Η Warner Music Group καλεί τις εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης να μην χρησιμοποιούν τη μουσική της χωρίς άδεια

Η Warner Music Group τονίζει ότι οι εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης πρέπει να λάβουν ρητή άδεια για να χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε δημιουργικά έργα της ανήκουν.

Η Warner Music Group (WMG) έστειλε επιστολές σε εταιρείες τεχνολογίας αυτή την εβδομάδα, ζητώντας τους να μην χρησιμοποιούν τη μουσική της για την εκπαίδευση τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης (AI) χωρίς άδεια.

Η Sony Music είχε στείλει παρόμοιες επιστολές σε πάνω από 700 εταιρείες τον Μάιο.

«Είναι επιτακτικό όλες οι χρήσεις και οι εφαρμογές τεχνολογιών μηχανικής μάθησης και τεχνητής νοημοσύνης να σέβονται τα δικαιώματα όλων των εμπλεκομένων στη δημιουργία, την εμπορία, την προώθηση και τη διανομή μουσικής», αναφέρει η ειδοποίηση της Warner Music Group.

Διαφήμιση

Όπως τονίζεται στην επιστολή, όλα τα μέρη πρέπει να λάβουν ρητή άδεια από τη WMG για να χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε δημιουργικά έργα ανήκουν ή ελέγχονται από τη WMG ή να συνδέσουν ή να ενσωματώσουν τέτοια δημιουργικά έργα σε σχέση με τη δημιουργία συνόλων δεδομένων, ως εισροές για οποιεσδήποτε τεχνολογίες μηχανικής μάθησης ή τεχνητής νοημοσύνης, ή για την εκπαίδευση ή ανάπτυξη οποιωνδήποτε τεχνολογιών μηχανικής μάθησης ή τεχνητής νοημοσύνης.

Οι ειδοποιήσεις από τη Sony Music και τη Warner Music Group έρχονται στον απόηχο του Νόμου για την Τεχνητή Νοημοσύνη που ψηφίστηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Μάιο.

Ο κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την τεχνητή νοημοσύνη είναι το πρώτο νομοθέτημα για την τεχνητή νοημοσύνη, ένα κανονιστικό πλαίσιο με το οποίο επιδιώκεται να διασφαλιστεί ότι τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης είναι ασφαλή και ότι σέβονται τη νομοθεσία, τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις αξίες της ΕΕ.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, οποιαδήποτε χρήση περιεχομένου που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα απαιτεί την άδεια του αντίστοιχου κατόχου των δικαιωμάτων, εκτός εάν ισχύουν σχετικές εξαιρέσεις και περιορισμοί πνευματικών δικαιωμάτων.

Διαφήμιση
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Το ένα τέταρτο της μουσικής στις υπηρεσίες streaming δεν λαμβάνει ούτε ένα stream

Οι κάτοχοι δικαιωμάτων μπορούν να επιλέξουν να διατηρήσουν τα δικαιώματά τους επί των έργων τους ή άλλου αντικειμένου για να αποτρέψουν την εξόρυξη κειμένου και δεδομένων, εκτός εάν αυτό γίνεται για σκοπούς επιστημονικής έρευνας.

Εάν οι εταιρείες προβούν σε αυτήν την ενέργεια, τότε οι πάροχοι μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης γενικής χρήσης πρέπει να λάβουν άδεια από τους κατόχους των δικαιωμάτων εάν θέλουν να πραγματοποιήσουν εξόρυξη κειμένου και δεδομένων σε τέτοια έργα.

Ο ψυχρός πόλεμος μεταξύ της μουσικής βιομηχανίας και του μεγαλύτερου μέρους του κόσμου της Τεχνητής Νοημοσύνης έχει ενταθεί τους τελευταίους μήνες.

Οι δισκογραφικές εταιρείες είναι ανένδοτες στο ότι οι εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης πρέπει να λάβουν άδεια εάν θέλουν να χρησιμοποιήσουν τους τεράστιους καταλόγους ηχογραφήσεων που διαθέτουν για να αναπτύξουν τεχνολογία δημιουργίας τραγουδιών.

Οι περισσότερες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης, ωστόσο, δεν ενδιαφέρονται να πληρώσουν.

Διαφήμιση

Συχνά υποστηρίζουν ότι οι δραστηριότητές τους εμπίπτουν στη «δίκαιη χρήση» – το αμερικανικό νομικό δόγμα που επιτρέπει να χρησιμοποιούνται χωρίς άδεια σε ορισμένες περιπτώσεις έργα που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

Τον Ιούνιο, οι τρεις μεγαλύτεροι δισκογραφικοί όμιλοι, η Universal Music Group, η Sony Music και η Warner Music Group, μήνυσαν δύο εταιρείες μουσικής τεχνητής νοημοσύνης, τη Suno και την Udio, κατηγορώντας και τις δύο για «σκόπιμη παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων σε σχεδόν αδιανόητη κλίμακα».

«Αυτές οι αγωγές είναι απαραίτητες για να ενισχυθούν οι πιο βασικοί κανόνες λειτουργίας για την υπεύθυνη, ηθική και νόμιμη ανάπτυξη συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης που παράγουν περιεχόμενο και για να τερματιστεί η κατάφωρη παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων από τη Suno και την Udio», δήλωσε ο Ken Doroshow, επικεφαλής νομικός σύμβουλος της Ένωση της Αμερικανικής Δισκογραφικής Βιομηχανίας (RIAA).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Το Tidal απολύει πάνω από το 10% του προσωπικού του

Απαντώντας στις αγωγές, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Suno, Mikey Shulman, υποστήριξε ότι η τεχνολογία της εταιρείας του είναι «σχεδιασμένη να δημιουργεί εντελώς νέα αποτελέσματα, όχι να απομνημονεύει και να αναμασά προϋπάρχον περιεχόμενο».

Η Udio δήλωσε ότι «υποστηρίζει την τεχνολογία της».

Διαφήμιση

Τελευταία Νέα

Janet Jackson: «Δεν θυμάμαι να με ρώτησα αν ήθελα να ξεκινήσω καριέρα από παιδί»

Η Janet Jackson εξήγησε πώς ασχολήθηκε με τη μουσική. Η...

«Άσ’ Τους Να Λένε»: Ο Νίκος Βέρτης κυκλοφορεί νέο τραγούδι

«Άσ' Τους Να Λένε», τραγουδά ο Νίκος Βέρτης...

Charli XCX και The Last Dinner Party υποψήφιες για το Mercury Prize

Το «Brat» της Charli XCX συγκαταλέγεται στα δώδεκα «Άλπμουμ...

John Lydon: Η στιγμή που τον έκανε να μισήσει τον David Bowie για πάντα

Πώς ο John Lydon απέκτησε «απόλυτη αποστροφή» για τον...

Stray Kids: Hugh Jackman και Ryan Reynolds συμμετέχουν στο music video του «Chk Chk Boom»

Οι πρωταγωνιστές της ταινίας «Deadpool & Wolverine» κάνουν μία εμφάνιση - έκπληξη στο νέο music video των Stray Kids. Ο...

Top Stories