Γιατί ο Lou Reed αγαπούσε τη rap μουσική

Η επιρροή του Lou Reed μπορεί να ακουστεί στη rap μουσική – είτε άμεσα είτε έμμεσα.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Lou Reed είχε ιδιαίτερη προτίμηση για τη rap μουσική.

Η rap είναι μία προσιτή και ωμή μορφή διαμαρτυρίας που προέρχεται από τον χορό, την καλλιτεχνική έκφραση και την ποίηση. Και ποιος είναι ο Lou Reed, αν όχι η ενσάρκωση των δύο τελευταίων; Έδωσε έκφραση στην ποίηση όπως κανένας άλλος μουσικός, και ως εκ τούτου, δεν είναι παράλογο να τον συνδέσεις με τη rap μουσική.

Τραγούδια όπως το «Walk On The Wild Side» (1972) κάνουν το ίδιο πράγμα με πολλά gangster rap τραγούδια που ακολούθησαν.

Διαφήμιση

Ο τρόπος που ο Lou Reed κρατάει έναν καθρέφτη στο περιβάλλον του και λέει την αλήθεια για όσα βιώνει καθημερινά, αντικατοπτρίζει τη δουλειά των Ice Cube, Eazy-E, Grandmaster Flash and the Furious Five.

Όταν ακούς τους στίχους του «Walk On The Wild Side», καθώς ο Lou Reed περιγράφει πώς είναι μία μέρα στη Νέα Υόρκη κάνοντας αναφορές στα ναρκωτικά και τις ιερόδουλες, το μήνυμα είναι κάπως συγκρίσιμο, ειρωνικά, με το «The Message» (1982) των Grandmaster Flash and the Furious Five.

Καθώς οι Furious Five μιλούν για τις εμπειρίες τους στη Νέα Υόρκη, υπάρχει μία μεγάλη διασταύρωση.

Βέβαια, ένα μεγάλο μέρος του «The Message» αναφέρεται στη δυσχερή θέση των έγχρωμων ανθρώπων στη Νέα Υόρκη και την Αμερική γενικότερα, που οδήγησε στο στίχο «Ένα παιδί γεννιέται χωρίς ψυχική κατάσταση», ο οποίος δημιούργησε το πλαίσιο για πολλά rap τραγούδια με συνείδηση.

Διαφήμιση

Όμως τα υπόλοιπα θέματα του «The Message» είναι αναμφισβήτητα παρόμοια με αυτά που τραγουδάει ο Lou Reed.

Lou Reed - Walk on the Wild Side (Official Audio)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Ένας εξονυχιστικός οδηγός για να εκτιμήσετε κάθε άλμπουμ του Lou Reed

Ο θαυμασμός για τον Kanye West

Ένας καλλιτέχνης για τον οποίο μίλησε ο Lou Reed μίλησε με καλά λόγια ήταν ο Kanye West – πριν από την πτώση του.

Ο Lou Reed θαύμαζε τον τρόπο που ο Ye θόλωνε τα όρια όχι μόνο μεταξύ των ειδών αλλά και μεταξύ διαφορετικών μορφών τέχνης.

Ο τραγουδιστής των The Velvet Underground μπήκε σε σχολαστικές λεπτομέρειες σε ένα δοκίμιό του για το άλμπουμ «Yeezus» (2013) του Kanye West, καθώς παρέχει μία ανάλυση που μπορεί να εφαρμοστεί στη rap μουσική ως είδος.

«Μερικές φορές είναι σαν μία ορχήστρα από συνθεσάιζερ. Δεν έχω ακούσει ποτέ κάτι παρόμοιο. Έχω ακούσει ανθρώπους να προσπαθούν να το κάνουν, αλλά με τίποτα, απλά βγαίνει κακόγουστο», έγραψε.

Διαφήμιση

«Ο Kanye τα καταφέρνει. Είναι σαν το βίντεο του για το “Runaway”, με τους χορευτές μπαλέτου – ήταν σαν να λέει, “προσέξτε, αυτός ο τύπος κάνει συνδέσεις”. Μπορείς να φέρεις το ένα στο άλλο – το μπαλέτο στη hip-hop – δεν είναι πραγματικά αντιφατικά, και το κατάλαβε αμέσως», συνέχισε.

«Προφανώς μπορεί να ακούσει ότι όλα τα στυλ είναι ίδια. Κάπου βαθιά στην καρδιά τους, υπάρχει μία σύνδεση. Είναι όλα τα ίδια πράγματα. Είναι όλα μουσική – αυτό τον κάνει σπουδαίο», τόνισε.

Το ανθρώπινο στοιχείο της μουσικής

Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο Lou Reed έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη διασταύρωση των ειδών σε όλη τη μουσική. Ήταν μάρτυρας αυτής της διασταύρωσης σε πραγματικό χρόνο, καθώς πολλά από τα τραγούδια του χρησιμοποιήθηκαν ως samples σε πλέον εμβληματικά rap τραγούδια.

Το «Walk On the Wild Side» χρησιμοποιήθηκε από τους A Tribe Called Quest στο κλασικό πλέον «Can I Kick It?» (1990), ένα beat που έχουν χρησιμοποιήσει πολλοί διαφορετικοί hip hop καλλιτέχνες από τότε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Η Charli XCX θέλει να κάνει ένα άλμπουμ εμπνευσμένο από τον Lou Reed

Ο Lou Reed καταλάβαινε την ανθρωπιά που περιέχεται στη μουσική και ως εκ τούτου, δεν είχε κανένα πρόβλημα με τα διαφορετικά είδη αρκεί να συνέχιζαν να αξιοποιούν το ανθρώπινο στοιχείο της τέχνης.

Συνδέθηκε με τη rap μουσική λόγω της ικανότητάς της να συνδέεται με τόσους άλλους. Όπως είχε πει: «Είναι όλα τα ίδια πράγματα, είναι όλα μουσική». Και αυτό την κάνει σπουδαία.

Πολλοί αποκαλούν τον Lou Reed ως «τον πρώτο ράπερ», κάτι που ο ίδιος διακωμωδεί στο τραγούδι του «The Original Wrapper» (1986).

Ωστόσο, αυτοί που κάνουν αυτόν τον ισχυρισμό το κάνουν λόγω της σαφούς σύνδεσης μεταξύ της μουσικής του και πολλών rap τραγουδιών που ακολούθησαν, όχι μόνο στην ποιητική του άδεια αλλά και στην αλήθεια πίσω από τους στίχους του.

Η επιρροή του Lou Reed μπορεί να ακουστεί στη rap μουσική – είτε άμεσα είτε έμμεσα. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι αυτοί οι rap καλλιτέχνες είχαν τον Lou Reed ως επιρροή.

Αντίθετα, ο τρόπος με τον οποίο καλλιτέχνες σαν τον Lou Reed μπόρεσαν να προσθέσουν τον σχολιασμό στη μουσική ήταν ένα βήμα προς αυτό που τελικά έγινε rap μουσική – συγκεκριμένα η εκφραστική φύση πολλών rap τραγουδιών.

Lou Reed - The Original Wrapper (Official Video)

Διαφήμιση

Τελευταία Νέα

Alesso και Nate Smith ενώνουν τους κόσμους τους στο «I Like It»

Τα δυνατά house beats του Alesso συναντούν τη συγκινητική...

Οι Primal Scream επιστρέφουν με το νέο άλμπουμ «Come Ahead»

Το πρώτο άλμπουμ των Primal Scream μετά από οκτώ...

Η Charli XCX θέλει να κάνει ένα άλμπουμ εμπνευσμένο από τον Lou Reed

«Αυτό σίγουρα θα ήταν μία πολύ μεγάλη στροφή», σημείωσε...

Η Ariana Grande είναι η νέα πρέσβειρα της Swarovski

Η Ariana Grande δηλώνει ενθουσιασμένη για τη συνεργασία της...

Neck Deep και Bury Tomorrow για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Οι Neck Deep και οι Bury Tomorrow θα πλαισιώνουν τους Bring Me The Horizon στο EJEKT Festival 2024. Τρία ονόματα...

Top Stories

Μαρίνα Σάττι: Το video του «Αχ, Θάλασσα» ρίχνει φως σε μία ξεχασμένη τραγωδία

Η Μαρίνα Σάττι απευθύνει έναν φόρο τιμής στους σχεδόν...

Adele: «Θα κάνω ένα μεγάλο διάλειμμα από τη μουσική»

Η Adele θέλει να κάνει ένα «μεγάλο διάλειμμα» από...

Stevie Nicks και Harry Styles τραγούδησαν μαζί στη σκηνή

Η Stevie Nicks και ο Harry Styles απέτισαν φόρο...

Ο Eminem κυκλοφορεί το νέο άλμπουμ «The Death Of Slim Shady (Coup De Grâce)»

Η χαριστική βολή του Eminem στον Slim Shady. Ο Eminem...

Η Katy Perry σπάει τα στερεότυπα με το εκρηκτικό «Woman’s World»

Η Katy Perry επέστρεψε με μία ωδή στις γυναίκες...