Nirvana και Marc Jacobs κατέληξαν σε διακανονισμό της αγωγής για το λογότυπο του συγκροτήματος

Η πολυετής δικαστική διαμάχη δημιούργησε ερωτήματα σχετικά με την πατρότητα του διάσημου συμβόλου των Nirvana.

Μετά από αρκετά χρόνια και μερικές απρόβλεπτες εξελίξεις, οι Nirvana και η Marc Jacobs κατέληξαν σε συμφωνία για την επίλυση της δικαστικής διαμάχης του περί πνευματικών δικαιωμάτων σχετικά με το λογότυπο με το χαμογελαστό πρόσωπο του συγκροτήματος, η οποία επίσης έθεσε ερωτήματα για την προέλευση του διάσημου συμβόλου.

Οι Nirvana κατέθεσαν πρώτοι αγωγή τον Δεκέμβριο του 2018, κατηγορώντας την εταιρεία του Marc Jacobs για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων και εμπορικών σημάτων για ένα t-shirt που, σύμφωνα με το συγκρότημα, διέθετε μία απομίμηση του χαρακτηριστικού σχέδιο του χαμογελαστού προσώπου τους – με τα μάτια σε σχήμα «X», κυματιστό χαμόγελο και τη γλώσσα έξω.

Το t-shirt της Marc Jacobs, τα οποίο ήταν μέρος της συλλογής «Bootleg Redux Grunge» της εταιρείας μόδας, διέθετε τα γράμματα M και J για μάτια, αντί για το «X», και η λέξη «Nirvana» αντικαταστάθηκε από τη λέξη «Heaven» με μία γραμματοσειρά περίπου παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιούσε πάντα το συγκρότημα.

Διαφήμιση

Σύμφωνα με τον μύθο των Nirvana, ο αείμνηστος Kurt Cobain δημιούργησε το λογότυπο με το χαμογελαστό πρόσωπο, αλλά η Marc Jacobs κατέθεσε τελικά ανταγωγή αμφισβητώντας αυτόν τον ισχυρισμό.

Η αγωγή της Marc Jacobs ανέφερε ότι τα εν ζωή μέλη του συγκροτήματος, Dave Grohl και Krist Novoselic, είχαν δηλώσει προηγουμένως σε καταθέσεις τους ότι δεν ήξεραν ποιος δημιούργησε το χαμογελαστό πρόσωπο.

Και σύντομα, ένας άλλος καλλιτέχνης μπήκε στο παιχνίδι, ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής της Geffen Records, Robert Fisher, ισχυριζόμενος ότι εκείνος είχε την ιδέα για το λογότυπο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Nirvana: Dave Grohl και Krist Novoselic μιλούν για την ιλιγγιώδη άνοδο του συγκροτήματος

«Για 30 χρόνια τώρα, οι Nirvana έχουν αποκομίσει τεράστια κέρδη από τα έργα του κ. Fisher μέσω της πώλησης μιας ευρείας γκάμας προϊόντων», έγραψαν οι δικηγόροι του Robert Fisher σε μία δική τους αγωγή.

Διαφήμιση

«Με τη βοήθεια μιας ομάδας δικηγόρων και μάνατζερ, οι Nirvana κατάφεραν να το κάνει αυτό χωρίς καμία αποζημίωση προς τον κ. Fisher, ισχυριζόμενοι ψευδώς την πατρότητα και την ιδιοκτησία (του σχεδίου)», πρόσθεσαν.

Σε κοινή κατάθεσή τους στο δικαστήριο στις 9 Ιουλίου και τα τρία μέρη επιβεβαίωσαν ότι είχαν συμφωνήσει σε διακανονισμό.

Οι λεπτομέρειες του διακανονισμού δεν έχουν δημοσιοποιηθεί. Τα έγγραφα αναφέρουν μόνο ότι όλα τα μέρη έχουν συμφωνήσει σε μία «Πρόταση Διαμεσολαβητών» που υπέβαλε ο δικαστής Steve Kim.

Τα τρία μέρη βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη διαδικασία σύνταξης μιας κανονικής συμφωνίας διακανονισμού, η οποία θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες.

Δεν είναι σαφές εάν ο διακανονισμός περιλαμβάνει κάποια συγκεκριμένη δήλωση σχετικά με την προέλευση του λογότυπου με το χαμογελαστό πρόσωπο.

Διαφήμιση

Αφού ο Robert Fisher μπήκε στην υπόθεση, οι δικηγόροι των Nirvana διέψευσαν τον ισχυρισμό του ότι ήταν ο εμπνευστής του λογότυπου και επέμειναν ότι το σχεδίασε ο Kurt Cobain.

Επίσης, προέβαλαν το επιχείρημα ότι, ακόμη και αν ο Fisher σχεδίασε το λογότυπο, αυτό έγινε ενώ ήταν υπάλληλος της Geffen Records, το οποίο που σημαίνει ότι η δισκογραφική εταιρεία θα διατηρούσε τα δικαιώματα του σχεδίου.

Αυτό το επιχείρημα κέρδισε την έγκριση του δικαστή που επέβλεπε την υπόθεση σε μία απόφαση που εκδόθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο. Ο Robert Fisher είχε σκοπό να ασκήσει έφεση, αλλά ο δικαστής είπε τότε ότι θα έπρεπε να περιμένει μέχρι να δικαστεί η αρχική αγωγή των Nirvana και της Marc Jacobs.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Kurt Cobain: Το τραγούδι των Nirvana που κατέστρεψε τη φωνή του
Διαφήμιση

Τελευταία Νέα

André 3000: «Οι σημερινοί ράπερ ακούγονται όλοι ίδιοι»

Ο André 3000 εξηγεί ότι οι νέοι ράπερ δεν...

Οι BLACKPINK θα ξεκινήσουν μία νέα παγκόσμια περιοδεία το 2025

Οι BLACKPINK έχουν αρχίσει ήδη να ετοιμάζουν την επιστροφή...

Michael Jackson: Σε δημοπρασία άγνωστα υπογεγραμμένα σκίτσα του

Μία νέα δημοπρασία θα αναδείξει την αγάπη του Michael...

Joe Jonas: Γιατί είναι σημαντικό για εκείνον να κυκλοφορήσει το δικό του άλμπουμ

«Ένιωθα ότι είναι κάτι που δυσκολεύομαι να το μοιραστώ απλά με κάποιον», είπε ο Joe Jonas. Ο Joe Jonas ανακοίνωσε...

Top Stories

Judas Priest και Bruce Dickinson συγκλόνισαν το Release Athens 2024 – Φωτογραφίες

Οι Judas Priest και ο Bruce Dickinson πρωταγωνίστησαν σε...

Eminem: Ντεμπούτο στο No. 1 του Billboard 200 για το «The Death Of Slim Shady (Coup de Grâce)»

Το ενδέκατο άλμπουμ του Eminem που κατακτά την κορυφή...

Eurovision 2025: Ποιες είναι οι δύο ελβετικές πόλεις που διεκδικούν τον διαγωνισμό

Αυτές είναι οι δύο πόλεις της Ελβετίας που πέρασαν...

Ο Jimin των BTS αναζητά την πηγή της έμπνευσής του στο νέο άλμπουμ «MUSE»

Ένας καθρέφτης της ψυχής του Jimin. Ο Jimin των BTS...

Οι Primal Scream επιστρέφουν με το νέο άλμπουμ «Come Ahead»

Το πρώτο άλμπουμ των Primal Scream μετά από οκτώ...