«Δεν ξέρουμε αν θα μάθουμε ποτέ πολλά από την πραγματική ιστορία».
Ο Roger Waters αναρωτιέται αν οι «ύποπτες» επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου θα μπορούσαν να είναι μία «επιχείρηση προβοκάτσιας».
Ο συνιδρυτής των Pink Floyd κατηγορήθηκε για άλλη μία φορά για αντισημιτισμό επειδή υποστήριξε ότι η σφαγή που διέπραξαν οι μαχητές της Χαμάς, οι οποίοι σκότωσαν 1.400 άτομα στο νότιο Ισραήλ την ημέρα έναρξης του πολέμου, «ξεπέρασε κάθε όριο» και αμφισβήτησε την προέλευση της επίθεσης.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο Glenn Greenwald, ο Roger Waters εξέφρασε αμφιβολίες σχετικά με τον αριθμό των νεκρών και τον ρόλο της Χαμάς στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.
Όταν ρωτήθηκε αν η επίθεση θα μπορούσε να δικαιολογηθεί, ο 80χρονος καλλιτέχνης είπε: «Δεν ξέρουμε τι έκαναν (η Χαμάς) κατά τη διάρκεια της εισβολής».
«Ήταν δικαιολογημένο να αντισταθούν στην κατοχή; Ναι. Αλλά και πάλι, είναι αυτό που είπατε, είναι οι Συμβάσεις της Γενεύης. Είναι απολύτως, νομικά και ηθικά υποχρεωμένοι να αντισταθούν στην κατοχή από το 1967. Είναι μία υποχρέωση», συνέχισε.
Ο Roger Waters πρόσθεσε ότι ενώ θα «καταδίκαζε» τα εγκλήματα πολέμου «αν» διαπράττονταν, πιστεύει ότι η σφαγή «βγήκε εκτός κάθε αναλογίας από τους Ισραηλινούς που επινόησαν ιστορίες για αποκεφαλισμούς μωρών».
Στον απόηχο της επίθεσης, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε δώσει στη δημοσιότητα αποτρόπαιες φωτογραφίες «δολοφονημένων και καμένων» μωρών.
«Αυτό που ξέρουμε είναι ότι, είτε ήταν μία επιχείρηση προβοκάτσιας είτε όχι, είτε οτιδήποτε άλλο, είτε ό,τι συνέβη, και όποια ιστορία και αν πρόκειται να μας πουν και δεν ξέρουμε αν θα μάθουμε ποτέ πολλά από την πραγματική ιστορία», ανέφερε ο Roger Waters.
«Είναι πολύ, είναι πάντα δύσκολο να πούμε τι πραγματικά συνέβη», υποστήριξε.
Αφού του ζητήθηκε επανειλημμένα να καταδικάσει την επίθεση της Χαμάς, είπε ότι «μπορεί να υπήρξαν μεμονωμένες» περιπτώσεις νεκρών Ισραηλινών αμάχων.
Ο Roger Waters επικαλέστηκε στη συνέχεια ένα άρθρο από το The Grayzone, το οποίο έχει κατηγορηθεί για διασπορά παραπληροφόρησης, υποστηρίζοντας ότι «πιθανώς οι πρώτοι 400 νεκροί ήταν ισραηλινοί στρατιωτικοί», κάτι που «δεν αποτελεί έγκλημα πολέμου».
Μεταξύ των πρώτων νεκρών ήταν 260 από τους θεατές του μουσικού φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής Supernova στο Re’im, στο οποίο επιτέθηκαν οι μαχητές της Χαμάς εισβάλλοντας με μηχανοκίνητα αλεξίπτωτα πλαγιάς.
Σύμφωνα με το AP News, ο αριθμός των νεκρών έχει πλέον ξεπεράσει τους 10.000 στην Παλαιστίνη και τους 1.400 στο Ισραήλ.
Ο πρώην τραγουδιστής των Pink Floyd κατηγορήθηκε αντισημιτισμό από ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο «The Dark Side Of Roger Waters», το οποίο δημιουργήθηκε από την Εκστρατεία κατά του Αντισημιτισμού.
Ο Rogers Waters καταφέρθηκε εναντίον του ντοκιμαντέρ μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του, δηλώνοντας ότι ως «ένα σαθρό, αδιανόητο κομμάτι προπαγάνδας».
«Αναμειγνύει αδιακρίτως πράγματα που φέρεται να έχω πει ή κάνει σε διαφορετικές χρονικές στιγμές και σε διαφορετικά πλαίσια, σε μία προσπάθεια να με παρουσιάσει ως αντισημίτη, χωρίς καμία βάση», πρόσθεσε.
Το ντοκιμαντέρ στέκεται σε μία αμφιλεγόμενη συναυλία του στη Γερμανία τον Μάιο, η οποία επικρίθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, σχολιάζοντας ότι ήταν «βαθιά προσβλητική για τους Εβραίους».
Ο Roger Waters, ο οποίος εμφανίστηκε στη σκηνή του φορώντας μία μαύρη καμπαρντίνα με ένα έμβλημα που έμοιαζε με σβάστικα, υπερασπίστηκε την επιλογή του, υποστηρίζοντας ήταν μία δήλωση κατά του φασισμού, της αδικίας και της μισαλλοδοξίας και χαρακτήρισε την κριτική «ανειλικρινή και πολιτικά υποκινούμενη».