Bon Scott: Ο μυστηριώδης θάνατος του τραγουδιστή των AC/DC

Η ιστορία της τελευταίας νύχτας στη ζωή του Bon Scott των AC/DC – Το ημερολόγιο έγραφε 19 Φεβρουαρίου 1980 

Ο Ronald Belford Scott, γνωστότερος ως Bon Scott, γεννήθηκε στις 9 Ιουλίου 1946 στο Kirriemuir της Σκωτίας. Μετανάστευσε με την οικογένειά του στην Αυστραλία το 1952.

Παράτησε το σχολείο στα 15 του χρόνια και εργάστηκε σε διάφορες προσωρινές δουλειές πριν αποφασίσει να ασχοληθεί με τη μουσική. Ως ντράμερ και τραγουδιστής ταυτόχρονα, γνώρισε περιορισμένη επιτυχία πριν τον σταματήσει ένα ατύχημα με τη μηχανή.

Αφού ανάρρωσε, ο Bon Scott ανέλαβε τη δουλειά του οδηγού για ένα μικρό συγκρότημα που ονομαζόταν AC/DC: στους δρόμους της Μελβούρνης, μέσα από ερημικές διαδρομές, σε δρόμους της ερήμου και πέρα. Αλλά ο Bon πάντα λαχταρούσε να γίνει πραγματικό μέλος των AC/DC, όχι απλός οδηγός.

Διαφήμιση

Μετριάζοντας κάπως την αισιοδοξία του, κατάφερε να κερδίσει την εύνοια του συγκροτήματος και τελικά πέτυχε τον στόχο του, μπαίνοντας στους AC/DC ως τραγουδιστής στα τέλη Σεπτεμβρίου του 1974, αντικαθιστώντας τον Dave Evans.

Ο ολοκαίνουργιος frontman των AC/DC είχε άμεσο αντίκτυπο. Ο Bon Scott ήταν δυναμίτης.

Ο Bon Scott ήταν στους AC/DC μόνο για λίγο περισσότερο από πέντε χρόνια. Πέθανε σε ηλικία 33 ετών στις 19 Φεβρουαρίου 1980. Ωστόσο, δικαιωματικά θεωρείται ο σπουδαιότερος frontman όλων των εποχών στο κλασικό rock.

Νοσταλγός του rock ‘n’ roll

Η ουσία του σπουδαίου rock ‘n’ roll προέρχεται από τα riffs των AC/DC.

Διαφήμιση

Αν και δεν ήταν σίγουρα το πρώτο συγκρότημα που έπαιζε δυναμικό blues rock σε υψηλή ένταση, τα αδέρφια Young ήταν γνωστοί για το γεγονός ότι έκαναν τα πάντα με τα απολύτως απαραίτητα, μετατρέποντας τραγούδια όπως το «Highway To Hell» και το «TNT» σε μερικά από τα πιο οργισμένα rock ‘n’ roll τραγούδια που έχουν ηχογραφηθεί.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Bon Scott: Ταινία για τον τραγουδιστή των AC/DC

Ενώ ο Bon Scott ήταν ο κύριος frontman του συγκροτήματος, βρισκόταν σε μία φάση μεγάλης πτώσης την περίοδο που το συγκρότημα ήταν έτοιμο να αφήσει το στίγμα του στην ιστορία της μουσικής.

Μετά από χρόνια που οι AC/DC έκαναν θόρυβο στην underground rock σκηνή, άλμπουμ όπως τα «Dirty Deeds Done Dirt Cheap» και «Powerage» έγιναν βασικά στοιχεία της hard rock σκηνής. Ενώ πολλοί αγκάλιασαν τα headbanging riffs, ο Bon Scott ήταν ίσως το μέλος που χρωστούσε περισσότερο στο rock ‘n’ roll, τραγουδώντας για τη χαρά του να είναι στο συγκρότημα και τη ζωή του σαν πειρατής όποτε ήταν εκτός σκηνής.

AC/DC - Let There Be Rock (Official Video)

Η τελευταία νύχτα του Bon Scott

Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, ο Bon Scott βρέθηκε πίσω από το μικρόφωνο για τη δημιουργία του επικού άλμπουμ «Highway To Hell» των AC/DC, που περιλαμβάνει μερικά από τα πιο επιτυχημένα τραγούδια τους.

Καθώς το συγκρότημα ταξίδευε σε όλο τον κόσμο για να προωθήσει το «Highway To Hell», άρχισε να αυξάνεται η πίεση για έναν νέο δίσκο που θα γινόταν εξίσου καλά δεκτός. Παρόλο που ο Scott ήταν έτοιμος για την πρόκληση, η μάχη του με το αλκοόλ άρχισε να τον νικάει.

Διαφήμιση

Ο Bon Scott είχε ακούσει διάφορα demo που του είχαν παίξει οι Angus και Malcolm Young τον Φεβρουάριο του 1980. Το βράδυ της 19ης Φεβρουαρίου, ο Scott βγήκε για να ξεσκάσει και πήγε σε μία παμπ στο Ανατολικό Dulwich του Λονδίνου.

Αν και μπορεί να πήγε απλά για να πιει, μαζί του σε αυτή την εξόρμηση εκείνο το βράδυ ήταν ένας φίλος του που ήταν επίσης έμπορος και χρήστες ηρωίνης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Angus Young: Το μοναδικό τραγούδι των AC/DC που απεχθάνεται

Ενώ πολλές πηγές παρέμειναν σιωπηλές όσον αφορά τις ουσίες που κατανάλωσε ο Bon Scott εκείνο το βράδυ, ένας θανατηφόρος συνδυασμός ναρκωτικών και αλκοόλ οδήγησε στο θάνατό του σε ηλικία 33 ετών στο πίσω κάθισμα ενός αυτοκινήτου τα μεσάνυχτα.

Παρόλο που ο Scott ήταν ακίνητος στο πίσω κάθισμα ενός αυτοκινήτου για ώρες, δεν ήταν απίθανο να είχε αποκοιμηθεί μετά από ένα βράδυ με πολύ ποτό και να μην ήξερε πού βρισκόταν.

Μιλώντας για τις ξέφρενες συνήθειες του Bon Scott, ο φίλος του Joe Fury αρχικά δεν θεωρούσε σοβαρή την κατάσταση του τραγουδιστή.

«Λιποθυμούσε στον καναπέ, ξυπνούσε τη νύχτα και νόμιζε ότι ήταν στην τουαλέτα και ουρούσε στη μέση του σαλονιού σου και θα ξαναγυρνούσε στον καναπέ. Απαιτούσε υπερβολική προσοχή», περιέγραψε.

Ωστόσο, όταν οι φίλοι του επέστρεψαν στο αυτοκίνητο για να τον ξυπνήσουν, ο Bon Scott ήταν νεκρός, έχοντας πνιγεί από τον δικό του εμετό κατά τη διάρκεια.

Παρόλο που έχουν υπάρξει πολλά ερωτηματικά σχετικά με τις ουσίες που είχε στον οργανισμό του τη νύχτα που πέθανε, η μάνατζερ Ζένα Zena Kakoulli παραδέχτηκε ότι ο Σκοτ ήταν εκείνο το βράδυ μαζί με τον Alistair Kinnear, ο οποίος ήταν γνωστός έμπορος ηρωίνης στην περιοχή.

Ενώ κανείς δεν είδε τον Bon Scott να κάνει χρήση, είναι πιθανό μία θανατηφόρα δόση ουσιών σε συνδυασμό με το αλκοόλ στο σύστημά του να τον άφησε χωρίς τις αισθήσεις του στο αυτοκίνητο.

Ανεξαρτήτως των εξηγήσεων, ο Angus Young δεν εμβάθυνε πολύ σε αυτά που είχε ακούσει, λέγοντας στο Behind the Music: «Από όσο μπορώ να καταλάβω, είχε αποκοιμηθεί σε ένα αυτοκίνητο και απλά πνίγηκε.»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Οι AC/DC ξεκίνησαν την πρώτη περιοδεία τους μετά από οκτώ χρόνια

Έτσι κι αλλιώς, ο θάνατος του Bon Scott θα έριχνε μία σκοτεινή σκιά πάνω από την υπόλοιπη καριέρα των AC/DCm μόνο για να έρθει ο Brian Johnson να τους δώσει μία νέα πνοή.

Κατά τη διάρκεια της ηχογράφησης του επόμενου άλμπουμ τους, «Back in Black», οι AC/DC πρόσθεσαν διάφορους φόρους τιμής στον εκλιπόντα φίλο τους, συμπεριλαμβανομένης της καμπάνας σε πένθιμους ήχους που ακούγεται στην αρχή του τραγουδιού «Hells Bells».

Ενώ ο Bon Scott μπορεί να μην είδε τους AC/DC να φτάνουν στην τεράστια επιτυχία που θα σημείωναν τελικά, το πνεύμα του μένει ζωντανό κάθε φορά που το συγκρότημα παίζει κάποιο από τα κλασικά τραγούδια του.

AC/DC - Highway to Hell (Official Video)

Διαφήμιση

Τελευταία Νέα

Οι Empire Of The Sun επιστρέφουν με το νέο άλμπουμ «Ask That God»

Το νέο άλμπουμ των Empire Of The Sun μας...

Syd Barrett: Σε δημοπρασία ο πρώτος γνωστός πίνακάς του

Ο Syd Barrett των Pink Floyd ήταν ένας ταλαντούχος...

60 χρόνια Χρήστος Νικολόπουλος στο Ηρώδειο

Ο Χρήστος Νικολόπουλος με έναν γαλαξία αστέρων για μία...

Ολυμπιακοί Αγώνες: Celine Dion και Lady Gaga έλαμψαν στην τελετή έναρξης

Δείτε τις θεαματικές εμφανίσεις της Celine Dion και της...

Η Kesha δηλώνει ότι το νέο άλμπουμ της «θα είναι καλύτερο» από το «Animal»

Η Kesha βάζει ψηλά τον πήχη. Η Kesha, αν και μόλις κυκλοφόρησε το νέο single της «Joyride», ετοιμάζεται ήδη για...

Top Stories

Ολυμπιακοί Αγώνες: Celine Dion και Lady Gaga έλαμψαν στην τελετή έναρξης

Δείτε τις θεαματικές εμφανίσεις της Celine Dion και της...

«Το Καλοκαίρι Μας»: Ο Κωνσταντίνος Αργυρός κυκλοφορεί νέο τραγούδι – έκπληξη

Ο Κωνσταντίνος Αργυρός τραγουδά για τους καλοκαιρινούς έρωτες. Ο Κωνσταντίνος...

«Άσ’ Τους Να Λένε»: Ο Νίκος Βέρτης κυκλοφορεί νέο τραγούδι

«Άσ' Τους Να Λένε», τραγουδά ο Νίκος Βέρτης...

Judas Priest και Bruce Dickinson συγκλόνισαν το Release Athens 2024 – Φωτογραφίες

Οι Judas Priest και ο Bruce Dickinson πρωταγωνίστησαν σε...

Eminem: Ντεμπούτο στο No. 1 του Billboard 200 για το «The Death Of Slim Shady (Coup de Grâce)»

Το ενδέκατο άλμπουμ του Eminem που κατακτά την κορυφή...