Doug Ingle: Πέθανε ο τραγουδιστής των Iron Butterfly

Ο Doug Ingle ήταν το τελευταίο εν ζωή μέλος της κλασικής σύνθεσης των Iron Butterfly.

Πέθανε σε ηλικία 78 ετών ο Doug Ingle, ιδρυτικό μέλος, τραγουδιστής και οργανίστας του hard rock συγκροτήματος Iron Butterfly της δεκαετίας του ’60, ο οποίος είχε συνυπογράψει τη μεγάλη επιτυχία «In-A-Gadda-Da-Vida».

Ο γιος του τραγουδιστή, Doug Ingle Jr., επιβεβαίωσε τον θάνατο του πατέρα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Με βαριά καρδιά και μεγάλη θλίψη ανακοινώνω τον θάνατο του πατέρα μου Doug Ingle. Ο πατέρας έφυγε γαλήνια το βράδυ της Παρασκευής (24 Μαΐου) παρουσία της οικογένειας του», έγραψε.

Διαφήμιση

Τα αίτια του θανάτου του δεν έχει γίνει γνωστά.

Ο Doug Ingle ήταν το τελευταίο εν ζωή μέλος της κλασικής σύνθεσης των Iron Butterfly, της εποχής του «In-A-Gadda-Da-Vida».

Ο κιθαρίστας Erik Brann απεβίωσε το 2003 σε ηλικία 52 ετών, ο μπασίστας Lee Dorman πέθανε το 2012 σε ηλικία 70 ετών και ο ντράμερ Ron Bushy έφυγε από τη ζωή το 2021 σε ηλικία 79 ετών.

Από τους τέσσερις μουσικούς της σύνθεσης του «In-A-Gadda-Da-Vida», ο Ingle ήταν ο μόνος που ήταν ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος, έχοντας σχηματίσει τους Iron Butterfly στο Σαν Ντιέγκο το 1966.

Διαφήμιση

Μετά από αρκετές αλλαγές στη σύνθεση, οι Iron Butterfly με πέντε μέλη, συμπεριλαμβανομένων των Ingle και Bushy, κυκλοφόρησαν το πρώτο άλμπουμ τους «Heavy» το 1968.

Λίγο μετά την κυκλοφορία του, τα άλλα τρία μέλη αποχώρησαν και αντικαταστάθηκαν από τους Erik Brann και Lee Dornan, δημιουργώντας έτσι τη σύνθεση που θα δημιουργούσε το 17λεπτο ψυχεδελικό rock έπος «In-A-Gadda-Da-Vida».

Το «In-A-Gadda-Da-Vida» κυκλοφόρησε λιγότερο από έξι μήνες μετά το «Heavy» και τις αλλαγές στη σύνθεση του συγκροτήματος και φέρεται να πούλησε 30 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.

Μια τρίλεπτη εκδοχή του τραγουδιού, ο τίτλος του οποίου βασίστηκε σε μία παρερμηνεία του «In the Garden of Eden» από τον Ron Bushy, ανέβηκε στο Top 5 των Ηνωμένων Πολιτειών και κλασικό κομμάτι της rock μουσικής.

«Το “In-A-Gadda-Da-Vida” γράφτηκε αρχικά ως μία αργή country μπαλάντα, διάρκειας περίπου ενός και μισού λεπτού», αποκάλυψε ο Ron Bushy στο περιοδικό «It’s Psychedelic Baby» το 2020.

Διαφήμιση

«Γύρισα σπίτι αργά μία νύχτα και ο Doug (Ingle) είχε πιει σχεδόν τέσσερα λίτρα κρασί Red Mountain. Τον ρώτησα τι είχε κάνει, ενώ έπαιζε μία αργή μπαλάντα στο keyboard του Vox», θυμήθηκε.

«Ήταν δύσκολο να τον καταλάβω γιατί ήταν τόσο μεθυσμένος… Οπότε το έγραψα σε μία χαρτοπετσέτα ακριβώς όπως μου ακούστηκε φωνητικά: “In-A-Gadda-Da-Vida”. Ήθελε να πει “In the Garden of Eden”», εξήγησε.

Η κλασική σύνθεση των Iron Butterfly προσπάθησε γρήγορα να κεφαλαιοποιήσει την επιτυχία με το «Ball» του 1969, το οποίο γράφτηκε κυρίως από τον Ingle, αλλά το άλμπουμ δεν κατάφερε να δημιουργήσει επιτυχίες.

Ο τραγουδιστής παρέμεινε με τους Iron Butterfly για ακόμα ένα άλμπουμ, το «Metamorphosis» του 1970, πριν διαλυθεί το συγκρότημα το 1971, εν μέρει λόγω των χρεών που συσσωρεύτηκαν από την κακοδιαχείριση.

Όταν ο Ron Bushy και ο Erik Brann επανένωσαν τους Iron Butterfly το 1975, ο Doug Ingle δεν τους ακολούθησε, αν και εμφανίστηκε με μερικές από τις αναρίθμητες εκδοχές των Iron Butterfly που περιόδευσαν τις επόμενες δεκαετίες και έκανε την τελευταία εμφάνισή του με το συγκρότημα το 1999.

In-A-Gadda-Da-Vida (2006 Remaster Full-Length)

Διαφήμιση

Τελευταία Νέα

KATSEYE: Αποκαλύπτουν την τρυφερή πλευρά τους με το «Touch»

Ένα ονειρικό μουσικό ταξίδι με τις KATSEYE. Μετά τη δυναμική...

Η Ariana Grande σχεδιάζει περιοδεία: «Μου λείπουν πολύ οι θαυμαστές μου»

Η Ariana Grande ολοκλήρωσε την τελευταία περιοδεία της λίγο...

Eminem εναντίον Slim Shady σε ένα εκρηκτικό τετ-α-τετ

Ο Eminem τα βάζει με τον Slim Shady. Ο Eminem...

Οι Nick Cave & The Bad Seeds ταξιδεύουν στο λυκόφως με το «Long Dark Night»

Η «μεγάλη σκοτεινή νύχτα» του Nick Cave. Οι Nick Cave & The Bad Seeds αποκαλύπτουν το «Long Dark Night», το...

Top Stories

«Το Καλοκαίρι Μας»: Ο Κωνσταντίνος Αργυρός κυκλοφορεί νέο τραγούδι – έκπληξη

Ο Κωνσταντίνος Αργυρός τραγουδά για τους καλοκαιρινούς έρωτες. Ο Κωνσταντίνος...

«Άσ’ Τους Να Λένε»: Ο Νίκος Βέρτης κυκλοφορεί νέο τραγούδι

«Άσ' Τους Να Λένε», τραγουδά ο Νίκος Βέρτης...

Judas Priest και Bruce Dickinson συγκλόνισαν το Release Athens 2024 – Φωτογραφίες

Οι Judas Priest και ο Bruce Dickinson πρωταγωνίστησαν σε...

Eminem: Ντεμπούτο στο No. 1 του Billboard 200 για το «The Death Of Slim Shady (Coup de Grâce)»

Το ενδέκατο άλμπουμ του Eminem που κατακτά την κορυφή...

Eurovision 2025: Ποιες είναι οι δύο ελβετικές πόλεις που διεκδικούν τον διαγωνισμό

Αυτές είναι οι δύο πόλεις της Ελβετίας που πέρασαν...