Queen: Κοντά σε συμφωνία – ρεκόρ για την πώληση των δικαιωμάτων της μουσικής τους

Οι Queen επιδιώκουν να εισπράξουν ένα αντίτιμο ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θρυλικό συγκρότημα των Queen βρίσκεται κοντά στο κλείσιμο συμφωνίας για την πώληση των δικαιωμάτων της μουσικής του – και μπορεί ακόμη και να βρίσκεται ήδη σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με πιθανό αγοραστή.

Οι πηγές αναφέρουν ότι τα προς πώληση περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνουν τις ηχογραφήσεις, τα εκδοτικά δικαιώματα (publishing) και επιπρόσθετα έσοδα των Queen, με το συγκρότημα να αναζητά ένα αντίτιμο ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σε αυτά τα επιπρόσθετα έσοδα περιλαμβάνονται και τα κέρδη από την επιτυχημένη ταινία «Bohemian Rhapsody» του 2018, από εμπορεύματα και άλλες άδειες χρήσης.

Διαφήμιση

Η συμφωνία μπορεί επίσης να περιλαμβάνει τα δικαιώματα της διανομής της μουσικής των Queen στη Βόρεια Αμερική, τα οποία τα συγκρότημα τα είχε πωλήσει στη Hollywood Records της Disney σε άγνωστο χρονικό σημείο από τότε που η εταιρεία άρχισε να εκδίδει άδειες για τη χρήση των τραγουδιών του συγκροτήματος στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Στο παρελθόν, η Hollywood Records υποστήριζε ότι όταν απέκτησε τα δικαιώματα της μουσικής των Queen, τα απέκτησε για ολόκληρη τη διάρκεια των πνευματικών δικαιωμάτων τους.

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η εταιρεία έχει τα άλμπουμ του συγκροτήματος στις ΗΠΑ για συνολικά 35 χρόνια, δεδομένου ότι ο νόμος περί πνευματικών δικαιωμάτων των ΗΠΑ επιτρέπει στους δημιουργούς να τερματίσουν και να ανακτήσουν τα πνευματικά δικαιώματά τους μετά από αυτήν την περίοδο.

Έχουν υπάρξει πολυάριθμα δημοσιεύματα στα μέσα ενημέρωσης για την προσπάθεια των Queen να πουλήσουν τη δισκογραφία τους για ένα ιστορικό ποσό ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, από τότε που το συγκρότημα ξεκίνησε τη διαδικασία πώλησης τον Μάιο του 2023.

Διαφήμιση
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Ο Brian May λέει ότι δεν του άρεσε ποτέ το «Under Pressure» των Queen και του David Bowie

Οι πρώτες αναφορές έγιναν από το Music Business Worldwide. Ενώ πολλά από αυτά τα άρθρα ανέφεραν ότι οι Queen βρίσκονταν σε συζητήσεις με την Universal Music Group και ότι είχε επίσης προσεγγιστεί η Disney, ιδιοκτήτρια της Hollywood Records, πηγές αναφέρουν ότι τα μουσικά περιουσιακά στοιχεία του συγκροτήματος παρουσιάστηκαν μόνο σε λίγους επιλεγμένους μνηστήρες, καθώς τα μέλη του συγκροτήματος ήθελαν να αισθάνονται άνετα για το μέρος στο οποίο θα εμπιστευθούν τη διαχείριση του καταλόγου τους.

Επιπλέον, λόγω του αντιτίμου που ζητά το συγκρότημα, πηγές αναφέρουν ότι ορισμένοι από τους πιθανούς στρατηγικούς αγοραστές μπορεί να συνεργάστηκαν με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για να κάνουν μία προσφορά.

Όπως αναφέρουν πηγές, κάθε μέλος του συγκροτήματος – ο Brian May, ο Roger Taylor, ο John Deacon και οι διαχειριστές της περιουσίας του αείμνηστου Freddie Mercury – έχει τον δικό του δικηγόρο που συμμετέχει στη συμφωνία.

Ο αντίκτυπος της ταινίας «Bohemian Rhapsody»

Η δισκογραφία των Queen περιλαμβάνει εμβληματικά τραγούδια επιτυχίας όπως τα «Bohemian Rhapsody», «Killer Queen», «Another One Bites the Dust», «Radio Ga Ga», «Somebody to Love», «Crazy Little Thing Called Love», «You’re My Best Friend», «We Will Rock You» και «We Are the Champions».

Από το 1991 μέχρι την κυκλοφορία της ταινίας «Bohemian Rhapsody» το 2018, ο μουσικός κατάλογος των Queen είχε σημειώσει πωλήσεις ισοδύναμες σχεδόν των 38 εκατομμυρίων άλμπουμ μόνο στις ΗΠΑ.

Διαφήμιση

Ο αντίκτυπος του «Bohemian Rhapsody» στις πωλήσεις των Queen ήταν εξωπραγματικός. Από το 1991 έως το τέλος του 2017, οι πωλήσεις και τα streams των Queen στις ΗΠΑ ισοδυναμούσαν με τις πωλήσεις 25,9 εκατομμυρίων άλμπουμ, σύμφωνα με την Luminate.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Το «Queen Rock Montreal» στους κινηματογράφους IMAX - Ένα εισιτήριο για την ιστορία

Και στα τρία χρόνια που προηγήθηκαν της κυκλοφορίας της ταινίας «Bohemian Rhapsody», ο μέσος αριθμός των πωλήσεων των Queen στις ΗΠΑ ανερχόταν σε περίπου 752.000 μονάδες.

Ωστόσο, με την κυκλοφορία της ταινίας τον Νοέμβριο του 2018, οι πωλήσεις του συγκροτήματος εκτοξεύτηκαν στα 2,074 εκατομμύρια. Το 2019, η δραστηριότητα του καταλόγου τους εκτοξεύτηκε σε σχεδόν 3,58 εκατομμύρια πωλήσεις.

Στο τέλος του 2023, η συνολική δραστηριότητα πωλήσεων και των streams των άλμπουμ των Queen στις ΗΠΑ από το 1991 ανήλθε σε σχεδόν 37,7 εκατομμύρια μονάδες, αύξηση 45,5% σε σύγκριση με τις 25,9 εκατομμύρια πωλήσεις του 2017.

Σύμφωνα με οικονομικές εκθέσεις της κοινής εταιρείας των Queen, Queen Productions Limited, που κατατέθηκαν στην υπηρεσία Companies House του Ηνωμένου Βασιλείου, το συγκρότημα δήλωσε καθαρά κέρδη 18 εκατομμυρίων λιρών σε σχεδόν 41 εκατομμύρια λίρες εσόδων για το έτος που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2022.

Η εταιρεία δήλωσε επίσης ακαθάριστα κέρδη 32,4 εκατομμυρίων λιρών και κέρδη 22,16 εκατομμυρίων λιρών μετά τα έξοδα αλλά πριν από τους φόρους. Για το προηγούμενο οικονομικό έτος, η εταιρεία δήλωσε καθαρά κέρδη 13,6 εκατομμυρίων λιρών σε έσοδα ύψους 39,2 εκατομμυρίων λιρών.

Όταν τα μουσικά περιουσιακά στοιχεία των Queen διατέθηκαν προς πώληση στην αγορά τον Μάιο του 2023, οι ενδιαφερόμενοι μνηστήρες πιθανόν εξέταζαν τη δραστηριότητα της δισκογραφίας τους από το 2020 έως το 2022, όταν η μουσική του συγκροτήματος σημείωνε κατά μέσο όρο περίπου 1,53 εκατομμύρια πωλήσεις άλμπουμ ετησίως.

Αυτό το ποσό είναι υπερδιπλάσιο των 752.000 πωλήσεων άλμπουμ που κατέγραφε κατά μέσο όρο το συγκρότημα στα τρία χρόνια πριν από την κυκλοφορία της ταινίας «Bohemian Rhapsody».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Ο Brian May ανησυχεί για τη διαγραφή των βίντεο από τις συναυλίες των Queen
Διαφήμιση
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • Queen

Ακολουθήστε το postmelody.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλοι τις ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Don't miss

Ο Γιάννης Κότσιρας ανοίγει ένα «Παράθυρο Στο Άπειρο» με δέκα ανέκδοτα ποιήματα του Άλκη Αλκαίου που μελοποίησε ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης. Ο Γιάννης Κότσιρας είναι και...
Ο Snoop Dogg είχε στο πλευρό του τον αδελφό του στις περιοδείες του. Ο Snoop Dogg βυθίστηκε στο πένθος μετά τον θάνατο του αδελφού του,...
«Πράξη αντισημιτισμού» χαρακτήρισαν οργανώσεις την τοποθέτηση ενός αυτοκόλλητου της παλαιστινιακής σημαίας στο άγαλμα της Amy Winehouse. Η αστυνομία διεξάγει έρευνα μετά την κάλυψη του περιδέραιου...
Ο Bradley Cooper μοιράστηκε την άγνωστη ιστορία του «A Star Is Born». Ο Bradley Cooper θυμάται την «τρελή» συνάντησή του με την Beyoncé και τον JAY-Z...
Η Sony Music υποστηρίζει ότι οι εταιρείες που δημιούργησαν την ταινία για τη Whitney Houston υπέγραψαν συμφωνία αδειοδότησης, αλλά δεν κατέβαλαν ποτέ τα απαιτούμενα...

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ