Καλλιτέχνες ενώνουν δυνάμεις ενάντια στην ανεξέλεγκτη χρήση έργων τους από την τεχνητή νοημοσύνη.
Χιλιάδες μουσικοί, συνθέτες, ηθοποιοί και συγγραφείς από όλο το φάσμα των δημιουργικών βιομηχανιών, συμπεριλαμβανομένου του Björn Ulvaeus των ABBA, όλων των μελών των Radiohead και του Robert Smith των The Cure, υπέγραψαν μία κοινή δήλωση κατά των εταιρειών και προγραμματιστών τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιούν τα έργα τους χωρίς άδεια για την εκπαίδευση συστημάτων παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης.
Στους υπογράφοντες συμπεριλαμβάνονται και οι τρεις μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες – Universal Music Group, Sony Music Entertainment και Warner Music Group – καθώς και ένα ευρύ φάσμα οργανισμών του μουσικού εμπορίου που εκπροσωπούν δισκογραφικές εταιρείες, εκδότες και δημιουργούς από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Αυστρία, το Μεξικό, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία, τη Σουηδία και τη Βραζιλία.
Η δήλωση, η οποία δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα aitrainingstatement.org, αναφέρει: «Η μη αδειοδοτημένη χρήση δημιουργικών έργων για την εκπαίδευση παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης αποτελεί μία σημαντική, άδικη απειλή για τα προς το ζην των ανθρώπων πίσω από αυτά τα έργα και δεν πρέπει να επιτρέπεται.»
Μέσα σε λίγες ώρες από τη δημοσίευσή της την Τρίτη 22 Οκτωβρίου, η δήλωση είχε υπογραφεί από περισσότερα από 11.500 άτομα από όλο το φάσμα των δημιουργικών τεχνών, συμπεριλαμβανομένων των ηθοποιών Kevin Bacon, Sean Astin και Rosario Dawson, των συγγραφέων James Patterson, Ian Rankin, Ann Patchett και Kate Mosse, και των μουσικών Billy Bragg, Max Richter και της Νορβηγίδας τραγουδίστρια Aurora.
Η παγκόσμια εκστρατεία σχεδιάστηκε και οργανώθηκε από τον Ed Newton-Rex, έναν Βρετανό συνθέτη που ζει στις ΗΠΑ, ο οποίος στο παρελθόν κατείχε διάφορες ανώτερες διευθυντικές θέσεις σε εταιρείες τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης και μουσικής.
Το 2010, ο Newton-Rex ίδρυσε τη Jukedeck, μία βρετανική εταιρεία παραγωγής μουσικής με τεχνητή νοημοσύνη που παρείχε μουσική για βίντεο, τηλεόραση, ραδιόφωνο, podcast και παιχνίδια. Η εταιρεία εξαγοράστηκε από την ByteDance, μητρική εταιρεία του TikTok, το 2019.
Μετά την εξαγορά, ο Ed Newton-Rex, ο οποίος είναι επίσης χορωδιακός συνθέτης, ανέλαβε τη διεύθυνση του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Τεχνητής Νοημοσύνης της ByteDance, προτού γίνει επικεφαλής του τμήματος ήχου στην εταιρεία τεχνολογίας Stability AI.
Παραιτήθηκε από αυτή τη θέση πέρυσι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την άποψη της εταιρείας ότι είναι αποδεκτή η χρήση έργων που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα χωρίς άδεια, με βάση την «εύλογη χρήση», χωρίς την άδεια των κατόχων των δικαιωμάτων.
Ο Ed Newton-Rex δήλωσε στο Billboard ότι αρκετοί εμπορικοί οργανισμοί υποστηρίζουν την εκστρατεία του και βοήθησαν στη συγκέντρωση υπογραφών, αλλά δεν παρείχαν χρηματοδότηση για την πρωτοβουλία.
Αύξηση των ανησυχιών από δημιουργούς και δικαιούχους
Η επιστολή δημοσιεύθηκε εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας από τους δημιουργούς και τους κατόχους δικαιωμάτων σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα έργα τους εκμεταλλεύονται από τους προγραμματιστές τεχνητής νοημοσύνης για σκοπούς εκπαίδευσης – και πώς να ελέγξουν αυτές τις εταιρείες τεχνολογίας.
Νωρίτερα φέτος, οι τρεις μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες κατέθεσαν αγωγές κατά των εταιρειών μουσικής τεχνητής νοημοσύνης Suno και Udio, ισχυριζόμενες την εκτεταμένη παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων ηχογραφήσεων «σε σχεδόν αδιανόητη κλίμακα».
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κυβέρνηση πρόκειται σύντομα να ξεκινήσει διαβούλευση σχετικά με τον τρόπο ρύθμισης της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης και φημολογείται ότι εξετάζει ένα σχέδιο που θα επιτρέπει στις εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης να συλλέγουν νόμιμα περιεχόμενο που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα από καλλιτέχνες και κατόχους δικαιωμάτων, εκτός εάν αυτοί επιλέξουν να «εξαιρεθούν».
Οι ομάδες δημιουργών υποστηρίζουν ότι οποιαδήποτε λύση «εξαίρεσης» θα ήταν εξαιρετικά επιζήμια για τη μουσική βιομηχανία και θα προτιμούσαν ένα σύστημα «συμμετοχής» που θα δίνει στους κατόχους δικαιωμάτων τη δυνατότητα να εγκρίνουν τη χρήση των έργων τους από τις εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης.
Αντιδράσεις από εμπορικούς οργανισμούς και δισκογραφικές
Οι τεχνολογικοί γίγαντες Google και Microsoft, εν τω μεταξύ, ζητούν από τη βρετανική κυβέρνηση να χαλαρώσει τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων της χώρας για τις εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης και να εισαγάγει μία εξαίρεση για την εξόρυξη κειμένου και δεδομένων από έργα που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της μουσικής, για εμπορικούς σκοπούς.
Μια τέτοια πρόταση είχε υποβληθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση των Συντηρητικών το 2022, αλλά εγκαταλείφθηκε ένα χρόνο αργότερα μετά από έντονες επικρίσεις από μουσικούς και δημιουργούς.
«Τα πνευματικά δικαιώματα χρησιμεύουν για την προστασία της αξίας της ανθρώπινης δημιουργικότητας, ενώ παράλληλα ωθούν την αξία στις ευρύτερες μουσικές και δημιουργικές βιομηχανίες», δήλωσε η Sophie Jones, επικεφαλής στρατηγικής της Βρετανικής Φωνογραφικής Ομοποσπονδίας (BPI), ενός από τους οργανισμούς που υποστηρίζουν τον Ed Newton-Rex.
«Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει να παραμείνει μία παγκόσμια δημιουργική δύναμη σε έναν ολοένα και πιο ανταγωνιστικό κόσμο, η κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει ότι τα πνευματικά δικαιώματα γίνονται σεβαστά και εφαρμόζονται», τόνισε.
Τις απόψεις αυτές συμμερίστηκε από την Ένωση Ανεξάρτητης Μουσικής (AIM), η οποία υπέγραψε επίσης την επιστολή.
«Για να επιτευχθούν τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης για τη δημιουργικότητα, καλούμε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να μην χάσουν από τα μάτια τους την ανάγκη για ισχυρή προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων», είπε η Gee Davy, προσωρινή διευθύνουσα σύμβουλος της AIM.
Επίσης, πρόσθεσε ότι είναι «ζωτικής σημασίας» οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να προστατεύουν τους καλλιτέχνες και τους κατόχους δικαιωμάτων «για να διασφαλίσουν ένα υγιές μέλλον για όσους δημιουργούν, επενδύουν και κυκλοφορούν μουσική σε όλα τα είδη και σε όλες τις κοινότητες, περιοχές και έθνη του Ηνωμένου Βασιλείου».
Η επιστολή της Τρίτης αποτελεί απλώς το τελευταίο επεισόδιο στη μάχη μεταξύ των εταιρειών παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης και των κατόχων δικαιωμάτων μουσικής.
Τον Μάιο, η Sony Music εξέδωσε μία δήλωση με την οποία προειδοποίησε περισσότερες από 700 εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης να μην συλλέγουν δεδομένα που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα της εταιρείας, ενώ η Warner Music εξέδωσε μία παρόμοια δήλωση τον Ιούλιο.
Τον ίδιο μήνα, κατατέθηκε στη Γερουσία των ΗΠΑ από μία διακομματική ομάδα γερουσιαστών ένα νομοσχέδιο με τίτλο «No FAKES Act», το οποίο στοχεύει στην προστασία των δημιουργών από deepfakes τεχνητής νοημοσύνης.