«Δεν είναι σύγκρουση – είναι γενοκτονία, Thom και Jonny!», σχολίασε ο Roger Waters.
Ο Roger Waters επιτέθηκε στον Thom Yorke και τον Jonny Greenwood των Radiohead για τη στάση τους στο ζήτημα Ισραήλ – Παλαιστίνης.
Ο συνιδρυτής των Pink Floyd είναι από το 2011 ένθερμος υποστηρικτής του κινήματος BDS, το οποίο καλεί για μποϊκοτάζ, αποεπένδυση και κυρώσεις κατά του Ισραήλ, και έχει μιλήσει στο παρελθόν κατά της απόφασης των Radiohead να δώσουν συναυλία στο Τελ Αβίβ το 2017.
Υπέγραψε ανοιχτή επιστολή τότε, μαζί με καλλιτέχνες όπως οι Thurston Moore, Young Fathers και Ken Loach, καλώντας το συγκρότημα να μην εμφανιστεί στο Ισραήλ καθώς «έχει επιβληθεί ένα σύστημα απαρτχάιντ στον παλαιστινιακό λαό».
Σε μία νέα συνέντευξή του, ο Roger Waters επανήλθε στο θέμα, αποκαλύπτοντας ότι αντάλλαξε email με τον Thom Yorke μετά την επιστολή και επανέλαβε την κριτική του για τη θέση των Radiohead σχετικά με την εξαιρετικά αμφιλεγόμενη κατάσταση στη Μέση Ανατολή.
Μιλώντας στο podcast «The Empire Files», ο Roger Waters περιέγραψε: «Έγραψα [στον Yorke] ένα email που έλεγε: “Λυπάμαι αν νόμιζες ότι ήμουν επιθετικός”. Μου απάντησε και είπε: “Κανονικά, οι άνθρωποι που βρίσκονται στη μία πλευρά μιας διαφωνίας έχουν τουλάχιστον την ευπρέπεια ή τη χάρη ή κάτι τέτοιο για να κάνουν μία συζήτηση”».
«Τότε του απάντησα και είπα: “Thom, οι άνθρωποι στο BDS προσπαθούν να κάνουν μία συζήτηση μαζί σου εδώ και μήνες! Όπως κι εγώ!”», συνέχισε.
Όταν ρωτήθηκε πώς κατέληξε η συζήτηση, ο Roger Waters απάντησε: «Ότι ο τύπος είναι εντελώς μαλάκας!»
Η συνέντευξη συνεχίστηκε με πιο πρόσφατα γεγονότα, συμπεριλαμβανομένου ενός περιστατικού όπου ο Thome Yorke ήρθε σε αντιπαράθεση με έναν φιλοπαλαιστίνιο διαδηλωτή και αποχώρησε από τη σκηνή σε μία συναυλία του στη Μελβούρνη τον Οκτώβριο.
«Νομίζω ότι είναι πληγωμένος», είπε ο Roger Waters για τον frontman των Radiohead. «Είναι πολύ πληγωμένος. Προφανώς είναι πολύ, πολύ βαθιά ανασφαλής. Προφανώς νομίζει ότι είναι πολύ έξυπνος, αλλά δεν είναι. Οπότε δεν μπορεί να κάνει μία συζήτηση», υποστήριξε.
Ο 81χρονος καλλιτέχνης ασχολήθηκε επίσης με την κριτική που δέχτηκε ο Jonny Greenwood όταν συνεργάστηκε με τον Ισραηλινό μουσικό Dudu Tassa αυτό το καλοκαίρι.
«Είναι εντελώς ανοησίες. Δεν υπάρχει επιχείρημα. Υπάρχει ο καταπιεστής και ο καταπιεσμένος», ανέφερε.
«Οι καταπιεσμένοι είναι οι αυτόχθονες της Παλαιστίνης, οι καταπιεστές είναι οι έποικοι – αποικιοκράτες επισκέπτες από τη Βόρεια Αμερική και τη Βόρεια Ευρώπη… Δεν υπάρχει τίποτα δύσκολο να καταλάβεις. Δεν είναι σύγκρουση. Είναι γενοκτονία, Thom και Jonny!», συνέχισε.
Ο Jonny Greenwood εμφανίστηκε με τον Dudu Tassa στο Τελ Αβίβ τον Μάιο και την προηγούμενη ημέρα, φέρεται να συμμετείχε σε διαμαρτυρίες ζητώντας την απελευθέρωση ομήρων που κρατούνταν στη Γάζα και τη διεξαγωγή νέων εκλογών.
Η Παλαιστινιακή Εκστρατεία για το Ακαδημαϊκό και Πολιτιστικό Μποϊκοτάζ του Ισραήλ (PACBI), ιδρυτικό μέλος του κινήματος BDS, ζήτησε «ειρηνική, δημιουργική πίεση στο συγκρότημά του Radiohead για να αποστασιοποιηθεί πειστικά από αυτή την κατάφωρη συνενοχή στο έγκλημα των εγκλημάτων, ή να αντιμετωπίσει ριζοσπαστικά μέτρα».
Η PACBI επεσήμανε επίσης ότι την ίδια στιγμή που πραγματοποιούνταν η συναυλία του Jonny Greenwood, ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδιζαν εκτοπισμένους Παλαιστίνιους που είχαν βρει καταφύγιο σε σκηνές στη Ράφα της Γάζας, γεγονός που προκάλεσε μεγάλη κατακραυγή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την προηγούμενη τότε εβδομάδα.
Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ακτιβιστές καλούν τους μουσικούς «να αρνηθούν να συνεργαστούν με ισραηλινά πολιτιστικά ιδρύματα που εμπλέκονται στο καθεστώς απαρτχάιντ του Ισραήλ».
Ο Jonny Greenwood υπερασπίστηκε την απόφασή του, γράφοντας σε ένα μήνυμά του: «Συνεργάζομαι με τον Dudu και κυκλοφορώ μουσική μαζί του από το 2008 – και δουλεύω ιδιωτικά πολύ πριν από αυτό.»
«Πιστεύω ότι ένα καλλιτεχνικό έργο που συνδυάζει Άραβες και Εβραίους μουσικούς αξίζει τον κόπο. Και ένα που υπενθυμίζει σε όλους ότι οι εβραϊκές πολιτιστικές ρίζες σε χώρες όπως το Ιράκ και η Υεμένη χρονολογούνται χιλιάδες χρόνια πίσω, είναι επίσης σημαντικό», τόνισε.
«Τέλος πάντων, καμία τέχνη δεν είναι τόσο “σημαντική” όσο η παύση όλου του θανάτου και της δυστυχίας γύρω μας», συνέχισε.
«Πώς γίνεται; Αλλά το να μην κάνεις τίποτα φαίνεται χειρότερη επιλογή. Και η φίμωση Ισραηλινών καλλιτεχνών επειδή γεννήθηκαν Εβραίοι στο Ισραήλ δεν φαίνεται να είναι τρόπος για να επιτευχθεί μία κατανόηση μεταξύ των δύο πλευρών αυτής της φαινομενικά ατελείωτης σύγκρουσης», ανέφερε.
«Λοιπόν: γι’ αυτό φτιάχνω μουσική με αυτή την μπάντα. Είστε ευπρόσδεκτοι να διαφωνήσετε ή να αγνοήσετε αυτό που κάνουμε, αλλά ελπίζω να καταλαβαίνετε τώρα ποιο είναι το πραγματικό κίνητρο και να αντιδράσετε στη μουσική χωρίς καχυποψία ή μίσος», πρόσθεσε.
Νωρίτερα φέτος, ο Roger Waters ήρθε σε αντιπαράθεση με τον Nick Cave για την υποστήριξή του στο BDS, με τον Αυστραλό καλλιτέχνη να χαρακτηρίζει τη στάση του «ντροπιαστική» και «βαθιά ζημιογόνα».