Η επιστήμη εξηγεί: Γιατί η ζωντανή μουσική είναι καλύτερη από την ηχογραφημένη μουσική

Η επιστήμη έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που οι μουσικόφιλοι γνωρίζουν εδώ και χρόνια για τη ζωντανή μουσική.

Εάν κάτι μας έμαθε το λουκέτο στον πολιτιστικό τομέα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ήταν η ζωτική σημασία της ζωντανής μουσικής σκηνής, τόσο για τις τοπικές οικονομίες όσο και για την ψυχική υγεία των μουσικόφιλων.

Ίσως περάσατε την πανδημία παρακολουθώντας εικονικές συναυλίες μέσω του διαδικτύου, προσπαθώντας απελπισμένα να πείσετε τον εαυτό ότι ήσασταν στριμωγμένοι στο αγαπημένο σας μικρό μουσικό στέκι ή σε μία συναυλία του αγαπημένου σας καλλιτέχνη.

Αλλά τι είναι ακριβώς αυτό που κάνει τη ζωντανή μουσική τόσο συναρπαστική; Λοιπόν, όπως με τα περισσότερα πράγματα, η επιστήμη έχει την απάντηση.

Διαφήμιση

Υπάρχει σίγουρα κάτι ξεχωριστό στην εμπειρία της μουσικής μέσα σε ένα ζωντανό περιβάλλον.

Ακόμα κι αν ξοδεύατε όλες τις οικονομίες σας για να αποκτήσετε το πιο προηγμένο και επαγγελματικό σύστημα hi-fi στον κόσμο, δεν θα μπορούσατε ποτέ να πλησιάσετε πραγματικά την ακριβή αναπαραγωγή του ήχου ή της ατμόσφαιρας μιας συναυλίας.

Άλλωστε, η ζωντανή μουσική δεν είναι μόνο η μουσική αυτή καθ’αυτή. Είναι η ατμόσφαιρα, η χαρά του να μοιράζεσαι τη μουσική που αγαπάς με φίλους και αγνώστους.

Η ζωντανή εκτέλεση ενός τραγουδιού είναι συχνά εντελώς διαφορετική από την ηχογραφημένη εκδοχή, αφού προστίθενται νέες διαστάσεις στην έκφραση και την ερμηνεία ενός καλλιτέχνη.

Διαφήμιση

Όταν παρακολουθείς έναν καλλιτέχνη ζωντανά, μπορείς να αναπτύξεις μία αίσθηση σύνδεσης μαζί του, κάτι δυσκολεύεται να πετύχει μία υπηρεσία streaming, αλλά ακόμα και τα φυσικά μέσα αναπαραγωγής – ένα CD ή ένα βινύλιο.

Φαίνεται, όμως, ότι η υπεροχή της ζωντανής μουσικής δεν βασίζεται απλά σε συναισθηματικές ιδέες για τις κοινές εμπειρίες ή τη δημιουργία αναμνήσεων με φίλους.

Σύμφωνα με τον κόσμο της επιστήμης, ο ανθρώπινος εγκέφαλος αντιδρά πολύ διαφορετικά όταν ακούει μουσική ζωντανά παρά μέσω ηχογράφησης.

Η δυναμική φύση της ζωντανής μουσικής, η οποία οφείλεται στην αλληλεπίδραση καλλιτέχνη και κοινού δημιουργεί μία μοναδική νευρολογική ανταπόκριση.

Νευροεπιστήμονες από τα Πανεπιστήμια της Ζυρίχης και του Όσλο θέλησαν να κατανοήσουν πώς επηρεάζει το μυαλό η ζωντανή μουσική.

Διαφήμιση

Οι επιστήμονες διεξήγαγαν ένα πείραμα που παρακολουθούσε την εγκεφαλική δραστηριότητα των συμμετεχόντων ενώ άκουγαν μία ζωντανή εκτέλεση πιάνου και μία ηχογραφημένη εκτέλεση πιάνου.

Τα αποτελέσματα έδειξαν σαφώς ότι η ζωντανή μουσική πυροδοτεί βαθύτερες συναισθηματικές αντιδράσεις, οι οποίες εστιάζονται στην αμυγδαλή, την περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τα συναισθήματα.

Τα αποτελέσματα του πειράματος, τα οποία δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό PNAS, έδειξαν ότι, ανεξάρτητα από το ύφος ή τη διάθεση, η ζωντανή μουσική ενεργοποιούσε την αμυγδαλή στον εγκέφαλο περισσότερο από την ηχογραφημένη μουσική.

Επιπλέον, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η ζωντανή μουσική επιτρέπει στους ακροατές να παρακολουθούν και να αναλύουν τον τόνο και τον ρυθμό σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από την ηχογραφημένη μουσική.

Φυσικά, το πείραμα απέχει πολύ από την εμπειρία μιας συναυλίας για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά παρόλα αυτά είναι χρήσιμο για να εξηγήσει τη δυναμική φύση της ζωντανής μουσικής.

Είναι η απόδειξη ότι η μουσική δεν περιορίζεται στα ηχεία, αλλά αγγίζει και επηρεάζει τον άνθρωπο με τρόπους που η επιστήμη μόλις αρχίζει να κατανοεί.

Η επιστήμη έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που οι μουσικόφιλοι γνωρίζουν εδώ και χρόνια: η ζωντανή μουσική αποτελεί μία ασύγκριτη εμπειρία, η οποία αγγίζει τόσο το συναίσθημα όσο και τον νου με τρόπους που η ηχογραφημένη μουσική δεν μπορεί.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα περάσετε ένα βράδυ στριμωγμένοι σε ένα νυχτερινό κέντρο, σε ένα θέατρο ή σε ένα φεστιβάλ γεμάτο με χαμογελαστούς και ιδρωμένους θεατές, να θυμάστε ότι η εμπειρία αυτή κυριολεκτικά διεγείρει την εγκεφαλική δραστηριότητα.

Όποιος δεν έχει πάει σε ένα μουσικό φεστιβάλ πιθανότατα θα δυσκολευτεί να πιστέψει ότι η ζωντανή μουσική αυξάνει την εγκεφαλική δραστηριότητα, αλλά η επιστήμη σπάνια λέει ψέματα.

Διαφήμιση

Τελευταία Νέα

Γιατί ο Noel Gallagher θεωρούσε τους Oasis εμπόδιο στην καριέρα του

Αν δεν είχαν διαλυθεί οι Oasis, ο Noel Gallagher...

Ariana Grande και Cynthia Erivo μαγεύουν με τις φωνές τους στο trailer του «Wicked»

Η Ariana Grande και η Cynthia Erivo ενώνουν με...

Ο ZAYN λύνει τη σιωπή του για τον αρραβώνα με την Perrie Edwards: «Δεν ήξερα τίποτα»

«Ήμουν αρραβωνιασμένος και δεν ήξερα τίποτα τότε», δηλώνει ο...

Η Cardi B δεν θα κυκλοφορήσει φέτος το νέο άλμπουμ της

Η αναμονή για το δεύτερο άλμπουμ της Cardi B...

Οι Travis συναντούν τον Chris Martin και τον Brandon Flowers στο «Raze The Bar»

Οι Travis συναντούν τους φίλους τους σε μία φανταστική τελευταία βραδιά στο αγαπημένο τους στέκι. Οι Travis αποκαλύπτουν το «Raze...

Top Stories

Η Μαρίνα Σάττι κυκλοφορεί το νέο EP «P.O.P.» – Μία ελληνική ανατροπή

Η Μαρίνα Σάττι πρωταγωνιστεί στην επέλαση της ελληνικής «P.O.P.»...

Kendrick Lamar: Το «Not Like Us» κάνει ντεμπούτο στο No. 1 του Billboard Hot 100

Το τέταρτο No. 1 στην καριέρα του Kendrick Lamar. Η...

Ο Childish Gambino κυκλοφορεί το νέο άλμπουμ «Atavista»

Το προτελευταίο άλμπουμ του Donald Glover ως Childish Gambino. Ο...

Eurovision 2024: Ανακοινώθηκε η βαθμολογία των Ημιτελικών – Η θέση Ελλάδας και Κύπρου

Ανακοινώθηκε η βαθμολογία των χωρών στους δύο ημιτελικούς της...

Eurovision 2024: Νικήτρια η Ελβετία με το Nemo – Στην 11η θέση η Ελλάδα

Η Ελβετία είναι η μεγάλη νικήτρια της Eurovision 2024. Ο...