Η συναυλία που ενέπνευσε τον Joey Ramone να ασχοληθεί με τη μουσική

Ο Joey Ramone ίσως να μην έχει αλλάξει ποτέ το πρόσωπο της μουσικής αν δεν είχε παρακολουθήσει μία συναυλία των The Who όταν ήταν 16 ετών.

Λίγοι άνθρωποι στην punk σκηνή είναι τόσο εμβληματικοί όσο ο Joey Ramone, ο τραγουδιστής των Ramones.

Με έναν αληθινό θρύλο της αντικουλτούρας στο τιμόνι, οι Ramones θεωρούνται το πρώτο πραγματικό punk rock συγκρότημα, παρά (ή ίσως εξαιτίας) της περιορισμένης εμπορικής επιτυχίας τους αλλά και της αδιαμφισβήτητης επιρροής τους.

Το 1995, στον Joey Ramone διαγνώστηκε με λέμφωμα, αλλά κράτησε κρυφή τη μάχη του από το κοινό μέχρι το 2001. Στις 15 Απριλίου 2001, τελικά έχασε τη ζωή του, μόλις ένα μήνα πριν κλείσει τα 50 του χρόνια.

Διαφήμιση

Αν ανοίγαμε τον Joey Ramone, θα έτρεχε από μέσα του μία κολλώδης punk ουσία ξυσμένη από τα πατώματα του θρυλικού club CBGBs της Νέας Υόρκης.

Ήταν τόσο βαθιά ριζωμένος στη γέννηση ενός είδους που άλλαξε το πρόσωπο της μουσικής, που θα μπορούσες να μυρίσεις τους παρακμιακούς δρόμους της Νέας Υόρκης στην αύρα του, δείγμα της αξίας του ως προσωποποίηση ενός κινήματος.

Ο Joey Ramone έγινε το πρόσωπο μιας επανάστασης της αντικουλτούρας και είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι καθοριστικό ρόλο για τη στροφή του στη μουσική έπαιξαν οι The Who.

Η αλήθεια είναι ότι η πορεία των δύο συγκροτημάτων δεν ήταν ευθυγραμμισμένη με την παραδοσιακή έννοια. Ωστόσο, κάτι που δεν μπορεί να αγνοηθεί είναι η αγριότητα που και και τα δύο συγκροτήματα εξέπεμπαν σε κάθε λεπτό της παρουσίας τους στη σκηνή.

Διαφήμιση

Ενώ οι The Who έγιναν αναπόσπαστο κομμάτι του επικερδούς συστήματος των περιοδειών και εκμεταλλεύτηκαν τη mainstream επιτυχία τους, οι Ramones στράφηκαν σε μία πιο cult κατεύθυνση, με τα μεγάλα στάδια να μην τους καλούν ποτέ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Pete Townshend: Οι The Who έχουν ένα τελευταίο καθήκον πριν «αποσυρθούν για να πεθάνουν»

Ωστόσο, οι Ramones δεν είχαν ποτέ μεγαλομανή σχέδια για παγκόσμια κυριαρχία, σε αντίθεση με τους The Who, ένα συγκρότημα που πάντα εξέφραζε χωρίς περιστροφές τα όνειρά του να γίνει ένα ασταμάτητο μεγαθήριο.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι το βρετανικό συγκρότημα έχει γίνει κάτι περισσότερο από ένα μουσικό σχήμα, αλλά ένας θεσμός – και το ίδιο θα μπορούσε να ειπωθεί και για τους punks από τη Νέα Υόρκη.

Το μουσικό γούστο του Joey Ramone χαρακτηριζόταν από μία κοινή φιλοσοφία που έδενε τη δισκοθήκη του και ένα συγκρότημα που τον βοήθησε να διαμορφώσει τα ακούσματά του περισσότερο από όλους τους υπόλοιπος ήταν οι The Who.

Ο τραγουδιστής, το πραγματικό όνομα του οποίου ήταν Jeffrey Ross Hyman, τους παρακολούθησε να εμφανίζονται ζωντανά όταν ήταν 16 ετών, και ήταν μία εμπειρία που άλλαξε τη ζωή του.

Διαφήμιση

Ο Joey Ramone έφυγε από εκείνη τη συναυλίας ως ένας πολύ διαφορετικός άνθρωπος από αυτόν που είχε μπει στο θέατρο μερικές ώρες νωρίτερα και από εκείνο το σημείο, ήξερε τι ήθελε να κάνει.

«Όταν ήμουν 16, είδα τους The Who», θυμήθηκε ο τραγουδιστής μιλώντας στο Entertainmet Weekly το 1990.

«Ήταν η πρώτη φορά που εμφανίστηκαν στην Αμερική. Ήταν μία παράσταση του Murray the K στο RKO Theatre στην 59η οδό (στη Νέα Υόρκη) – περίπου 30 συγκροτήματα και οι The Who και οι Cream για πρώτη φορά στην Αμερική», περιέγραψε.

«Οι Cream ήταν φοβεροί, αλλά οι The Who με τρέλαναν. Ο χαρακτήρας και τα οπτικά εφέ, ο Townshend, ο Keith Moon… Ήταν ό,τι καλύτερο είχα δει ποτέ. Όταν παίζω, θέλω να τρελαίνω τον κόσμο έτσι», ανέφερε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Ο Roger Daltrey των The Who στα 80 του: «Είμαι στο τέλος του δρόμου μου»

Επιπλέον, ο Joey κατάφερε να πραγματοποιήσει το όνειρο της εφηβείας του όταν οι Ramones συνεργάστηκαν με τον Pete Townshend σε μία διασκευή του «Substitute» των The Who το 1994, με τον θρυλικό κιθαρίστα να προσφέρει τη βοήθειά του στα φωνητικά.

Ο τραγουδιστής δήλωσε στο Rolling Stone εκείνη την εποχή: «Ήταν πραγματικά μία ξεχωριστή στιγμή για εμένα, γιατί ήμουν πάντα μεγάλος θαυμαστής των The Who από την πρώτη φορά που ήρθαν στην Αμερική, και ο Townshend ήταν πάντα κάτι σαν ένας αόρατος μέντορας για εμένα.»

«Ήταν στην πόλη για να βάλει τις τελευταίες πινελιές στο (θεατρικό έργο) “Tommy” και όταν άκουσε ότι κάναμε το τραγούδι, ήρθε κάτω, το άκουσε και ενθουσιάστηκε», αποκάλυψε.

«Ήμουν πολύ αγχωμένος γιατί την ημέρα που ήρθε ήταν η ημέρα που ηχογραφούσα τα κύρια φωνητικά για το τραγούδι. Δεν τον είχα συναντήσει ποτέ πριν», συνέχισε.

«Είχα συναντήσει τον Roger Daltrey, νομίζω το 1980 στο Λονδίνο», συμπλήρωσε, όμως εκείνη συνάντηση δεν κύλησε και τόσο ομαλά, με τον τραγουδιστή των The Who να δίνει παραδόξως συμβουλές μόδας στους Ramones.

Είναι συγκινητικό να θυμόμαστε πώς ο Joey Ramone κατάφερε να γίνει από ένας θαυμαστής που παρακολουθούσε με δέος τον Pete Townshend στα 16 του χρόνια σε έναν από τους ήρωες της punk σκηνής.

Η ζωή είναι πάντα απροσδόκητη και από όλες τις γνωριμίες που έκανε ο Joey Ramone μέσα από τη μουσική, λίγες φιλίες είχαν τόση προσωπική σημασία όσο αυτή.

Ramones - Substitute

Διαφήμιση

Τελευταία Νέα

Γιατί ο Noel Gallagher θεωρούσε τους Oasis εμπόδιο στην καριέρα του

Αν δεν είχαν διαλυθεί οι Oasis, ο Noel Gallagher...

Ariana Grande και Cynthia Erivo μαγεύουν με τις φωνές τους στο trailer του «Wicked»

Η Ariana Grande και η Cynthia Erivo ενώνουν με...

Ο ZAYN λύνει τη σιωπή του για τον αρραβώνα με την Perrie Edwards: «Δεν ήξερα τίποτα»

«Ήμουν αρραβωνιασμένος και δεν ήξερα τίποτα τότε», δηλώνει ο...

Η Cardi B δεν θα κυκλοφορήσει φέτος το νέο άλμπουμ της

Η αναμονή για το δεύτερο άλμπουμ της Cardi B...

Black Eyed Peas, El Alfa και Becky G συνεργάζονται στο «Tonight» – Για την ταινία «Bad Boys: Ride Or Die»

Οι Black Eyed Peas βάζουν για ακόμα μία φορά την ηχητική υπογραφή τους στα soundtracks των «Bad Boys». Οι Black...

Top Stories

Η Μαρίνα Σάττι κυκλοφορεί το νέο EP «P.O.P.» – Μία ελληνική ανατροπή

Η Μαρίνα Σάττι πρωταγωνιστεί στην επέλαση της ελληνικής «P.O.P.»...

Kendrick Lamar: Το «Not Like Us» κάνει ντεμπούτο στο No. 1 του Billboard Hot 100

Το τέταρτο No. 1 στην καριέρα του Kendrick Lamar. Η...

Ο Childish Gambino κυκλοφορεί το νέο άλμπουμ «Atavista»

Το προτελευταίο άλμπουμ του Donald Glover ως Childish Gambino. Ο...

Eurovision 2024: Ανακοινώθηκε η βαθμολογία των Ημιτελικών – Η θέση Ελλάδας και Κύπρου

Ανακοινώθηκε η βαθμολογία των χωρών στους δύο ημιτελικούς της...

Eurovision 2024: Νικήτρια η Ελβετία με το Nemo – Στην 11η θέση η Ελλάδα

Η Ελβετία είναι η μεγάλη νικήτρια της Eurovision 2024. Ο...