Ο Kurt Cobain πήρε προσωπικά την απόφαση.
Το 1994, οι Nirvana επρόκειτο να εμφανιστούν ως headliners στο Lollapalooza, στην τρίτη χρονιά του φεστιβάλ. Ωστόσο, ο Kurt Cobain ακύρωσε τη συμμετοχή του συγκροτήματος επειδή φοβόταν ότι θα πρόδιδε τις αρχές του.
Στο ντοκιμαντέρ «Lolla: The Story of Lollapalooza», που θα κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Sundance, οι θεατές θα ανακαλύψουν βαθύτερα τη μουσική την κουλτούρα που γέννησαν το αγαπημένο μουσικό φεστιβάλ.
Το καλοκαίρι του 1991, αυτό που ξεκίνησε ως αποχαιρετιστήρια περιοδεία των Jane’s Addiction εξελίχθηκε σε πολιτιστικό κίνημα που άλλαξε το τοπίο των μουσικών φεστιβάλ για τα επόμενα χρόνια.
Τα πρώτα χρόνια αυτά του Lollapalooza έδωσαν βήμα σε εμβληματικούς καλλιτέχνες όπως ο Ice-T, οι Pearl Jam, οι Rage Against the Machine και οι Green Day.
Το δεύτερο από τα τρία επεισόδια του ντοκιμαντέρ, το οποίο σκηνοθέτησε ο Michael John Warren, αποκαλύπτει ότι οι Nirvana επρόκειτο να εμφανιστούν στο Lollapalooza ως headliners μαζί με τους Beastie Boys, τους Smashing Pumpkins και την Patti Smith το καλοκαίρι του 1994.
«Οργανώναμε το φεστιβάλ και οι Nirvana το σκέφτηκαν, αλλά αποφάσισαν ότι δεν μπορούσαν να το κάνουν. Ο Kurt δεν μπορούσε να το κάνει», αποκαλύπτει ο Don Muller, συνιδρυτής του Lollapalooza.
«Ο Kurt φοβόταν πολύ ότι θα θεωρηθεί “πουλημένος” και το Lolla ήταν μία τέτοια στιγμή νομίζω για αυτούς», προσθέτει ο John Rubeli, υπεύθυνος για την οργάνωση του προγράμματος της δεύτερης σκηνής του Lollapalooza το 1993-95.
«Ήταν πολύ ξεκάθαρος τότε που μιλούσε για το γεγονός ότι κοίταζε το κοινό και έβλεπε όλους αυτούς που τον έδερναν στο σχολείο – και εμένα, έτσι;», αναφέρει.
«Οι Nirvana ήταν τα πάντα για εμάς. Όταν είσαι δίπλα σε κάτι που συμβαίνει μία φορά στη γενιά, μία φορά στη ζωή, απλά σε γεμίζει με κάθε τρόπο», συμπληρώνει.
Ο θάνατος του Kurt Cobain, το τέλος μίας εποχής
Την ίδια χρονιά, ο Kurt Cobain αυτοκτόνησε σε ηλικία 27 ετών στο σπίτι του στη Σιάτλ. O Perry Farrell, frontman των Jane’s Addiction, θυμάται στο ντοκιμαντέρ τις ημέρες που προηγήθηκαν του θανάτου του τραγουδιστή των Nirvana.
«Έμαθα ότι ο Kurt είχε αποδράσει από ένα κέντρο αποτοξίνωσης και πραγματικά αναρωτιόνταν αν ήξερα πού ήταν. Δεν ήξερα πού ήταν και μετά από μερικές ημέρες μου είπαν ότι είχε αυτοπυροβοληθεί», εξηγεί ο Perry Farrell.
Η Donita Sparks των L7 προσθέτει: «Όταν πέθανε ο Kurt… Ήταν το τέλος μίας εποχής».
Η εμπειρία του πρώτου Lollapalooza
Ο σκηνοθέτης, Michael John Warren, ήταν μόλις 17 ετών όταν παρακολούθησε το πρώτο Lollapalooza το 1991 και θυμάται ότι ήταν μία «απίστευτη μέρα».
«Είμαι μόλις 17 ετών. Δεν έχω γυρίσει τον κόσμο. Δεν έχω πάει στο κολέγιο. Δεν έχω κάνει σχεδόν τίποτα. Η ημέρα μού φαινόταν επικίνδυνη» λέει στο People.
«Ο Henry Rollins ανοίγει τη μέρα. Οι Butthole Surfers πυροβολούν τουφεκιές πάνω από το κοινό. Οι Nine Inch Nails είναι απλά απίστευτα άγριοι και διαφορετικοί από οτιδήποτε είχα δει ποτέ. Οι Living Colour, ήμουν τεράστιος θαυμαστής των Living Colour, και πήρα ένα high five από τον Corey Glover, τον τραγουδιστή εκείνης της μπάντας και σχεδόν λιποθύμησα», περιγράφει.
«Ο Ice-T ήταν εντελώς συγκλονιστικός. Έκανε μία μοιρασμένη εμφάνιση. Λάτρευα τη rap μουσική του όταν ήμουν παιδί. Έτσι, το πρώτο μισό του σετ του ήταν rap, και μετά έφερε τους Body Count και έπαιξαν το “Cop Killer”. Και έλεγα: “Θεέ μου, δεν μπορώ καν να πιστέψω ότι μπορείς να το πεις ή να το κάνεις αυτό στη σκηνή”», συνεχίζει.
Το μήνυμα στην Gen Z
Αυτή η σειρά ντοκιμαντέρ έχει ως στόχο να στείλει ένα μήνυμα στην Gen Z, απεικονίζοντας τις ομοιότητες στους σημερινούς αγώνες της με όσους αντιμετώπιζε η Generation X εκείνη την εποχή.
«Όταν ήμουν ένα 17χρονο παιδί και μεγάλωνα στα προάστια της Αμερικής στις αρχές της δεκαετίας του ’90, ένιωθα κάπως… Είχαμε δει πολλά να συμβαίνουν στον κόσμο και η γενιά μου ήταν αρκετά θυμωμένη για πολλά πράγματα, ειλικρινά, που συνέβαιναν», σημειώνει ο Warren.
«Νομίζω ότι πολλά από αυτά τα ίδια θέματα και πολλά από αυτά τα πράγματα που έχουν απογοητεύσει την Gen Z αυτή τη στιγμή δεν είναι εντελώς διαφορετικά από αυτά που ένιωθε η Generation X εκείνη την εποχή», εξηγεί.
«Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να μάθουμε από αυτά που έκανε η Generation X και σε τι απέτυχε. Και τώρα η Gen Z βρίσκεται στην ίδια θέση που ήμασταν εμείς τότε», προσθέτει.
Η ημερομηνία κυκλοφορίας της σειράς ντοκιμαντέρ «Lolla: The Story of Lollapalooza», η οποία θα προβληθεί στο Paramount+, δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί.
Τα δύο πρώτα επεισόδια θα κάνουν πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Sundance 2024, το οποίο διεξάγεται από τις 18 έως τις 28 Ιανουαρίου στο Salt Lake City και στο Park City της Γιούτα.