Η συμφωνία φέρεται να περιλαμβάνει τη δισκογραφία των Pink Floyd, τα συγγενικά δικαιώματα και τα δικαιώματα ονόματος και εικόνας, αλλά όχι τα εκδοτικά δικαιώματα.
Μετά από χρόνια άκαρπων προσπαθειών, το θρυλικό βρετανικό ροκ συγκρότημα Pink Floyd συμφώνησε να πουλήσει τα δικαιώματα της ηχογραφημένης μουσικής του, καθώς και τα δικαιώματα χρήσης του ονόματος και της εικόνας του, στη Sony Music για περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια.
Η συμφωνία, μία από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών, φαίνεται να ολοκληρώθηκε παρά τις δεκαετίες διαμάχης και πικρίας μεταξύ των μελών του συγκροτήματος, κυρίως των βασικών τραγουδοποιών Roger Waters και David Gilmour.
Στη συμφωνία συμμετέχουν επίσης ο ντράμερ Nick Mason, καθώς και οι κληρονόμοι του keyboardist Richard Wright και του ιδρυτικού τραγουδιστή και τραγουδοποιού Roger «Syd» Barrett.
Η συμφωνία περιλαμβάνει τα δικαιώματα της ηχογραφημένης μουσικής, αλλά όχι τα δικαιώματα των τραγουδιών, τα οποία ανήκουν στους μεμονωμένους δημιουργούς, καθώς και τα δικαιώματα χρήσης ονόματος και εικόνας του συγκροτήματος, που περιλαμβάνουν εμπορεύματα, θεατρικά και παρόμοια δικαιώματα.
Ενώ οι Pink Floyd ήταν διάσημοι για την ανωνυμία τους ως προσωπικότητες, στη συμφωνία πιθανότατα περιλαμβάνεται το μεγαλύτερο μέρος, αν όχι όλο, των εμβληματικών εξώφυλλων των άλμπουμ τους, τα οποία σχεδιάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από τη βρετανική εταιρεία Hipgnosis.
Ενώ οι εκπρόσωποι των μελών του συγκροτήματος και της Sony Music αρνήθηκαν ή δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχόλια, οι Financial Times, οι οποίοι ανέφεραν πρώτοι αυτή την τελευταία εξέλιξη της πώλησης, την παρουσίασαν ως γεγονός, και πηγές που γνωρίζουν την κατάσταση επιβεβαίωσαν τη συμφωνία στο Variety.
Η Sony Music έχει ξοδέψει τα τελευταία χρόνια δισεκατομμύρια δολάρια για την απόκτηση των δικαιωμάτων της μουσικής από τον Bruce Springsteen, τον Bob Dylan, τον Michael Jackson και τα μη – βορειοαμερικανικά δικαιώματα των Queen.
Σε καθαρά επιχειρηματικό επίπεδο, ο κατάλογος ηχογραφημένης μουσικής των Pink Floyd, για να μην αναφέρουμε τα δικαιώματα εμπορικής εκμετάλλευσης, είναι ένας από τους πιο πολύτιμους στη σύγχρονη μουσική, με κλασικά άλμπουμ όπως τα «Dark Side Of The Moon», «The Wall», «Wish You Were Here», «Animals», «Meddle», «Piper At The Gates of Dawn», «More» και πολλά άλλα.
Παραδόξως, η συμφωνία ολοκληρώνεται καθώς οι πολύπλευροι πόλεμοι του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή φτάνουν σε νέα κορύφωση βίας, γεγονός που ανοίγει τη Sony Music σε έναν καταιγισμό κριτικής για την πληρωμή ενός τόσο υψηλού ποσού στον Roger Waters, ο οποίος έχει αρνηθεί κατηγορηματικά ότι είναι αντισημίτης, αλλά έχει εκφράσει με σαφήνεια την έντονη κριτική του για τις κυβερνήσεις του Ισραήλ, της Ουκρανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και τις έντονες δηλώσεις του υπέρ της Ρωσίας και του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Οι εταιρείες που ήταν κοντά σε συμφωνία με το συγκρότημα το 2022 – λέγεται ότι ήταν οι Hipgnosis, Warner Music και BMG – έχουν όλες αλλάξει διοίκηση από τότε και νωρίτερα φέτος, η BMG έλυσε τη συνεργασία της με τον Roger Waters.
Τα σχόλια του Waters ήταν ένας σημαντικός παράγοντας στην κατάρρευση των συμφωνιών, αν και μία σειρά από άλλους παράγοντες – συμπεριλαμβανομένων των αυξανόμενων επιτοκίων, των φορολογικών ζητημάτων και της πτώσης της αξίας της βρετανικής λίρας – έπαιξαν επίσης ρόλο.
Παγιδευμένος στη μέση της διαμάχης είναι ο ντράμερ Nick Mason, ο οποίος δήλωσε το 2018: «Είναι πραγματικά απογοητευτικό το γεγονός ότι αυτοί οι ηλικιωμένοι κύριοι εξακολουθούν να διαφωνούν».
Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο David Gilmour εξέφρασε την επιθυμία του να καταλήξει σε συμφωνία για την πώληση των δικαιωμάτων της μουσικής των Pink Floyd, η οποία, όπως είπε, θα του επέτρεπε να κλείσει αυτό το κεφάλαιο της καριέρας του.
«Είναι κάτι που εξακολουθεί να συζητείται, ναι», δήλωσε στο Rolling Stone.
Παρόλο που η πώληση θα αποφέρει τεράστια οικονομικά οφέλη για το συγκρότημα, ο David Gilmour ισχυρίστηκε ότι τον απασχολούσε περισσότερο η απομάκρυνσή του από το «λασπόλουτρο» που έχουν γίνει οι Pink Floyd παρά τα οικονομικά κέρδη.
Παρέχοντας περαιτέρω πληροφορίες για τις επιχειρηματικές συναλλαγές του συγκροτήματος, ο Gilmour είπε ότι λειτουργούν με «σύστημα βέτο», εξηγώντας: «Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι τρία άτομα που λένε ναι, αλλά ένα άτομο που λέει όχι».
Τώρα, με τους Pink Floyd να καταλήγουν επιτέλους σε συμφωνία για την πώληση της δισκογραφίας τους και της εικόνας τους, ο David Gilmour δεν χρειάζεται πλέον να ανησυχεί για τις συναλλαγές με τα υπόλοιπα ιδρυτικά μέλη του συγκροτήματος σε επιχειρηματικό επίπεδο.