Η έρευνα διεξήχθη για να δείξει την πολιτιστική σημασία που έχει η ηλεκτρονική μουσική για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου.
Μία νέα μελέτη αποκάλυψε ότι η ηλεκτρονική μουσική συνεισέφερε περίπου 2,5 δισεκατομμύρια λίρες στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου το 2023.
Η έρευνα, η οποία ανατέθηκε από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Νυχτερινής Διασκέδασης (NTIA), διεξήχθη στο πλαίσιο της έκθεσης «Electronic Beats, Economic Treats 2024».
Η έκθεση εξέτασε την οικονομική επίδραση της ηλεκτρονικής μουσικής στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, εστιάζοντας στις τάσεις στη δισκογραφία, τις μουσικές εκδόσεις (publishing) και τις ζωντανές εκδηλώσεις.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι η ηλεκτρονική μουσική πρόσθεσε περίπου 2,5 δισεκατομμύρια λίρες στην οικονομία της χώρας το 2023, παρά τις εξωτερικές απειλές που αντιμετωπίζουν οι μικροί μουσικοί χώροι.
Τα ευρήματα έδειξαν μείωση κατά 9% στους επισκέπτες των νυχτερινών κέντρων τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ οι συνολικές δαπάνες που σχετίζονται με τις νυχτερινές εξόδους (μεταφορές, ποτά κ.λπ.) μειώθηκαν κατά 14%.
Το Music Venue Trust (MVT) αποκάλυψε πρόσφατα ότι πάνω από το 30% όλων των νυχτερινών κέντρων στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν κλείσει οριστικά από την αρχή της πανδημίας, ενώ το 2023 ήταν η χειρότερη χρονιά για τους χώρους ζωντανής μουσικής, με 125 μικρούς χώρους να κλείνουν κατά τη διάρκεια αυτών των 12 μηνών.
«[Αυτή η έκθεση] ρίχνει φως στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος, παρέχοντας πληροφορίες για μελλοντική ανάπτυξη», δήλωσε η Maria May, Διευθύντρια Ηλεκτρονικής Μουσικής στην Creative Artists Agency (CAA).
«Για να συνεχίσουμε να αναπτυσσόμαστε, πρέπει να υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον και την κουλτούρα της dance μουσικής. Μαζί, ας προωθήσουμε την ηλεκτρονική μουσική σε νέα ύψη στο Ηνωμένο Βασίλειο και πέρα από αυτό», τόνισε.
Η δύναμη των μουσικών φεστιβάλ
Με την ταχεία μείωση των χώρων ζωντανής μουσικής σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, η μελέτη έδειξε ότι κυρίως τα φεστιβάλ συνέβαλαν στο ποσό των 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Σύμφωνα με πρόσθετη έρευνα της Viberate, το Ηνωμένο Βασίλειο κατατάσσεται στην τρίτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά τα φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής, με περίπου 300 εκδηλώσεις κάθε χρόνο και το 30% των καλλιτεχνών που συμμετέχουν να παίζουν ηλεκτρονική μουσική.
Όπως σημειώνεται στην έκθεση, η οικονομική συνεισφορά των φεστιβάλ στη βρετανική οικονομία αυξήθηκαν κατά 9%, φτάνοντας τις 567,8 εκατομμύρια λίρες.
Άλλες εκδηλώσεις που συμβάλλουν στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου είναι οι συναυλίες, οι οποίες συνεισέφεραν περίπου 285,5 εκατομμύρια λίρες πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση 5% σε σχέση με το 2022 (272,3 εκατομμύρια λίρες).
«Αυτή η έκθεση στοχεύει πραγματικά να αναδείξει τον βαθύτατο αντίκτυπο της ηλεκτρονικής μουσικής στις κοινότητες, τα άτομα και το ευρύτερο πολιτιστικό τοπίο», δήλωσε στο DJ Mag ο DJ, παραγωγός και promoter, Yousef.
«Αποτελεί μαρτυρία της ακλόνητης αφοσίωσης, της δημιουργικότητας και του πάθους όσων συμμετέχουν στη διαμόρφωση αυτής της ζωντανής και δυναμικής βιομηχανίας», πρόσθεσε.
Την περίοδο σύνταξης της έκθεσης, η dance και η ηλεκτρονική μουσική παραμένουν μερικά από τα πιο δημοφιλή είδη μουσικής στο Ηνωμένο Βασίλειο, με την dance να είναι το δεύτερο είδος μουσικής με τις περισσότερες αναζητήσεις στις ψηφιακές πλατφόρμες.
Επιπλέον, η έκθεση έδειξε ότι το πολιτιστικό αποτύπωμα της ηλεκτρονικής μουσικής συνεχίζει να αυξάνεται και ήταν υπεύθυνο για το 10,6% όλων των εσόδων από singles στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2022 – αύξηση 10% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο και υπεύθυνο για το 15,5% του εβδομαδιαίου Top 10 στο επίσημο Singles Chart το 2023.
Έκλεισε σχεδόν το ένα τρίτο των νυχτερινών κέντρων
Στις αρχές του μήνα, ο NTIA άσκησε πίεση στη βρετανική κυβέρνηση να αναλάβει δράση με αφορμή τα νέα στατιστικά στοιχεία που ανέφεραν ότι περίπου το 31% των νυχτερινών κέντρων στο Ηνωμένο Βασίλειο αναγκάστηκαν να κλείσουν πέρυσι.
Τα στατιστικά στοιχεία αποκάλυψαν ότι υπήρχε μία «βαθιά και συστηματική περιθωριοποίηση του τομέα των νυχτερινών κέντρων», ο οποίος αποτελεί απειλή για τη «ζωτικότητα του πολιτιστικού τοπίου μας».
Οι ανεξάρτητες επιχειρήσεις επλήγησαν περισσότερο, με το κλείσιμο 312 νυχτερινών κέντρων – ποσοστό που αντιστοιχεί στο 33% της αγοράς.
«Ενώ η πανδημία επιδείνωσε τα υπάρχοντα προβλήματα, το συστηματικό κλείσιμο των νυχτερινών κέντρων δεν μπορεί να αποδοθεί αποκλειστικά στις επιπτώσεις του COVID-19. Αντιπροσωπεύει χρόνια παραμέλησης, επιβαρυντικών κανονισμών και ανεπαρκούς κρατικής στήριξης», δήλωσε ο NTIA σχετικά με τα ευρήματα.
Με βάση αυτήν την επείγουσα κατάσταση, ο NTIA απαίτησε από τη βρετανική κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για την παροχή οικονομικής βοήθειας σε νυχτερινά κέντρα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.
Κεντρικό σημείο αυτής της αρωγής είναι η απαίτηση για μείωση του ΦΠΑ στο 12,5% σε όλο τον κλάδο, διαφορετικά «θα είναι αναπόφευκτα περισσότερα λουκέτα» επιχειρήσεων σε ολόκληρο τον τομέα.