Η καταστροφική τελευταία συναυλία του Kurt Cobain και των Nirvana

Η τραγική ιστορία της τελευταίας συναυλίας των Nirvana.

Οι Nirvana έγιναν θεματοφύλακες της grunge σκηνής, με τις θορυβώδεις και χαοτικές συναυλίες τους να χαρακτηρίζουν την απόλυτη ενσάρκωση του κινήματος. Η τελευταία εμφάνισή τους στη σκηνή δεν θα μπορούσε να ήταν κάτι άλλο από επεισοδιακή.

Η grunge σκηνή, ως μουσικό κίνημα, ήταν βαθιά ριζωμένη στις ζωντανές εμφανίσεις.

Από τις πρώτες ημέρες συγκροτημάτων όπως οι Mudhoney και οι Soundgarden, οι εικόνες των αγχωμένων εφήβων που ήταν στριμωγμένοι σε μικρούς χώρους με ιδρωμένους τοίχους, έγιναν εξίσου σημαντικές με την ίδια τη μουσική.

Διαφήμιση

Έτσι, αναπόφευκτα, όταν οι βασιλιάδες της grunge, οι Nirvana, άρχισαν να ανεβαίνουν στην κορυφή, οι εμφανίσεις τους ήταν το απόλυτο, ατόφιο χάος. Χαρακτηριστικές των συναυλιών των Nirvana, ιδιαίτερα στις αρχές, ήταν τα stage dives, τα τεράστια mosh pits και μία αίσθηση αναρχίας τόσο επί σκηνής όσο και στο κοινό.

Μετά από χρόνια περιοδειών με τους πρωτοπόρους της grunge, τους Melvins, υπό διάφορα ονόματα όπως Skid Row, Pen Cap Chew και Fecal Matter, οι Nirvana έδωσαν την πρώτη τους επίσημη συναυλία το 1988.

Παρόλο που σε εκείνο το σημείο τους έλειπε το βασικό συστατικό, τον Dave Grohl στα ντραμς, κατάφεραν να γίνουν ένα βασικό όνομα στη live μουσική σκηνή της Ουάσινγκτον.

Ακόμα και στα πρώτα βήματά τους, οι εμφανίσεις του Kurt Cobain και του Krist Novoselic είχαν μία αδιαμφισβήτητη, μεταδοτική ενέργεια. Ετοίμαζαν μία punk επανάσταση για τη νέα γενιά, η οποία θα ξεκινούσε σύντομα.

Διαφήμιση

Μετά την ένταξη του Dave Grohl στο συγκρότημα το 1990, η πορεία τους απέκτησε έναν φρενήρη ανοδικό ρυθμό. Σύντομα, οι Nirvana έγιναν παγκοσμίως γνωστοί για τον πρωτοποριακό grunge ήχο τους και τις έντονες ζωντανές εμφανίσεις τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  30 χρόνια από τον θάνατο του Kurt Cobain - Οι τελευταίες ημέρες της ζωής του

Ωστόσο, αυτή η ξαφνική φήμη – που ήρθε κυρίως μετά την τεράστια επιτυχία του δεύτερου τους άλμπουμ, «Nevermind» (1991) – άρχισε να επηρεάζει αρνητικά και να φθείρει τους Nirvana, ειδικά τον Kurt Cobain.

Όπως θα γινόταν πολύ σύντομα αντιληπτό, ο Kurt Cobain δυσκολευόταν πολύ να διαχειριστεί αυτό το τεράστιο επίπεδο επιτυχίας και αναγνώρισης.

Κι όπως συνέβαινε πάντα στη rock, σύντομα βρήκε καταφύγιο σε τεράστιες ποσότητες ναρκωτικών, κυρίως ηρωίνης.

Η ηρωίνη θα ήταν η καταστροφή του Kurt Cobain, αλλά εκείνη την εποχή, το συγκρότημα συνέχισε να περιοδεύει σε όλο τον κόσμο και να ηχογραφεί νέο υλικό.

Διαφήμιση

Αλλά καθώς προχωρούσε η δεκαετία του ’90, σύντομα φάνηκε ότι τα πράγματα δυσκόλευαν για τους Nirvana.

Το «In Utero» (1993) ήταν η τέλεια συνέχεια του «Nevermind» – είχε τον μεταδοτικό grunge ήχο των πρώτων τραγουδιών τους, ενώ παράλληλα έδειχνε μία ωριμότητα στον ήχο και μία σημαντική εξέλιξη στους στίχους του Kurt Cobain.

Κατά πολλούς, το «In Utero» είναι το άλμπουμ που εκφράζει και συνοψίζει καλύτερα τους Nirvana ως συγκρότημα, αλλά έμελλε να βάλει τις βάσεις για την τελική τραγωδία του συγκροτήματος.

Ενώ έκαναν περιοδεία για το άλμπουμ στην Ευρώπη, η επιδείνωση της κατάστασης του Kurt Cobain ήταν απολύτως ολοφάνερη. Το τελευταίο καρφί στο φέρετρο μπήκε στο Μόναχο, σε μία εμφάνιση ένα μεταλλικό υπόστεγο αεροπλάνων γνωστό ως Terminal One.

Η συναυλία ήταν γεμάτη τεχνικές δυσκολίες και μάλλον αποτυχημένη.

Σε ένα σημείο της βραδιάς, κατά τη διάρκεια μίας ξαφνικής διακοπής ρεύματος που διέκοψε το «Come As You Are», ο Krist Novoselic φέρεται να είπε στο κοινό, αστειευόμενος: «Φεύγουμε. Η grunge πέθανε, οι Nirvana τελείωσαν».

Αυτό το αστείο αποδείχθηκε προφητικό, καθώς η συναυλία στο Μόναχο θα ήταν η τελευταία στην ιστορία των Nirvana.

Μετά τη συναυλία, ο Kurt Cobain διαγνώστηκε με βρογχίτιδα και σοβαρή λαρυγγίτιδα και το συγκρότημα ακύρωσε την υπόλοιπη περιοδεία του «In Utero».

Τρεις ημέρες μετά τη συναυλία στο Μόναχο, ο Kurt Cobain έπεσε σε κώμα στη Ρώμη μετά από υπερβολική δόση Rohypnol.

Μετά την ανάρρωση του, ο frontman των Nirvana επέστρεψε στις ΗΠΑ και έβαλε τέλος στη ζωή του στις 8 Απριλίου 1994, λίγο περισσότερο από ένα μήνα μετά την τελευταία εμφάνιση τους.

Η ιστορία των Nirvana είναι μία τραγωδία της rock, η ιστορία μίας μουσικής επανάστασης που έσβησε πολύ νωρίς. Παρ’ όλα αυτά, η μουσική κληρονομιά τους παραμένει ζωντανή, καθώς τα τραγούδια τους εξακολουθούν να εμπνέουν και να συναρπάζουν το κοινό σε όλο τον κόσμο.

Nirvana - Munich, Germany 03/01/1994 Video+Audio [Full]

Διαφήμιση

Τελευταία Νέα

Οι Empire Of The Sun επιστρέφουν με το νέο άλμπουμ «Ask That God»

Το νέο άλμπουμ των Empire Of The Sun μας...

Syd Barrett: Σε δημοπρασία ο πρώτος γνωστός πίνακάς του

Ο Syd Barrett των Pink Floyd ήταν ένας ταλαντούχος...

60 χρόνια Χρήστος Νικολόπουλος στο Ηρώδειο

Ο Χρήστος Νικολόπουλος με έναν γαλαξία αστέρων για μία...

Ολυμπιακοί Αγώνες: Celine Dion και Lady Gaga έλαμψαν στην τελετή έναρξης

Δείτε τις θεαματικές εμφανίσεις της Celine Dion και της...

Janet Jackson: «Δεν θυμάμαι να με ρώτησαν αν ήθελα να ξεκινήσω καριέρα από παιδί»

Η Janet Jackson εξήγησε πώς ασχολήθηκε με τη μουσική. Η Janet Jackson «δεν θυμάται» να της έχουν ζητήσει αν ήθελε...

Top Stories

Ολυμπιακοί Αγώνες: Celine Dion και Lady Gaga έλαμψαν στην τελετή έναρξης

Δείτε τις θεαματικές εμφανίσεις της Celine Dion και της...

«Το Καλοκαίρι Μας»: Ο Κωνσταντίνος Αργυρός κυκλοφορεί νέο τραγούδι – έκπληξη

Ο Κωνσταντίνος Αργυρός τραγουδά για τους καλοκαιρινούς έρωτες. Ο Κωνσταντίνος...

«Άσ’ Τους Να Λένε»: Ο Νίκος Βέρτης κυκλοφορεί νέο τραγούδι

«Άσ' Τους Να Λένε», τραγουδά ο Νίκος Βέρτης...

Judas Priest και Bruce Dickinson συγκλόνισαν το Release Athens 2024 – Φωτογραφίες

Οι Judas Priest και ο Bruce Dickinson πρωταγωνίστησαν σε...

Eminem: Ντεμπούτο στο No. 1 του Billboard 200 για το «The Death Of Slim Shady (Coup de Grâce)»

Το ενδέκατο άλμπουμ του Eminem που κατακτά την κορυφή...