Ο Liam Gallagher και ο John Squire των Stone Roses ενώνουν τις δυνάμεις τους

Μία βιβλική συνεργασία με πολλά τραγούδια έρχεται το 2024.

Μία συνεργασία δεν μπορεί να γίνει πιο βιβλική από αυτή. Ο θρύλος των Oasis και μία δύναμη της φύσης Liam Gallagher συνεργάζεται με τον John Squire, έναν από τους πιο επιδραστικούς κιθαρίστες και τραγουδοποιούς της γενιάς του μέσω της θητείας του στους Stone Roses.

Ο Liam Gallagher και ο John Squire θα δημιουργήσουν ένα σημείο αναφοράς για το 2024 όταν θα κυκλοφορήσουν το πρώτο τους κοινό single, «Just Another Rainbow», στις 5 Ιανουαρίου, ενώ θα ακολουθήσει περισσότερη νέα μουσική κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης χρονιάς.

Χρειάζονται μόλις λίγα δευτερόλεπτα για να καταλάβεις ότι το «Just Another Rainbow» είναι το αποτέλεσμα μίας συνεργασίας τους, καθώς η ψυχεδελική κιθάρα του John Squire, που μένει αμέσως αξέχαστη, συνοδεύει την κλασική φωνή του Liam Gallagher σε μία ερμηνεία γεμάτη πάθος, προσωπικότητα και απόλυτη πεποίθηση.

Διαφήμιση

Και από εδώ και πέρα ακολουθεί ακριβώς αυτό που θα περίμενε κανείς από αυτούς τους δύο καλλιτέχνες: στρώσεις κιθάρας που περιστρέφονται φαινομενικά αβίαστα από μία συναρπαστική μελωδική ορμή που θυμίζει το «I Am The Resurrection» σε μια ένταση που παραπέμπει στο «Love Spreads», και όλα αυτά επισφραγίζονται από το χαρακτηριστικό star quality του Liam Gallagher.

Ο John Squire λέει: «Για μένα η πιο προφανής άποψη για το “Just Another Rainbow” είναι ότι μιλάει για την απογοήτευση και το συναίσθημά του είναι ότι ποτέ δεν παίρνεις αυτό που πραγματικά θέλεις. Αλλά δεν μου αρέσει να εξηγώ τα τραγούδια, νομίζω ότι αυτό είναι προνόμιο του ακροατή, είναι ό,τι θέλετε εσείς να είναι. Για εμένα, είναι επίσης ένα από τα πιο ανεβαστικά τραγούδια που έχουμε κάνει μαζί, το οποίο είναι περίεργο».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Liam Gallagher: Sold out σε 30 δευτερόλεπτα η περιοδεία του με τον John Squire

Ο Liam Gallagher προσθέτει: «Νομίζω ότι ο John είναι ένας κορυφαίος τραγουδοποιός. Όλοι πάντα τον αναφέρουν ως κιθαρίστα, αλλά είναι και κορυφαίος τραγουδοποιός, φίλε, δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό όσον αφορά εμένα. Δεν υπάρχει αρκετή μουσική του εκεί έξω, είτε με τους Roses είτε με τον εαυτό του. Χαίρομαι που τον βλέπω να γράφει ξανά τραγούδια και μάλιστα πολύ καλά»

«Οι μελωδίες είναι μεγαλοπρεπείς και μετά οι κιθάρες είναι δεδομένες. Αλλά νομίζω ότι ακόμα και όταν βγάλεις όλες τις γαμημένες κιθάρες, μπορείς να παίξεις τα τραγούδια όλα ακουστικά και πάλι όλα θα σε εντυπωσιάσουν», συνεχίζει.

Διαφήμιση

Η ιστορία της φιλίας τους

Αν και αυτή είναι η πρώτη συνεργασία τους, η πρώτη φορά που βρέθηκαν μαζί στον ίδιο χώρο ήταν το μακρινό 1989.

Ο 16χρονος τότε Liam παρακολούθησε μία συναυλία των Stone Roses στο International 2 στο Μάντσεστερ περίπου την εποχή που κυκλοφόρησαν το πρώτο άλμπουμ τους, μία συναυλία για την οποία ο ίδιος περιγράφει απλά ότι «άλλαξε τη ζωή του».

Πέρασαν άλλα τέσσερα χρόνια πριν γνωριστούν, όταν και τα δύο συγκροτήματά τους έκαναν ηχογραφήσεις στο Monmouth της Ουαλίας: Οι Oasis είχαν μόλις ξεκινήσει τις εργασίες για το άλμπουμ που θα γινόταν «Definitely Maybe», ενώ οι Stone Roses είχαν προχωρήσει βαθιά στις ηχογραφήσεις για το «The Second Coming».

Και όταν ο John Squire άκουσε για πρώτη φορά το «Definitely Maybe» ήξερε ότι επρόκειτο για κάτι ξεχωριστό ήδη από τα πρώτα μέτρα του «Rock ‘n’ Roll Star».

Η φιλία τους συνεχίστηκε και τα επόμενα χρόνια, ιδίως με τους δύο καλλιτέχνες να γράφουν μαζί το «Love Me and Leave Me» για το επόμενο συγκρότημα του John Squire, τους The Seahorses, οι οποίοι επίσης έκαναν περιοδεία ως guests των Oasis.

Διαφήμιση

Αλλά μόνο όταν ο John Squire ανέβηκε στη σκηνή στη γιγαντιαία συναυλία του Liam Gallagher στο Knebworth Park για το αποκορύφωμα του «Champagne Supernova», η πιθανότητα να δουλέψουν μαζί σε κάτι πιο ουσιαστικό άρχισε να μετατρέπεται σε πραγματικότητα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Liam Gallagher: Η αιχμηρή απάντηση στην Dua Lipa για τους «αντιπαθητικούς» σταρ της Britpop

Με τον John Squire να ενθουσιάζεται τόσο από την ιδέα να συνεργαστεί με τον Liam Gallagher όσο και από τη χαρά του να εμφανιστεί ξανά μπροστά σε τεράστιο κοινό (αφού είχε δώσει την τελευταία του συναυλία με τους Stone Roses πριν από έξι χρόνια), η ιδέα πήρε γρήγορα σάρκα και οστά.

Ο John έστειλε στον Liam τρία τραγούδια (η κριτική του Liam; «Όλα μεγαλειώδη») και στη συνέχεια έγραψε γρήγορα μερικά ακόμη. Στο επόμενο βήμα, συνεργάστηκαν εξ αποστάσεως και έστελναν ο ένας στον άλλον καλλιτέχνες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημεία αναφοράς. Ήταν όλοι οι μεγάλοι. Hendrix. Pistols. The Faces. Bob Marley. Και οι Bee Gees.

Από το σημείο αυτό και μετά, το άλμπουμ απέκτησε τη δική του ζωή. Ο Liam Gallagher έφτασε στο στούντιο του John Squire στο Macclesfield και υποσχέθηκε να ολοκληρώνει τα φωνητικά για δύο demo ηχογραφήσεις κάθε μέρα, μία υπόσχεση που τήρησε, και αρκετά σύντομα είχαν στη διάθεσή τους μία σειρά από φοβερά τραγούδια για να διαλέξουν.

Έπειτα πήγαν στο Λος Άντζελες για τρεις εβδομάδες ηχογραφήσεων με τον καταξιωμένο παραγωγό Greg Kurstin, ο οποίος παίζει μπάσο στον δίσκο, ενώ στα ντραμς συναντάμε τον Joey Waronker (Beck, R.E.M., Atoms for Peace). Ξεκλείδωσαν μία κοινή μουσική διαίσθηση που έμοιαζε τόσο φυσική που φαινόταν σχεδόν σαν να ήταν πάντα ένα συγκρότημα.

Θα ακολουθήσει πολύ περισσότερη νέα μουσική – και θα μπορούσαν κάλλιστα να γίνουν και συναυλίες – αλλά προς το παρόν το «Just Another Rainbow» ανταποκρίνεται στις υψηλές προσδοκίες που συνοδεύουν μία τέτοια συνεργασία.

Διαφήμιση

Τελευταία Νέα

KATSEYE: Αποκαλύπτουν την τρυφερή πλευρά τους με το «Touch»

Ένα ονειρικό μουσικό ταξίδι με τις KATSEYE. Μετά τη δυναμική...

Η Ariana Grande σχεδιάζει περιοδεία: «Μου λείπουν πολύ οι θαυμαστές μου»

Η Ariana Grande ολοκλήρωσε την τελευταία περιοδεία της λίγο...

Eminem εναντίον Slim Shady σε ένα εκρηκτικό τετ-α-τετ

Ο Eminem τα βάζει με τον Slim Shady. Ο Eminem...

Η Jessie J διαγνώστηκε με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και ΔΕΠΥ

«Με έκανε να ξανασκεφτώ όλη μου τη ζωή», ανέφερε η Jessie J για τη διάγνωσή της. Η Jessie J αποκάλυψε...

Top Stories

«Το Καλοκαίρι Μας»: Ο Κωνσταντίνος Αργυρός κυκλοφορεί νέο τραγούδι – έκπληξη

Ο Κωνσταντίνος Αργυρός τραγουδά για τους καλοκαιρινούς έρωτες. Ο Κωνσταντίνος...

«Άσ’ Τους Να Λένε»: Ο Νίκος Βέρτης κυκλοφορεί νέο τραγούδι

«Άσ' Τους Να Λένε», τραγουδά ο Νίκος Βέρτης...

Judas Priest και Bruce Dickinson συγκλόνισαν το Release Athens 2024 – Φωτογραφίες

Οι Judas Priest και ο Bruce Dickinson πρωταγωνίστησαν σε...

Eminem: Ντεμπούτο στο No. 1 του Billboard 200 για το «The Death Of Slim Shady (Coup de Grâce)»

Το ενδέκατο άλμπουμ του Eminem που κατακτά την κορυφή...

Eurovision 2025: Ποιες είναι οι δύο ελβετικές πόλεις που διεκδικούν τον διαγωνισμό

Αυτές είναι οι δύο πόλεις της Ελβετίας που πέρασαν...