Πώς οι Beatles αποτέλεσαν έμπνευση για τον Batman σύμφωνα με τον Jonh Lennon

Η απροσδόκητη σύνδεση μεταξύ των Beatles και του Batman ίσως να μην βρίσκεται μόνο στο μυαλό του John Lennon και να έχει μεγαλύτερη βάση στην πραγματικότητα από ό,τι νομίζουμε.

Εκ πρώτης όψεως, δεν φαίνεται να υπάρχουν πολλά σημεία που να συνδέουν τους Beatles με τον Batman, αλλά ο John Lennon είχε άλλη άποψη για τη σχέση τους όταν σχολίασε την ταινία «Help!», με την οποία οι Fab Four που έφεραν το χονδροειδές χιούμορ τους στις μάζες το 1965.

Σε αυτό τον ψυχεδελικό συνδυασμό συναυλίας, ντοκιμαντέρ και πρόζας που θα μπορούσε να είχε γεννηθεί μόνο από το συγκεκριμένο συγκρότημα τη συγκεκριμένη δεκαετία, οι Beatles καταδιώκονται από μία θρησκευτική σέχτα, όταν μία ενθουσιώδης θαυμάστρια στέλνει στον Ringo Starr ένα δαχτυλίδι για θυσία.

Ο John Lennon, ο Paul McCartney, ο George Harrison και ο Ringo Starr αναγκάζονται να ξεκινήσουν την περιοδεία τους, να ταξιδέψουν τον κόσμο και να παίξουν μερικές από τις πιο εμβληματικές επιτυχίες τους ενώ να προσπαθήσουν να μείνουν ζωντανοί και ένα βήμα μπροστά από τους αιρετικούς.

Διαφήμιση

Όπως θα περίμενε κανείς, η σύνδεση μεταξύ των Beatles και του Batman δεν αφορά τις κινηματογραφικές εκδοχές του εμβληματικού ήρωα των κόμικς που μετέφεραν στη μεγάλη οθόνη σκηνοθέτες όπως οι Tim Burton, Christopher Nolan, Zack Snyder ή Matt Reeves και, προς έκπληξη όλων, ούτε την εκδοχή του Joel Schumacher.

Αντίθετα, ο John Lennon σχολίασε τον τρόπο με τον οποίο το «Help!» μπορεί να αποτέλεσε επιρροή για την κιτς τηλεοπτική σειρά του «Batman» από τον Adam West που έκανε πρεμιέρα τον Ιανουάριο του 1966, λίγους μήνες μετά την επιτυχία της ταινίας των Beatles στους κινηματογράφους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Οι γιοι των Paul McCartney και John Lennon έγραψαν μαζί ένα τραγούδι

Η σειρά έγινε διάσημη για τη μουσική της που κολλούσε στο μυαλό, την έντονη χρήση περίτεχνων αλλά και απαίσιων λογοπαίγνιων και φυσικά, τις σκηνές δράσης όπου συννεφάκια να κατακλύζουν την οθόνη. Ήταν πραγματικά προϊόν της εποχής της.

Ειρωνικά, ο Adam West είχε δηλώσει στο αποκορύφωμα της δημοτικότητας της σειράς ότι ήταν ένα εξίσου σημαντικό πολιτιστικό σύμβολο με τους Beatles.

Διαφήμιση

«Στα τέλη της δεκαετίας του ’60, υπήρχαν τα τρία “B”: Beatles, Batman και Bond», είχε πει χαρακτηριστικά.

Είναι, μάλιστα, αστείο το γεγονός ότι αν συνδυάζαμε τις στιλάτες σκηνές και τα φαντασμαγορικά σκηνικά του «Help!» με τα κομψά gadgets των πρώτων οχημάτων του 007 του Sean Connery και στη συνέχεια τα βλέπαμε μέσα από το πρίσμα της ιστορίας ενός υπερήρωα σε επεισόδια, το τελικό αποτέλεσμα δεν θα διέφερε πολύ από τον τηλεοπτικό «Batman».

Και ταιριαστά, το «Help!» άντλησε έμπνευση εν μέρει από τις περιπέτειες του James Bond ανά τον κόσμο, με μία πινελιά από Αδερφούς Marx, αν και σύμφωνα με τον John Lennon, ο σκηνοθέτης Richard Lester δεν είχε ενημερώσει ξεκάθαρα το συγκρότημα για τις επιρροές του.

Στο βιβλίο «All We Are Saying: The Last Major Interview with John Lennon and Yoko Ono», ο θρύλος των Beatles υποστήριξε ότι η ταινία «Help!» μπορεί να ήταν τόσο μπροστά από την εποχή της που αποτέλεσε έμπνευση για μερικά από τα πιο γνωστά εμβληματικά στοιχεία της σειράς «Batman»

«Ο Dick δεν μας είπε περί τίνος επρόκειτο, αν και συνειδητοποιώ, κοιτάζοντας πίσω, πόσο πρωτοποριακή ταινία ήταν», ανέφερε ο John Lennon.

Διαφήμιση

«Ήταν προπομπός για το “Pow!”, “Wow!” του Batman στην τηλεόραση αυτού του είδους τα πράγματα», συνέχισε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Ringo Starr: Οι Beatles δεν θα ήταν τόσο παραγωγικοί χωρίς τον «εργασιομανή» Paul McCartney

Προσθέστε τον αστικό μύθο ότι το τραγούδι «Taxman» από το άλμπουμ «Revolver» ίσως να ήταν εμπνευσμένο από τη μουσικής της σειράς του Adam West και ίσως να υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη σύνδεση μεταξύ των Beatles και του πιο διάσημου ήρωα του Gotham City από ό,τι αρχικά πιστεύαμε.

Help! (1965) ORIGINAL TRAILER [HQ]

Διαφήμιση

Τελευταία Νέα

60 χρόνια Χρήστος Νικολόπουλος στο Ηρώδειο

Ο Χρήστος Νικολόπουλος με έναν γαλαξία αστέρων για μία...

Ολυμπιακοί Αγώνες: Celine Dion και Lady Gaga έλαμψαν στην τελετή έναρξης

Δείτε τις θεαματικές εμφανίσεις της Celine Dion και της...

KATSEYE: Αποκαλύπτουν την τρυφερή πλευρά τους με το «Touch»

Ένα ονειρικό μουσικό ταξίδι με τις KATSEYE. Μετά τη δυναμική...

Η Ariana Grande σχεδιάζει περιοδεία: «Μου λείπουν πολύ οι θαυμαστές μου»

Η Ariana Grande ολοκλήρωσε την τελευταία περιοδεία της λίγο...

Η Lisa των BLACKPINK είναι η νέα πρέσβειρα της Louis Vuitton

Η Lisa υπόσχεται να διατηρήσει την αυθεντικότητα της Louis Vuitton. Η Lisa των BLACKPINK, η οποία φημίζεται πάντα για το...

Top Stories

Ολυμπιακοί Αγώνες: Celine Dion και Lady Gaga έλαμψαν στην τελετή έναρξης

Δείτε τις θεαματικές εμφανίσεις της Celine Dion και της...

«Το Καλοκαίρι Μας»: Ο Κωνσταντίνος Αργυρός κυκλοφορεί νέο τραγούδι – έκπληξη

Ο Κωνσταντίνος Αργυρός τραγουδά για τους καλοκαιρινούς έρωτες. Ο Κωνσταντίνος...

«Άσ’ Τους Να Λένε»: Ο Νίκος Βέρτης κυκλοφορεί νέο τραγούδι

«Άσ' Τους Να Λένε», τραγουδά ο Νίκος Βέρτης...

Judas Priest και Bruce Dickinson συγκλόνισαν το Release Athens 2024 – Φωτογραφίες

Οι Judas Priest και ο Bruce Dickinson πρωταγωνίστησαν σε...

Eminem: Ντεμπούτο στο No. 1 του Billboard 200 για το «The Death Of Slim Shady (Coup de Grâce)»

Το ενδέκατο άλμπουμ του Eminem που κατακτά την κορυφή...