Amy Winehouse: Το προφητικό κύκνειο άσμα του «Back To Black»

Το εμβληματικό άλμπουμ «Back To Black», το οποίο έδωσε τον τίτλο του στη νέα ταινία για τη ζωή της Amy Winhouse, ήταν ανατριχιαστικά προφητικό.

Η Amy Winehouse παραμένει μία από τις αυθεντικές φωνές της σύγχρονης μουσικής σκηνής, σχεδόν 13 χρόνια μετά τον τραγικό θάνατό της που σκόρπισε ανείπωτη θλίψη, στις 23 Ιουλίου 2011.

Το φωτεινότατο άστρο της θάμπωσε τους πάντες και τους ανάγκασε να υποκλιθούν στη λάμψη του.

Ο τεράστιος και ανεπανάληπτος μύθος που δημιούργησε και άφησε πίσω της η Amy Winehouse στα 27 χρόνια της σύντομης ζωής της, δεν είναι δυνατό να λησμονηθεί.

Διαφήμιση

Η Amy Winehouse γεννήθηκε στο Λονδίνο στις 14 Σεπτεμβρίου 1983. Ήταν ένα παιδί θαύμα, ένα μυστήριο από τα πρώτα της χρόνια.

Αλλά η πρώτη της ανάσα δεν ήταν εύκολη. Η οικογενειακή ζωή της Amy ήταν δύσκολη και αυτό την επηρέασε βαθιά. Μεγάλωσε με χωρισμένους γονείς και αυτή η αλλαγή επηρέασε έντονα την ψυχολογία και τον τρόπο σκέψης της.

Αυτές οι αντιξοότητες, όμως, την έκαναν πιο αποφασισμένη και ανθεκτική και άνοιξαν το δρόμο για να εκδηλωθεί η εκρηκτική προσωπικότητά της μέσα από τη μουσική της.

Με μοναδικό τρόπο, συνδύαζε παλιά και νέα ακούσματα για να δημιουργήσει έναν φρέσκο, συναρπαστικό και ανατρεπτικό ήχο που κατάφερνε να συγκινήσει το κοινό.

Διαφήμιση

Πρόλαβε να κυκλοφορήσει μόνο δύο ολοκληρωμένα άλμπουμ, το «Frank» και το «Back To Black» με το δεύτερο να προκαλεί ένα πρωτοφανές παραλήρημα διεθνών διαστάσεων.

Η προσφορά της Amy Winehouse παραμένει ανεξίτηλη και για τον λόγο αυτό παραμένει αμείωτος ο θαυμασμός για εκείνη και την ακαταμάχητη και αξιοθαύμαστη φωνή της στην οποία δεν αντιστάθηκε κανείς.

Amy Winehouse - In My Bed

Η φωνή της Amy Winehouse ήταν μοναδική και ανεπανάληπτη. Επηρεασμένη από την jazz, τη soul και τη R&B, ήταν κάτι παραπάνω από σπάνια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Amy Winehouse: Ο πρώην σύζυγός της μιλά για την ευθύνη του για τον θάνατό της

Από τις πρώτες νότες, η Amy Winehouse μπορούσε να ενώνει τα συναισθήματά της με τη μουσική της, προσδίδοντας ένταση και ψυχική ειλικρίνεια σε κάθε τραγούδι της. Οι στίχοι της ήταν ειλικρινείς, αντικατοπτρίζοντας συχνά τις προσωπικές μάχες της και πρόσφεραν μία καθαρή ματιά στην ψυχή της.

Η Amy Winehouse είχε την τάση να δημιουργεί σύγχρονες ιστορίες που έμοιαζαν σαν να προέρχονται από μία περασμένη εποχής. Παρ’ όλα αυτά, όταν έκανε το δισκογραφικό ντεμπούτο της με το άλμπουμ «Frank», το 2003 σε ηλικία 20 ετών, ήταν παγιδευμένη στα jazz clubs της δεκαετίας του 1950.

Διαφήμιση

Το κύκνειο άσμα της με το θεσπέσιο «Back To Black» (2006) ακολούθησε τις μεγαλειώδεις τεχνικές παραγωγής που χρησιμοποίησε ο Phil Spector, ο λαμπερός παραγωγός της Motown Records.

Η έναρξη του δίσκου, με το «Rehab», ξυπνούσε αναμνήσεις από τη μουσική του Ray Charles και του Donny Hathaway, έχοντας και επιρροές από τις The Supremes, τους The Temptations, την Aretha Franklin και από τις Martha & the Vandellas να αφθονούν.

Amy Winehouse - Rehab (Lyric Video)

Παρότι κάτω από την επιφάνεια του «Back to Black» κρύβονταν πιο σύγχρονες υφές, οι οποίες άνθισαν πλήρως στην ερμηνεία του «You Know I’m No Good», υπήρξε μία σκόπιμη έως έντεχνη απόπειρα των παραγωγών Mark Ronson και Salaam Remi να κρατήσουν το υλικό της Amy Winehouse σταθερά ριζωμένο στο παρελθόν.

Καθώς οι πολύχρωμες ενορχηστρώσεις με σαξόφωνο, ντραμς, κόρνο και ταμπουρίνο συνδυάζονται, προσφέρουν ένα γερό σκηνικό που ταίριαξε στο έντονα συναισθηματικό ερμηνευτικό ύφος Βρετανίδας τραγουδίστριας.

Εξίσου σημαντικός, όμως, ήταν ο αέρας πιο αθώων χρόνων που απέπνεαν οι vintage πινελιές στην ενορχήστρωση.

Amy Winehouse - You Know I'm No Good

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το «Back To Black» προερχόταν από ένα εντελώς διαφορετικό σύμπαν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Η Marisa Abela τραγουδάει «από την αρχή μέχρι το τέλος» στην ταινία «Back To Black» για την Amy Winehouse

Χτισμένο με βάση την προσωπική οικειότητα και την ειλικρίνεια, όπως αποτυπώνεται στο «Tears Dry On Their Own», η Amy Winehouse καταθέτει ολόκληρη την καρδιά και την ψυχή της στα τραγούδια της.

Συνδυάζοντας τους εθισμούς στα ναρκωτικά και το αλκοόλ μαζί με την εξάρτησή της από τους άνδρες, επιτίθεται στις πρώην σχέσεις της, ενώ ταυτόχρονα αισθάνεται τα βάθη της απέχθειας.

Εναλλασσόμενη ανάμεσα σε προκλητικές απεικονίσεις της δύναμης και των ιστοριών πόνου που αποκαλύπτουν την ευάλωτη πλευρά της, η Amy Winehouse χρησιμοποίησε την αφέλεια της μουσικής για να προσδώσει βάρος στους προβληματισμούς της.

Amy Winehouse - Tears Dry On Their Own

Με μία πλήρη γκάμα άσεμνων εκφράσεων και ατελείωτων παρατηρήσεων, εξέτασε αναμφισβήτητα τις πρόσφατες εμπειρίες της, ενώ η σαγηνευτική ερμηνεία και το έντονο πνεύμα της μετέτρεψαν το «Back To Black» σε ένα άλμπουμ που καθηλώνει.

Ένας δίσκος – προσωπική εξομολόγηση που περιέγραψε την ίδια τη ζωής της και ειδικότερα σαν προφητεία όσα έμελλε να επακολουθήσουν στα επόμενα, τελευταία χρόνια.

Η Amy Winehouse μπορεί να περίμενε τη συντριβή, αλλά ήταν αδύνατο να μην κρέμεσαι από κάθε λέξη της, όσο αντιμετώπιζε τη μουσική ως σωτηρία, με την ελπίδα ότι μπορεί να τη σώσει από την καταστροφή που συμβαίνει, καθώς όσα αφορούν τη ζωή της αρχίζουν να ξετυλίγονται.

Amy Winehouse - Love Is A Losing Game

Το «Back To Black» ανέδειξε την Amy Winehouse στη μεγάλη νικήτρια των 50ών Βραβείων Grammy, το 2008, ωστόσο απουσίασε από την τελετή απονομής, καθώς είχε ενταχθεί πρόσφατα σε πρόγραμμα απεξάρτησης και επιπλέον δεν της δόθηκε βίζα εργασίας για να ταξιδέψει στις ΗΠΑ.

Βέβαια, εμφανίστηκε στην τελετή απονομής των Grammy 2008 σε απευθείας δορυφορική μετάδοση από το Λονδίνο.

Σε εκείνη τη διοργάνωση, το «Back To Black» κέρδισε το βραβείο του Καλύτερου Pop Άλμπουμ, το «Rehab» έλαβε τα βραβεία για την Ηχογράφηση της Χρονιάς, το Τραγούδι της Χρονιάς και την Καλύτερη Γυναικεία Pop Ερμηνεία, ενώ η Amy Winehouse βραβεύθηκε επίσης ως ο Καλύτερος Νέος Καλλιτέχνης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Ο Nick Cave υπογράφει τη μουσική της ταινίας «Back To Black» για την Amy Winehouse

Με εκείνον τον θρίαμβο, η Amy Winehouse έγινε μία από τις πέντε τότε γυναίκες καλλιτέχνιδες που είχαν κερδίσει πέντε βραβεία Grammy σε μία μόνο βραδιά.

Watch Amy Winehouse Win Record Of The Year For "Rehab" In 2008 | GRAMMY Rewind

Παρά τον πρόωρο θάνατό της στις 23 Ιουλίου 2011 σε ηλικία 27 ετών, η μουσική και η τέχνη της Amy Winehouse θα ζουν για πάντα.

Η μοναδική φωνή της και ο συναισθηματικός τρόπος έκφρασής της συνεχίζουν να εμπνέουν και να αγγίζουν τις καρδιές των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Η ειλικρίνεια και η αυθεντικότητά της άγγιξε τα πλήθη και την ανέδειξαν σε μία από τις πιο λατρεμένες καλλιτέχνιδες της γενιάς της.

Ταυτόχρονα, τα τραγούδια της Amy Winehouse παραμένουν ένα ανεξίτηλο κομμάτι μνήμης στον κόσμο της μουσικής και η επιρροή της επεκτείνεται μέχρι σήμερα σε νέους καλλιτέχνες.

Η Amy Winehouse ήταν κάτι πολύ περισσότερο από μία καλλιτέχνιδα. Ήταν ένα πραγματικό φαινόμενο, μία ψυχή που εξέφραζε τον πόνο και τη χαρά της μέσω της μουσικής.

Η νέα ταινία «Back To Black» για τη ζωή της θρυλικής τραγουδίστριας που μόλις κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους, με πρωταγωνίστρια τη Marisa Abela, μας ταξιδεύει σε μοναδικές και ανεξερεύνητες πτυχές της ψυχής της και επιβεβαιώνει ότι η μουσική της Amy Winehouse παραμένει ζωντανή και διαχρονική, έχοντας αφήσει ένα έντονο και ανεξίτηλο σημάδι στην ιστορία.

Η Amy Winehouse ήταν ένας καλλιτέχνης με ψυχή και ο ήχος της θα συνεχίσει να μαγεύει και να συγκινεί το κοινό.

Amy Winehouse - Back To Black

Διαφήμιση

Τελευταία Νέα

Eminem: Δημοσίευσε νεκρολογία σε εφημερίδα για «τον θάνατο του Slim Shady»

Ο Eminem δημοσίευσε μία ψεύτικη νεκρολογία σε μία πραγματική...

Η Gracie Abrams «λιποθύμησε» όταν τραγούδησε με την Taylor Swift στη σκηνή

«Ήταν ένα τρελό όνειρο», σχολίασε η Gracie Abrams για την...

Ο ZAYN μετανιώνει που δεν απόλαυσε τα «μικρά πράγματα» στους One Direction

Ο Zayn εξηγεί πώς έχει αλλάξει σήμερα ολόκληρη η...

Childish Gambino: Κέρδισε την αγωγή που τον κατηγορούσε ότι αντέγραψε το «This Is America»

Το εφετείο αποφάνθηκε υπέρ του Childish Gambino - Το...

Οι SOFI TUKKER κυκλοφορούν το τολμηρό και άκρως χορευτικό «Throw Some Ass»

Οι SOFI TUKKER ανακοινώνουν παράλληλα το νέο άλμπουμ «BREAD». Οι SOFI TUKKER, το υποψήφιο για βραβείο Grammy ντουέτο που αποτελείται...

Top Stories

Kendrick Lamar: Το «Not Like Us» κάνει ντεμπούτο στο No. 1 του Billboard Hot 100

Το τέταρτο No. 1 στην καριέρα του Kendrick Lamar. Η...

Ο Childish Gambino κυκλοφορεί το νέο άλμπουμ «Atavista»

Το προτελευταίο άλμπουμ του Donald Glover ως Childish Gambino. Ο...

Eurovision 2024: Ανακοινώθηκε η βαθμολογία των Ημιτελικών – Η θέση Ελλάδας και Κύπρου

Ανακοινώθηκε η βαθμολογία των χωρών στους δύο ημιτελικούς της...

Eurovision 2024: Νικήτρια η Ελβετία με το Nemo – Στην 11η θέση η Ελλάδα

Η Ελβετία είναι η μεγάλη νικήτρια της Eurovision 2024. Ο...

Eurovision 2024: Ο πραγματικός λόγος που η Ολλανδία αποκλείστηκε από τον τελικό

Η ολλανδική δημόσια ραδιοτηλεόραση θεωρεί «υπερβολικό» και «αυστηρό» τον...