Eurovision 2024: Πάνω από 1.000 Σουηδοί καλλιτέχνες ζητούν τον αποκλεισμό του Ισραήλ

Η Robyn και οι First Aid Kit που υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή προς την EBU για τον αποκλεισμό του Ισραήλ από την Eurovision 2024. 

Πάνω από 1.000 Σουηδοί καλλιτέχνες ζητούν με ανοιχτή επιστολή τους να αποκλειστεί το Ισραήλ από τον φετινό Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision.

Μετά την αιφνιδιαστική επίθεση των δυνάμεων της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, που προκάλεσαν τον θάνατο 1.200 ανθρώπων, το Ισραήλ προχώρησε σε αντίποινα προς τη Γάζα, συνεχίζοντας μέχρι σήμερα τις ανελέητες επιθέσεις.

Σύμφωνα με το Al Jazeera, οι επιθέσεις των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 26.637 ανθρώπους στη Γάζα και έχουν αφήσει τραυματισμένους άλλους 65.387 ανθρώπους.

Διαφήμιση

Η Robyn, ο Fever Ray και οι First Aid Kit είναι μεταξύ των καλλιτεχνών που υπέγραψαν μία ανοιχτή επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU), ζητώντας να μην επιτραπεί στο Ισραήλ να συμμετάσχει στον φετινό Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, ο οποίος πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Μάλμε της Σουηδίας από τις 7 έως τις 11 Μαΐου.

«Το γεγονός ότι χώρες που θέτουν τον εαυτό τους υπεράνω του ανθρωπιστικού δικαίου είναι ευπρόσδεκτες να συμμετέχουν σε διεθνείς πολιτιστικές εκδηλώσεις ευτελίζει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και καθιστά τα δεινά των θυμάτων αόρατα», σημειώνεται στην επιστολή.

«Το να επιτρέπεται η συμμετοχή του Ισραήλ υπονομεύει όχι μόνο το πνεύμα του διαγωνισμού αλλά και ολόκληρη την αποστολή της κοινής ωφέλειας. Στέλνει επίσης το μήνυμα ότι οι κυβερνήσεις μπορούν να διαπράττουν εγκλήματα πολέμου χωρίς συνέπειες», αναφέρεται.

«Ως εκ τούτου, απευθύνουμε έκκληση στην EBU: Αποκλείστε το Ισραήλ από τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2024», καταλήγει η επιστολή.

Διαφήμιση
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Eurovision 2024: Σοκ στην Ολλανδία - Έρευνα κατά του Joost Klein από την EBU - Στον αέρα η συμμετοχή του στον τελικό

Εκτός από τη Robyn και τον Fever Ray, την ανοιχτή επιστολή προς την EBU έχουν υπογράψει επίσης γνωστοί Σουηδοί καλλιτέχνες όπως οι Viagra Boys, DJ Seinfeld, Refused και Kite.

Σε μία παρόμοια κίνηση προχώρησαν επίσης νωρίτερα τον Ιανουάριο πάνω από 1.400 επαγγελματίες της φινλανδικής μουσικής βιομηχανίας, οι οποίοι υπέγραψαν αίτημα με το οποίο ζητούν να αποβληθεί το Ισραήλ από την Eurovision 2024 λόγω των «εγκλημάτων πολέμου» στη Γάζα.

Σε διαφορετική περίπτωση, ζήτησαν από τη Φινλανδία να αποσύρει τη συμμετοχή της από τη φετινή διοργάνωση.

Απαντώντας στην επιστολή, ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Σουηδίας SVT μοιράστηκε μία δήλωση στην οποία ανέφερε ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες των καλλιτεχνών, αλλά τόνισε ότι δεσμεύεται από την απόφαση της EBU.

Η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση, η οποία περιγράφεται ως «ένας μη πολιτικός οργανισμός» που είναι «αφοσιωμένος στην τήρηση των αξιών της κοινής ωφέλειας», είχε απαγορεύσει στη Ρωσία να συμμετάσχει στην Eurovision το 2022 μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Διαφήμιση

Το 2021, η EBU απέβαλε τη Λευκορωσία από την Eurovision επειδή υπέβαλε δύο τραγούδια που κρίθηκε ότι παραβίασαν τους κανόνες του διαγωνισμού όσον αφορά το πολιτικό περιεχόμενο.

Οι φωνές που ζητούν τον αποκλεισμό του Ισραήλ από τον 68ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision είναι πολλές σε όλη την Ευρώπη και πληθαίνουν καθώς πλησιάζει ο Μάιος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα The Times Of Israel, η Ένωση Συνθετών και Στιχουργών της Ισλανδίας κάλεσε επίσης τη χώρα να μη συμμετάσχει στον φετινό διαγωνισμό στη Σουηδία, εκτός αν απαγορευτεί η συμμετοχή του Ισραήλ.

Η ένωση τόνισε σε δήλωσή της ότι αισθάνεται «καθήκον να πάρει θέση ενάντια στον πόλεμο και τη δολοφονία αμάχων και αθώων παιδιών».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Ο φρουρός της Taylor Swift επέστρεψε στο Ισραήλ για να πολεμήσει τη Χαμάς
Διαφήμιση

Τελευταία Νέα

Ο ZAYN έδωσε την πρώτη του συναυλία μετά τους One Direction

Ο ZAYN απέφευγε τις ζωντανές εμφανίσεις εδώ και εννέα...

Ο Diddy ζητά συγγνώμη για το σοκαριστικό βίντεο με τον ξυλοδαρμό της Cassie

Ο Diddy δήλωσε «αποφασισμένος να γίνει καλύτερος άνθρωπος». Ο Sean...

Eurovision 2024: Το Nemo καταγγέλλει τα «δύο μέτρα και δύο σταθμά» του διαγωνισμού

«Ίσως η Eurovision χρειάζεται λίγη επιδιόρθωση κάθε τόσο», δήλωσε χαρακτηριστικά το Nemo. Η Ελβετία αναδείχθηκε νικήτρια του Διαγωνισμού Τραγουδιού της...

Top Stories

Άννα Βίσση: Ακούστε το νέο τραγούδι «Χρυσόψαρα»

Η Άννα Βίσση κάνει για ακόμα μία φορά την...

Billie Eilish: Ξαναγράφει τους κανόνες της pop με το νέο άλμπουμ «Hit Me Hard And Soft»

Η Billie Eilish πειραματίζεται και ωριμάζει καλλιτεχνικά στα 10...

Η Μαρίνα Σάττι κυκλοφορεί το νέο EP «P.O.P.» – Μία ελληνική ανατροπή

Η Μαρίνα Σάττι πρωταγωνιστεί στην επέλαση της ελληνικής «P.O.P.»...

Kendrick Lamar: Το «Not Like Us» κάνει ντεμπούτο στο No. 1 του Billboard Hot 100

Το τέταρτο No. 1 στην καριέρα του Kendrick Lamar. Η...

Ο Childish Gambino κυκλοφορεί το νέο άλμπουμ «Atavista»

Το προτελευταίο άλμπουμ του Donald Glover ως Childish Gambino. Ο...