Το τραγούδι των Metallica για την τραγική ζωή της Amy Winehouse

Οι Metallica έγραψαν ένα τραγούδι για παγίδες της φήμης αντλώντας έμπνευση την τραγική ζωή της Amy Winehouse.

Ο James Hetfield των Metallica έχει αντλήσει έμπνευση από πολλά και διάφορα θέματα για τα τραγούδια που γράφει.

Ο ήρωας της thrash metal σκηνής δεν φοβάται να αγγίξει κανένα θέμα στους στίχους του, από την κατάχρηση ουσιών μέχρι τον σύγχρονο πόλεμο.

Είναι γνωστό ότι ο James Hetfield έχει μία ιδιαίτερη προτίμηση στα πιο βαθιά ζητήματα και στην ειλικρινή επικοινωνία με το κοινό του, έχοντας φτάσει στο σημείο να γράψει ακόμα και ένα τραγούδι για την τραγική ζωή της αδικοχαμένης Amy Winehouse.

Διαφήμιση

Αυτό το τραγούδι είναι το «Moth Into Flame» από το άλμπουμ του «Hardwired… to Self-Destruct» των Metallica που κυκλοφόρησε το 2016.

Το «Moth Into Flame» αγγίζει ένα ευαίσθητο θέμα: την παγίδα της φήμης και τις καταστροφικές συνέπειες που μπορεί να έχει στην ψυχολογία ενός ταλαντούχου καλλιτέχνη.

Η Amy Winehouse, η τραγουδίστρια που ενέπνευσε αυτό το τραγούδι, αποτελεί τραγικό παράδειγμα ενός αστεριού που χάθηκε στο λαμπερό φως της δημοσιότητας.

Ο James Hetfield, με τους στίχους του, υφαίνει μία ιστορία γεμάτη θλίψη και απογοήτευση. Η «βασίλισσα της pop», που ήταν κάποτε γεμάτη ζωή και ενέργεια, βυθίζεται σιγά – σιγά στο σκοτάδι, νικημένη από τους δαίμονες της φήμης και της εξάρτησης.

Διαφήμιση

Το τραγούδι αφηγείται την ιστορία μιας pop star που καίγεται εξίσου γρήγορα όσο αναδύεται και ξεκινά με τους εξής στίχους: «Κατέρρευσε / Βασίλισσα της pop, αμφεταμίνες / Οι κραυγές έσβησαν στη σιωπή»

Ο James Hetfield είχε εξηγήσει τους στίχους του «Moth Into Flame» μιλώντας στο επίσημο fanzine «So What» των Metallica.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Ο πατέρας της Amy Winehouse αποκαθιστά την αλήθεια για τον θάνατο της τραγουδίστριας

«Το “Moth Into Flame” είναι αρκετά κυριολεκτικό. Αυτές τις ημέρες, όλοι έχουν μία εμμονή να γίνουν διάσημοι. Να γίνουν δημοφιλείς. Είτε είναι ον λογαριασμός σας στο Facebook είτε όταν βλέπεις κάποιον να βγάζει selfies καθώς περπατάει στο δρόμο. Τι; Τι κάνεις;», ανέφερε.

Ο James Hetfield ανέλυσε περισσότερο το νόημα του τραγουδιού κατά τη διάρκεια εμφάνισής του στο podcast «The Joe Rogan Experience» το 2016.

«Υπάρχει ένα τραγούδι στο άλμπουμ που ονομάζεται “Moth Into Flame” που μιλάει ευθέως για το πώς η φήμη μπορεί να είναι αυτό το τρελό ναρκωτικό και μπορεί να σε κυριεύσει τελείως αν το επιτρέψεις», είπε.

Διαφήμιση

«Ψάχνεις αυτό που θα σε σώσει, και είσαι εσύ. Είναι μέσα σου, είναι ήδη εκεί. Απλά πρέπει να το βρεις και να το αποδεχτείς», σημείωσε.

Amy Winehouse - Lollapalooza Chicago 2007
Daniel Boczarski/Redferns

Ωστόσο, μιλώντας στο Guitar World εκείνο το έτος, ο James Hetfield παραδέχτηκε ότι το «Moth Into Flame» είναι ένα τραγούδι για την Amy Winehouse και πρόσφερε μία διεισδυτική περιγραφή για τον τρόπο με τον οποίο δόξα ελκύει τους ανθρώπους, αλλά τελικά αποδεικνύεται πολύ διαφορετική από ό, τι φαντάζεσαι.

«Η “βασίλισσα της ποπ” στο τραγούδι δεν είναι πραγματικά γυναίκα ή άντρας. Είναι η ιδέα των ανθρώπων ότι η δημοτικότητα ή η φήμη θα λύσει τα προβλήματά τους», σχολίασε.

«Ή μήπως η φήμη θα πρέπει να είναι ένας στόχος για έναν μουσικό. Για εμάς, η φήμη ήταν μερικές φορές βάρος, λέγαμε, πώς να ξεφορτωθούμε αυτό το πράγμα;», είπε γελώντας.

«Είναι σαν τον κουτί της Πανδώρας που σε κάνει συχνά να αναρωτιέσαι: “Εντάξει, πώς μπορώ να γίνω άσημος;” Μερικοί άνθρωποι έχουν αισθανθεί αυτή την ανάγκη τόσο έντονα που έχουν δώσει τέλος στη ζωή τους για να ξεφύγουν από αυτό», τόνισε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Η Amy Winehouse πριν τη δόξα - Ακυκλοφόρητα πλάνα στο νέο video του «In My Bed»

Στη συνέχεια, ο James Hetfield αποκάλυψε ότι η αφορμή για να γράψει το «Moth Into Flame» το βραβευμένο με Όσκαρ ντοκιμαντέρ «Amy» (2015) για την Amy Winehouse από τον καταξιωμένο σκηνοθέτη Asif Kapadia.

«Όταν το είδα, με στεναχώρησε πραγματικά που ένας τόσο ταλαντούχος άνθρωπος όπως εκείνη είχε πέσει στην παγίδα της φήμης», εξομολογήθηκε.

«Αλλά, σε κάποιο βαθμό βλέπω αυτή τη νοοτροπία να αντικατοπτρίζεται στην καθημερινή ζωή – άνθρωποι που βγάζουν μανιωδώς selfies και τις στέλνουν σε φίλους για επιβεβαίωση», συνέχισε.

Amy Winehouse
Chris Christoforou/Redferns

Ο τραγουδιστής των Metallica επεκτάθηκε περισσότερο σχετικά με την ταινία και την επίδραση που του άσκησε η Amy Winehouse μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 102.1 Edge FM το 2021.

Η εικόνα της Amy Winehouse που περιέγραψε ο Hetfield, βγαλμένη κατευθείαν από το ντοκιμαντέρ «Amy», είναι σπαρακτική.

Χαμένη στο μυαλό της, κυνηγημένη από τους παπαράτσι, απελπισμένη να ξεφύγει από την ασφυκτική πραγματικότητα που δημιούργησε η ίδια η φήμη της.

«Ήταν εξαιρετικά θλιβερό που μόνο και μόνο είδα αυτή την ταινία – πώς η ζωή της μεταμορφώθηκε και από ένας τόσο ζωηρός, χαρούμενος άνθρωπος έγινε κάποια που απλώς προσπαθούσε να ξεφύγει από την πραγματικότητα στην οποία βρισκόταν», ανέφερε.

«Με συγκίνησε πραγματικά ένα σημείο της ταινίας όπου φαινόταν χαμένη μέσα στο μυαλό της και απλά έβγαινε από το διαμέρισμά της στην Αγγλία», θυμήθηκε.

«Οι φωτογράφοι απλά κρέμονταν συνέχεια έξω από το σπίτι της και την τραβούσε φωτογραφίες. “Γεια σου, Amy, τι κάνεις;” Της μιλούσαν σαν να την ξέρουν», σημείωσε.

«Απλά δεν το παρατηρούν – δεν θα της έλεγαν: “Φαίνεσαι αδύνατη, φαίνεσαι άρρωστη.” Υπήρχε μία τεράστια αποσύνδεση με την πραγματικότητα εκεί», πρόσθεσε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Metallica: Με κορονοϊό ο James Hetfield - Ακύρωσαν συναυλία τους
Amy Winehouse
Brian Rasic/Getty Images

Η αίσθηση αποσύνδεσης από την πραγματικότητα που τονίζει ο James Hetfield είναι ίσως το πιο τραγικό στοιχείο της ιστορίας.

Η Amy Winehouse, εγκλωβισμένη σε ένα χρυσό κλουβί, περιτριγυρισμένη από θαυμαστές και δημοσιογράφους, νιώθει πιο μόνη από ποτέ. Κανείς δεν φαίνεται να την καταλαβαίνει, κανείς δεν ενδιαφέρεται για την πραγματική της ύπαρξη πέρα από το λαμπερό περιτύλιγμα της φήμης της.

Το «Moth Into Flame» των Metallica αποτελεί μία σκληρή υπενθύμιση για την εύθραυστη φύση της ανθρώπινης ψυχής και τους κινδύνους που ελλοχεύουν στην άκρατη δίψα για αναγνώριση.

Η ιστορία της Amy Winehouse, τραγικά διαχρονική, μας καλεί να σκεφτούμε το τίμημα της φήμης και να αναζητήσουμε την αυθεντική ευτυχία πέρα από τα φώτα της δημοσιότητας.

Metallica: Moth Into Flame (Official Music Video)

Διαφήμιση

Τελευταία Νέα

Eminem: Δημοσίευσε νεκρολογία σε εφημερίδα για «τον θάνατο του Slim Shady»

Ο Eminem δημοσίευσε μία ψεύτικη νεκρολογία σε μία πραγματική...

Η Gracie Abrams «λιποθύμησε» όταν τραγούδησε με την Taylor Swift στη σκηνή

«Ήταν ένα τρελό όνειρο», σχολίασε η Gracie Abrams για την...

Ο ZAYN μετανιώνει που δεν απόλαυσε τα «μικρά πράγματα» στους One Direction

Ο Zayn εξηγεί πώς έχει αλλάξει σήμερα ολόκληρη η...

Childish Gambino: Κέρδισε την αγωγή που τον κατηγορούσε ότι αντέγραψε το «This Is America»

Το εφετείο αποφάνθηκε υπέρ του Childish Gambino - Το...

Η απαίσια συναυλία που δημιούργησε τους Aerosmith

Οι Aerosmith ήταν η αμερικανική απάντηση στη βρετανική εισβολή. Όλα τα μεγάλα rock συγκροτήματα μπορούν να θυμηθούν εκείνη τη μία...

Top Stories

Kendrick Lamar: Το «Not Like Us» κάνει ντεμπούτο στο No. 1 του Billboard Hot 100

Το τέταρτο No. 1 στην καριέρα του Kendrick Lamar. Η...

Ο Childish Gambino κυκλοφορεί το νέο άλμπουμ «Atavista»

Το προτελευταίο άλμπουμ του Donald Glover ως Childish Gambino. Ο...

Eurovision 2024: Ανακοινώθηκε η βαθμολογία των Ημιτελικών – Η θέση Ελλάδας και Κύπρου

Ανακοινώθηκε η βαθμολογία των χωρών στους δύο ημιτελικούς της...

Eurovision 2024: Νικήτρια η Ελβετία με το Nemo – Στην 11η θέση η Ελλάδα

Η Ελβετία είναι η μεγάλη νικήτρια της Eurovision 2024. Ο...

Eurovision 2024: Ο πραγματικός λόγος που η Ολλανδία αποκλείστηκε από τον τελικό

Η ολλανδική δημόσια ραδιοτηλεόραση θεωρεί «υπερβολικό» και «αυστηρό» τον...