Η Μαλαισία δεν θα επιβάλλει απαγόρευση όλων των διεθνών καλλιτεχνών μετά το επεισόδιο με τους The 1975

Η κυβέρνηση της Μαλαισίας βρέθηκε σε δύσκολη θέση.

Η Μαλαισία αποφάσισε να μην επιβάλει καθολική απαγόρευση στις εμφανίσεις όλων των διεθνών καλλιτεχνών στη χώρα, μετά από την επεισοδιακή εμφάνιση των The 1975 που έλαβε μεγάλη δημοσιότητα.

Στις 21 Ιουλίου, η εμφάνιση των The 1975 στο Good Life Festival της Μαλαισίας διακόπηκε απότομα, αφού ο τραγουδιστής του συγκροτήματος Matty Healy άσκησε σφοδρή κριτική στη νομοθεσία της Μαλαισίας κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ και μοιράστηκε ένα φιλί στο στόμα με τον μπασίστα του συγκροτήματος Ross MacDonald.

Η συναυλία των The 1975 διακόπηκε από τους διοργανωτές μέσα σε 30 λεπτά από την έναρξη του φεστιβάλ, ενώ στη συνέχεια οι αρχές της Μαλαισίας αποφάσισαν να ακυρώσουν τις υπόλοιπες δύο ημέρες του φεστιβάλ.

Διαφήμιση

Επίσης, απαγορεύτηκε στους The 1975 να κάνουν ξανά εμφανίσεις στη χώρα, ενώ κατατέθηκαν 18 καταγγελίες στην αστυνομία. Ακόμη, ακυρώθηκε ολόκληρη η περιοδεία του συγκροτήματος στην Ασία.

Στον απόηχο του επεισοδίου, έγινε λόγος για την επιβολή γενικής απαγόρευσης των εμφανίσεων διεθνών καλλιτεχνών στη Μαλαισία.

Ωστόσο, η αναπληρώτρια υπουργός Επικοινωνιών και Ψηφιακής Πολιτικής Teo Nie Ching διαβεβαίωσε το Κοινοβούλιο ότι μια τέτοια γενική απαγόρευση δεν θα εφαρμοστεί.

«Οι The 1975 παραβίασαν αρκετές οδηγίες και βρισκόμαστε στη διαδικασία αυστηροποίησης αυτών των οδηγιών για να αποτρέψουμε την επανάληψη (τέτοιων φαινομένων)», δήλωσε η ίδια.

Διαφήμιση

«Θα ήταν άδικο να τιμωρηθούν όλοι οι καλλιτέχνες για τις πράξεις ενός. Από τους 296 καλλιτέχνες, υπήρξε μόνο ένα περιστατικό. Είναι αυτό πραγματικά δίκαιο;», ρώτησε.

Εξισορροπώντας την ανάγκη να διατηρήσει τις πολιτιστικές αξίες της χώρας με την επιθυμία να συνάψει φιλικές παγκόσμιες σχέσεις, οι αρμόδιοι κατέβαλαν διπλωματικές προσπάθειες για να αποσαφηνίσουν τη στάση τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Ο Matty Healy των The 1975 λύνει τη σιωπή του για την επεισοδιακή εμφάνιση στη Μαλαισία

Παρ’ όλα αυτά, παραμένει υποχρεωτική η τοποθέτηση ενός «διακόπτη διακοπής» σε όλες τις ζωντανές συναυλίες που θα διασφαλίζει ότι κάθε ενέργεια που παραβιάζει τις καθορισμένες κατευθυντήριες γραμμές θα μπορεί να διακόπτεται αμέσως.

Εκτός από τον αποκλεισμό που της επιβλήθηκε από τη Μαλαισία, οι The 1975 έχουν δεχθεί ομαδικές αγωγές από διάφορους μουσικούς και τοπικούς εμπόρους της Μαλαισίας.

Οι ενάγοντες υποστηρίζουν ότι η ακύρωση του φεστιβάλ στην Κουάλα Λουμπούρ, η οποία προκλήθηκε από τις ενέργειες του Matty Healy, είχε ως αποτέλεσμα σημαντική απώλεια εσόδων.

Διαφήμιση

Η Future Sound Asia (FSA), η διοργανώτρια εταιρεία του Good Vibes Festival (GVF) στην Κουάλα Λουμπούρ, απαίτησε επίσης από το συγκρότημα να καταβάλει αποζημίωση ύψους 2.099.154 λιρών.

Υποστήριξη και κριτική

Οι συνέπειες της αμφιλεγόμενης εμφάνισης των The 1975 στη Μαλαισία ξεπέρασαν τα σύνορα, δίνοντας τροφή για μια έντονη συζήτηση σχετικά με την καλλιτεχνική έκφραση και την πολιτιστική διπλωματία.

Καθώς η είδηση του αποκλεισμού του συγκροτήματος από τη Μαλαισία εξαπλώθηκε, καλλιτέχνες και υποστηρικτές σε όλο τον κόσμο εξέτασαν τις συνέπειες της καταστολής της δημιουργικής ελευθερίας.

Ενώ ορισμένοι διεθνείς καλλιτέχνες εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς τους The 1975, επικροτώντας τη στάση τους υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων, άλλοι κινήθηκαν με προσοχή, γνωρίζοντας τις πιθανές επιπτώσεις.

Το περιστατικό προκάλεσε μια ευρύτερη συζήτηση σχετικά με τη λεπτή ισορροπία μεταξύ του σεβασμού των τοπικών νόμων και της διασφάλισης της καλλιτεχνικής έκφρασης.

Διαφήμιση

Τελευταία Νέα

André 3000: «Οι σημερινοί ράπερ ακούγονται όλοι ίδιοι»

Ο André 3000 εξηγεί ότι οι νέοι ράπερ δεν...

Οι BLACKPINK θα ξεκινήσουν μία νέα παγκόσμια περιοδεία το 2025

Οι BLACKPINK έχουν αρχίσει ήδη να ετοιμάζουν την επιστροφή...

Michael Jackson: Σε δημοπρασία άγνωστα υπογεγραμμένα σκίτσα του

Μία νέα δημοπρασία θα αναδείξει την αγάπη του Michael...

Ο Bruce Springsteen είναι επίσημα δισεκατομμυριούχος

Μεγάλο μέρος της καθαρής περιουσίας του Bruce Springsteen έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Ο Bruce Springsteen έγινε επίσημα δισεκατομμυριούχος. Ο 74χρονος...

Top Stories

Judas Priest και Bruce Dickinson συγκλόνισαν το Release Athens 2024 – Φωτογραφίες

Οι Judas Priest και ο Bruce Dickinson πρωταγωνίστησαν σε...

Eminem: Ντεμπούτο στο No. 1 του Billboard 200 για το «The Death Of Slim Shady (Coup de Grâce)»

Το ενδέκατο άλμπουμ του Eminem που κατακτά την κορυφή...

Eurovision 2025: Ποιες είναι οι δύο ελβετικές πόλεις που διεκδικούν τον διαγωνισμό

Αυτές είναι οι δύο πόλεις της Ελβετίας που πέρασαν...

Ο Jimin των BTS αναζητά την πηγή της έμπνευσής του στο νέο άλμπουμ «MUSE»

Ένας καθρέφτης της ψυχής του Jimin. Ο Jimin των BTS...

Οι Primal Scream επιστρέφουν με το νέο άλμπουμ «Come Ahead»

Το πρώτο άλμπουμ των Primal Scream μετά από οκτώ...