλυμα αυτών των εγκλημάτων», έγραψε η οργάνωση.

«Το γεγονός ότι προσποιούνται συμβολικές χειρονομίες υποστήριξης ενώ απορρίπτουν το κάλεσμα των καταπιεσμένων αντικατοπτρίζει μία πατροναριστική και αποικιοκρατική στάση εκ μέρους των διαγωνιζομένων, η οποία είναι γνώριμη στους Παλαιστίνιους και σε πολλές καταπιεσμένες κοινότητες παγκοσμίως», πρόσθεσε.

Διαφήμιση

Η PACBI σημείωσε ότι το Ισραήλ αψηφά το Διεθνές Δικαστήριο και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και τόνισε ότι «όλοι έχουν την ευθύνη να τερματίσουν τη συνενοχή στην υποστήριξη ή τη συγκάλυψη των εγκλημάτων του».

«Καλούμε όλους τους διαγωνιζόμενους της Eurovision να αποσυρθούν από τον διαγωνισμό, ως μία σημαντική χειρονομία αλληλεγγύης και για να εκπληρώσουν αυτό το ηθικό καθήκον τους να μην βλάψουν κανέναν», κατέληξε η οργάνωση.

Διαφήμιση

Τελευταία Νέα

Η Marseaux βάζει φωτιά στο καλοκαίρι με το «Dame Fuego»

Η Marseaux ανεβάζει τη θερμοκρασία με το «Dame Fuego». Η...

Ariana Grande: Σταματά την προώθηση του «Eternal Sunshine» – Επικεντρώνεται στο «Wicked»

Η Ariana Grande θέλει να επικεντρώσει όλες τις δυνάμεις...

Στην εντατική ο Jonny Greenwood των Radiohead – Οι The Smile ακυρώνουν την περιοδεία τους

Ο Jonny Greenwood προσβλήθηκε από μία «σοβαρή λοίμωξη». Οι The...

Η περίπλοκη σχέση του Dan Reynolds με τη θρησκεία – Γιατί εγκατέλειψε τον Μορμονισμό

«Απλά είμαι σε διαφορετικό μονοπάτι», δήλωσε ο Dan Reynolds των Imagine Dragons για τη σχέση του με τη θρησκεία. Για...

Top Stories