Ντέμης Ρούσσος: Από τους The Idols στους Aphrodite’s Child και στη διεθνή καταξίωση

Στις 25 Ιανουαρίου συμπληρώνονται εννέα χρόνια από την ημέρα που έφυγε από τη ζωή ο διεθνής Έλληνας καλλιτέχνης Ντέμης Ρούσσος.

Ο Ντέμης Ρούσσος (Αρτέμιος Βεντουρής – Ρούσσος) έγινε γνωστός διεθνώς ως μέλος του συγκροτήματος Aphrodite’s Child μαζί με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου και γνώρισε πολλές επιτυχίες κατά τη διάρκεια της προσωπικής του σταδιοδρομίας, ιδίως τη δεκαετία του 1970. Πούλησε παγκοσμίως πάνω από 70 εκατομμύρια δίσκους.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αλεξάνδρεια. Οι γονείς του Γεώργιος και Όλγα ήταν Έλληνες της Αιγύπτου. Η μητέρα του και ο πατέρας του ήταν μηχανικός και κλασσικός κιθαρίστας, ήταν μέλη ερασιτεχνικού θεατρικού συλλόγου (ένας από τους τρεις που υπήρχαν στην Αλεξάνδρεια).

Κατά τη διάρκεια της παιδικής του ηλικίας ο Ντέμης Ρούσσος μελέτησε μουσική και ήταν μέλος της βυζαντινής εκκλησιαστικής χορωδίας της Αλεξανδρείας. Κατά την κρίση του Σουέζ οι γονείς του έχασαν τα πάντα και η οικογένεια μετοίκησε στην Ελλάδα.

Διαφήμιση

Πρώιμη μουσική σταδιοδρομία

Μετά από την εγκατάστασή του στην Ελλάδα, συμμετείχε σε διάφορα μουσικά συγκροτήματα αρχίζοντας με τους The Idols σε ηλικία 17 χρόνων, όπου γνώρισε τους Βαγγέλη Παπαθανασίου και Λουκά Σιδερά, με τους οποίους αργότερα θα σχημάτιζε τους Aphrodite’s Child.

Αργότερα συμμετείχε με τους We Five, ένα συγκρότημα που έπαιζε κυρίως διασκευές και δεν γνώρισε σημαντική επιτυχία.

Aphrodite’s Child

Στο ευρύτερο κοινό έγινε γνωστός το 1967 ως μέλος του progressive ροκ συγκροτήματος Aphrodite’s Child, αρχικά στα φωνητικά και αργότερα και ως μπασίστας.

Το ξεχωριστό ερμηνευτικό ύφος βοήθησε το συγκρότημα να αποκτήσει διεθνή επιτυχία στη Γαλλία και άλλα μέρη της Ευρώπης από το 1968 έως το 1972.

Διαφήμιση

Τον Μάιο του 1968 οι Ρούσσος, Παπαθανασίου και Σιδεράς προσπάθησαν να εγκατασταθούν στο Λονδίνο, το τότε διεθνές κέντρο της ποπ μουσικής, για να ακολουθήσουν διεθνή σταδιοδρομία, αλλά τους σταμάτησαν στα σύνορα λόγω προβλημάτων με την άδεια εισόδου τους.

Κατευθύνθηκαν υποχρεωτικά στο Παρίσι, εν μέσω των ταραχών, όπου και αποφάσισαν να παραμείνουν, υπογράφοντας συμβόλαιο με την Philips Records.

Το πρώτο τους single, ήταν το «Rain and Tears», μία σύνθεση του Βαγγέλη Παπαθανασίου σε στίχους του Boris Bergman με τον Ντέμη Ρούσσο να τραγουδάει με τη χαρακτηριστική του φωνή. Το single κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 1968 σε όλη την Ευρώπη και γνώρισε αξιοσημείωτη επιτυχία σε πολλές χώρες.

Aphrodite's Child - Rain And Tears | Official Audio Release

Με το συγκρότημα ηχογράφησε αρκετά singles και τρεις δίσκους οι οποίοι σημείωσε διεθνή επιτυχία. Ο πλέον αξιοσημείωτος είναι το κύκνειο άσμα τους, το concept album «666», ο οποίος θεωρείται ένας από τους κλασικότερους progressive ροκ δίσκους.

Ο Ντέμης Ρούσσος συνεργάστηκε σποραδικά με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου και εκτός Aphrodite’s Child. Το 1970 ηχογράφησαν μαζί το soundtrack της ταινίας «Sex Power» (το οποίο κατά καιρούς αποδίδεται στους Aphrodite’s Child) και το 1977 το «Magic».

Διαφήμιση

Η πιο επιτυχημένη συνεργασία τους ήταν το «Race to the End», μία διασκευή του μουσικού θέματος από τη βραβευμένη με Όσκαρ ταινία «Οι Δρόμοι της Φωτιάς» (Chariots of Fire), που κυκλοφόρησε και στα ισπανικά με τον τίτλο «Tu Libertad».

Το 1982 ο Ντέμης Ρούσσος πήρε μέρος και στο soundtrack της κινηματογραφικής ταινίας «Blade Runner» με το τραγούδι «Tales of the Future».

Aphrodite's Child - The Four Horsemen (video)

Προσωπική σταδιοδρομία

Η προσωπική σταδιοδρομία του Ντέμη Ρούσσου ξεκίνησε το 1971 με το single «We Shall Dance».

Αρχικά δεν είχε εμπορική επιτυχία αλλά μέσα από την περιοδεία του στην Ευρώπη έγινε σύντομα ευρύτερα γνωστός ως κορυφαίος τραγουδιστής. Η σταδιοδρομία του έφτασε στο ζενίθ τη δεκαετία του ’70 με πολλές επιτυχημένες κυκλοφορίες.

Το single «Forever and Ever» ανέβηκε στην κορυφή πολλών charts το 1973, ανάμεσα τους και του Ηνωμένου Βασιλείου το 1976. Άλλες επιτυχίες του ήταν τα «My Friend The Wind», «My Reason», «Velvet Mornings», «Goodbye My Love, Goodbye», «Someday Somewhere» και «Lovely Lady Of Arcadia».

Το 1974 κυκλοφόρησε το «White Sails», μία αγγλική διασκευή του τραγουδιού «Άσπρα, Κόκκινα, Κίτρινα, Μπλε» του Δήμου Μούτση από τον δίσκο «Συνοικισμός Α’» του 1972, σε μία σύντομη περίοδο συνεργασίας του με τον Έλληνα συνθέτη.

Ο Ντέμης Ρούσσος ήταν εξίσου δημοφιλής στην Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική, τη Μέση Ανατολή και την Ιαπωνία.

Το 1973, ο Ρούσσος έκανε στη Μεγάλη Βρετανία μία από τις πρώτες του τηλεοπτικές του εμφανίσεις στην εκπομπή «The Basil Brush Show» ενώ εμφανίστηκε και στην τηλεοπτική εκπομπή της Νανάς Μούσχουρη.

Το 1980 σημείωσε επιτυχία με μία διασκευή του «Lost in Love» των Air Supply που τραγούδησε ντουέτο μαζί με τη Florence Warner και με τον Dick Morrissey στο σαξόφωνο.

Demis Roussos The Nana Mouskouri Show 1976

Η επιστροφή και οι τιμές

Μετά από μία περίοδο σιωπής και κλινικής κατάθλιψης τη δεκαετία του ’80, επανήλθε το 1993 με το «Insight» (γνωστό και ως «Morning has Broken») που απέσπασε θετικές κριτικές.

Στη συνέχεια συνεργάστηκε με την ολλανδική εταιρεία BR Music για την παραγωγή των δίσκων «Immortel», «Serenade» και «In Holland», χρησιμοποιώντας ποικίλα εθνικά και ηλεκτρονικά στυλ.

Συνεχίζοντας τις ηχογραφήσεις και τις περιοδείες, ο Ντέμης Ρούσσος την άνοιξη του 2002 έκανε μία επιτυχημένη περιοδεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, όταν η συλλογή «Forever and Ever» έφτασε στο Νο. 20 των charts.

Από το 2006 έως το 2008 συμμετείχε στην περιοδεία «Âge Tendre Et Têtes De Bois» που περιελάμβανε τραγουδιστές με επιτυχία στη Γαλλία τις δεκαετίες του ’60 και ΄70.

Το Σεπτέμβριο του 2013, ο Ντέμης Ρούσσος παρασημοφορήθηκε από τη Γαλλική Δημοκρατία με τον τίτλο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής, σε τελετή που παρατέθηκε στην πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα.

Ο Ρώσος αστρονόμος Timur Krjačko (Τιμούρ Κριάτσκο) έδωσε το όνομά του (279226 Demisroussos) στον αστεροειδή κύριας ζώνης που ανακάλυψε στις 24 Οκτωβρίου 2009 από το Ειδικό Αστροφυσικό Αστεροσκοπείο της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών που βρίσκεται κοντά στην πόλη Ζελεντσούσκαγια.

Demis Roussos - From Souvenirs to Souvenirs

Τα τελευταία χρόνια και ο θάνατός του

Η τελευταία ηχογράφηση σε στούντιο του Ντέμη Ρούσσου ήταν το «Demis» που κυκλοφόρησε στις 11 Μαΐου 2009.

Στις 25 Ιουνίου 2010 πραγματοποίησε την πρώτη εμφάνιση του στην Ελλάδα μετά από 37 χρόνια, μία συναυλία στο Ηρώδειο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, τα εισιτήρια της οποίας εξαντλήθηκαν σε λίγες ώρες.

Την ίδια χρονιά στις 7 Αυγούστου ο Ντέμης Ρούσσος πραγματοποίησε ίσως την τελευταία του συναυλία στην Ελλάδα στο αρχαίο θέατρο Δίου, στα πλαίσια του 39ου Φεστιβάλ Ολύμπου. Μάλιστα αποχαιρέτησε τον κόσμο με το «Velvet Mornigs» στο οποίο τον συνόδευσε η τοπική Ορχήστρα Νέων Δίου, με είκοσι και πλέον μπουζούκια.

Για πολλά χρόνια ο Ντέμης Ρούσσος αντιμετώπιζε προβλήματα με το βάρος του. Τον Ιούνιο του 1980 ζύγιζε 147 κιλά, όταν και ξεκίνησε μία δίαιτα με την οποία έχασε 50 κιλά σε 10 μήνες.

Το 1982, συνυπέγραψε το βιβλίο «Αδυνατίστε και παραμείνετε αδύνατο»ι σε συνεργασία με τη στενή του φίλη Βερονίκ Σκαβινσκά, όπου μιλούσε ειλικρινά για τα προβλήματα του με την παχυσαρκία.

Κατά τη διάρκεια μίας δύσκολης περιόδου τη δεκαετία του ’80 όταν οι κυκλοφορίες του δεν σημείωναν πλέον επιτυχία έπασχε από κλινική κατάθλιψη.

Ο Ντέμης Ρούσσος πέθανε σε ηλικία 69 ετών το πρωί της 25ης Ιανουαρίου 2015, ενώ νοσηλευόταν στο νοσοκομείο.

Demis Roussos - Forever and Ever

Διαφήμιση

Τελευταία Νέα

KATSEYE: Αποκαλύπτουν την τρυφερή πλευρά τους με το «Touch»

Ένα ονειρικό μουσικό ταξίδι με τις KATSEYE. Μετά τη δυναμική...

Η Ariana Grande σχεδιάζει περιοδεία: «Μου λείπουν πολύ οι θαυμαστές μου»

Η Ariana Grande ολοκλήρωσε την τελευταία περιοδεία της λίγο...

Eminem εναντίον Slim Shady σε ένα εκρηκτικό τετ-α-τετ

Ο Eminem τα βάζει με τον Slim Shady. Ο Eminem...

Eminem εναντίον Slim Shady σε ένα εκρηκτικό τετ-α-τετ

Ο Eminem τα βάζει με τον Slim Shady. Ο Eminem μπορεί να «σκότωσε» τον Slim Shady στο νέο άλμπουμ του...

Top Stories

«Το Καλοκαίρι Μας»: Ο Κωνσταντίνος Αργυρός κυκλοφορεί νέο τραγούδι – έκπληξη

Ο Κωνσταντίνος Αργυρός τραγουδά για τους καλοκαιρινούς έρωτες. Ο Κωνσταντίνος...

«Άσ’ Τους Να Λένε»: Ο Νίκος Βέρτης κυκλοφορεί νέο τραγούδι

«Άσ' Τους Να Λένε», τραγουδά ο Νίκος Βέρτης...

Judas Priest και Bruce Dickinson συγκλόνισαν το Release Athens 2024 – Φωτογραφίες

Οι Judas Priest και ο Bruce Dickinson πρωταγωνίστησαν σε...

Eminem: Ντεμπούτο στο No. 1 του Billboard 200 για το «The Death Of Slim Shady (Coup de Grâce)»

Το ενδέκατο άλμπουμ του Eminem που κατακτά την κορυφή...

Eurovision 2025: Ποιες είναι οι δύο ελβετικές πόλεις που διεκδικούν τον διαγωνισμό

Αυτές είναι οι δύο πόλεις της Ελβετίας που πέρασαν...