«Happy New Year»: Το γλυκόπικρο τραγούδι των ABBA – Ένα απάνθισμα ελπίδας και ανανέωσης για κάθε εποχή

Ένα τραγούδι αισιοδοξίας που άργησε να βρει ακροατήριο.

Το «Happy New Year» ήταν ίσως ό,τι πιο κοντινό κυκλοφόρησαν οι ABBA ως συγκρότημα σε χριστουγεννιάτικο τραγούδι.

Το «Happy New Year» ήταν ένα από τα τελευταία τραγούδια που έγραψαν και ηχογράφησαν οι ABBA. Οι στίχοι του έχουν γραφτεί από τον Björn Ulvaeus και την Agnetha Fältskog.

Η έμπνευση για το τραγούδι προήλθε από την προσωπική τους εμπειρία και από την επιθυμία τους να γράψουν ένα τραγούδι που θα μπορούσε να ανταποκριθεί στην ατμόσφαιρα της Πρωτοχρονιάς.

Διαφήμιση

Κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του «Happy New Year», οι ABBA είχαν αντιμετωπίσει κάποιες δυσκολίες στην προσωπική τους ζωή. Ωστόσο, αποφάσισαν να μεταφέρουν τα συναισθήματα αυτά στη μουσική τους και να δημιουργήσουν κάτι θετικό και ενθαρρυντικό.

Έτσι γεννήθηκε το «Happy New Year», ένα τραγούδι που μιλάει για την ελπίδα και την ανανέωση που συνοδεύουν την αλλαγή του χρόνου.

Το μήνυμα ειρήνης του «Happy New Year»

Στο «Happy New Year», οι ABBA εύχονται ένα ευτυχισμένο νέο έτος σε όλους και εκφράζουν την ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο, όπου κάθε γείτονας είναι φίλος. Το μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας του «Happy New Year» έχει ξεκινήσει από τη δεκαετία του ’80 και φτάνει ως το σήμερα.

Ο αρχικός τίτλος του ήταν «Daddy Don’t Get Drunk on Christmas Day» και είχε μία χιουμοριστική ροπή. Ωστόσο, μετά την αλλαγή του σεναρίου του τραγουδιού, άλλαξε και ο τίτλος του. Το τραγούδι ερμηνεύει η Agnetha Fältskog των ABBA με τη συνοδεία των υπολοίπων μελών του συγκροτήματος.

Διαφήμιση

Οι στίχοι του «Happy New Year» είναι απλοί και αισιόδοξοι και μιλούν για την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.

Το τραγούδι ξεκινά με τους στίχους «Τέρμα η σαμπάνια / Και τα πυροτεχνήματα τελείωσαν / Εδώ είμαστε, εγώ κι εσύ / Νιώθουμε χαμένοι και μελαγχολικοί». Αυτοί οι στίχοι αντιπροσωπεύουν την καθημερινότητα και τη μελαγχολία που μπορεί να αισθανθεί κανείς μετά το τέλος των γιορτών.

Ωστόσο, το τραγούδι συνεχίζει αναφέροντας: «Περιμένοντας την ανατολή του ήλιου / Κοιτάζοντας βαθιά στον ουρανό / Περιμένοντας τη στιγμή / Τη στιγμή που θα προκύψει», στίχοι που αντιπροσωπεύουν την ελπίδα και την ανανέωση που φέρνει το νέο έτος.

Μέσα από το «Happy New Year», οι ABBA μας υπενθυμίζουν ότι η Πρωτοχρονιά είναι μία ευκαιρία για να αφήσουμε πίσω τα προβλήματα, τις απογοητεύσεις και τις αδικίες του παρελθόντος και να ανοίξουμε την καρδιά μας στην ευτυχία, την αλληλεγγύη και την αρμονία.

Αν και σήμερα το «Happy New Year» είναι ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα τραγούδια των ABBA, στην πραγματικότητα χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια για να αποκτήσει στη συνείδηση του κοινού τη θέση που έχει σήμερα.

Διαφήμιση

Η κριτική στους ABBA

Τον Νοέμβριο του 1980, δύο έφηβες κλήθηκαν να αξιολογήσουν το τελευταίο τότε άλμπουμ των ABBA, «Super Trouper», σε μία σουηδική ραδιοφωνική εκπομπή.

Στα κορίτσια άρεσαν τα τραγούδια «On And On And On» και «Lay All Your Love On Me», αλλά ήταν επικριτικά απέναντι στο «Happy New Year», για το οποίο θεωρούσαν ότι ήταν κερδοσκοπικό και σίγουρα είχε συμπεριληφθεί στο άλμπουμ για να εκμεταλλευτεί την επερχόμενη εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Η ταινία «ABBA: The Movie» επιστρέφει στους κινηματογράφους

Η Frida των ΑΒΒΑ κλήθηκε να σχολιάσει την κριτική τους και τόνισε ότι οι εικασίες των κοριτσιών ήταν λανθασμένες. «Γράφτηκε και ηχογραφήθηκε πολύ πριν από τις καλοκαιρινές μας διακοπές και τότε δεν είχαμε ιδέα πότε το άλμπουμ θα ήταν έτοιμο για κυκλοφορία», είπε.

Η Frida δεν έλεγε ψέματα, γιατί αντίθετα με τη φήμη τους εκείνη την εποχή, οι ABBA δεν άφηναν τις απαιτήσεις της αγοράς να καθορίζουν το είδος των τραγουδιών που θα έγραφαν και θα ηχογραφούσαν. Και το «Happy New Year» ήταν πράγματι ένα από τα πρώτα τραγούδια που ολοκληρώθηκαν για το νέο άλμπουμ.

Το μιούζικαλ που δεν προχώρησε

Το «Happy New Year» γράφτηκε στα Μπαρμπέιντος τον Ιανουάριο του 1980 και αρχικά προοριζόταν για ένα μιούζικαλ για την Πρωτοχρονιά, μία από τις πολλές προσπάθειες του Björn και του Benny να δημιουργήσουν ένα φιλόδοξο μουσικοθεατρικό έργο.

Πρότειναν μάλιστα την ιδέα τους στον κωμικό John Cleese, γνωστό από τους Monty Python και το «Fawlty Towers», ευελπιστώντας ότι θα ήθελε να γράψει το σενάριο για το μιούζικαλ. Ωστόσο, ο Cleese απάντησε αρνητικά και η συγγραφική ομάδα εγκατέλειψε το εγχείρημα.

Θα περνούσαν άλλα τρία χρόνια πριν ο Björn και ο Benny αρχίσουν τελικά να γράφουν αυτό που θα γινόταν το πρώτο τους ολοκληρωμένο μιούζικαλ, το «Chess» (σε συνεργασία με τον Tim Rice).

Το music video του τραγουδιού

Ωστόσο, το 1980 εξακολουθούσαν να είναι πολύ δεμένοι με την ιδέα της Πρωτοχρονιάς και τον Φεβρουάριο άρχισαν να ηχογραφούν το «Happy New Year» για το επερχόμενο άλμπουμ τους.

Φαίνεται ότι υπήρχαν ακόμα σχέδια να γίνει το τραγούδι single κάποια στιγμή, γιατί λίγο πριν από την κυκλοφορία του άλμπουμ «Super Trouper» τον Νοέμβριο του 1980, γυρίστηκε ένα βίντεο για το «Happy New Year».

Οι εορταστικές σκηνές γυρίστηκαν σε συνδυασμό με τη φωτογράφηση για το εξώφυλλο του άλμπουμ, ενώ στη συνέχεια οι εκτελέσεις του τραγουδιού από τα μέλη των ABBA γυρίστηκαν στο διαμέρισμα του σκηνοθέτη Lasse Hallström.

Αυτές οι τελευταίες σκηνές ανέδειξαν τους μελαγχολικούς προβληματισμούς του τραγουδιού για το τι μπορεί να επιφυλάσσει το μέλλον, αποτελώντας μία σαφή αντίθεση με τις σκηνές του πάρτι.

Η επιτυχία άργησε 20 χρόνια

Ωστόσο, το «Happy New Year» δεν έγινε single εκείνη την εποχή. μία ισπανική εκδοχή του τραγουδιού, το «Felicidad», κυκλοφόρησε στις ισπανόφωνες χώρες και έφτασε στο Top 5 στην Αργεντινή, αλλά για τον υπόλοιπο κόσμο το «Happy New Year» θα παρέμενε απλώς ένα τραγούδι που επανερχόταν στην επικαιρότητα κάθε φορά που ο Δεκέμβριος έδινε τη σκυτάλη στον Ιανουάριο.

Πράγματι, για πολλά χρόνια, μία εκτέλεση του τραγουδιού, ειδικά φτιαγμένη για τη σουηδική τηλεόραση, μεταδιδόταν κάθε Παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην πατρίδα των ABBA.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Ο Björn Ulvaeus των ABBA προειδοποιεί για την «υπαρξιακή πρόκληση» της τεχνητής νοημοσύνης

Μόνο το 1999 και με τους επικείμενους εορτασμούς της χιλιετίας το «Happy New Year» κυκλοφόρησε τελικά ως lead single, φτάνοντας στο Top 20 σε ορισμένες χώρες.

Οι χριστουγεννιάτικες ευχές των ABBA

Παρόλο που οι ABBA δεν ηχογράφησαν ποτέ ένα χριστουγεννιάτικο τραγούδι αυτό καθαυτό, έκαναν συχνά ηχογραφήσεις χριστουγεννιάτικων ευχών, κυρίως για διάφορους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς.

Τουλάχιστον μία τέτοια ευχή κυκλοφόρησε και σε δίσκο. Σε ένα τεύχος του Δεκεμβρίου 1982 του βρετανικού περιοδικού pop μουσικής «Smash Hits», περιλαμβανόταν ένας εύκαμπτος δίσκος (flexi disc) με τίτλο «Happy Christmas From The Stars», με σύντομες χριστουγεννιάτικες ευχές από πολλούς από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της εποχής. Οι ABBA ήταν μεταξύ αυτών, αν και η Frida απουσίαζε από την ηχογράφηση.

Το άλμπουμ της Agnetha και της κόρης της

Για τα μεμονωμένα μέλη των ABBA, ωστόσο, η ιστορία είναι εντελώς διαφορετική.

Ίσως ο πιο γνωστός και με τις περισσότερες πωλήσεις χριστουγεννιάτικος δίσκος που συνδέεται με τους ABBA είναι το «Nu tändas tusen juleljus» (Τώρα Ανάβουν Χίλια Χριστουγεννιάτικα Κεριά), που ηχογράφησε η Agnetha με την επτάχρονη τότε κόρη της Linda το φθινόπωρο του 1980.

Ωστόσο, το άλμπουμ ολοκληρώθηκε πολύ κοντά στα Χριστούγεννα, οπότε η κυκλοφορία του έπρεπε να αναβληθεί για ένα χρόνο.

Στο άλμπουμ, μητέρα και κόρη -μόνες τους ή μαζί- τραγούδησαν μερικά από τα πιο δημοφιλή σουηδικά και διεθνή χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Το πλούσιο άλμπουμ δημιουργήθηκε σε συμπαραγωγή της Agnetha και του ηχολήπτη των ABBA, Michael B. Tretow και έφτασε εντυπωσιακά στην έκτη θέση των σουηδικών charts.

Το «Nu tändas tusen juleljus» γίνεται δημοφιλές την περίοδο των Χριστουγέννων κάθε χρόνο από τότε που κυκλοφόρησε. «Το άλμπουμ αποτέλεσε μεγάλη επιτυχία για τη μητέρα και την κόρη και εξακολουθώ να αισθάνομαι ότι ακούγεται φρέσκο», δήλωσε ο μάνατζερ των ABBA, Stig Anderson, το 1994.

Ο ιδιόρρυθμος δίσκος του Benny

Ο Benny είναι το μόνο άλλο μέλος των ABBA που ηχογράφησε ένα ολόκληρο χριστουγεννιάτικο άλμπουμ.

Το 1967, το συγκρότημά του πριν από τους ABBA, οι Hep Stars, κυκλοφόρησε έναν δίσκο με τίτλο «Jul med Hep Stars» (Χριστούγεννα με τους Hep Stars). Περιείχε μία επιλογή από τα πιο γνωστά χριστουγεννιάτικα τραγούδια, αλλά και αρκετά νέα pop τραγούδια που γράφτηκαν ειδικά για αυτό το άλμπουμ.

Περιέργως, ωστόσο, κανένα από αυτά τα τραγούδια δεν τα είχε γράψει ο ίδιος ο Benny, ο οποίος μέχρι τότε είχε γίνει ένας αρκετά παραγωγικός τραγουδοποιός.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το «Jul med Hep Stars» ήταν μία μάλλον παράξενη δημιουργία: τα τραγούδια διακόπτονταν από αστείες μουρμούρες των μελών του συγκροτήματος, ηχογραφημένες ζωντανά σε ένα πάρτι που γινόταν στο στούντιο ηχογράφησης. Όταν το «Jul med Hep Stars» επανακυκλοφόρησε σε CD το 2001, όλα τα λόγια είχαν αφαιρεθεί.

Παρά την ασυνήθιστη αυτή προσέγγιση, οι πιστοί θαυμαστές του συγκροτήματος πιθανόν να αγόρασαν το LP σε επαρκείς ποσότητες για να του χαρίσουν μέτρια επιτυχία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Björn Ulvaeus: «Οι ABBA έχουν ένα πολύ ηλίθιο όνομα»

Το single «Christmas On My Mind» από το άλμπουμ ήταν λιγότερο τυχερό, καθώς έγινε το πρώτο τραγούδι των Hep Stars που δεν εμφανίστηκε σε κανένα chart. Αυτό ήταν άδικο, γιατί στην πραγματικότητα ήταν μία εξαιρετική δημιουργία, με ιδιαίτερα ωραίο όργανο Hammond που έπαιζε ο ίδιος ο Benny.

Οι ηχογραφήσεις του Björn και της Frida

Παρόλο που ο Björn και η Frida δεν ηχογράφησαν ποτέ ολοκληρωμένα χριστουγεννιάτικα άλμπουμ, έχουν περάσει και οι ίδιοι από τον κόσμο της εορταστικής μουσικής.

Το 1968, το συγκρότημα του Björn, οι Hootenanny Singers, ηχογράφησαν μία εκδοχή του «Mary’s Boy Child», που έγινε διάσημο από τον Harry Belafonte το 1956. Η διασκευή συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ τους «Hootenanny Singers Fem år» (Πέντε χρόνια με τους Hootenanny Singers).

Φυσικά, μία δεκαετία αργότερα, το «Mary’s Boy Child» γνώρισε μεγάλη επιτυχία με τους Boney M, έναν από τους κύριους αντιπάλους των ABBA στην κορυφή των charts στα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Η Frida μπήκε στο πνεύμα των εορτών το 1972, όταν η Polar Music αποφάσισε να κυκλοφορήσει ένα χριστουγεννιάτικο άλμπουμ με τους κυριότερους καλλιτέχνες της.

Η παραγωγή του άλμπουμ έγινε από τους Björn, Benny και Stig Anderson, και περιλάμβανε δύο άλλα χριστουγεννιάτικα τραγούδια από τους Hootenanny Singers: Το «Nu tändas tusen juleljus» (αργότερα έδωσε τον τίτλο του στο άλμπουμ των Agnetha και Linda) και «Gå Sion, din konung att möta», μία σουηδική εκδοχή του ύμνου «Be Glad In The Lord, And Rejoice».

Η αναμφισβήτητη κορυφαία στιγμή του άλμπουμ, ωστόσο, ήταν οι ειλικρινείς ερμηνείες της Frida σε δύο από τα αγαπημένα της χριστουγεννιάτικα τραγούδια.

Το «När det lider mot jul» (Όταν πλησιάζουν τα Χριστούγεννα) και το «Gläns över sjö och strand» (Λάμψη πάνω από λίμνες και ακτές) είναι πράγματι από τα πιο όμορφα τραγούδια του σουηδικού χριστουγεννιάτικου κανόνα.

Το άλμπουμ «När juldagsmorgon glimmar» (Όταν η αυγή των Χριστουγέννων λάμπει) κυκλοφόρησε από την Polar Music στα τέλη του 1972. Το 1994 το εν λόγω άλμπουμ συνδυάστηκε με το άλμπουμ της Agnetha και της Linda σε ένα CD, με τίτλο «Julens musik» (Χριστουγεννιάτικη Μουσική).

Μία ευκαιρία να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο

Το «Happy New Year» από τους ABBA συνεχίζει να έχει μία διαχρονική σημασία και να αποτελεί ένα αγαπημένο τραγούδι για πολλούς ανθρώπους.

Είναι ένα τραγούδι που μας κάνει να αισθανόμαστε ότι έχουμε μία ευκαιρία να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο. Είναι ένα τραγούδι που μας κρατάει συντροφιά στις πιο χαρούμενες και συγκινητικές στιγμές.

Με το μήνυμά του για περισσότερη αγάπη, ειρήνη και ελπίδα, το «Happy New Year» μας υπενθυμίζει τη σημασία της αισιοδοξίας και της σύνδεσης των ανθρώπων.

Ένας απλός στίχος μπορεί να έχει μεγάλη δύναμη, και αυτό ακριβώς αποδεικνύει το «Happy New Year» από τους ABBA.

ABBA - Happy New Year (Video)

Διαφήμιση

Τελευταία Νέα

KATSEYE: Αποκαλύπτουν την τρυφερή πλευρά τους με το «Touch»

Ένα ονειρικό μουσικό ταξίδι με τις KATSEYE. Μετά τη δυναμική...

Η Ariana Grande σχεδιάζει περιοδεία: «Μου λείπουν πολύ οι θαυμαστές μου»

Η Ariana Grande ολοκλήρωσε την τελευταία περιοδεία της λίγο...

Eminem εναντίον Slim Shady σε ένα εκρηκτικό τετ-α-τετ

Ο Eminem τα βάζει με τον Slim Shady. Ο Eminem...

Ο Snoop Dogg για τον Dr. Dre: «Είναι σαν τον μεγαλύτερο αδερφό μου»

Ο Snoop Dogg και ο Dr. Dre μίλησαν για την πολυετή αδελφική φιλία τους. Ο Dr. Dre και ο Snoop...

Top Stories

«Το Καλοκαίρι Μας»: Ο Κωνσταντίνος Αργυρός κυκλοφορεί νέο τραγούδι – έκπληξη

Ο Κωνσταντίνος Αργυρός τραγουδά για τους καλοκαιρινούς έρωτες. Ο Κωνσταντίνος...

«Άσ’ Τους Να Λένε»: Ο Νίκος Βέρτης κυκλοφορεί νέο τραγούδι

«Άσ' Τους Να Λένε», τραγουδά ο Νίκος Βέρτης...

Judas Priest και Bruce Dickinson συγκλόνισαν το Release Athens 2024 – Φωτογραφίες

Οι Judas Priest και ο Bruce Dickinson πρωταγωνίστησαν σε...

Eminem: Ντεμπούτο στο No. 1 του Billboard 200 για το «The Death Of Slim Shady (Coup de Grâce)»

Το ενδέκατο άλμπουμ του Eminem που κατακτά την κορυφή...

Eurovision 2025: Ποιες είναι οι δύο ελβετικές πόλεις που διεκδικούν τον διαγωνισμό

Αυτές είναι οι δύο πόλεις της Ελβετίας που πέρασαν...