Πώς η Janis Joplin πήρε εκδίκηση από τους Rolling Stones

Η βρετανική εισβολή και η ανταρσία της Janis Joplin.

Η Janis Joplin πήρε την εκδίκησή της από τους Rolling Stones, αντιδρώντας στην περίφημη βρετανική εισβολή.

Το 1964, καθώς έτριβαν τα μάτια τους κάτω από τον καυτό ήλιο της Καλιφόρνιας, ο Mick Jagger και οι Rolling Stones στέκονταν στην απαρχή ενός πολιτιστικού φαινομένου.

Το rock ‘n’ roll βρισκόταν σε πλήρη εξάπλωση στην Αμερική για σχεδόν μία δεκαετία, αλλά τώρα έφτασαν και οι Βρετανοί. Καθώς το συγκρότημα ταξίδευε από πολιτεία σε πολιτεία, διαδίδοντας το μήνυμα του rock ‘n’ roll του, με τους επηρεασμένους από τα blues ήχους του, το μουσικό τοπίο της Αμερικής άλλαξε οριστικά.

Διαφήμιση

Όταν κύματα βρετανικών συγκροτημάτων διέσχισαν τον Ατλαντικό, οι Ηνωμένες Πολιτείες γοητεύτηκαν ανεπανόρθωτα από αυτούς τους νέους και συναρπαστικούς ήχους.

Φαινόταν πως το μόνο που χρειαζόταν για μία επιτυχημένη μουσική καριέρα στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1960 ήταν μία βρετανική προφορά και μία αγάπη για το blues rock.

Ήταν μία εποχή που οδήγησε σε παράδοξα σκηνικά, με τους ανθρώπους που μεγάλωναν ανάμεσα στις ηλιόλουστες χρυσές παραλίες της Καλιφόρνιας να λαχταρούν για μία ζωή στο Λίβερπουλ.

Παράλληλα με την έλευση του βρετανικού ροκ, το κίνημα των χίπηδων και οι διαμαρτυρίες κατά των πολέμων αυξάνονταν στις ΗΠΑ.

Διαφήμιση

Αυτά τα διαφορετικά πολιτιστικά κινήματα σύντομα ενώθηκαν, με τους Rolling Stones να γράφουν μερικά από τα σπουδαιότερα κομμάτια της αντιπολεμικής εποχής. Ωστόσο, αυτό το είδος πολιτιστικού αποικιοκρατισμού δεν άρεσε στους Αμερικανούς καλλιτέχνες που δεν είχαν βρετανική προφορά και μέτρια οδοντιατρική υγιεινή.

Η σκέψη ότι ο Mick Jagger έκλεβε τους ήχους των μαύρων Αμερικανών καλλιτεχνών και τους πακετάριζε ξανά για μία νέα γενιά αφελών Αμερικανών στριφογύριζε στο μυαλό της Janis Joplin καθώς βρισκόταν σ’ ένα ελικόπτερο πάνω από το Λος Άντζελες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Γιατί ο Keith Richards αντιπαθεί τη rap μουσική: «Δεν μου αρέσει να μου φωνάζουν»

Με τη φωνή του Mick Jagger να ηχεί στο μυαλό της, μαζί με τον εκκωφαντικό θόρυβο από τις έλικες του ελικοπτέρου, είχε καταστρώσει ένα σχέδιο.

Βλέπετε, αυτό δεν ήταν ένα συνηθισμένο ελικόπτερο. Αυτό το πολυτελές ελικόπτερο ήταν το μεταφορικό μέσο των μεγαλύτερων αστέρων της αμερικανικής μουσικής.

Η Janis Joplin γνώριζε ότι το επόμενο συγκρότημα που θα επιβιβαζόταν στο ελικόπτερο ήταν οι Rolling Stones.

Διαφήμιση

Φαίνεται, ότι απλά δεν μπορούσε να χάσει την ευκαιρία να φέρει σε δύσκολη θέση τον Mick Jagger καθώς θα φορά το χαρακτηριστικό λευκό σατέν παντελόνι του.

Στρεφόμενη στον φίλο της, τον συνιδρυτή των Grand Funk Railroad, Mark Farner, η Janis Joplin έβγαλε μερικές σοκολάτες και άρχισε να λερώνει τα λευκά βελούδινα καθίσματα του ελικοπτέρου με τη σοκολάτα, που έλιωνε κάτω από τον καυτό καλιφορνέζικο ήλιο.

«Βρετανική εισβολή και κουραφέξαλα!», αναφώνησε με ένταση, καθώς κατέστρεφε το εσωτερικό του ελικοπτέρου. «Αυτά τα παιδιά τραγουδούν στα αμερικανικά γιατί “…είμαστε οι μόνοι ελεύθεροι!”», είπε.

Η Janis Joplin συνέχισε να φωνάζει με έναν ολοένα και πιο εξαγριωμένο ενθουσιασμό: «Αυτά τα παιδιά γεννιούνται υποταγμένα στη βασίλισσα, είναι γεννημένοι ανόητοι!»

Δεν είναι γνωστό αν το λευκό σατέν παντελόνι του Mick Jagger αντιμετώπισε ποτέ την οργή της σοκολατένιας παγίδας της Janis Joplin.

Ωστόσο η ιστορία, την οποία αφηγήθηκε ο Mark Farner μετά από χρόνια στο Ultimate Classic Rock, είναι μία απόδειξη της ατρόμητης επαναστατικότητας και του ατομικισμού της μεγάλης Janis Joplin.

Διαφήμιση

Τελευταία Νέα

60 χρόνια Χρήστος Νικολόπουλος στο Ηρώδειο

Ο Χρήστος Νικολόπουλος με έναν γαλαξία αστέρων για μία...

Ολυμπιακοί Αγώνες: Celine Dion και Lady Gaga έλαμψαν στην τελετή έναρξης

Δείτε τις θεαματικές εμφανίσεις της Celine Dion και της...

KATSEYE: Αποκαλύπτουν την τρυφερή πλευρά τους με το «Touch»

Ένα ονειρικό μουσικό ταξίδι με τις KATSEYE. Μετά τη δυναμική...

Η Ariana Grande σχεδιάζει περιοδεία: «Μου λείπουν πολύ οι θαυμαστές μου»

Η Ariana Grande ολοκλήρωσε την τελευταία περιοδεία της λίγο...

Spiritbox: Πέθανε ο πρώην μπασίστας τους Bill Crook

Ο Bill Crook ήταν μέλος των Spiritbox από το 2018 έως το 2022. Πέθανε ο πρώην μπασίστας των Spiritbox, Bill...

Top Stories

Ολυμπιακοί Αγώνες: Celine Dion και Lady Gaga έλαμψαν στην τελετή έναρξης

Δείτε τις θεαματικές εμφανίσεις της Celine Dion και της...

«Το Καλοκαίρι Μας»: Ο Κωνσταντίνος Αργυρός κυκλοφορεί νέο τραγούδι – έκπληξη

Ο Κωνσταντίνος Αργυρός τραγουδά για τους καλοκαιρινούς έρωτες. Ο Κωνσταντίνος...

«Άσ’ Τους Να Λένε»: Ο Νίκος Βέρτης κυκλοφορεί νέο τραγούδι

«Άσ' Τους Να Λένε», τραγουδά ο Νίκος Βέρτης...

Judas Priest και Bruce Dickinson συγκλόνισαν το Release Athens 2024 – Φωτογραφίες

Οι Judas Priest και ο Bruce Dickinson πρωταγωνίστησαν σε...

Eminem: Ντεμπούτο στο No. 1 του Billboard 200 για το «The Death Of Slim Shady (Coup de Grâce)»

Το ενδέκατο άλμπουμ του Eminem που κατακτά την κορυφή...