Paul McCartney: Έστειλε μήνυμα υπέρ της ελευθερίας της Ουκρανίας σε συναυλία – έκπληξη στη Νέα Υόρκη

Από το μήνυμα ελπίδας για την Ουκρανία μέχρι τις αναμνήσεις από τον αγώνα των Beatles κατά του φυλετικού διαχωρισμού στην Αμερική, ο Paul McCartney μετέτρεψε τη συναυλία του σε βήμα κοινωνικού προβληματισμού.

Ο Paul McCartney ηλέκτρισε το Bowery Ballroom της Νέας Υόρκης με μία απρόσμενη συναυλία – αναδρομή στην καριέρα του.

Στην ολοένα και πιο ακριβή αγορά των συναυλιών, τα 50 δολάρια μοιάζουν πλέον λογικό ποσό για μία βραδιά με ζωντανή μουσική. Όταν, δε, αυτό το εισιτήριο σου εξασφαλίζει είσοδο σε έναν χώρο 575 ατόμων στη Νέα Υόρκη για να δεις τον Paul McCartney, τότε μιλάμε ίσως για την ευκαιρία της ζωής σου.

Το μεσημέρι της Τρίτης 11 Φεβρουαρίου, έγινε γνωστό ότι ο θρύλος των Beatles θα έδινε μία συναυλία – έκπληξη, στο φημισμένο Bowery Ballroom του Μανχάταν, το ίδιο κιόλας βράδυ – με τα εισιτήρια να διατίθενται αποκλειστικά από το ταμείο.

Διαφήμιση

Παρά την υποχρεωτική αυτοπρόσωπη αγορά και το όριο του ενός εισιτηρίου ανά άτομο, η συναυλία έγινε sold out μέσα σε περίπου 30 λεπτά.

Έχοντας σαφώς μεγαλύτερη εμπειρία στο να τραγουδά μπροστά σε δεκάδες χιλιάδες θεατές σε στάδια παρά σε μερικές εκατοντάδες σε ένα σκοτεινό κλαμπ του Μανχάταν, ο Paul McCartney βρίσκεται σε αυτή τη δουλειά αρκετά χρόνια (οι Beatles εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στην Αμερική πριν από 61 χρόνια), ώστε είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι θα τον πτοούσε οποιοδήποτε κοινό.

Ο 82χρονος καλλιτέχνης προειδοποίησε το κοινό ότι η μπάντα του δεν είχε προλάβει να κάνει πολλές πρόβες, κάτι που όμως δεν έγινε αντιληπτό. Μόνο κατά τη διάρκεια ενός αυτοσχέδιου jam session στο «Purple Haze» του Jimi Hendrix εμφανίστηκαν κάποιο σημάδια έλλειψης προετοιμασίας, αν και λίγο χάος δεν βλάπτει σε αυτό το κομμάτι.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Paul McCartney: Η άφιξη των Beatles στις ΗΠΑ μέσα από τον φακό του - Έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο του Μπρούκλιν

Το να παρακολουθείς τον Paul McCartney ζωντανά παραμένει μία εμπειρία σχεδόν θρησκευτικού χαρακτήρα – δάκρυα κύλησαν στο «Let It Be», ζευγάρια λικνίστηκαν στους ρυθμούς του «Let Me Roll It» και οικογένειες διαφορετικών γενεών τραγούδησαν μαζί το εκρηκτικό «A Hard Day’s Night», με το οποίο ξεκίνησε η συναυλία.

Διαφήμιση

Όσοι είχαν παρακολουθήσει ξανά συναυλία του McCartney, ήταν εξοικειωμένοι με κάποιες από τις ιστορίες που διηγείται πριν από κάθε τραγούδι, κάτι που ο ίδιος αναγνώρισε με χιούμορ κατά τη διάρκεια της συναυλίας: «Έχετε ξανακούσει αυτή την ιστορία; Θα την πω και πάλι, όπως και να ‘χει».

Μερικά από αυτά τα ανέκδοτα αποκτούν μία νέα διάσταση. Πριν ερμηνεύσει το «Mrs. Vanderbilt» (το οποίο δεν περιλαμβάνεται πάντα στις συναυλία του), ο Paul McCartney έφερε στη μνήμη του τη στιγμή που έπαιξε το τραγούδι μαζί με τους Wings στην Πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου, στην Ουκρανία, το 2008.

Με εμφανή συγκίνηση, ο McCartney θυμήθηκε ότι η συναυλία εκείνη είχε μία αίσθηση αναζωογονητικής ελευθερίας.

«Ας ελπίσουμε να την ξαναζήσουμε», είπε, κάνοντας μία έμμεση αναφορά στον συνεχιζόμενο πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Πριν από το «Blackbird», τον ύμνο του για τα πολιτικά δικαιώματα, ο McCartney μίλησε για τη συνάντηση των Beatles με τον φυλετικό διαχωρισμό στον αμερικανικό Νότο, κατά την πρώτη περιοδεία του στις ΗΠΑ.

Διαφήμιση

«Θεωρήσαμε ότι ήταν απλώς ανόητο», είπε χαρακτηριστικά, πριν μοιραστεί την ιστορία για το πώς οι Beatles ανάγκασαν έναν συναυλιακό χώρο στο Jacksonville της Φλόριντα να καταργήσει τον φυλετικό διαχωρισμό για την εμφάνισή τους.

Είναι μία ιστορία που έχει διηγηθεί και στο παρελθόν, αλλά στη σημερινή συγκυρία για την Αμερική, μία υπενθύμιση ότι η στάση των καλλιτεχνών απέναντι σε κυβερνήσεις και δικαστήρια που ενθαρρύνουν τις φυλετικές διακρίσεις, έχει σημασία, είναι χρήσιμη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Οι Beatles ζωντανεύουν ξανά στο συγκινητικό music video του «Now And Then»

Μιλώντας για τους Beatles, ο Paul McCartney παρουσίασε για πρώτη φορά στην Αμερική το «Now and Then» – το βραβευμένο με Grammy τελευταίο τραγούδι των Fab Four, που κυκλοφόρησε το 2023 – αποτίνοντας φόρο τιμής στον John Lennon, μετά την ολοκλήρωση της μπαλάντας σε ένα όρθιο πιάνο.

Για ένα τραγούδι που ξεκίνησε ως demo από τον John Lennon το 1977, ήταν ταιριαστό η πρώτη ζωντανή εκτέλεσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες να γίνει στην αγαπημένη του πόλη, τη Νέα Υόρκη.

Ο Paul McCartney βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για να βοηθήσει το «Saturday Night Live» να γιορτάσει τα 50 χρόνια του με ένα ειδικό τρίωρο επεισόδιο την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο McCartney έδωσε και δεύτερη συναυλία – έκπληξη στο Bowery Ballroom το βράδυ της Τετάρτης.

Το αν οι εμφανίσεις του στο Bowery Ballroom αποτέλεσαν προθέρμανση για μία πιθανή εμφάνιση στο «Saturday Night Live» ή απλώς μία ευκαιρία να ροκάρει σε έναν χώρο όπου μπορούσε να επιβάλει πολιτική απαγόρευσης κινητών τηλεφώνων, καθώς όλα τα κινητά τοποθετούνταν σε ειδικές θήκες κατά την είσοδο, μένει να αποδειχθεί, αλλά αυτά τα βράδια, ήταν αναμφίβολα η καλύτερη επένδυση 50 δολαρίων που θα μπορούσε να κάνει κάποιος στο Μανχάταν.

Διαφήμιση

Τελευταία Νέα

Η HYBE έχει επενδύσει 14,4 εκατομμύρια δολάρια στις NewJeans

Η HYBE δηλώνει ότι έχει τηρήσει τις συμβατικές υποχρεώσεις...

Diddy: Δήλωσε αθώος στα δύο νέα κατηγορητήρια εναντίον του

Ο Diddy μίλησε για πρώτη φορά στο δικαστήριο. Ο Sean...

Η Lizzo πέρασε «βαριά κατάθλιψη» μετά τις κατηγορίες: «Δεν ήθελα να ζω πια»

Η εξομολόγηση της Lizzo στην επιστροφή της στη σκηνή. Η...

Η Chappell Roan ήθελε ένα «διασκεδαστικό λεσβιακό country τραγούδι» – και έγραψε το «The Giver»

Η Chappell Roan σημείωσε ότι ήταν «τολμηρή και τρομακτική...

Top Stories

Selena Gomez και Benny Blanco μας προσκαλούν στη «Sunset Blvd» των ονείρων τους

Η ιστορία του έρωτα της Selena Gomez και του Benny Blanco σε ένα τραγούδι. Η Selena Gomez και ο Benny...

Don't Miss

Diddy: Δήλωσε αθώος στα δύο νέα κατηγορητήρια εναντίον του

Ο Diddy μίλησε για πρώτη φορά στο δικαστήριο. Ο Sean «Diddy» Combs εμφανίστηκε την Παρασκευή στο δικαστήριο για να δηλώσει...

Read more