Οι μουσικοί θα χάσουν το 20% των εισοδημάτων τους λόγω της τεχνητής νοημοσύνης τα επόμενα τρία χρόνια

Η αυξανόμενη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης απειλεί να μειώσει τα εισοδήματα των μουσικών.

Η πρώτη παγκόσμια μελέτη για την επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης στις δημιουργικές βιομηχανίες έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στους επαγγελματίες του χώρου της μουσικής.

Συγκεκριμένα, οι προβλέψεις δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι στη μουσική βιομηχανία ενδέχεται να χάσουν πάνω από το 20% των εισοδημάτων τους τα επόμενα τρία χρόνια, ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης στη δημιουργία μουσικού περιεχομένου.

Η Διεθνής Συνομοσπονδία Εταιρειών Στιχουργών και Συνθετών (CISAC) αποκάλυψε τα συμπεράσματα της μελέτης, τα οποία υπογραμμίζουν την ανάγκη για άμεση νομοθετική παρέμβαση.

Διαφήμιση

Σύμφωνα με τη CISAC, χωρίς νέους νόμους, οι μεγάλες εταιρείες θα εκμεταλλεύονται τα ανεπαρκώς προστατευμένα πνευματικά περιουσιακά στοιχεία που παράγονται από ανθρώπους και θα τα χρησιμοποιούν για την ανάπτυξη AI μουσικής, χωρίς να μοιράζονται τα κέρδη με τους δημιουργούς.

Αυτό σημαίνει ότι, εάν δεν υπάρξουν κατάλληλα νομικά μέτρα, οι εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης θα αυξήσουν δραματικά τα κέρδη τους, ενώ οι καλλιτέχνες και οι επαγγελματίες του δημιουργικού τομέα θα δουν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται κατά τουλάχιστον 20% έως το 2028.

Η μελέτη προβλέπει επίσης ότι η αξία της βιομηχανίας τεχνητής νοημοσύνης θα αυξηθεί από τα 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023 σε 67,7 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως μέχρι το 2028.

Το κρίσιμο ζήτημα της εκπαίδευσης των μοντέλων AI

Το κεντρικό σημείο της συζήτησης αφορά τη μέθοδο με την οποία εκπαιδεύονται τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης.

Διαφήμιση

Εάν ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης έχει πρόσβαση στο έργο ενός καλλιτέχνη και στη συνέχεια δημιουργεί μία δικιά του εκδοχή αυτού του έργου, τα δικαιώματα ιδιοκτησίας του νέου έργου ανήκουν αποκλειστικά στους ιδιοκτήτες της τεχνητής νοημοσύνης.

Η πρακτική αυτή αμφισβητείται έντονα από πολλούς καλλιτέχνες, οι οποίοι θεωρούν ότι η δουλειά τους χρησιμοποιείται ξανά και ξανά, χωρίς να απολαμβάνουν κανένα οικονομικό όφελος από τα κέρδη που προκύπτουν.

Αυτό το νομικό κενό έχει δημιουργήσει εντάσεις μεταξύ των δημιουργών και των τεχνολογικών κολοσσών, καθώς οι πρώτοι αισθάνονται ότι το έργο τους κινδυνεύει να μετατραπεί σε «τροφή» για την τεχνητή νοημοσύνη, χωρίς τη δέουσα αναγνώριση ή αποζημίωση.

Ο Björn Ulvaeus, μέλος του διάσημου μουσικού συγκροτήματος ABBA και πρόεδρος της CISAC, τόνισε τη σημασία της επικείμενης νομοθεσίας στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Σε δήλωσή του, που παρατέθηκε από την εφημερίδα The Guardian, ανέφερε ότι οι δύο χώρες έχουν την ευκαιρία να θέσουν το πρότυπο για τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Διαφήμιση

Σύμφωνα με τον Ulvaeus, μία νομοθεσία που προστατεύει τα δικαιώματα των δημιουργών, ενώ παράλληλα προωθεί την υπεύθυνη και καινοτόμα ανάπτυξη της τεχνολογίας, μπορεί να διασφαλίσει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα λειτουργήσει ως εργαλείο ενίσχυσης της ανθρώπινης δημιουργικότητας και όχι ως υποκατάστατό της.

«Ο κόσμος παρακολουθεί και οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα έχουν αντίκτυπο πολύ πέρα από τα σύνορα αυτών των χωρών» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Björn Ulvaeus.

Ο Dean Ormston, διευθύνων σύμβουλος της Αυστραλιανού οργανισμού διαχείρισης μουσικών δικαιωμάτων Apra Amcos, επισημαίνει την ανάγκη για άμεση δράση από τις κυβερνήσεις.

Όπως ανέφερε, οι δημιουργοί είναι αυτοί που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο από την ανεξέλεγκτη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς η βιομηχανία βασίζεται στην ανθρώπινη δημιουργικότητα.

«Η βιομηχανία μας ευδοκιμεί χάρη στην ανθρώπινη δημιουργικότητα. Οι κυβερνήσεις πρέπει να αναλάβουν ηγετικό ρόλο και να δράσουν αποφασιστικά, προκειμένου να προστατεύσουν τα βιοποριστικά μέσα των δημιουργών και το μέλλον των δημιουργικών βιομηχανιών», τόνισε ο Dean Ormston.

Η μελλοντική εξέλιξη της βιομηχανίας

Με τη ραγδαία άνοδο της αξίας της βιομηχανίας τεχνητής νοημοσύνης, η ανάγκη για μία σαφή και δίκαιη νομοθεσία γίνεται ακόμη πιο επιτακτική.

Η πρόκληση για τις κυβερνήσεις και τις βιομηχανίες είναι να βρουν τη χρυσή τομή ανάμεσα στην προώθηση της καινοτομίας και την προστασία των δημιουργών.

Εάν δεν υπάρξουν άμεσα μέτρα, η ανισότητα μεταξύ των δημιουργών και των εταιρειών που ελέγχουν την τεχνητή νοημοσύνη θα συνεχίσει να διευρύνεται, απειλώντας την οικονομική βιωσιμότητα των δημιουργών και την ίδια την ποικιλία της καλλιτεχνικής έκφρασης.

Το μέλλον της μουσικής και των άλλων δημιουργικών βιομηχανιών εξαρτάται από την ικανότητα της κοινωνίας να προσαρμοστεί στις νέες τεχνολογικές εξελίξεις, προστατεύοντας παράλληλα τα θεμελιώδη δικαιώματα εκείνων που παράγουν το περιεχόμενο που όλοι καταναλώνουμε.

Η μελέτη της CISAC για την επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης στη μουσική βιομηχανία αποτελεί ένα ηχηρό καμπανάκι για την ανάγκη άμεσης νομοθετικής δράσης.

Οι δημιουργοί βρίσκονται σε δύσκολη θέση, καθώς η αυξανόμενη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης απειλεί να μειώσει τα εισοδήματά τους και να υπονομεύσει την αξία της ανθρώπινης δημιουργικότητας.

Οι κυβερνήσεις, ιδίως αυτές της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, έχουν την ευκαιρία να δείξουν τον δρόμο προς μία δίκαιη και βιώσιμη λύση που θα διασφαλίσει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα λειτουργήσει ως εργαλείο ενίσχυσης της ανθρώπινης δημιουργικότητας και όχι ως απειλή για την επιβίωσή της.

Διαφήμιση

Τελευταία Νέα

twocolors και Barbara Argyrou (BARBZ) ενώνουν τις δυνάμεις τους στο «UMS»

Μετά τη συνεργασία της με τους YouNotUs και τους...

Η Jesy Nelson θα γίνει μητέρα – Ανακοίνωσε την εγκυμοσύνη της

Η Jesy Nelson άφησε να εννοηθεί ότι περιμένει δίδυμα. Η...

Robbie Williams: Απογοητευτικό ξεκίνημα για την ταινία του «Better Man» στις ΗΠΑ

Η βιογραφική ταινία του Robbie Williams κατέγραψε εισπράξεις μόλις...

Ο Justin Bieber ετοιμάζει την επιστροφή του το 2025 με νέα μουσική και περιοδεία

Τα τελευταία χρόνια ο Justin Bieber ήρθε αντιμέτωπος με...

Top Stories

Ο The Weeknd αποσύρεται μετά το «Hurry Up Tomorrow» – Ο Abel Tesfaye συνεχίζει

«Χρειάζομαι πάντα μία πρόκληση και αυτή τη στιγμή, ο The Weeknd έχει φτάσει στο απόγειό του», δήλωσε ο Καναδός...

Don't Miss

Το άγνωστο τραγούδι που άλλαξε τη μουσική για πάντα

Μία ενδιαφέρουσα ιστορία για το πώς το sampling εξελίχθηκε από μια αμφιλεγόμενη underground πρακτική σε βασικό στοιχείο της σύγχρονης...

Read more