Eurovision 2024: Πάνω από 1.400 Φινλανδοί καλλιτέχνες ζητούν τον αποκλεισμό του Ισραήλ

H EBU έχει δηλώσει ότι το Ισραήλ «συμμορφώνεται με όλους τους κανονισμούς της Eurovision», τονίζοντας ότι ο διαγωνισμός τραγουδιού είναι ένα «μη πολιτικό γεγονός».

Περισσότεροι από 1.400 επαγγελματίες της φινλανδικής μουσικής βιομηχανίας υπέγραψαν αίτημα με το οποίο ζητούν να αποβληθεί το Ισραήλ από την Eurovision 2024 λόγω των «εγκλημάτων πολέμου» στη Γάζα.

Εάν το Ισραήλ δεν αποκλειστεί από τον διαγωνισμό, ζητούν από τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέας της Ιρλανδίας, Yle, να αποσύρει τη συμμετοχή της χώρας από τον φετινό διαγωνισμό.

Απαντώντας στην έκκληση, το Yle δήλωσε ότι παρακολουθεί τη θέση της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης (EBU) όσον αφορά τη συμμετοχή του Ισραήλ στην Eurovision 2024.

Διαφήμιση

Τον περασμένο μήνα, Ισλανδοί μουσικοί διατύπωσαν παρόμοια αιτήματα προς τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα Rúv.

Μετά τη φονική επίθεση των δυνάμεων της Χαμάς στο Ισραήλ τον Οκτώβριο του 2023, που στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 1.200 άτομα.

Οι εντάσεις κλιμακώθηκαν με τα αντίποινα του Ισραήλ και τους ανελέητους βομβαρδισμούς της Γάζας που οδήγησαν στον θάνατο τουλάχιστον 22.835 Παλαιστινίων. Ο αριθμός των νεκρών αντιστοιχεί περίπου στο 1% του πληθυσμού της Γάζας που αριθμούσε 2,27 εκατομμύρια κατοίκους πριν από τη σύγκρουση.

Παρά τις τεταμένες αυτές συνθήκες, το Ισραήλ έλαβε την άδεια να συμμετάσχει στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, προκαλώντας εκτεταμένες αντιδράσεις και αιτήματα για μποϊκοτάζ.

Διαφήμιση

Ο Lukas Korpelainen, ένας από τους συντάκτες του φινλανδικού αιτήματος, δήλωσε στην εφημερίδα Hufvudstadsbladet ότι δεν είναι αποδεκτό το Ισραήλ να «συμμετέχει στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision για να γυαλίσει την εικόνα του».

Την έκκληση έχουν υπογράψει μεταξύ άλλων Φινλανδοί καλλιτέχνες όπως ο Olavi Uusivirta, ο Paleface και ο Axel Ehnström, ο οποίος εκπροσώπησε τη σκανδιναβική χώρα στον διαγωνισμό της Eurovision το 2011.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Μαρίνα Σάττι: Οι πρώτες δηλώσεις για τη συμμετοχή της στην Eurovision 2024

Στην επιστολή τους, κατηγορούν το Yle για δύο μέτρα και δύο σταθμά, υπενθυμίζοντας ότι ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Φινλανδίας ήταν από τους πρώτους που απαίτησαν την απαγόρευση της συμμετοχής της Ρωσίας στον διαγωνισμό του 2022.

«Περιμένουμε την ίδια ενεργή υπεράσπιση των αξιών από το Yle και τώρα».

«Δεν είναι ίδια» η κατάσταση στη Γάζα με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Μία ημέρα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, ο εκπρόσωπος του Yle, Ville Vilén, δήλωσε ότι η επίθεση της Μόσχας ήταν «αντίθετη με όλες τις αξίες που εκπροσωπεί το Yle και άλλοι ευρωπαϊκοί ραδιοτηλεοπτικοί φορείς».

Διαφήμιση

Αν και αρχικά απέφυγε να πάρει θέση, η EBU απέκλεισε τελικά τη Ρωσία από τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision το 2022.

Ο Ville Vilén δήλωσε τώρα ότι η κατάσταση στο Ισραήλ και στη Γάζα «δεν είναι ακριβώς η ίδια».

«Όσο φρικιαστική κι αν είναι, δεν πρόκειται για πόλεμο διακρατικής επίθεσης όπως μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας», δήλωσε στη φινλανδική εφημερίδα Ilta-Sanomat τον περασμένο μήνα.

Ο επικεφαλής επικοινωνίας του Yle, Jere Nurminen, ανέφερε στη Hufvudstadsbladet ότι ο οργανισμός παρακολουθεί την κατάσταση και συνομιλεί με την EBU και άλλους δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς που συμμετέχουν στον διαγωνισμό.

Το Yle σχεδιάζει επίσης να συναντηθεί με τους δημιουργούς του αιτήματος που ζητούν τον αποκλεισμό του Ισραήλ από τη φετινή Eurovision ή την αποχώρηση της Φινλανδίας από τη διοργάνωση.

Τον Δεκέμβριο, η EBU απάντησε στις ολοένα αυξανόμενες εκκλήσεις για τον αποκλεισμό του Ισραήλ από την Eurovision εκδίδοντας ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι η Eurovision είναι «για τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς – όχι για τις κυβερνήσεις».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Ο The Weeknd δωρίζει 4 εκατομμύρια γεύματα στους κατοίκους της Γάζας

Επίσης, σημείωσε ότι το Ισραήλ συμμετέχει στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision εδώ και 50 χρόνια και εξήγησε ότι οι οργανισμοί – μέλη της EBU είχαν συμφωνήσει ότι ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας του Ισραήλ, Kan, «συμμορφώνεται με όλους τους κανόνες του διαγωνισμού», ο οποίος είναι ένα «μη πολιτικό γεγονός».

Ο 68ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision θα διεξαχθεί στις 7-11 Μαΐου στο Μάλμε της Σουηδίας.

Διαφήμιση

Ακολουθήστε το postmelody.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλοι τις ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Don't miss

«Δεν θέλω να αφαιρέσω κανένα χρώμα από την παλέτα των χρωμάτων», είπε η Taylor Swift. Η Taylor Swift έκανε μία μεγάλη αλλαγή στον τρόπο που...
«Απλά πήρα το ψαλίδι και τα έκοψα και ήταν αυτό που έπρεπε να κάνω», είπε η Beyoncé Η Beyoncé αποκαλύπτει ότι έζησε μία «συναισθηματική μεταμόρφωση»...
Η Taylor Swift είναι ο πρώτος καλλιτέχνης που καταλαμβάνει για τέταρτη φορά την κορυφή των πωλήσεων παγκοσμίως. Η IFPI, ο οργανισμός που εκπροσωπεί παγκοσμίως τη...
Η EBU ανακοίνωσε ότι βρίσκεται στη διαδικασία εξονυχιστικού ελέγχου των στίχων του τραγουδιού του Ισραήλ για την Eurovision 2024. Το Ισραήλ απειλεί να αποσυρθεί από...
Η δισκογραφική επάνοδος των Kings of Leon. Οι Kings of Leon ξεκινούν το 2024 με μία σειρά σημαντικών ανακοινώσεων.Παράλληλα με τη νέα συνεργασία του με...

Read more