Οι NewJeans θέλουν να προσφύγουν νομικά κατά ενός χρήστη του YouTube που δημοσιεύει «ψευδή και δυσφημιστικά βίντεο» για το συγκρότημα.
Οι NewJeans κατέθεσαν αίτηση σε ομοσπονδιακό δικαστήριο ζητώντας να αναγκάσει την Google να αποκαλύψει την ταυτότητα ενός χρήστη του YouTube που φέρεται να δημοσιεύει «ψευδή και δυσφημιστικά βίντεο» για το συγκρότημα της K-pop.
Η αίτηση κατατέθηκε στα τέλη Μαρτίου, αφού οι NewJeans κατέθεσαν μήνυση στη Νότια Κορέα, αλλά οι αρχές δεν μπόρεσαν να προχωρήσουν στην υπόθεση επειδή δεν κατάφεραν να ταυτοποιήσουν τον ανώνυμο χρήστη.
Ο δικηγόρος των NewJeans επιχείρησε να λάβει ανεπίσημα τις πληροφορίες από την Google, αλλά η προσπάθεια αυτή δεν ήταν επιτυχής και οδήγησε στην προσφυγή στη δικαιοσύνη.
Σύμφωνα με έγγραφα του δικαστηρίου, ο YouTuber δημοσιεύει με το όνομα χρήστη @Middle7 και έχει δημιουργήσει «έως και 33 δυσφημιστικά βίντεο» για τα μέλη των NewJeans.
Ο λογαριασμός @Middle7 έχει περίπου 12.700 συνδρομητές, όπως αναφέρεται στην αίτηση, και μέχρι τον Μάρτιο τα βίντεο του είχαν προβληθεί πάνω από 13,8 εκατομμύρια φορές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νόμοι περί δυσφήμισης στη Νότια Κορέα είναι αρκετά ευέλικτοι ώστε να επιτρέψουν στις NewJeans να κινηθούν νομικά με αυτόν τον τρόπο.
Η αίτηση ex parte υποστηρίζει ότι ο λογαριασμός @Middle7 έχει προβεί σε «χλευασμούς ή άλλες προσβολές» κατά των NewJeans, «τα οποία συνιστούν όλα δυσφήμιση και/ή ποινικό αδίκημα προσβολής σύμφωνα με τους νόμους της Δημοκρατίας της Κορέας».
Η δισκογραφική εταιρεία/εταιρεία διαχείρισης των NewJeans, Ador, δήλωσε στους New York Times σχετικά με την υπόθεση: «Λαμβάνουμε τακτικά νομικά μέτρα για παραβιάσεις των δικαιωμάτων των καλλιτεχνών μας».
Μια πρόχειρη ματιά στον επίσημο λογαριασμό της Ador στο Twitter αποκαλύπτει ότι η εταιρεία έχει εκδώσει αρκετές δηλώσεις τα τελευταία δύο χρόνια σχετικά με παρόμοιες δικαστικές διαδικασίες και την προστασία της ιδιωτικής ζωής των μελών του συγκροτήματος.
Όπως είναι λογικό, είναι πιο εύκολο για τα K-pop συγκροτήματα και τις ομάδες τους να περιορίσουν τις διαδικτυακές επιθέσεις – και να λάβουν νομικά μέτρα – εάν οι χρήστες χρησιμοποιούν πλατφόρμες από το Νότια Κορέα.
Ωστόσο, πολλοί έχουν καταφύγει σε διεθνείς πλατφόρμες, όπως το YouTube, με την ελπίδα ότι ίσως και να τους προσφέρει μεγαλύτερη προστασία.
Αλλά αυτό δεν ισχύει πάντα, όπως επισημαίνουν οι Times.
Πέρυσι, ένας δικηγόρος του K-pop γυναικείου συγκροτήματος IVE προσέφυγε στα δικαστήρια των ΗΠΑ για να αποκτήσει το όνομα ενός YouTuber που κατηγορήθηκε ότι έκανε ψευδείς δηλώσεις για ένα από τα μέλη του συγκροτήμαος.
Στη συνέχεια υποβλήθηκε μια επιτυχημένη αστική αγωγή στη Νότια Κορέα.