Οι Tindersticks εξερευνούν νέους κόσμους με το «New World»

Οι εμβληματικοί Tindersticks σε απροσδόκητους ήχους.

Οι Tindersticks, λίγους μήνες πριν βρεθούν στην Αθήνα για τη φθινοπωρινή τους συναυλία στις 2 Νοεμβρίου στο City Theater by Christmas Theater, κυκλοφορούν ένα καινούργιο τραγούδι, προάγγελο του νέου άλμπουμ τους.

Πέντε χρόνια μετά το «No Treasure but Hope» (2019) και τρία χρόνια μετά το «Distractions» του 2021, οι Tindersticks επιστρέφουν με ένα νέο άλμπουμ με τίτλο «Soft Tissue», το οποίο θα κυκλοφορήσει από τη City Slang στις 13 Σεπτεμβρίου 2024.

Και τώρα έρχεται το «New World», το πρώτο τραγούδι που γράφτηκε για το «Soft Tissue», το 14ο άλμπουμ του συγκροτήματος.

Διαφήμιση

Το τραγούδι λειτουργεί ως ένα πρελούδιο – ως ένα είδος εισαγωγής στα θέματα και τις ανησυχίες που θέτει το άλμπουμ, εστιάζοντας στις ανατροπές που έχουν υποστεί το προσωπικό και το δημόσιο σύμπαν του συγκροτήματος, στους προσωπικούς και δημόσιους νέους κόσμους που πλέον έχουν δημιουργηθεί.

Οι ενορχηστρώσεις συνεχίζουν από το σημείο που σταμάτησε το «The Waiting Room» του 2016, ενώ οδηγούν το άλμπουμ σε νέες περιπέτειες, συνδυάζοντας τη γνωστή υφολογική ατμόσφαιρα των Tindersticks με τις ενορχηστρώσεις των πνευστών του Julian Siegel, των εγχόρδων από τον Dan McKinna και τα συναρπαστικά φωνητικά της Gina Foster.

Παράλληλα, οι εσωτερικές σκέψεις του Stuart Staples οδηγούν σε ένα ρεφρέν που αναδεικνύει μία πιο εξωστρεφή προσέγγιση, κάτι που φαίνεται στο παιχνιδιάρικο βίντεο του τραγουδιού: «Δεν θα αφήσω την αγάπη μου να με καταστρέψει».

Το music video, καθώς και το εξώφυλλο του άλμπουμ, επιμελήθηκε η κόρη του Staples, Sidonie Osborne Staples.

Διαφήμιση

Ο Stuart Staples εξηγεί: «Η Sid φτιάχνει αυτές τις μικροσκοπικές κεραμικές φιγούρες, οπότε της ζήτησα να εμπνευστεί και να δημιουργήσει μερικές για τους χαρακτήρες του συγκροτήματος».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Οι Tindersticks επιστρέφουν στην Αθήνα - στο City Theater by Christmas Theater

«Αργότερα, έγραψα το “New World” για να εκφράσω με κάποιον τρόπο την προσπάθειά μου να κατανοήσω αυτόν τον παράξενο κόσμο που ένοιωθα να αναπτύσσεται γύρω μου, και αυτές οι μικρές φιγούρες ξανάρθαν στο μυαλό μου», συνεχίζει.

«Ας τις οδηγήσουμε, σκέφτηκα, σε ένα stop-motion (σ.σ. η γνωστή τεχνική animation) ταξίδι σε μία παράξενη γη, από τους έρημους βράχους στα πλούσια, ανοίκεια και ίσως δηλητηριώδη φρούτα (το φρούτο durian διαθέτει μία χαρακτηριστικά δυσάρεστη μυρωδιά τέτοια που δεν επιτρέπεται σε λεωφορεία σε ορισμένα μέρη του κόσμου!)», αναφέρε.

Η Sidonie Osborne Staples συνέδεσε τα τοπία μεταξύ τους και έθεσε σε κίνηση τις φιγούρες, χιλιοστό με χιλιοστό. Ο Neil Fraser των Tindersticks τράβηξε τις φωτογραφίες και ξεκίνησαν να τις επεξεργάζονταν καθώς προχωρούσε η διαδικασία.

«Baby I was falling, but the shit that I was falling through / ‘Thought it was just the world rising»

Διαφήμιση

Αυτοί είναι οι πρώτοι στίχοι που ακούγονται στο επερχόμενο άλμπουμ των Tindersticks και φαίνεται ότι όλα τα τραγούδια στο «Soft Tissue» εκφράζουν αυτή τη σύγχυση που κατοικεί εντός μας – νιώθουμε απόγνωση με την καταστροφή, ενώ υποψιαζόμαστε ότι είμαστε υπεύθυνοι.

Το ίδιο συμβαίνει και με το νέο άλμπουμ τους, αυτοί οι στίχοι εκφράζουν την απόγνωση και τη σύγχυση, τονίζουν τον πόνο και τη συνεχή αναζήτηση για το νόημα στη ζωή.

Μουσικά, φαίνεται από το «The Waiting Room» του 2016 ότι η στάση της μπάντας ήταν αντιδραστική.

Τα τελευταία δύο άλμπουμ των Tindersticks έχουν υπάρξει τόσο αντίθετα μεταξύ τους – το «No Treasure But Hope» του 2019 διακρίνεται από έναν εξαιρετικά νατουραλιστικό και ανεπιτήδευτο τρόπο ηχογράφησης – εν μέρει ως αντίδραση στα προηγούμενα πειραματικά project του («High Life», «Minute Bodies») ενώ το «Distractions» του 2021, αποτελώντας με τη σειρά του αντίδραση σε αυτήν την καθαρότητα, κατέληξε να είναι ένα από τα πιο πυκνά, πειραματικά άλμπουμ τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Οι Tindersticks επιστρέφουν στην Αθήνα - στο City Theater by Christmas Theater

Τώρα το αποτέλεσμα είναι ένας ήχος που αντλεί έμπνευση από μία κοινή, εσωτερική επιθυμία – αλλά και την ικανότητα – να εκπλήξουν οι Tindersticks τόσο τον εαυτό τους όσο και το ακροατήριό τους.

Παρότι ο τίτλος του «Soft Tissue» υπονοεί ανθεκτικότητα και ευελιξία, το άλμπουμ ενσωματώνει τις αντιθέσεις και τις συγκρούσεις μέσα σε λυρικά τραγούδια με δυναμικές λεπτομέρειες, την οικειότητα της μουσικής των Tindersticks και τον πειραματισμό, στοιχείο που είναι ταυτόσημο με το συγκρότημα.

Πραγματικά, το τελικό αποτέλεσμα δικαιώνει τη διαρκή δέσμευση των Tindersticks στη δημιουργική εξερεύνηση καινούργιων τόπων, που εκτείνεται σε περισσότερες από τρεις δεκαετίες.

Στο «Soft Tissue» φαίνεται η διακαής επιθυμία των μελών της μπάντας να ζουν τη μουσική τους και να αναζητούν τη βαθύτερη ουσία της τέχνης τους, το αίσθημα εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών είναι πλέον πιο βαθύ από ποτέ.

Όπως εξηγεί ο Stuart Staples: «Σε αυτό το συγκρότημα, νομίζω ότι υπάρχει τόσο πολύ… ταλέντο, θα μπορούσα να πω αλλά δεν έχει καμία σχέση με το ταλέντο, πραγματικά, πρόκειται για εκείνη την επιθυμία, εκείνη την ανάγκη να φτάσεις σε κάτι και να πας σε μέρη που δεν έχεις πάει ποτέ. Και νιώθω ότι αυτό προέρχεται από όλους.»

«Νομίζω πως ήρθε ο καιρός να σταματήσουμε να βαδίζουμε σε αυτά τα άκρα και να βρούμε έναν τρόπο να παντρέψουμε την αυστηρότητα της σύνθεσης τραγουδιών και τη χαρά που παίρνουμε όταν παίζουμε μαζί, με μία πιο ασυμβίβαστη πειραματική προσέγγιση», καταλήγει.

Οι Tindersticks είναι πάντα καλλιτεχνικά παρόντες, επίκαιροι, ζωντανοί και σύγχρονοι. Οι «καλύτεροι Tindersticks που είδαμε ποτέ» θα είναι απλά οι επόμενοι, στις 2 Νοεμβρίου στο City Theater στην Αθήνα.

tindersticks - New World (Official Video)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Οι Tindersticks επιστρέφουν στην Αθήνα - στο City Theater by Christmas Theater

 

Διαφήμιση

Τελευταία Νέα

Γιατί ο Mick Jagger πίστευε ότι το rock and roll έχει πεθάνει

Η σκληρή άποψη του Mick Jagger για το rock...

Charlie Puth: Ευχαριστεί την Taylor Swift που τον ενθάρρυνε να γράψει ένα «από τα πιο δύσκολα» τραγούδια του

Ο Charlie Puth ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει το νέο τραγούδι...

10 χρόνια In-Edit Greece – Η Θεσσαλονίκη γίνεται το λιμάνι της μουσικής

Το In-Edit γιορτάζει δέκα χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα. Το In-Edit Greece συμπληρώνει δέκα χρόνια ζωής και από τις 22 μέχρι...

Top Stories

Άννα Βίσση: Ολόγραμμα στο φουτουριστικό music video του «Χρυσόψαρα»

Pop αισθητική, εκρηκτικές χορογραφίες και fashion statement εμφανίσεις με...

Billie Eilish: Ξαναγράφει τους κανόνες της pop με το νέο άλμπουμ «Hit Me Hard And Soft»

Η Billie Eilish πειραματίζεται και ωριμάζει καλλιτεχνικά στα 10...

Η Μαρίνα Σάττι κυκλοφορεί το νέο EP «P.O.P.» – Μία ελληνική ανατροπή

Η Μαρίνα Σάττι πρωταγωνιστεί στην επέλαση της ελληνικής «P.O.P.»...

Kendrick Lamar: Το «Not Like Us» κάνει ντεμπούτο στο No. 1 του Billboard Hot 100

Το τέταρτο No. 1 στην καριέρα του Kendrick Lamar. Η...