Beatles: Ακούστε το τελευταίο τραγούδι τους «Now And Then»

Το τελευταίο τραγούδι των John Lennon, Paul McCartney, George Harrison και Ringo Starr – Το τελευταίο τραγούδι των Beatles

Οι θρυλικοί Beatles κλείνουν τον κύκλο της μακράς και ατελείωτα περιπετειώδους ιστορίας τους με το τελευταίο τραγούδι τους «Now And Then».

Το «Now And Then» το έγραψε και το τραγούδησε ο John Lennon, το ανέπτυξαν και το επεξεργάστηκαν ο Paul McCartney, ο George Harrison και ο Ringo Starr, και τώρα τελικά το ολοκλήρωσαν ο Paul και ο Ringo πάνω από τέσσερις δεκαετίες αργότερα.

Στο double A-side single συνδυάζεται το τελευταίο τραγούδι των Beatles με το πρώτο τραγούδι τους: το ντεμπούτο του συγκροτήματος στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1962 με το «Love Me Do», ένας πραγματικά ταιριαστός αντίποδας του «Now And Then», το οποίο κλείνει έναν κύκλο.

Διαφήμιση

Και τα δύο τραγούδια θα είναι διαθέσιμα σε στερεοφωνική μίξη και Dolby Atmos ήχο, ενώ το single θα συνοδεύεται από ένα πρωτότυπο εξώφυλλο που φιλοτέχνησε ο διάσημος καλλιτέχνης Ed Ruscha.

Η περιπετειώδης διαδρομή του «Now And Then» μέχρι την ολοκλήρωσή του διήρκεσε πέντε δεκαετίες και είναι προϊόν συζητήσεων και συνεργασιών μεταξύ των τεσσάρων μελών των Beatles, που συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

Το μουσικό βίντεο για το «Now And Then» σκηνοθέτησε ο Peter Jackson, ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ «The Beatles: Get Back» και θα κυκλοφορήσει την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου.

Παράλληλα, έκανε πρεμιέρα στο κανάλι των Beatles στο YouTube ένα ντοκιμαντέρ διάρκειας 12 λεπτών με τίτλο «Now And Then – The Last Beatles Song», σε σενάριο και σκηνοθεσία του Oliver Murray.

Διαφήμιση

Αυτή η συγκλονιστική ταινία μικρού μήκους αφηγείται την ιστορία πίσω από το τελευταίο τραγούδι των Beatles, με αποκλειστικό υλικό και σχόλια από τους Paul McCartney, Ringo Starr, George Harrison, Sean Ono Lennon και Peter Jackson.

The Beatles - Now And Then - The Last Beatles Song (Short Film)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Η κλασική ταινία που ο John Lennon παρακολουθούσε κάθε εβδομάδα

Η ιστορία του «Now And Then»

Η ιστορία του «Now And Then» ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1970, όταν ο John Lennon ηχογράφησε ένα demo με τη φωνή του και το πιάνο στο σπίτι του, στο Dakota Building της Νέας Υόρκης.

Το 1994, η σύζυγός του, Yoko Ono, έδωσε την ηχογράφηση στον Paul McCartney, τον George Harrison και τον Ringo Starr, μαζί με τα demo του John Lennon για τα «Free As A Bird» και «Real Love», τα οποία ολοκληρώθηκαν ως νέα τραγούδια των Beatles και κυκλοφόρησαν αντίστοιχα ως singles το 1995 και το 1996, στο πλαίσιο του project «The Beatles Anthology».

Παράλληλα, ο Paul McCartney, ο George Harrison και ο Ringo Starr ηχογράφησαν επίσης νέα μέρη και ολοκλήρωσαν μία πρόχειρη μίξη για το «Now And Then» με τον παραγωγό Jeff Lynne.

Σε εκείνο το σημείο, οι τεχνολογικοί περιορισμοί εμπόδιζαν τον διαχωρισμό της φωνής και του πιάνου του John Lennon ώστε να εξασφαλιστεί η καθαρή μίξη που χρειαζόταν για να ολοκληρωθεί το τραγούδι.

Διαφήμιση

Το «Now And Then» μπήκε στο συρτάρι, με την ελπίδα ότι μία μέρα θα μπορούσε να ολοκληρωθεί.

Μεταφερόμαστε στο 2021 και στην κυκλοφορία του ντοκιμαντέρ «The Beatles: Get Back», σε σκηνοθεσία του Peter Jackson, το οποίο εξέπληξε τους θεατές με την εκπληκτική αποκατάσταση του ήχου και της εικόνας.

Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία ήχου MAL της WingNut Films, η ομάδα του Peter Jackson είχε αποσυνθέσει το μονοφωνικό soundtrack της ταινίας, καταφέρνοντας να απομονώσει τα όργανα και τα φωνητικά, καθώς και όλες τις μεμονωμένες φωνές μέσα στις συνομιλίες των Beatles.

Αυτό το επίτευγμα άνοιξε το δρόμο για τη νέα μίξη του «Revolver» το 2022, που προέρχεται απευθείας από τις master τετρακάναλες μαγνητοταινίες.

Έτσι προέκυψε ένα ερώτημα: τι θα μπορούσε τώρα να γίνει με το demo του «Now And Then»;

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Η χαμένη κιθάρα του John Lennon από το «Help!» βγαίνει σε δημοπρασία

Ο Peter Jackson και η ηχητική ομάδα του, με επικεφαλής τον Emile de la Rey, εφάρμοσαν την ίδια τεχνική στην αρχική πρόχειρη ηχογράφηση του John Lennon, διατηρώντας την καθαρότητα και την ακεραιότητα της αρχικής ερμηνείας, διαχωρίζοντάς την από το πιάνο.

Η ολοκλήρωση του τραγουδιού

Το 2022, ο Paul McCartney και ο Ringo Starr ξεκίνησαν την ολοκλήρωση του τραγουδιού.

Εκτός από τη φωνή του John Lennon, το «Now And Then» περιλαμβάνει την ηλεκτρική και την ακουστική κιθάρα που ηχογράφησε το 1995 ο George Harrison, ένα νέο μέρος ντραμς από τον Ringo Starr και μπάσο, αλλά και κιθάρα και πιάνο από τον Paul McCartney, σύμφωνα με το αρχικό πιάνο του John Lennon.

Ο Paul McCartney πρόσθεσε ένα σόλο slide κιθάρας εμπνευσμένο από τον George Harrison. Επίσης, έκανε φωνητικά στο ρεφρέν μαζί με τον Ringo Starr.

Στο Λος Άντζελες, ο Paul McCartney επέβλεψε την ηχογράφηση που έγινε στα Capitol Studios για τη νοσταλγική, κατεξοχήν χαρακτηριστική των Beatles, ενορχήστρωση εγχόρδων του τραγουδιού, την οποία επιμελήθηκαν οι Giles Martin, Paul McCartney και Ben Foster.

Ο Paul McCartney και ο Giles Martin πρόσθεσαν επίσης μία τελευταία, θαυμάσια λεπτή πινελιά: φωνητικά από τις αρχικές ηχογραφήσεις των «Here, There And Everywhere», «Eleanor Rigby» και «Because», τα οποία υφάνθηκαν στο νέο τραγούδι χρησιμοποιώντας τις τεχνικές που τελειοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της παράστασης «LOVE» και του αντίστοιχου άλμπουμ.

Η παραγωγή του τελικού τραγουδιού έγινε από τον Paul McCartney και τον Giles και η μίξη από τον Spike Stent.

Αυτή η αξιοσημείωτη ιστορία του «Now And Then» αντικατοπτρίζει την ατελείωτη δημιουργική περιέργεια των Beatles και την κοινή γοητεία τους για την τεχνολογία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Paul McCartney: Σε δημοπρασία το «μη κολακευτικό» γλυπτό του που φέρεται να απαγόρευσε

Είναι η ολοκλήρωση της τελευταίας ηχογράφησης που κατάφεραν να κάνουν μαζί ο John, ο Paul, ο George και ο Ringo και γιορτάζει την κληρονομιά του σημαντικότερου και πιο επιδραστικού συγκροτήματος στην ιστορία της δημοφιλούς μουσικής.

The Beatles - Now And Then (Official Audio)

Νέες εκδόσεις των «The Red Album» και «The Blue Album»

Στις 10 Νοεμβρίου, θα κυκλοφορήσουν επίσης σε 2023 Edition οι συλλογές 1962-1966 («The Red Album») και 1967-1970 («The Blue Album») των Beatles από τις Apple Corps Ltd./Capitol/UMe/Universal Music.

Από την πρώτη τους κυκλοφορία πριν από 50 χρόνια μέχρι σήμερα, τα άλμπουμ αυτά έχουν μυήσει διαδοχικές γενιές στη μουσική των Beatles.

Τώρα, τα tracklists και των δύο συλλογών έχουν διευρυνθεί, με όλα τα τραγούδια να έχουν γίνει αποκτήσει πραγματική στερεοφωνική μίξη και Dolby Atmos ήχο. Οι νέες συλλογές βινυλίου 4CD και 6LP 180 γραμμαρίων συνδυάζουν το «Red» και το «Blue» σε slipcased sets.

Το «1962-1966» ξεκινάει τώρα με τη βρετανική single έκδοση του «Love Me Do» (2023 Edition) και το «Now And Then» περιλαμβάνεται στο «1967-1970» (2023 Edition) για να ολοκληρωθούν με τον κατάλληλο τρόπο οι δύο συλλογές που καλύπτουν όλη την καριέρα των Beatles.

Διαφήμιση

Τελευταία Νέα

KATSEYE: Αποκαλύπτουν την τρυφερή πλευρά τους με το «Touch»

Ένα ονειρικό μουσικό ταξίδι με τις KATSEYE. Μετά τη δυναμική...

Η Ariana Grande σχεδιάζει περιοδεία: «Μου λείπουν πολύ οι θαυμαστές μου»

Η Ariana Grande ολοκλήρωσε την τελευταία περιοδεία της λίγο...

Eminem εναντίον Slim Shady σε ένα εκρηκτικό τετ-α-τετ

Ο Eminem τα βάζει με τον Slim Shady. Ο Eminem...

Post Malone και Luke Combs κυκλοφορούν το νέο single «Guy For That»

Ο Post Malone συνεχίζει τις συνεργασίες του με τους μεγαλύτερους αστέρες της country σκηνής. Ο Post Malone ενώνει τις δυνάμεις...

Top Stories

«Το Καλοκαίρι Μας»: Ο Κωνσταντίνος Αργυρός κυκλοφορεί νέο τραγούδι – έκπληξη

Ο Κωνσταντίνος Αργυρός τραγουδά για τους καλοκαιρινούς έρωτες. Ο Κωνσταντίνος...

«Άσ’ Τους Να Λένε»: Ο Νίκος Βέρτης κυκλοφορεί νέο τραγούδι

«Άσ' Τους Να Λένε», τραγουδά ο Νίκος Βέρτης...

Judas Priest και Bruce Dickinson συγκλόνισαν το Release Athens 2024 – Φωτογραφίες

Οι Judas Priest και ο Bruce Dickinson πρωταγωνίστησαν σε...

Eminem: Ντεμπούτο στο No. 1 του Billboard 200 για το «The Death Of Slim Shady (Coup de Grâce)»

Το ενδέκατο άλμπουμ του Eminem που κατακτά την κορυφή...

Eurovision 2025: Ποιες είναι οι δύο ελβετικές πόλεις που διεκδικούν τον διαγωνισμό

Αυτές είναι οι δύο πόλεις της Ελβετίας που πέρασαν...