Ένα ντοκιμαντέρ για τη μάχη της Yoko Ono ενάντια στην κοινωνική κριτική και τον έρωτά της με τον John Lennon.
Ένα νέο ντοκιμαντέρ εξετάζει τον δύσκολο δρόμο που διένυσε η Yoko Ono όταν ερωτεύτηκε τον John Lennon στα τέλη της δεκαετίας του 1960.
Το «One to One: John & Yoko» επικεντρώνεται σε αδημοσίευτο έως τώρα υλικό του διάσημου ζευγαριού, καθώς μετακομίζουν από την Αγγλία στη Νέα Υόρκη το 1971, όπου η μεταβαλλόμενη αμερικανική κουλτούρα συγκρούεται με την επιθυμία τους να κάνουν καλό στον κόσμο.
Σε ένα συγκινητικό σημείο της ταινίας, η Yoko Ono δίνει μία ομιλία στο Πρώτο Διεθνές Φεμινιστικό Συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε το 1973.
Κατά τη διάρκεια της συναισθηματικής αυτής ομιλίας, η Ono, τότε 40 ετών, περιέγραψε τον σκληρό τρόπο με τον οποίο την αντιμετώπισε η κοινωνία μετά την αρχή της σχέσης της με τον Lennon και πώς η συνεχής κριτική έπληξε την αυτοπεποίθησή της.
Όταν η Yoko Ono και ο John Lennon γνωρίστηκαν το 1966, εκείνη ήταν ήδη καταξιωμένη ως μία επιτυχημένη καλλιτέχνιδα.
Στην ομιλία της ανέφερε στο κοινό ότι επειδή ήταν ανεξάρτητη και δημιουργική γυναίκα, η κοινωνία την είχε ήδη χαρακτηρίσει ως «σκύλα» — και όταν η ίδια και ο θρύλος των Beatles έγιναν ζευγάρι, την «αναβάθμισαν σε μάγισσα», κάτι που όπως σχολίασε με χιούμορ, ήταν «πολύ κολακευτικό».
«Η κοινωνία ξαφνικά με αντιμετώπισε ως μία γυναίκα που ανήκει σε έναν από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους της γενιάς μας. Και μερικοί από τους πιο κοντινούς φίλους του μου είπαν ότι μάλλον θα έπρεπε να μείνω στο παρασκήνιο, να σιωπήσω, να εγκαταλείψω τη δουλειά μου, και τότε θα ήμουν ευτυχισμένη», αποκάλυψε.
«Επειδή όλη η κοινωνία άρχισε να μου επιτίθεται, και όλη η κοινωνία μου ευχόταν να ήμουν νεκρή, άρχισα να τραυλίζω. Θεωρώ τον εαυτό μου μία πολύ εύγλωττη γυναίκα, και επίσης ελκυστική», συνέχισε.
«Και ξαφνικά, επειδή συνδέθηκα με τον John, με θεωρούσαν άσχημη γυναίκα, άσχημη Γιαπωνέζα, που σας πήρε το μνημείο σας. Τότε κατάλαβα πόσο δύσκολο είναι για τις γυναίκες. Αν εγώ, που είμαι δυνατή γυναίκα, άρχισα να τραυλίζω, είναι ένας πολύ δύσκολος δρόμος», ανέφερε.
Σε άλλο σημείο του ντοκιμαντέρ, οι θεατές ακούνε μία συνομιλία μεταξύ της Yoko Ono, που τώρα είναι 91 ετών, και του αείμνηστου μουσικού David Peel, στην οποία μιλάει για το πόσο δύσκολο ήταν να θεωρείται υπεύθυνη για τη διάλυση των Beatles.
Θυμάται ότι λάμβανε γράμματα ενώ ήταν έγκυος που έγραφαν: «Εύχομαι εσύ και το μωρό σου να πεθάνετε», και επίσης είχε λάβει μία λαστιχένια κούκλα που είχε τρυπηθεί με βελόνες.
Η Yoko Ono εξέφρασε επίσης την απογοήτευσή της για τα υπόλοιπα μέλη των Beatles – τον Paul McCartney, τον George Harrison και τον Ringo Starr – που δεν διευκρίνισαν την αλήθεια σχετικά με αν έπαιξε ρόλο ή όχι στη διάλυσή τους.
«Ξέρω με βεβαιότητα ότι όποτε οι δημοσιογράφοι συναντούν τον Paul, τον George ή τον Ringo, τους ρωτούν: “Τι πιστεύετε για τη Yoko;” Τώρα, κάθε φορά που με ρωτάνε για τους Beatles, λέω: “Οι Beatles είναι τέσσερις όμορφοι, πολύ έξυπνοι, δημιουργικοί, καλλιτεχνικοί άνθρωποι… και έχουν ξεπεράσει το συγκρότημα”», είπε.
«Αντίθετα, κανένας από τους Beatles δεν έκανε κανένα σχόλιο για εμένα. Έχετε ακούσει κάποιο σχόλιο για μένα από τους Beatles στον τύπο; Με αγνόησαν. Αυτό είναι ανδρικός σωβινισμός», τόνισε.
Ο John Lennon και η Yoko Ono παντρεύτηκαν το 1969 και μετακόμισαν στη Νέα Υόρκη δύο χρόνια αργότερα. Ο Lennon πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στη Νέα Υόρκη το 1980 σε ηλικία 40 ετών.
Ο τραγουδιστής των Beatles, από την πλευρά του, επαίνεσε τη σύζυγό του σε μία συνέντευξη που περιλαμβάνεται στο ντοκιμαντέρ και εξήγησε πώς η αγάπη του για εκείνη τον άλλαξε προς το καλύτερο.
«Συμμετείχα στη συνωμοσία υποσυνείδητα. Ξέρετε, για τον ίδιο λόγο που το κάνουν οι περισσότεροι άνδρες: από άγνοια. Και ερωτεύτηκα μία ανεξάρτητη, εύγλωττη, ειλικρινή, δημιουργική, ιδιοφυΐα — για εμένα. Άρχισα να ξυπνάω», δήλωσε.
Το «One to One: John & Yoko», σε σκηνοθεσία του Kevin Macdonald, κορυφώνεται με τη συναυλία «One to One Benefit» του 1972, την μοναδική ολοκληρωμένη συναυλία που έκανε ο John Lennon μετά τους Beatles.
«Καθώς ζουν έναν χρόνο αγάπης και μεταμόρφωσης στις ΗΠΑ, ο John και η Yoko αρχίζουν να αλλάζουν την προσέγγισή τους στις διαμαρτυρίες — οδηγώντας τελικά στη συναυλία “One to One”, η οποία ήταν εμπνευσμένη από ένα ρεπορτάζ του Geraldo Rivera που παρακολούθησαν στην τηλεόραση», αναφέρει η περιγραφή του ντοκιμαντέρ.
Η συναυλία, που πραγματοποιήθηκε στο Madison Square Garden στη Νέα Υόρκη, συγκέντρωσε τελικά 1,5 εκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει τα παιδιά του Willowbrook State School, ενός ιδρύματος για παιδιά με ειδικές ανάγκες.