Wu-Tang Clan: Το «Once Upon A Time In Shaolin» έγινε NFT και μπορείτε να το αγοράσετε

Τώρα μπορείτε να αγοράσετε και εσείς ένα μερίδιο από το «Once Upon A Time In Shaolin» των Wu-Tang Clan, το πιο σπάνιο και πολύτιμο άλμπουμ στην ιστορία.

Το θρυλικό άλμπουμ «Once Upon A Time In Shaolin» των Wu-Tang Clan μετατράπηκε τώρα σε NFT.

Το «Once Upon A Time In Shaolin», το πιο σπάνιο και ακριβό άλμπουμ στον κόσμο, κυκλοφόρησε από τους Wu-Tang Clan μόνο ένα φυσικό αντίτυπο το 2014.

Το άλμπουμ ηχογραφήθηκε κρυφά μεταξύ του 2006 και του 2013 και φημολογείται ότι περιλαμβάνει συμμετοχές από όλα τα εν ζωή μέλη των Wu-Tang Clan, καθώς και δύο guest εμφανίσεις από τη Cher.

Διαφήμιση

Το μοναδικό αντίτυπο του «Once Upon A Time In Shaolin» φυλασσόταν σε ένα ασημένιο κουτί με πολύτιμες λίθους, μαζί με σημειώσεις με δερμάτινο εξώφυλλο και μία σφραγίδα με κερί με το λογότυπο των Wu-Tang Clan.

Το άλμπουμ δεν κυκλοφόρησε ποτέ ψηφιακά για download ή streaming του άλμπουμ, μετά την τύπωση του CD, οι Wu-Tang Clanτο φύλαξαν σε μία υψίστης ασφαλείας θυρίδα στο Royal Mansour Hotel στο Μαρακές του Μαρόκου.

Τον επόμενο χρόνο βγήκε σε δημοπρασία με τον όρο ότι ο αγοραστής δεν μπορούσε να εκμεταλλευτεί εμπορικά τη μουσική του άλμπουμ μέχρι το έτος 2103.

Ο περιορισμός των 88 ετών επιλέχθηκε επειδή υπήρχαν οκτώ αρχικά μέλη των Wu-Tang Clan, τα ψηφία του έτους 2015 αθροίζονταν στον αριθμό οκτώ και επειδή ο αριθμός 8 σχηματίζει το σύμβολο του άπειρου όταν περιστραφεί.

Διαφήμιση

Η συμφωνία επίσης όριζε ότι το άλμπουμ θα μπορούσε να παρουσιαστεί σε πάρτι ακρόασης και ένα medley διάρκειας 13 λεπτών παρουσιάστηκε σε περίπου 50 ειδικούς τέχνης, θαυμαστές και υποψήφιους αγοραστές σε μία μοναδική εκδήλωση στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (MoMa) της Νέας Υόρκης το 2015.

Όταν το «Once Upon A Time Ιn Shaolin» βγήκε σε δημοπρασία το αγόρασε για 2 εκατομμύρια δολάρια ο διαβόητος επιχειρηματίας Martin Shkreli, ο οποίος προκάλεσε αντιδράσεις όταν αύξησε εν μία νυκτί κατά 50 φορές την τιμή ενός φαρμάκου που χρησιμοποιείται από ασθενείς με καρκίνο και AIDS.

Ο Martin Shkreli έπαιξε αποσπάσματα του άλμπουμ κατά τη διάρκεια ενός livestream το 2017 παρά τους περιορισμούς, στη συνέχεια προσπάθησε να πουλήσει το άλμπουμ στο eBay – και έλαβε μία προσφορά για 1.2 εκατομμύρια δολάρια, αλλά η πώληση δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Στη συνέχεια αναγκάστηκε να παραδώσει το άλμπουμ μετά την καταδίκη του για απάτη σε κινητές αξίες, όταν κατασχέθηκαν από ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ περιουσιακά στοιχεία του αξίας 7.4 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ πούλησε το «Once Upon A Time Ιn Shaolin» στην κολεκτίβα ψηφιακής τέχνης PleasrDAO για 4 εκατομμύρια δολάρια το 2021, σε μία προσπάθεια να καλύψει τα χρέη του Martin Shkreli.

Διαφήμιση

Η ομάδα δήλωσε τότε ότι επεξεργάζεται τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να κάνει προσβάσιμο το άλμπουμ στους θαυμαστές και στον υπόλοιπο κόσμο.

Η PleasrDAO πουλάει τελικά μερίδιο ιδιοκτησίας του άλμπουμ, το οποίο, όπως αναφέρεται σε δελτίο τύπου, «έχει ψηφιοποιηθεί και κρυπτογραφηθεί» και έχει μετατραπεί σε non-fungible token (NFT) που μπορείτε να αγοράσετε για 1 δολάριο στο www.thealbum.com.

Η αγορά ενός NFT του «Once Upon A Time Ιn Shaolin» δίνει στους αγοραστές πρόσβαση σε ένα sampler του άλμπουμ και, σύμφωνα με το Pitchfork, φέρνει πιο κοντά την κυκλοφορία του άλμπουμ κατά 88 δευτερόλεπτα κάθε φορά.

Οι παραγωγοί του «Once Upon A Time Ιn Shaolin», RZA και Cilvaringz, δήλωσαν: «Η μαζική αντιγραφή έχει αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε ένα μουσικό έργο, ενώ η ψηφιακή καθολικότητα και η φυσική ύπαρξη που εξαφανίζεται έχουν διαλύσει τον συναισθηματικό μας δεσμό με ένα έργο μουσικής ως μορφή τέχνης και βαθύτατου προσωπικού θησαυρού.»

Ο Matt Matkov, εκπρόσωπος της PleasrDAO, πρόσθεσε: «Η πώληση αυτού του άλμπουμ αφορά κάτι παραπάνω από τη μουσική: έχει να κάνει με την επανεξέταση του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζουμε την ιδιοκτησία της μουσικής και τη συνεργασία των θαυμαστών στην ψηφιακή εποχή.»

Εν τω μεταξύ, το «Once Upon A Time Ιn Shaolin» πρόκειται να παιχτεί για πρώτη φορά για το κοινό σε μία έκθεση τέχνης στην Τασμανία αυτόν τον μήνα.

Το Μουσείο Παλαιάς και Νέας Τέχνης (MONA) στο Χόμπαρτ απέκτησε το άλμπουμ ως δάνειο από την PleasrDAO για τις ανάγκες της έκθεσης «Namedropping», η οποία επικεντρώνεται στην κοινωνική θέση, τη διασημότητα και τη φήμη.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που το άλμπουμ των Wu-Tang Clan δανείζεται σε μουσείο μετά την αρχική πώλησή του.

Το MONA θα φιλοξενήσει αποκλειστικά listening parties για δέκα ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων το κοινό θα μπορεί να ακούσει ένα προσεκτικά επιλεγμένο δείγμα 30 λεπτών του άλμπουμ.

«Κάθε τόσο, ένα αντικείμενο σε αυτόν τον πλανήτη κατέχει μυστικιστικές ιδιότητες που ξεπερνούν τις υλικές συνθήκες του», ανέφερε ο Διευθυντής Επιμελητικών Υποθέσεων του μουσείου, Jarrod Rawlins.

«Το “Once Upon A Time Ιn Shaolin” είναι κάτι περισσότερο από απλά ένα άλμπουμ, οπότε ήξερα ότι έπρεπε να το εντάξω σε αυτήν την έκθεση», είπε.

Διαφήμιση

Τελευταία Νέα

BRIT Awards 2025: Η Charli XCX προηγείται στις υποψηφιότητες των βραβείων

Τα BRIT Awards 2025 είναι «Brat». Η Charli XCX προηγείται...

Southport: Σε 52 έτη φυλάκιση καταδικάστηκε ο δράστης του μακελειού στο μάθημα χορού με τη θέμα την Taylor Swift

Ο δικαστής δήλωσε ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να αποφυλακιστεί...

Η Ariana Grande «δεν μπορεί να σταματήσει να κλαίει» για την πρώτη υποψηφιότητά της για Όσκαρ

Η συγκίνηση και τα δάκρυα της Ariana Grande. Η Ariana...

Demi Lovato: Το μήνυμα στήριξης στους non-binary μετά τον περιορισμό της αναγνώρισης φύλου

«Κανείς δεν μπορεί να μας αφαιρέσει τις ταυτότητές μας...

Top Stories

Όσκαρ 2025: «Emilia Pérez» και «Wicked» κυριαρχούν στις υποψηφιότητες

Δύο μιούζικαλ κυριαρχούν στις υποψηφιότητες για Βραβεία Όσκαρ 2025. Η ταινία «Emilia Pérez», ένα μιούζικαλ που πραγματεύεται την ιστορία ενός...

Don't Miss

Οι Duran Duran αποχαιρετούν τον «υπερήρωα της δημιουργίας» David Lynch

Η συγκινητική ωδή των Duran Duran στον David Lynch. Οι Duran Duran απέτισαν φόρο τιμής στον εκλιπόντα Αμερικανό σκηνοθέτη David...

Read more