Ο Kim Thayil των Soundgarden υποστηρίζει ότι το grunge ήταν «ένα είδος μάρκετινγκ»

Ο Kim Thayil μίλησε για τον περίφημο όρο «grunge», ο οποίος κυριάρχησε στη μουσική βιομηχανία στις αρχές της δεκαετίας του ’90.

Ο Kim Thayil των Soundgarden δήλωσε ότι τα συγκροτήματα που συγκροτούσαν την grunge σκηνή του Σιάτλ δεν χρησιμοποίησαν ποτέ αυτόν τον όρο για να περιγράψουν τους εαυτούς τους.

Αντίθετα, όπως υποστηρίζει ο κιθαρίστας, ο όρος «grunge» χρησιμοποιήθηκε ως μηχανισμός μάρκετινγκ από ανθρώπους της μουσικής βιομηχανίας και όχι από τους καλλιτέχνες.

Οι Soundgarden, οι Nirvana, οι Alice In Chains, οι Pearl Jam, οι Screaming Trees και πολλά άλλα ονόματα χαρακτηρίστηκαν ως grunge συγκροτήματα όταν η hard rock σκηνή του Σιάτλ άρχισε να προσελκύει την προσοχή όλου του κόσμου τη δεκαετία του 1990.

Διαφήμιση

Ωστόσο, οι Soundgarden δεν αποδέχτηκαν ποτέ τον όρο, προτιμώντας να επικεντρωθούν στην ίδια τη μουσική.

Ο Kim Thayil είπε κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με τον Pete Thorn: «Ξέραμε ότι αυτό ήταν κάτι που δεν συνέβαινε απαραίτητα σε άλλα περιβάλλοντα ή άλλες πόλεις».

«Οι άνθρωποι ήταν πολύ αληθινοί και αφοσιωμένοι στη φιλοσοφία του punk rock και το Σιάτλ έκανε κάτι διαφορετικό. Το γνωρίζαμε πολύ καλά αυτό. Δεν νομίζαμε ότι ήταν grunge. Αυτό έγινε ένα είδος μάρκετινγκ αργότερα», συνέχισε.

Κοινές ρίζες αλλά διαφορετικός ήχος

Ο κιθαρίστας επισήμανε επίσης το γεγονός ότι πολλά από τα συγκροτήματα που χαρακτηρίστηκαν grunge είχαν πολύ διαφορετικό ήχο μεταξύ τους.

Διαφήμιση

Αν και κανένα από τα εμβληματικά συγκροτήματα του Σιάτλ δεν υιοθέτησε τον όρο «grunge», δεν υπήρχε καμία αμφιβολία για τις ρίζες που μοιράζονταν.

Με κοινές επιρροές που προέρχονταν από την τοπική live σκηνή, τα συγκροτήματα αυτά ανέπτυξαν τον ήχο τους με βάση την ατμόσφαιρα της περιοχής.

Παρά το γεγονός ότι προέρχονταν από ένα παρόμοιο υπόβαθρο, τα διαφορετικά συγκροτήματα ανέπτυξαν το προσωπικό ύφος τους με την πάροδο του χρόνου.

«Με την πάροδο του χρόνου, τα συγκροτήματα απέκτησαν ακόμα πιο ξεχωριστούς ήχους. Αλλά νομίζω ότι αρχικά προερχόμασταν από ένα παρόμοιο σημείο. Όλοι πηγαίναμε στις ίδιες συναυλίες και βλέπαμε τα ίδια συγκροτήματα», ανέφερε ο Kim Thayil.

Ενώ όλα τα συγκροτήματος του Σιάτλ διαχωρίστηκαν μουσικά, διατήρησαν στοιχεία που τους συνέδεαν με τις ρίζες τους.

Διαφήμιση

Ευθύνεται το grunge για την ισοπέδωση του hair metal;

Στο grunge αποδίδεται συχνά η απόλυτη καταστροφή του hair metal. Αλλά ο Kim Thayil υποστήριξε ότι ο κύριος λόγος που κανείς στο Σιάτλ δεν άκουγε hair metal συγκροτήματα ήταν επειδή δεν είχαν τηλεόραση.

Η έλλειψη πρόσβασης σε mainstream μουσικά κανάλια όπως το MTV δεν άφηνε πολλά περιθώρια για την επαφή με τα φανταχτερά συγκροτήματα του Λος Άντζελες στους εκκολαπτόμενους μουσικούς της πολιτείας της Ουάσινγκτον.

Έτσι, η στροφή προς βαρύτερους ήχους διαμορφώθηκε οργανικά, χωρίς καμία σκόπιμη προσπάθεια.

«Κανείς μας δεν άκουγε hair metal. Όχι επειδή δεν μας άρεσε. Δεν έβλεπα MTV. Δεν νομίζω ότι είχα καν τηλεόραση. Και όταν είχαμε τηλεόραση, πιάναμε μόνο επίγεια κανάλια», σχολίασε ο Kim Thayil.

«Ξέρεις πώς συνήθιζα να βλέπω τα βίντεο των Soundgarden στην τηλεόραση; Πηγαίνοντας σε περιοδεία», αποκάλυψε.

«Αν ήσουν τυχερός, υπήρχε ένα ξενοδοχείο που είχε ESPN και MTV. Έτσι έβλεπες όλα τα σκορ των Mariner και με λίγη τύχη μπορεί να έβλεπες και ένα από τα βίντεο των φίλων σου. Αλλά δεν είχα τηλεόραση στο σπίτι μέχρι περίπου το 1995», θυμήθηκε.

Στον πυρήνα του, το grunge παρέμεινε βαθιά συνδεδεμένο με τα ιδεώδη του do-it-yourself και τα αντι-εταιρικά αισθήματα που ήταν συνώνυμα με την κουλτούρα του punk rock.

Η προσήλωση στην καλλιτεχνική ακεραιότητα παραμένει εμφανής και σήμερα, πολύ μετά την αρχική επιτυχία που γνώρισαν αυτά τα επιδραστικά συγκροτήματα.

Διαφήμιση

Ακολουθήστε το postmelody.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλοι τις ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Don't miss

Ο κατηγορούμενος φέρεται να χρησιμοποιούσε μη εξουσιοδοτημένες τεχνικές για να αυξήσει τεχνητά τον αριθμό των streams που λάμβανε στις υπηρεσίες streaming. Ένας Δανός άνδρας παραπέμφθηκε...
Ο Γιάννης Κότσιρας ανοίγει ένα «Παράθυρο Στο Άπειρο» με δέκα ανέκδοτα ποιήματα του Άλκη Αλκαίου που μελοποίησε ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης. Ο Γιάννης Κότσιρας είναι και...
Πάνω από 16.000 θεατές απόλαυσαν τον TOQUEL στο Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ του ΟΑΚΑ. Κατάμεστο ήταν το Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ του ΟΑΚΑ στη μεγάλη συναυλία του...
Οι Grand Magus συμπληρώνουν μία metal βραδιά επικών διαστάσεων στο Release Athens 2024. Το Release Athens 2024 υποδέχεται τους Grand Magus, την Παρασκευή 14 Ιουνίου,...
O Dave Mustaine πιστεύει ότι οι Megadeth ότι δεν θα χρειαστούν αυτή τη φορά πολύ καιρό για να δημιουργήσουν το επόμενο άλμπουμ τους. Ο Dave...

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ