Ο Kim Thayil των Soundgarden υποστηρίζει ότι το grunge ήταν «ένα είδος μάρκετινγκ»

Ο Kim Thayil μίλησε για τον περίφημο όρο «grunge», ο οποίος κυριάρχησε στη μουσική βιομηχανία στις αρχές της δεκαετίας του ’90.

Ο Kim Thayil των Soundgarden δήλωσε ότι τα συγκροτήματα που συγκροτούσαν την grunge σκηνή του Σιάτλ δεν χρησιμοποίησαν ποτέ αυτόν τον όρο για να περιγράψουν τους εαυτούς τους.

Αντίθετα, όπως υποστηρίζει ο κιθαρίστας, ο όρος «grunge» χρησιμοποιήθηκε ως μηχανισμός μάρκετινγκ από ανθρώπους της μουσικής βιομηχανίας και όχι από τους καλλιτέχνες.

Οι Soundgarden, οι Nirvana, οι Alice In Chains, οι Pearl Jam, οι Screaming Trees και πολλά άλλα ονόματα χαρακτηρίστηκαν ως grunge συγκροτήματα όταν η hard rock σκηνή του Σιάτλ άρχισε να προσελκύει την προσοχή όλου του κόσμου τη δεκαετία του 1990.

Διαφήμιση

Ωστόσο, οι Soundgarden δεν αποδέχτηκαν ποτέ τον όρο, προτιμώντας να επικεντρωθούν στην ίδια τη μουσική.

Ο Kim Thayil είπε κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με τον Pete Thorn: «Ξέραμε ότι αυτό ήταν κάτι που δεν συνέβαινε απαραίτητα σε άλλα περιβάλλοντα ή άλλες πόλεις».

«Οι άνθρωποι ήταν πολύ αληθινοί και αφοσιωμένοι στη φιλοσοφία του punk rock και το Σιάτλ έκανε κάτι διαφορετικό. Το γνωρίζαμε πολύ καλά αυτό. Δεν νομίζαμε ότι ήταν grunge. Αυτό έγινε ένα είδος μάρκετινγκ αργότερα», συνέχισε.

Κοινές ρίζες αλλά διαφορετικός ήχος

Ο κιθαρίστας επισήμανε επίσης το γεγονός ότι πολλά από τα συγκροτήματα που χαρακτηρίστηκαν grunge είχαν πολύ διαφορετικό ήχο μεταξύ τους.

Διαφήμιση

Αν και κανένα από τα εμβληματικά συγκροτήματα του Σιάτλ δεν υιοθέτησε τον όρο «grunge», δεν υπήρχε καμία αμφιβολία για τις ρίζες που μοιράζονταν.

Με κοινές επιρροές που προέρχονταν από την τοπική live σκηνή, τα συγκροτήματα αυτά ανέπτυξαν τον ήχο τους με βάση την ατμόσφαιρα της περιοχής.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Soundgarden: Γιατί ο Chris Cornell θεωρούσε «τεράστιο λάθος» το «Ultramega OK»

Παρά το γεγονός ότι προέρχονταν από ένα παρόμοιο υπόβαθρο, τα διαφορετικά συγκροτήματα ανέπτυξαν το προσωπικό ύφος τους με την πάροδο του χρόνου.

«Με την πάροδο του χρόνου, τα συγκροτήματα απέκτησαν ακόμα πιο ξεχωριστούς ήχους. Αλλά νομίζω ότι αρχικά προερχόμασταν από ένα παρόμοιο σημείο. Όλοι πηγαίναμε στις ίδιες συναυλίες και βλέπαμε τα ίδια συγκροτήματα», ανέφερε ο Kim Thayil.

Ενώ όλα τα συγκροτήματος του Σιάτλ διαχωρίστηκαν μουσικά, διατήρησαν στοιχεία που τους συνέδεαν με τις ρίζες τους.

Διαφήμιση

Ευθύνεται το grunge για την ισοπέδωση του hair metal;

Στο grunge αποδίδεται συχνά η απόλυτη καταστροφή του hair metal. Αλλά ο Kim Thayil υποστήριξε ότι ο κύριος λόγος που κανείς στο Σιάτλ δεν άκουγε hair metal συγκροτήματα ήταν επειδή δεν είχαν τηλεόραση.

Η έλλειψη πρόσβασης σε mainstream μουσικά κανάλια όπως το MTV δεν άφηνε πολλά περιθώρια για την επαφή με τα φανταχτερά συγκροτήματα του Λος Άντζελες στους εκκολαπτόμενους μουσικούς της πολιτείας της Ουάσινγκτον.

Έτσι, η στροφή προς βαρύτερους ήχους διαμορφώθηκε οργανικά, χωρίς καμία σκόπιμη προσπάθεια.

«Κανείς μας δεν άκουγε hair metal. Όχι επειδή δεν μας άρεσε. Δεν έβλεπα MTV. Δεν νομίζω ότι είχα καν τηλεόραση. Και όταν είχαμε τηλεόραση, πιάναμε μόνο επίγεια κανάλια», σχολίασε ο Kim Thayil.

«Ξέρεις πώς συνήθιζα να βλέπω τα βίντεο των Soundgarden στην τηλεόραση; Πηγαίνοντας σε περιοδεία», αποκάλυψε.

«Αν ήσουν τυχερός, υπήρχε ένα ξενοδοχείο που είχε ESPN και MTV. Έτσι έβλεπες όλα τα σκορ των Mariner και με λίγη τύχη μπορεί να έβλεπες και ένα από τα βίντεο των φίλων σου. Αλλά δεν είχα τηλεόραση στο σπίτι μέχρι περίπου το 1995», θυμήθηκε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Ο Chris Cornell τραγουδά το «Fast Car» σε μία άγνωστη διασκευή

Στον πυρήνα του, το grunge παρέμεινε βαθιά συνδεδεμένο με τα ιδεώδη του do-it-yourself και τα αντι-εταιρικά αισθήματα που ήταν συνώνυμα με την κουλτούρα του punk rock.

Η προσήλωση στην καλλιτεχνική ακεραιότητα παραμένει εμφανής και σήμερα, πολύ μετά την αρχική επιτυχία που γνώρισαν αυτά τα επιδραστικά συγκροτήματα.

Διαφήμιση

Τελευταία Νέα

KATSEYE: Αποκαλύπτουν την τρυφερή πλευρά τους με το «Touch»

Ένα ονειρικό μουσικό ταξίδι με τις KATSEYE. Μετά τη δυναμική...

Η Ariana Grande σχεδιάζει περιοδεία: «Μου λείπουν πολύ οι θαυμαστές μου»

Η Ariana Grande ολοκλήρωσε την τελευταία περιοδεία της λίγο...

Eminem εναντίον Slim Shady σε ένα εκρηκτικό τετ-α-τετ

Ο Eminem τα βάζει με τον Slim Shady. Ο Eminem...

Ο Billy Joel υποδέχθηκε τον Axl Rose στη σκηνή

Ο ξεχωριστός καλεσμένος του Billy Joel στο φινάλε των εμφανίσεών του στο Madison Square Garden. Ο Billy Joel έριξε την...

Top Stories

«Το Καλοκαίρι Μας»: Ο Κωνσταντίνος Αργυρός κυκλοφορεί νέο τραγούδι – έκπληξη

Ο Κωνσταντίνος Αργυρός τραγουδά για τους καλοκαιρινούς έρωτες. Ο Κωνσταντίνος...

«Άσ’ Τους Να Λένε»: Ο Νίκος Βέρτης κυκλοφορεί νέο τραγούδι

«Άσ' Τους Να Λένε», τραγουδά ο Νίκος Βέρτης...

Judas Priest και Bruce Dickinson συγκλόνισαν το Release Athens 2024 – Φωτογραφίες

Οι Judas Priest και ο Bruce Dickinson πρωταγωνίστησαν σε...

Eminem: Ντεμπούτο στο No. 1 του Billboard 200 για το «The Death Of Slim Shady (Coup de Grâce)»

Το ενδέκατο άλμπουμ του Eminem που κατακτά την κορυφή...

Eurovision 2025: Ποιες είναι οι δύο ελβετικές πόλεις που διεκδικούν τον διαγωνισμό

Αυτές είναι οι δύο πόλεις της Ελβετίας που πέρασαν...