Dolores O’Riordan: Η φωνή των The Cranberries που καθόρισε μία εποχή

Η Dolores O’Riordan μετέφερε μέσα από την αμίμητη φωνή της την αγωνία και τις ελπίδες μίας ολόκληρης γενιάς.

Η Dolores O’Riordan, η αινιγματική τραγουδίστρια και τραγουδοποιός του ιρλανδικού rock συγκροτήματος The Cranberries, συνέβαλε με την αισθαντική φωνή της και τον χαρακτηριστικό κέλτικο ήχο της στον καθορισμό της εναλλακτικής rock σκηνής της δεκαετίας του 1990.

Γεννήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 1971 στο Ballybricken της κομητείας Limerick της Ιρλανδίας και έγινε διεθνώς γνωστή μαζί με τους The Cranberries μετά την κυκλοφορία του πρώτου άλμπουμ τους «Everybody Else Is Doing It, So Why Can’t We?» το 1993.

Ο πρόωρος θάνατός της στις 15 Ιανουαρίου 2018, προκάλεσε σοκ στους θαυμαστές της σε όλο τον κόσμο και σκόρπισε θλίψη για την τραγουδίστρια που με τη φωνή της εξέφραζε την αγωνία και τις ελπίδες μίας ολόκληρης γενιάς.

Διαφήμιση

Τα πρώτα χρόνια

Η Dolores O’Riordan έδειξε από την παιδική ηλικία της έφεση στη μουσική, καθώς εμφανιζόταν σε τοπικές παμπ και συμμετείχε στη χορωδία της εκκλησίας της.

Ήταν η μικρότερη από επτά παιδιά τής οικογένειάς και μεγάλωσε σε ένα ευσεβές ρωμαιοκαθολικό περιβάλλον. Η έμπνευση από τη θρησκευτική ανατροφή της αργότερα θα αναδυόταν στη μουσική της.

Μπήκε στη μουσική βιομηχανία όταν απάντησε σε μία αγγελία για την αναζήτηση τραγουδίστριας για ένα συγκρότημα που ονομαζόταν The Cranberry Saw Us, το οποίο αργότερα μετονομάστηκε σε The Cranberries.

Οι The Cranberries και η άνοδός τους

Οι The Cranberries απέκτησαν γρήγορα δυναμική στις αρχές της δεκαετίας του 1990 με τη μοναδική φωνή της Dolores O’Riordan στο προσκήνιο.

Διαφήμιση

Το παρθενικό άλμπουμ του συγκροτήματος γέννησε επιτυχίες όπως το «Dreams» και το «Linger», του οποίου οι στίχοι γράφτηκαν από την Dolores O’Riordan ως απάντηση στο πρώτο φιλί μίας σχέσης.

Η ικανότητά της να συνδυάζει τη νεανική, αιθέρια φωνή της με μία ισχυρή rock διάθεση χάρισε διεθνή επιτυχία στο συγκρότημα.

The Cranberries - Linger (Official Music Video)

Η μαγευτική φωνή της Dolores O’Riordan και ο συνδυασμός της κιθαριστικής pop με grunge και folk επιρροές έδωσαν στους The Cranberries έναν ξεχωριστό ήχο, που τους έκανε να ξεχωρίζουν από πολλά άλλα συγκροτήματα.

Το δεύτερο άλμπουμ των The Cranberries, με τίτλο «No Need to Argue», κυκλοφόρησε το 1994 και τους εδραίωσε ως rock είδωλα με το πολιτικά φορτισμένο single «Zombie», το οποίο πραγματεύεται τα προβλήματα στη Βόρεια Ιρλανδία, δείχνοντας ότι η Dolores O’Riordan δεν φοβόταν να ασχοληθεί με σοβαρά και αμφιλεγόμενα θέματα μέσω της μουσικής της.

The Cranberries - Zombie (Official Music Video)

Η σόλο καριέρα της Dolores O’Riordan

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000, οι The Cranberries κυκλοφόρησαν αρκετά ακόμη άλμπουμ πριν προχωρήσουν σε ένα διάλειμμα το 2003.

Διαφήμιση

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Dolores O’Riordan. Η σόλο καριέρα της παρείχε μία διέξοδο για να γράψει πιο προσωπικά και εσωστρεφή τραγούδια, όπως αποδεικνύεται στο πρώτο προσωπικό άλμπουμ της «Are You Listening?» το 2007, αλλά και στο «No Baggage» το οποίο ακολούθησε το 2009.

Η φωνή της παρέμεινε απαράμιλλη στη μουσική βιομηχανία με την ικανότητά της να κυμαίνεται μεταξύ λεπτών ψιθύρων και δυνατών εκρήξεων που απέδιδαν ωμά συναισθήματα σε κάθε τραγούδι.

Η επανένωση των The Cranberries και ο θάνατός της

Οι The Cranberries επανενώθηκαν το 2009 για να πραγματοποιήσουν περιοδεία στη Βόρεια Αμερική και να ηχογραφήσουν νέο υλικό, με το άλμπουμ «Roses» να κυκλοφορεί το 2012.

Το 2017, κυκλοφόρησαν το «Something Else», ένα ακουστικό άλμπουμ με μερικά από τα πιο δημοφιλή τραγούδια τους μαζί με τρία νέα τραγούδια. Αυτή ήταν η τελευταία κυκλοφορία του Cranberries πριν από τον θάνατο της Dolores O’Riordan σε ηλικία 46 ετών.

Η τραγουδίστρια βρέθηκε νεκρή σε ένα ξενοδοχείου του Λονδίνου στις 15 Ιανουαρίου 2018, έχοντας πνιγεί κατά λάθος λόγω μέθης.

Η προσωπική ζωή της O’Riordan σημαδεύτηκε από τους αγώνες της με την ψυχική υγεία και τον εθισμό. Διαγνώστηκε με διπολική διαταραχή στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και πάλευε επίσης με το αλκοόλ και την κατάχρηση ναρκωτικών.

Η κληρονομιά της Dolores O’Riordan

Η συμβολή της Dolores O’Riordan στη μουσική και η δυναμική της παρουσία ως frontwoman σε μία ανδροκρατούμενη βιομηχανία σμίλεψε μία κληρονομιά που συνεχίζει να εμπνέει.

Ως ηγετική φωνή των The Cranberries, χάρισε σε όλο τον κόσμο μία πληθώρα τραγουδιών – ύμνων που όχι μόνο καθόρισαν μία ολόκληρη δεκαετία, αλλά και άγγιξαν τα ανθρώπινα συναισθήματα και τις πολιτικές διαμάχες με ειλικρινές πάθος.

Η επιρροή της επεκτάθηκε πέρα από τη μουσική, καθώς έγινε ευρέως γνωστή ως πολιτιστικό είδωλο της Ιρλανδίας και αναγνωρίστηκε για την ανάδειξη της ιρλανδικής ταυτότητας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η κληρονομιά της ζει μέσα από τη διαχρονική μουσική των The Cranberries, η οποία συνεχίζει να προσελκύει νέους ακροατές και να συγκινεί όσους μεγάλωσαν με τον ήχο του συγκροτήματος και το ξεχωριστό στυλ που έκανε την Dolores O’Riordan μία αγαπημένη μορφή της rock μουσικής.

Με έναν συνδυασμό ευπάθειας, της δύναμης και την αμίμητη χροιά της, η Dolores O’Riordan παραμένει μία φωνή που αν την ακούσει κανείς, δεν την ξεχνάει ποτέ.

The Cranberries - Ode To My Family (Official Music Video)

Διαφήμιση

Τελευταία Νέα

Οι Empire Of The Sun επιστρέφουν με το νέο άλμπουμ «Ask That God»

Το νέο άλμπουμ των Empire Of The Sun μας...

Syd Barrett: Σε δημοπρασία ο πρώτος γνωστός πίνακάς του

Ο Syd Barrett των Pink Floyd ήταν ένας ταλαντούχος...

60 χρόνια Χρήστος Νικολόπουλος στο Ηρώδειο

Ο Χρήστος Νικολόπουλος με έναν γαλαξία αστέρων για μία...

Ολυμπιακοί Αγώνες: Celine Dion και Lady Gaga έλαμψαν στην τελετή έναρξης

Δείτε τις θεαματικές εμφανίσεις της Celine Dion και της...

Syd Barrett: Σε δημοπρασία ο πρώτος γνωστός πίνακάς του

Ο Syd Barrett των Pink Floyd ήταν ένας ταλαντούχος ζωγράφος, αλλά  δεν διασώθηκαν πολλά από τα έργα του. Ένας από...

Top Stories

Ολυμπιακοί Αγώνες: Celine Dion και Lady Gaga έλαμψαν στην τελετή έναρξης

Δείτε τις θεαματικές εμφανίσεις της Celine Dion και της...

«Το Καλοκαίρι Μας»: Ο Κωνσταντίνος Αργυρός κυκλοφορεί νέο τραγούδι – έκπληξη

Ο Κωνσταντίνος Αργυρός τραγουδά για τους καλοκαιρινούς έρωτες. Ο Κωνσταντίνος...

«Άσ’ Τους Να Λένε»: Ο Νίκος Βέρτης κυκλοφορεί νέο τραγούδι

«Άσ' Τους Να Λένε», τραγουδά ο Νίκος Βέρτης...

Judas Priest και Bruce Dickinson συγκλόνισαν το Release Athens 2024 – Φωτογραφίες

Οι Judas Priest και ο Bruce Dickinson πρωταγωνίστησαν σε...

Eminem: Ντεμπούτο στο No. 1 του Billboard 200 για το «The Death Of Slim Shady (Coup de Grâce)»

Το ενδέκατο άλμπουμ του Eminem που κατακτά την κορυφή...