Τα τραγούδια του Elvis Presley και του Jimi Hendrix βρίσκονται πλέον στη Σελήνη

Μία μοναδική χρονοκάψουλα βρίσκεται πλέον στη Σελήνη – Με τραγούδια του Elvis Presley, του Jimi Hendrix και άλλων καλλιτεχνών

Για πρώτη φορά μετά από 49 χρόνια, ένα αμερικανικό διαστημόπλοιο προσγειώθηκε ξανά στην επιφάνεια της Σελήνης, μεταφέροντας ψηφιακές ηχογραφήσεις μερικών από τους σπουδαιότερους μουσικούς όλων των εποχών, συμπεριλαμβανομένων του Elvis Presley και του Jimi Hendrix.

Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ένα ιδιωτικό σκάφος προσεδαφίστηκε στη Σελήνη, αλλά και η πρώτη φορά που ένα αμερικανικό σκάφος επέστρεψε στο φεγγάρι από το 1972.

Το διαστημόπλοιο, με το όνομα «Οδυσσέας», μετέφερε στη χρονοκάψουλα που βρίσκεται στην επιφάνεια της σελήνης, ψηφιακές ηχογραφήσεις από θρυλικούς καλλιτέχνες του 20ού αιώνα, όπως οι Elvis Presley, Marvin Gaye, Santana, Chuck Berry, Sly & the Family Stone, Bob Marley, Janis Joplin, The Who και φυσικά ο Jimmy Hendrix.

Διαφήμιση

Σύμφωνα με τον Dallas Santana, ο οποίος είχε την αρχική ιδέα να στείλει μουσική 222 καλλιτεχνών στη Σελήνη, τα τραγούδια αυτά επιλέχθηκαν επειδή αντιπροσωπεύουν τη «μουσική που αντέχει στον χρόνο».

Ο Dallas Santana πρότεινε την ιδέα στο Ίδρυμα Arch Mission. Σε συνεργασία με την Galactic Legacy Labs, η εταιρεία του Santana, Space Blue, επιμελήθηκε το περιεχόμενο, το οποίο τοποθετήθηκε στη σεληνάκατο που κατασκεύασε η Intuitive Machines. (Σημειώνεται ότι η εταιρεία αυτή δεν είχε καμία δημιουργική συμβολή στο περιεχόμενο, ούτε και η SpaceX, η οποία εκτόξευσε τη σεληνάκατο).

Η Space Blue συνεργάστηκε με την Beverly Hills Productions του Nash και τη Melody Trust – μία εταιρεία που κατέχει τα δικαιώματα ορισμένων πρωτότυπων ηχογραφήσεων (masters) από μία σειρά κλασικών καλλιτεχνών του rock – για τους σκοπούς αυτής της προσπάθειας, δίνοντάς της εύστοχα τον τίτλο «Lunar Records» (Σεληνιακοί Δίσκοι).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Το τραγούδι που άλλαξε τη ζωή του Elton John

Εκτός από τα τραγούδια, η χρονοκάψουλα περιλαμβάνει και φωτογραφίες, από το ιστορικό μουσικό φεστιβάλ Woodstock μέχρι εξώφυλλα δίσκων, όπως το «The Dark Side Of The Moon» των Pink Floyd, αποθηκευμένα όλα σε μία ανθεκτική κατασκευή από γυαλί, νικέλιο και NanoFiche, σχεδιασμένη να αντέξει για εκατομμύρια, αν όχι δισεκατομμύρια χρόνια.

Διαφήμιση

Αυτό το σεληνιακό μουσείο τέχνης καλύπτει χιλιετίες μουσικής ιστορίας, περιλαμβάνοντας από αρχαία Σουμεριανά αποσπάσματα μελωδιών σε μορφή σφηνοειδούς γραφής μέχρι σύγχρονα beats του Timbaland.

Επίσης, περιλαμβάνει ένα ντοκιμαντέρ, συγκεκριμένα την πολυβραβευμένη ταινία «Climate Refugees» του Michael P. Nash που κυκλοφόρησε το 2010.

«Σε περίπτωση που καταστρέψουμε τον εαυτό μας με πυρηνικά όπλα, μας χτυπήσει μετεωρίτης ή μας εξαλείψει η κλιματική αλλαγή, υπάρχει μία μαρτυρία της ιστορίας μας στη Σελήνη», δήλωσε ο Nash.

Ορισμένα από τα τραγούδια που επιλέχθηκαν δεν έχουν ακουστεί ποτέ, σύμφωνα με τον Dallas Santana.

«Τραγούδια που δεν έχουν κυκλοφορήσει ποτέ – βρίσκονται τώρα στη Σελήνη», είπε, προσθέτοντας ότι «ο κόσμος θα μάθει γι’ αυτά».

Διαφήμιση

Επιπλέον, τόνισε ότι η επιλογή του μουσικής από το 1969 και καλλιτεχνών που εμφανίστηκαν στο Woodstock ήταν σκόπιμη, καθώς εκείνο το έτος πραγματοποιήθηκε η πρώτη προσγείωση στη Σελήνη, λίγο πριν το Woodstock.

Ο Dallas Santana εξέφρασε την επιθυμία του η χρονοκάψουλα να ξυπνήσει ένα παρόμοιο αίσθημα ειρήνης και ενότητας.

Σχολιάζοντας την απόφαση να κρατήσει ορισμένες λεπτομέρειες κρυφές, εξήγησε: «Η NASA δεν ξέρει – η SpaceX δεν ξέρει ακόμα. Ο Elon Musk είναι ο σπουδαιότερος οραματιστής διαστημικών ταξιδιών όλων των εποχών, του είμαστε ευγνώμονες για την εταιρεία του».

«Όταν αποφασίσαμε να συζητήσουμε για τους μουσικούς πέρυσι, θεωρήσαμε ότι δεν ήταν σκόπιμο να του αποκαλύψουμε τι πρόκειται να κάνουμε», είπε.

See the moment crew learns Odysseus spacecraft landed on the moon

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Jimi Hendrix: Πώς ο Paul McCartney τον βοήθησε να κατακτήσει την Αμερική
Διαφήμιση

Τελευταία Νέα

Η Marseaux βάζει φωτιά στο καλοκαίρι με το «Dame Fuego»

Η Marseaux ανεβάζει τη θερμοκρασία με το «Dame Fuego». Η...

Ariana Grande: Σταματά την προώθηση του «Eternal Sunshine» – Επικεντρώνεται στο «Wicked»

Η Ariana Grande θέλει να επικεντρώσει όλες τις δυνάμεις...

Στην εντατική ο Jonny Greenwood των Radiohead – Οι The Smile ακυρώνουν την περιοδεία τους

Ο Jonny Greenwood προσβλήθηκε από μία «σοβαρή λοίμωξη». Οι The...

Η Ice Spice είχε την καλύτερη απάντηση στο κοινό που αποδοκίμασε την Taylor Swift

Η Ice Spice χειρίστηκε άψογα την κατάσταση. Η Ice Spice υπερασπίστηκε την Taylor Swift όταν το κοινό άρχισε να την...

Top Stories