Η τελευταία εμφάνιση των Sex Pistols στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν μία κοινωνικά ευαισθητοποιημένη συναυλία την ημέρα των Χριστουγέννων του 1977.
Μέχρι την τελευταία περιοδεία τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι Sex Pistols, το πιο διαβόητο punk συγκρότημα της χώρας, είχαν περιέλθει σε τέτοια δυσμένεια που αναγκάστηκαν να λειτουργούν μυστικά.
Αφού το πρώτο άλμπουμ τους, «Nevermind the Bollocks, Here’s the Sex Pistols» απαγορεύτηκε από τα μεγάλα καταστήματα και αναγκάστηκαν να ακυρώσουν το μεγαλύτερο μέρος της περιοδείας τους «Anarchy Tour» του 1976, στην περιοδεία τους «S.P.O.T.S.» (Sex Pistols On Tour Secretly) την επόμενη χρονιά, οι Sex Pistols υιοθέτησαν ψευδώνυμα όπως τα «The Hamsters» ή «Acne Rabble» για να αποφύγουν τις αυστηρές τοπικές αρχές που δεν ήθελαν την παρουσία τους στις πόλεις τους.
Οι αντιρρήσεις των αρχών για τους Sex Pistols συνεχίστηκαν μέχρι και τη διάλυση του συγκροτήματος, τροφοδοτούμενες από την ασταμάτητη υστερία των tabloids και τον σάλο που προκάλεσε η εμφάνισή τους στην εκπομπή «Today» του Bill Grundy.
Η τελευταία συναυλία τους στο Ηνωμένο Βασίλειο (πριν την επανένωσή τους το 1996) πραγματοποιήθηκε στο κλαμπ Ivanhoe’s στο Huddersfield.
Η συναυλία οργανώθηκε τόσο βιαστικά και μυστικά που πάνω από τα μισά εισιτήρια των 1,75 λιρών δεν έγραφαν ημερομηνία ή τοποθεσία, παρά μόνο έναν αριθμό τηλεφώνου για να καλέσουν οι ενδιαφερόμενοι στις 23 Δεκεμβρίου για πληροφορίες.
Όταν οι Sex Pistols ανέβηκαν στη σκηνή του πρώην Grand Picture Theatre την ήμερα των Χριστουγέννων του 1977, διοργάνωσαν μία φιλανθρωπική συναυλία για τα παιδιά των απεργών πυροσβεστών και ανθρακωρύχων.
Η συναυλία ήταν μία συμβατική παράσταση για «ενήλικες».
Τα παιδιά που ήταν παρόντα δεν γνώριζαν τη φήμη του συγκροτήματος, καθώς ο τραγουδιστής Johnny Rotten μοίραζε μπλουζάκια, κονκάρδες, δίσκους και αφίσες, και διοργάνωσε διαγωνισμό pogo με έπαθλο ένα skateboard, ενώ ένα δυνατό ηχοσύστημα έπαιζε τις disco επιτυχίες της εποχής.
Ο Johnny Rotten, όπως ήταν το ψευδώνυμο του John Lydon, διασκέδασε ένα κοινό καταλάβαινε το συγκρότημα περισσότερο από τους περισσότερους ενήλικες, ενώ όταν δέχτηκε με χαρά μία γιγάντια τούρτα των Sex Pistols με χαρά στο πρόσωπό του, ξεκίνησε ένας τουρτοπόλεμος που οι Pistols ενθάρρυναν με ενθουσιασμό.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Johnny Rotten τραγούδησε έξι τραγούδια προς τέρψη των παιδιών.
Ο τραγουδιστής θυμήθηκε τη συναυλία με ιδιαίτερη αγάπη: «Φανταστική. Η απόλυτη ανταμοιβή. Μία από τις αγαπημένες μου συναυλίες όλων των εποχών», είπε κάποτε
«Μικρά παιδιά, και εμείς παίζουμε το “Bodies” και ξεσπούν σε γέλια στον στίχο “fuck this, fuck that”. Η σωστή αντίδραση: όχι το σοκαρισμένο “πώς τολμάτε;”. Οι ενήλικες βλέπουν τα πράγματα με το δικό τους βρώμικο μυαλό. Δεν τα βλέπουν όπως ένα παιδί: “Α, ο Johnny είπε μία κακή λέξη”», εξήγησε.
Όπως και η συναυλία τους στο Free Trade Hall του Μάντσεστερ ή η τελευταία εμφάνισή τους ως συγκρότημα στο Σαν Φρανσίσκο, έτσι και η συναυλία στο Ivanhoe δείχνει την punk μουσική στην πιο κοινωνικά ευαισθητοποιημένη και απελευθερωτική μορφή της, αφήνοντας στην άκρη τον μηδενισμό για χάρη της ανθρώπινης υπόστασης.
Ο Julien Temple, ο σκηνοθέτης της κωμικής ταινίας «The Great Rock ‘n’ Roll Swindle Julien Temple» για τους Sex Pistols, μαγνητοσκόπησε ολόκληρη της τη συναυλία του συγκροτήματος στο Ivanhoe’s τα Χριστούγεννα με μία παλιά κάμερα U-matic.
Τα πλάνα κατέληξαν στο ντοκιμαντέρ «Never Mind the Baubles: Xmas ’77 With the Pistols», που προβλήθηκε στο BBC Four το 2013.
«Κατά κάποιον τρόπο, οι Pistols φαίνονται να είναι το μόνο πράγμα που συνδέεται με το σήμερα. Όλα τα άλλα μοιάζουν να ανήκουν στη Βικτωριανή εποχή, ενώ οι Pistols φαίνονται πολύ μοντέρνοι και γνώστες του τι πρόκειται να συμβεί», είπε ο σκηνοθέτης σε συνέντευξή του στον Guardian την ίδια χρονιά.
«Ελπίζω να υπάρχει απήχηση με τις σημερινές τιμές των καυσίμων και τις απεργίες των πυροσβεστών. Παρόλο που ζούμε σε έναν διαφορετικό πλανήτη, οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα», συνέχισε.
«Ελπίζω τα παιδιά που το βλέπουν σήμερα να σκεφτούν: “Γαμώτο, τέτοια συγκροτήματα απλά δεν υπάρχουν πλέον”», πρόσθεσε.