Αγωγή στον Kanye West για παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων της Donna Summer

Αν και το επίμαχο τραγούδι του Kanye West έχει αφαιρεθεί από τις ψηφιακές πλατφόρμες, οι διαχειριστές της περιουσίας της Donna Summer επιμένουν ότι πρέπει να ληφθούν νομικά μέτρα.

Οι διαχειριστές της περιουσίας της Donna Summer κατέθεσαν αγωγή για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων κατά του Kanye West την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου, κατηγορώντας τον ότι χρησιμοποίησε «ανενδοίαστα» την επιτυχία «I Feel Love» της τραγουδίστριας από το 1977 χωρίς άδεια στο τραγούδι του «Good (Don’t Die)».

Στην αγωγή που κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Λος Άντζελες, οι διαχειριστές της περιουσίας της Summer επιβεβαίωσαν ότι ο Kanye West είχε παραβιάσει τα πνευματικά δικαιώματα του «I Feel Love» όταν το χρησιμοποίησε στο τραγούδι του νέου κοινού άλμπουμ του με τον Ty Dolla $ign με τίτλο «Vultures 1».

Οι δικηγόροι της Donna Summer υποστηρίζουν ότι ο Kanye West «χρησιμοποίησε αναιδώς άμεσα αναγνωρίσιμα μέρη» του τραγουδιού της στο δικό του τραγούδι, παρά το γεγονός ότι οι διαχειριστές της περιουσίας της είχε ήδη «ρητά αρνηθεί» να παραχωρήσουν την άδεια να το κάνει.

Διαφήμιση

«Οι διαχειριστές της περιουσίας της Summer (…) δεν ήθελαν καμία σχέση με το αμφιλεγόμενο ιστορικό του West και απέρριψαν συγκεκριμένα την προτεινόμενη χρήση του τραγουδιού από τον West», αναφέρουν οι δικηγόροι.

«Αντιμέτωποι με αυτή την απόρριψη, οι κατηγορούμενοι αποφάσισαν με αλαζονεία και μονομερώς ότι απλά θα “κλέψουν” το “I Feel Love” και θα το χρησιμοποιήσουν χωρίς άδεια», τονίζουν.

Οι δικηγόροι της Donna Summer αναφέρουν ότι ο Kanye West ηχογράφησε ξανά «σχεδόν κατά λέξη» τα βασικά μέρη του «I Feel Love» και στη συνέχεια τα χρησιμοποίησε στο δικό του τραγούδι.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Ο Kanye West τραγουδά «Πώς είμαι αντισημίτης;» στο νέο τραγούδι «Vultures»

Οι διαχειριστές της περιουσίας της Donna Summer ισχυρίζονται ότι τα τραγούδια ήταν τόσο παρόμοια που οι θαυμαστές και οι κριτικοί «αναγνώρισαν αμέσως» ότι το τραγούδι του Kanye West είναι μία «ξεδιάντροπη αντιγραφή».

Διαφήμιση

Η αγωγή στρέφεται επίσης κατά του Ty Dolla $ign, του οποίου το πραγματικό όνομα είναι Tyrone William Griffin Jr.

Μετά τις δημόσιες δηλώσεις των εκπροσώπων της Donna Summer νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το «Good (Don’t Die)» αποσύρθηκε γρήγορα από τις πλατφόρμες streaming και φαίνεται να έχει αφαιρεθεί από τις ψηφιακές εκδόσεις του άλμπουμ «Vultures 1» του Kanye West και του Ty Dolla $ign.

Αλλά οι διαχειριστές της περιουσίας της Summer υποστηρίζουν ότι η ζημιά έχει ήδη γίνει και πρέπει να ληφθούν νομικά μέτρα.

«Αυτή η αγωγή δεν αφορά μόνο την απλή αποτυχία των εναγομένων να πληρώσουν το κατάλληλο τέλος αδειοδότησης για τη χρήση της μουσικής περιουσίας κάποιου άλλου», σχολιάζουν στην αγωγή οι δικηγόροι της Donna Summer.

«Αφορά επίσης τα δικαιώματα των καλλιτεχνών να αποφασίζουν πώς χρησιμοποιούνται και παρουσιάζονται στο κοινό τα έργα τους, καθώς και την ανάγκη να αποτρέπεται οποιοσδήποτε από το να κλέβει απλώς δημιουργικά έργα όταν δεν μπορεί να εξασφαλίσει το δικαίωμα να τα χρησιμοποιήσει νόμιμα», εξηγούν.

Διαφήμιση

Κίνδυνος «υποβάθμισης» της κληρονομιάς της Donna Summer

Σύμφωνα με την αγωγή, μία ομάδα που ονομάζεται Alien Music επικοινώνησε με τους διαχειριστές τον Ιανουάριο εκ μέρους του Kanye West, ζητώντας την έγκριση της χρήσης του τραγουδιού της Donna Summer.

Η ομάδα ανέφερε ότι ο Kanye West είχε ήδη κάνει sample το «I Feel Love» στο δικό του τραγούδι και επομένως ζητούσε μία «ταχεία» εξέταση του αιτήματός του, ώστε να μπορέσει να το κυκλοφορήσει άμεσα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Kanye West: «Εφηύρα κάθε στυλ μουσικής των τελευταίων 20 ετών»

Κατά την εξέταση του αιτήματος, οι διαχειριστές περιουσίας της Donna Summer δήλωσαν ότι έλαβαν υπόψη την «τεράστια εμπορική αξία» της χρήσης του τραγουδιού, αλλά και τον κίνδυνο «ενδεχόμενης υποβάθμισης της κληρονομιάς της Summer» από τη συνεργασία με τον ράπερ, ο οποίος έχει έρθει αντιμέτωπος με ευρεία καταδίκη μετά από τη σωρεία των αντισημιτικών δηλώσεών το 2022.

«Ο West είναι γνωστός ως μία αμφιλεγόμενη δημόσια προσωπικότητα, η συμπεριφορά του οποίου έκανε πολλές εταιρείες και επιχειρηματικούς συνεργάτες να αποστασιοποιηθούν από αυτόν», τονίζουν οι δικηγόροι της πλευράς της Donna Summer.

«Οι διαχειριστές της περιουσίας της Summer επιδίωξαν να προστατεύσουν την πολύτιμη πνευματική ιδιοκτησία (…) από οποιαδήποτε δημόσια σύνδεση με την αρνητική δημοσιότητα που περιβάλλει τον West», εξηγούν.

Αφού το αίτημα για παραχώρηση άδειας «απορρίφθηκε κατηγορηματικά», οι διαχειριστές αναφέρουν ότι στη συνέχεια «εξεπλάγησαν» όταν άκουσε το «Good (Don’t Die)», στο οποίο φαίνεται ότι ο Kanye West προσπάθησε να «ξεπεράσει αυτό το εμπόδιο» απλά κάνοντας μία μη εξουσιοδοτημένη χρήση της βασικής μουσικής αντί να κάνει sample την ηχογράφηση.

Η επανεκτέλεση τραγουδιών είναι μία τακτική που χρησιμοποιείται μερικές φορές από καλλιτέχνες όταν τους έχει αρνηθεί η παραχώρηση άδειας για ένα ολοκληρωμένο sample, αλλά είναι νόμιμη μόνο εάν έχουν ήδη εξασφαλίσει άδεια.

Στην περίπτωση του τραγουδιού της Donna Summer, οι διαχειριστές της περιουσίας της ελέγχουν τα δικαιώματα αυτής της μουσικής.

«Όταν ακούει και τα δύο τραγούδια, οποιοσδήποτε μέσος ακροατής μπορεί να ακούσει αμέσως τη χαρακτηριστική παρόμοια μελωδία και τα στοιχεία της σύνθεσης που υπάρχουν και στα δύο τραγούδια, τα οποία ακούγονται τόσο πανομοιότυπα που φαίνεται ότι οι εναγόμενοι μπορεί να έφτασαν στο σημείο να κάνουν sample τον αρχικό master της Summer», υποστηρίζει η αγωγή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Ο CEO της Adidas για τον Kanye West: «Δεν νομίζω ότι εννοούσε αυτά που είπε»

Η αγωγή επιβεβαιώνει επίσης ότι οι διαχειριστές της περιουσίας της Donna Summer είχαν καταθέσει επίσημες καταγγελίες σε υπηρεσίες streaming, διανομείς και λιανοπωλητές, συμπεριλαμβανομένων των Spotify και Apple Music, για να αποσύρουν το «Good (Don’t Die)» λίγες ημέρες μετά την κυκλοφορία του.

Αλλά οι διαχειριστές της περιουσίας της Donna Summer δηλώνουν ότι το μη αδειοδοτημένο τραγούδι εξακολουθεί να γίνεται stream ή download εκατομμύρια φορές και ότι ορισμένες εκδόσεις είναι ακόμα προσβάσιμες σε πλατφόρμες όπως το YouTube. Μία έκδοση του «Good (Don’t Die)» από μία εκδήλωση παρουσίαση του άλμπουμ «Vultures 1» έχει «πάνω από 900.000 προβολές και συνεχίζει να συγκεντρώνει προβολές μόνο στο YouTube».

Διαφήμιση

Ακολουθήστε το postmelody.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλοι τις ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Don't miss

Ο Drake είχε τονίσει από την πρώτη στιγμή ότι δεν είχε συμμετάσχει στη διοργάνωση του θανατηφόρου φεστιβάλ. Ο Drake απαλλάχθηκε από τις πολυάριθμες αγωγές σχετικά...
Ο Νίκος Βέρτης μας χαρίζει άλλο ένα μοναδικό τραγούδι. Ο Νίκος Βέρτης κυκλοφορεί το νέο τραγούδι του με τίτλο «Αν Ήξερες», το οποίο υπόσχεται να...
Ο Morgan Wallen απάντησε στις αποδοκιμασίες για την Taylor Swift. Ο Morgan Wallen υπερασπίστηκε την Taylor Swift αφού μία αναφορά του στην τραγουδίστρια σε πρόσφατη...
Το νέο άλμπουμ των The Libertines κάνει ντεμπούτο στο No. 1 των charts. Οι The Libertines κατακτούν την κορυφή των βρετανικών charts για πρώτη φορά...
Οι Danko Jones θα πλαισιώσουν τους The Offspring και τους The Subways στην πρώτη ημέρα του Release Athens 2024. Το Release Athens 2024 υποδέχεται τους...

Read more