Bruce Dickinson: Ποιο είναι το πιο δύσκολο τραγούδι των Iron Maiden να τραγουδά ζωντανά

Ο Bruce Dickinson μίλησε για τις αλλαγές στη φωνή του και τα πιο απαιτητικά τραγούδια για τη σκηνή.

Ο Bruce Dickinson αποκάλυψε ποιο είναι το πιο απαιτητικό τραγούδι των Iron Maiden να τραγουδά ζωντανά, σημειώνοντας ότι είναι «εξίσου» δύσκολο να το τραγουδήσει τώρα όσο και όταν ήταν στα είκοσί του.

Ο 65χρονος τραγουδιστής μίλησε στο SongFacts, όπου έκανε πρώτα μία λεπτομερή ανάλυση τραγούδι προς τραγούδι του νέου σόλο άλμπουμ του «The Mandrake Project», το οποίο κυκλοφορεί την Παρασκευή 1 Μαρτίου.

Το άλμπουμ βρίσκεται στα σκαριά για περίπου μία δεκαετία, ενώ ορισμένα από τα τραγούδια του χρονολογούνται από ακόμη και πιο παλιά.

Διαφήμιση

Στα singles «Afterglow Of Ragnarok» και «Rain On The Graves», που έχουν ήδη κυκλοφορήσει, η φωνή του Bruce Dickinson μοιάζει σαν να μην έχει γεράσει καθόλου.

Με αυτή την αφορμή, η συζήτηση εστίασε στη φωνή του γενικότερα και στο τραγούδι που αποτελεί πραγματική πρόκληση στη σκηνή.

«Το τραγούδι που βρίσκω πιο απαιτητικό να τραγουδήσω στο ρεπερτόριο των Maiden είναι το “Aces High”», αποκάλυψε ο Bruce Dickinson.

«Δεν είναι μόνο επειδή είμαι στα εξήντα κάτι. Πιστέψτε με, όταν ήμουν 26, ήταν εξίσου δύσκολο. Πάντα έλεγα: “Αν πρόκειται να παίξουμε το ‘Aces High’, μπορούμε να το βάλουμε στην αρχή του set, σας παρακαλώ;”», εξήγησε.

Διαφήμιση

Ενώ το «Aces High» ήταν το πρώτο τραγούδι των συναυλιών σε πολλές περιοδείες, οι Iron Maiden το τοποθέτησαν ως δεύτερο encore στα σκέλη της περιοδείας τους «Legacy of the Beast» μετά την πανδημία.

«Αλλά εξακολουθούμε να παίζουμε όλα τα τραγούδια στον αρχικό τόνο τους», σημείωσε ο Bruce Dickinson.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Τα μυστικά του Bruce Dickinson: Πώς διατηρεί τη φωνή του στα 65 ο frontman των Iron Maiden

«Σίγουρα θα ήταν πιο εύκολο αν χαμηλώναμε τον τόνο, αλλά τότε δεν θα ακουγόταν το ίδιο καλά. Αυτό είναι το πιο απαιτητικό τραγούδι των Maiden να τραγουδήσεις», είπε.

Aces High (1998 Remaster)

Όσον αφορά τη σόλο καριέρα του, ο Bruce Dickinson θεωρεί ότι τα τραγούδια του δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικά – σε μεγάλο βαθμό επειδή τα έχει γράψει ο ίδιος για τη φωνή του.

«Επειδή έγραψα τα φωνητικά, είμαι αρκετά άνετος με όλα. Δεν είναι ότι τα τραγούδια είναι απαραίτητα δύσκολα να τα τραγουδήσεις. Νομίζω ότι αν έχω καλό ήχο και αξιοπρεπή monitors, τότε μπορώ να τα καταφέρω σχεδόν όλα από το σόλο ρεπερτόριο», ανέφερε.

Διαφήμιση

«Αν έχεις χάλια ήχο, πρέπει να προσέχεις λίγο όταν αρχίζεις να κάνεις πράγματα όπως το “Darkside Of Aquarius” και το “Book Of Thel” για να μην καταστρέψεις τη φωνή σου αν δεν παίρνεις όλη την απαραίτητη ανατροφοδότηση από τα monitors», συνέχισε.

Συγκρίνοντας τη φωνή του σήμερα σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια της καριέρας του, ο τραγουδιστής των Iron Maiden εξέφρασε την έκπληξη

«Μεγάλα μέρη της είναι εκπληκτικά άθικτα, ειδικά στις ψηλές νότες. Γιατί συνήθως, οι ψηλές νότες είναι αυτές που φεύγουν», δήλωσε.

«Πάντα ήμουν αρκετά δυνατός τραγουδιστής. Ορισμένοι τραγουδιστές έχουν την ικανότητα να ακούγονται σαν να τραγουδούν πολύ δυνατά, ενώ στην πραγματικότητα δεν τραγουδούν. Είναι σχετικά ήσυχοι και όλα είναι πολύ ελεγχόμενα. Δεν είμαι εγώ αυτός ο τραγουδιστής», συνέχισε.

«Ανοίγω το στόμα μου και βγαίνει, και πρέπει να ταρακουνήσει το σώμα μου μέχρι τις μπότες μου. Τραγουδώ με όλο μου το σώμα για να βγάλω αυτόν τον ήχο», τόνισε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Ο Bruce Dickinson ανακοινώνει το νέο σόλο άλμπουμ «The Mandrake Project»

«Νομίζω ότι αυτός είναι ένας λόγος που η φωνή μου έχει αντέξει – επειδή η φωνή μου λαμβάνει τεράστια υποστήριξη από τους πνεύμονες και το διάφραγμά μου, και όλα τα υπόλοιπα», πρόσθεσε.

Η μάχη με τον καρκίνο

Ο Bruce Dickinson περιέγραψε επίσης πώς επηρέασε τη φωνή του η μάχη του με τον καρκίνο του λάρυγγα το 2014.

Αφού υποβλήθηκε σε ακτινοθεραπείες και εννέα εβδομάδες χημειοθεραπειών, ο τραγουδιστής απαλλάχθηκε από τον καρκίνο το 2015.

«Λοιπόν, μετά τον καρκίνο του λάρυγγα, η φωνή μου πήρε μία νέα πνοή ζωής επειδή κάποιος έβγαλε μία μπάλα του γκολφ τριών και μισών εκατοστών από την τραχεία μου, για να εξαφανιστεί ο καρκίνος», είπε.

«Έχω περισσότερο μπάσο τώρα. Υπάρχει λίγο περισσότερο γρύλισμα στη φωνή, το οποίο μου αρέσει πολύ», τόνισε.

«Όταν ήμουν 18, 19 χρονών, μπορούσα να τσιρίζω σαν καλικάντζαρος, αλλά δεν μπορούσα να κάνω πιο χαλαρά, μπλουζ πράγματα γιατί χρειάζεσαι ένα είδος βάρους στη φωνή σου για να το κάνεις αυτό. Είχα όλα τα ψηλά πράγματα που μπορούσα να κάνω», ανέφερε.

«Αλλά τώρα βρίσκομαι σε μία χαρούμενη μέση όπου μπορώ να κάνω πολύ περισσότερα από αυτά τα χαμηλά πράγματα», συμπλήρωσε.

Όπως ανέφερε ο Bruce Dickinson ένα τραγούδι σαν το «Rain On The Graves» από το νέο άλμπουμ του «The Mandrake Project», για παράδειγμα, δεν θα μπορούσε να το τραγουδήσει πριν από 20 χρόνια.

«Όχι επειδή είναι τόσο δύσκολο ερμηνευτικά, απλά η φωνή μου δεν θα κουβαλούσε το βάρος όπως τώρα», είπε.

Bruce Dickinson – Rain On The Graves (Official Video)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Ο Bruce Dickinson παρουσιάζει το νέο τραγούδι «Afterglow Of Ragnarok»
Διαφήμιση

Τελευταία Νέα

KATSEYE: Αποκαλύπτουν την τρυφερή πλευρά τους με το «Touch»

Ένα ονειρικό μουσικό ταξίδι με τις KATSEYE. Μετά τη δυναμική...

Η Ariana Grande σχεδιάζει περιοδεία: «Μου λείπουν πολύ οι θαυμαστές μου»

Η Ariana Grande ολοκλήρωσε την τελευταία περιοδεία της λίγο...

Eminem εναντίον Slim Shady σε ένα εκρηκτικό τετ-α-τετ

Ο Eminem τα βάζει με τον Slim Shady. Ο Eminem...

Ryan Reynolds: Συνάντησε τη Madonna αυτοπροσώπως για να χρησιμοποιήσει το «Like A Prayer» στο «Deadpool & Wolverine»

Η Madonna έδωσε στον Ryan Reynolds μία «φοβερή ιδέα» για το πώς να χρησιμοποιηθεί το τραγούδι της στην ταινία...

Top Stories

«Το Καλοκαίρι Μας»: Ο Κωνσταντίνος Αργυρός κυκλοφορεί νέο τραγούδι – έκπληξη

Ο Κωνσταντίνος Αργυρός τραγουδά για τους καλοκαιρινούς έρωτες. Ο Κωνσταντίνος...

«Άσ’ Τους Να Λένε»: Ο Νίκος Βέρτης κυκλοφορεί νέο τραγούδι

«Άσ' Τους Να Λένε», τραγουδά ο Νίκος Βέρτης...

Judas Priest και Bruce Dickinson συγκλόνισαν το Release Athens 2024 – Φωτογραφίες

Οι Judas Priest και ο Bruce Dickinson πρωταγωνίστησαν σε...

Eminem: Ντεμπούτο στο No. 1 του Billboard 200 για το «The Death Of Slim Shady (Coup de Grâce)»

Το ενδέκατο άλμπουμ του Eminem που κατακτά την κορυφή...

Eurovision 2025: Ποιες είναι οι δύο ελβετικές πόλεις που διεκδικούν τον διαγωνισμό

Αυτές είναι οι δύο πόλεις της Ελβετίας που πέρασαν...