Η νέα μίξη του «You Are Here» του John Lennon από την επερχόμενη σειρά εκδόσεων «Mind Games – The Ultimate Collection».
Απίστευτο, ακυκλοφόρητο υλικό του John Lennon και της Yoko Ono, που γυρίστηκε τον Ιούλιο του 1968 στην πρώτη μεγάλη έκθεση τέχνης του John με τίτλο «You Are Here (To Yoko From John Lennon, With Love)» στη Robert Fraser Gallery του Λονδίνου, συνδυάστηκε με το ολοκαίνουργιο Ultimate Mix του τραγουδιού «You Are Here» από τον δίσκο του «Mind Games» του 1973, δημιουργώντας ένα συναρπαστικό νέο μουσικό βίντεο που προσφέρει μία σπάνια ματιά στη ζωή των Lennon.
Το όμορφα αποκαταστημένο βίντεο από τα Lenono Film Archives, που σκηνοθέτησε ο John Lennon και γύρισαν οι William Wareing και Dick Lorriemore, ακολουθεί τον 27χρονο John στις 30 Ιουνίου 1968, καθώς ο ίδιος, ο Robert Fraser και η ομάδα τους κάνουν τις τελευταίες προετοιμασίες για την έκθεση τέχνης, που κορυφώθηκε με τα εγκαίνια την επόμενη ημέρα, 1 Ιουλίου.
Εκείνη την περίοδο, ο John Lennon βρισκόταν στη μέση της δημιουργίας και ηχογράφησης του άλμπουμ των Beatles που έμεινε πιο γνωστό ως «The White Album» και κυκλοφόρησε λίγους μήνες αργότερα, τον Νοέμβριο του 1968.
«Αποτελούνταν από μία άδεια γκαλερί και έναν μεγάλο λευκό καμβά που ήταν στρογγυλός και είχε απλά αυτό που έγραψα: “Είσαι εδώ” και το αφιέρωσα στη Yoko», είπε ο John Lennon για την έκθεση «You Are Here» που περιείχε επίσης διάφορα κουτιά συλλογής χρημάτων για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
«Έγραψα σε πολλά φιλανθρωπικά ιδρύματα για να τους μιλήσω για την έκθεση. Είχα πολλές ωραίες επιστολές και πολλά κουτιά φιλανθρωπίας πίσω. Δεν υπάρχουν κρυφά μυστικά. Η τέχνη μου στην πραγματικότητα να εκθέτω αυτά τα κουτιά για φιλανθρωπικούς σκοπούς», είπε τότε.
Το συνεργείο της ταινίας, το οποίο ήταν στημένο πίσω από ένα σκοτεινό παράθυρο σαν μία κρυφή κάμερα, στο στιλ της τηλεοπτικής εκπομπής «Candid Camera», κατέγραψε τις ειλικρινείς και κάποιες φορές χιουμοριστικές αντιδράσεις των ανθρώπων καθώς περπατούσαν μέσα στην γκαλερί και συναντούσαν τα διάφορα κουτιά δωρεών που οδηγούσαν στον τεράστιο στρογγυλό καμβά με το χειρόγραφο μήνυμα του John: «Είσαι εδώ».
Δίπλα στο μινιμαλιστικό έργο τέχνης υπήρχε ένα καπέλο για να βάλουν χρήματα για «τον καλλιτέχνη» και ένα μεγάλο βάζο γεμάτο με μικρές λευκές κονκάρδες για να μπορούν οι παρευρισκόμενοι να πάρουν μαζί τους το συγκινητικό μήνυμα.
Το μουσικό βίντεο για το «You Are Here», μία υπέροχη χρονοκάψουλα του Λονδίνου στα τέλη της δεκαετίας του ’60, δείχνει τον John Lenon και τη Yoko Ono, ντυμένους στα λευκά για να ταιριάζουν με την έκθεση τέχνης, και ένα κομψό πλήθος εκατοντάδων ατόμων καθώς απελευθερώνουν 365 μπαλόνια γεμάτα ήλιο.
Μεταξύ αυτών διάφοροι καλεσμένοι, δημοσιογράφοι και συνεργάτες των Beatles και της Apple Corps όπως οι Derek Taylor, Jill Johnston, Kevin Harrington, Neil Aspinall, Richard DiLello, ο ιδιοκτήτης της γκαλερί Robert Fraser, ο καλλιτέχνης Richard Hamilton (που σχεδίασε το εξώφυλλο και τα ένθετα του «The White Album» των Beatles) και ο ηθοποιός Victor Spinetti.
Δεμένη σε κάθε μπαλόνι ήταν μία εκτυπωμένη κάρτα με τις λέξεις «Είσαι Εδώ» (You Are Here) από τη μία πλευρά και ένα μήνυμα για να γράψουν στον John Lennon μέσω της γκαλερί αν βρουν ένα μπαλόνι στην άλλη. Στη συνέχεια, ο John έστελνε πίσω μία υπογεγραμμένη επιστολή με μία από τις κονκάρδες.
«Το “You Are Here” – είναι κάτι παραπάνω από ένα αστείο, υποθέτω. Οι άνθρωποι το διαβάζουν και ξαφνικά συνειδητοποιούν ότι είναι αλήθεια. “Ναι, είμαι εδώ”, σκέφτονται. “Έτσι είναι και αυτοί οι άλλοι άνθρωποι. Είμαστε όλοι εδώ μαζί”», σχολίασε ο John Lennon για το μάντρα της ενσυνειδητότητας.
«Και εκεί ξεκινούν οι κραδασμοί να ανταλλάσσονται. Καλοί και κακοί ανάλογα με το ποιος τους στέλνει και πώς νιώθει. Πολλοί άνθρωποι πήγαν στην Ινδία για να ανακαλύψουν ότι ήταν εδώ. Όπως ο φίλος του (Timothy) Leary, ο Richard Alpert (Ram Dass) πήγε στην Ινδία και είδε όλους τους γκουρού, κυνηγώντας τους παντού, και όλοι οι γκουρού του είπαν μόνο: “Θυμήσου, να είσαι εδώ τώρα”. Αυτό είναι ό,τι θα σου πουν αυτοί οι γκουρού. Θυμήσου αυτή τη στιγμή τώρα», συνέχισε.
Το «You Are Here» γράφτηκε από τον John Lennon για την αγάπη του για τη Yoko Ono, την οποία συνάντησε το 1966 στην Indica Gallery του Λονδίνου και ένα ήρεμο, ποιητικό τραγούδι με ειλικρινείς στίχους για την αγάπη τους: «Από το Λίβερπουλ στο Τόκιο… τι τρόπος να ζήσεις.»
«Αφού γνώρισα τη Yoko, ήταν σαν να μου άνοιξε διάπλατα το μυαλό. Με ενθάρρυνε να κάνω ταινίες, να δημιουργήσω πιο πειραματική μουσική, να κάνω εκθέσεις σε γκαλερί, να ασχοληθώ περισσότερο με την τέχνη που έκανα ιδιωτικά», δήλωσε ο John Lennon.
«Οτιδήποτε έκανα, με ενθάρρυνε να το κάνω. Έτσι, λίγο μετά τη γνωριμία μας, διοργάνωσα μία έκθεση στη Robert Fraser Gallery στο Λονδίνο, η οποία ήταν ουσιαστικά από τα λίγα συναρπαστικά μέρη που είχε τότε το Λονδίνο. Και έκανα μία έκθεση εκεί που την ονόμασα “You Are Here”. Ξαφνικά. Δεν είχα ξανακάνει κάτι τέτοιο», ανέφερε.
Το γοητευτικό τραγούδι ακούγεται καλύτερα από ποτέ, καθώς πέρασε πρόσφατα από νέα μίξη από τις αρχικές μαγνητοταινίες από τον παραγωγό Sean Ono Lennon με τον βραβευμένο με τρία Grammy παραγωγό/μηχανικό ήχου Paul Hicks και τον μηχανικό ήχου Sam Gannon.
Τα όργανα, που προηγουμένως ήταν θαμμένα σε μία θολή και αραιή μίξη με έμφαση στα πρίμα, έχουν γίνει πιο εμφανή, επιτρέποντας στο παίξιμο του John Lennon (τραγούδι, ακουστική κιθάρα, διάφορα κρουστά) και της εκπληκτικής μπάντας του, που αποτελείται από τους David Spinozza (ηλεκτρική κιθάρα), Gordon Edwards (μπάσο), Jim Keltner (ντραμς), Ken Ascher (πιάνο, όργανα), «Sneaky» Pete Kleinlow (pedal steel κιθάρα) και τα φωνητικά των Something Different (Angel Coakley, Christine Wiltshire, Jocelyn Brown, Kathy Mull) να λάμψουν όπως ποτέ άλλοτε.
Η νέα μίξη του «You Are Here» είναι πραγματικά μία αποκάλυψη.
Το «You Are Here», το οποίο είναι επίσης διαθέσιμο για streaming, είναι το δεύτερο τραγούδι από την επερχόμενη σειρά εκδόσεων «Mind Games – The Ultimate Collection», που θα κυκλοφορήσει στις 12 Ιουλίου από τις Capitol/UMe, για να γιορτάσει και να εξερευνήσει το κομβικό και έντονα προσωπικό άλμπουμ «Mind Games» του John Lennon από το 1973.
Το «Mind Gimes» έχει περάσει από νέα μίξη και έχει επεκταθεί για να προσφέρει μία καθηλωτική εμπειρία ακρόασης και μία εις βάθος εξερεύνηση αυτού του κλασικού, αλλά και υποτιμημένου δίσκου.