Το πείραμα της δημιουργίας μίας υπηρεσίας streaming δεν απέδωσε για το TikTok.
Η ByteDance αποφάσισε να σταματήσει τη λειτουργία της υπηρεσίας streaming μουσικής TikTok Music παγκοσμίως τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της.
«Λυπούμαστε που σας ενημερώνουμε ότι το TikTok Music θα σταματήσει τη λειτουργία του στις 28 Νοεμβρίου 2024», αναφέρεται στην ειδοποίηση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της εταιρείας.
Το TikTok Music, το οποίο θεωρήθηκε ένας ανταγωνιστής του Spotify και του Apple Music, ήταν διαθέσιμο στην Ινδονησία, τη Βραζιλία, την Αυστραλία, τη Σιγκαπούρη και το Μεξικό.
Σημειώνεται ότι το TikTok Music βασίστηκε σε μία άλλη πλατφόρμα της ByteDance, με την ονομασία Resso, η οποια κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Ινδία και την Ινδονησία το 2019 και αργότερα επεκτάθηκε στη Βραζιλία.
Το 2023, η ByteDance μετέφερε τους χρήστες του Resso στη Βραζιλία και την Ινδονησία στην πλατφόρμα του TikTok Music.
Σύντομα, το TikTok Music επεκτάθηκε στη Σιγκαπούρη, την Αυστραλία και το Μεξικό. Εν τω μεταξύ, το Resso απαγορεύτηκε νωρίτερα φέτος στην Ινδία μετά από κυβερνητικές εντολές.
Το TikTok έχει γίνει δημοφιλής τρόπος για τους ανθρώπους να ανακαλύπτουν μουσική. Είναι επίσης μια πλατφόρμα που μπορεί να κάνει καλλιτέχνες ή τραγούδια δημοφιλή σε σύντομο χρονικό διάστημα, αυξάνοντας τα streams τους.
Μια μελέτη που διεξήχθη από το TikTok και την εταιρεία ερευνών ψυχαγωγικών δεδομένων Luminate ανέφερε ότι το TikTok έχει σημαντική επίδραση στην αύξηση της αξίας των καλλιτεχνών μέσω του streaming και στην προώθηση της ανακάλυψης μουσικής.
Η ByteDance, η οποία κατέχει επίσης μια πλατφόρμα διανομής μουσικής με την ονομασία SoundOn, ήθελε να αξιοποιήσει τη δημοτικότητα του TikTok για να αυξήσει το streaming εντός του δικού της οικοσυστήματος.
Ωστόσο, το πείραμα πιθανότατα δεν απέδωσε, όπως φαίνεται από τη διακοπή της λειτουργίας του TikTok Music.
Το TikTok είχε επίσης μια ασταθή σχέση με τη μουσική βιομηχανία το τελευταίο διάστημα.
Νωρίτερα φέτος, η Universal Music Group απέσυρε τη μουσική της από την πλατφόρμα μετά από διαφωνία σχετικά με τα δικαιώματα και τη στάση του TikTok απέναντι στην τεχνητή νοημοσύνη.
Σε απάντηση, το TikTok κατηγόρησε την UMG για «ψευδή αφήγηση και ρητορική».
Τον Μάρτιο, και οι δύο πλευρές κήρυξαν ανακωχή και υπέγραψαν νέα συμφωνία, με τη μουσική της Universal Music Group να επιστρέφει τελικά στην πλατφόρμα.
Το TikTok μάχεται επιπλέον ενάντια σε ένα νομοσχέδιο που θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει στην απαγόρευση της εφαρμογής σύντομων βίντεο στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αυτό ο κίνδυνος μπορεί να εμπόδισε τα σχέδια της ByteDance να επεκτείνει το TikTok Music σε αγορές όπως οι ΗΠΑ, που αντιπροσωπεύουν περίπου ένα μερίδιο ύψους 12 δισεκατομμυρίου δολαρίων της παγκόσμιας μουσικής αγοράς, σύμφωνα με τη Statista.