Eurovision 2024: Έξι χώρες – και η Ελλάδα – απείλησαν να αποχωρήσουν 25 λεπτά πριν τον τελικό

Η ΕΡΤ υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν είχε κανένα σχέδιο αποχώρησης από τον τελικό της Eurovision 2024.

Έξι χώρες απείλησαν να αποχωρήσουν από τον τελικό της Eurovision 2024, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, λίγα λεπτά πριν την έναρξή του, σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα.

Ο 68ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision, ο οποίος διεξήχθη στο Μάλμε της Σουηδίας στις 7,9 και 11 Μαΐου, βρέθηκε στο επίκεντρο πολιτικών αντιδράσεων εξαιτίας της συμμετοχής του Ισραήλ ενώ συνεχίζεται ο πόλεμος στη Γάζα και πολλαπλασιάζεται ο αριθμός των νεκρών.

Πολλοί διαγωνιζόμενοι, όπως η Bambie Thug από την Ιρλανδία και ο Olly Alexander από το Ηνωμένο Βασίλειο, πιέστηκαν να μποϊκοτάρουν τη διοργάνωση σε ένδειξη αλληλεγγύης με την Παλαιστίνη.

Διαφήμιση

Σε μία κοινή δήλωσή τους, όμως, επιβεβαίωσαν τη φιλοπαλαιστινιακή στάση τους υπέρ της Παλαιστίνης, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν θα προχωρήσουν σε μποϊκοτάζ του διαγωνισμού.

Η αντιπαράθεση οξύνθηκε ακόμα περισσότερο όταν οι διοργανωτές της Eurovision ανακοίνωσαν ότι διατηρούσαν το δικαίωμα να απομακρύνουν παλαιστινιακές σημαίες και τα σύμβολα υπέρ της Παλαιστίνης από τη φετινή διοργάνωση, υπερασπιζόμενοι για άλλη μία φορά την απόφασή τους να μην αποκλείσουν το Ισραήλ λόγω του πολέμου στη Γάζα.

Το Ισραήλ προκρίθηκε τελικά στον τελικό και πριν την έναρξη της βραδιάς, η διαγωνιζόμενή του, Eden Golan, δήλωσε ότι «τίποτα δεν θα την αποτρέψει» από το να εκπροσωπήσει τη χώρα της στη Eurovision.

Παρά τις αντιδράσεις και τις διαμαρτυρίες, ο τελικός της Eurovision 2024 ολοκληρώθηκε με νικήτρια την Ελβετία και το Nemo – τον πρώτο non-binary νικητή στην ιστορία του διαγωνισμού.

Διαφήμιση

Πάνω από δύο εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση της Eurovision 2024, διάφορα μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν ότι η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU) απέφυγε οριακά την αποχώρηση πολλών χωρών την τελευταία στιγμή πριν τον τελικό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Η Μαρίνα Σάττι για την Eurovision: «Θέλω να κάνουμε κάτι που να αντιπροσωπεύει τη νέα Ελλάδα»

Σύμφωνα με τη νορβηγική εφημερίδα VG, όπως αναφέρει WiwiBloggs, έξι χώρες σκέφτηκαν να αποχωρήσουν μόλις 25 λεπτά πριν την έναρξη του τελικού της Eurovision 2024. Αυτές ήταν η νικήτρια Ελβετία, καθώς και η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Νορβηγία, το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και η Ελλάδα.

Αν όλεw είχαν αποχωρήσει, στον τελικό θα συμμετείχαν μόνο 19 χώρες, αφήνοντας τον τελικό της Eurovision 2024 με σχεδόν 20 λεπτά κενού προγράμματος την τελευταία στιγμή.

Ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της αποχώρησης ήταν ο Magnus Børmarkτου συγκροτήματος Gåte, το οποίο εκπροσώπησε τη Νορβηγία στον φετινό διαγωνισμό τραγουδιού.

«Σκεφτόμασταν να αποχωρήσουμε μέχρι την τελευταία στιγμή. Πολλοί από εμάς αντιδράσαμε στο γεγονός ότι το Ισραήλ είχε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει τη Eurovision ως δικό του πολιτικό εργαλείο», εξήγησε ο κιθαρίστας.

Διαφήμιση

«Το κοινό μας σημείο ήταν ότι δεν θέλαμε να συμμετάσχουμε στη Eurovision για να χρησιμοποιηθούμε και να στιγματιστούμε ως μία μηχανή προπαγάνδας πολέμου από το Ισραήλ», τόνισε.

«Συμμετείχαμε για να δημιουργήσουμε έναν χώρο όπου μπορούμε να ενωθούμε μέσω της μουσικής – σε μία πολιτική κατάσταση όπου ο καθένας διαλέγει πλευρά και μισεί ο ένας τον άλλον», συνέχισε.

«Έδειχνε σαν να υπήρχαν άλλοι κανόνες για το Ισραήλ και άλλοι κανόνες για τους υπόλοιπους… Κάτι δεν πάει καλά όταν το βιώνεις. Οι καλλιτέχνες δεν θα έπρεπε να συμμετέχουν σε έκτακτες συναντήσεις με την EBU», πρόσθεσε.

Άλλος ένα καλλιτέχνης που εξέφρασε έντονα την αντίθεσή του στη συμμετοχή του Ισραήλ στη Eurovision 2024 και σκέφτηκε να αποχωρήσει από τη διοργάνωση ήταν η Bambie Thug, η οποία αναγκάστηκε να αφαιρέσει από την εμφάνισή της τις λέξεις «κατάπαυση του πυρός» και «ελευθερία για την Παλαιστίνη», που είχε γράψει με μπογιά πάνω στα σώμα χρησιμοποιώντας ένα μεσαιωνικό αλφάβητο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Καταπέλτης η Bambie Thug: «Η EBU δεν αντιπροσωπεύει τη Eurovision»

Μετά τον διαγωνισμό, η Bambie Thug δεν έκρυψε την απογοήτευσή της, δηλώνοντας ότι «η EBU δεν αντιπροσωπεύει τη Eurovision».

Η σουηδική εφημερίδα Aftonbladet ανέφερε ότι ο αριθμός των καλλιτεχνών που ήθελαν να αποχωρήσουν από τη Eurovision κορυφώθηκε την ημέρα του τελικού, με «όλη την ημέρα να μετατρέπεται σε μία μαραθώνια συνάντηση αντιμετώπιση κρίσης» για την EBU και τη σουηδική δημόσια ραδιοτηλεόραση SVT.

Μέχρι στιγμής παραμένουν άγνωστα όσα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και γιατί οι έξι χώρες τελικά αποφάσισαν να συμμετάσχουν στον τελικό.

Η EΡΤ, ωστόσο, αρνήθηκε οποιοδήποτε σχέδιο απόσυρσης της Ελλάδας από τον τελικό της Eurovision 2024, όπου κατέκτησε την 11η θέση με τη Μαρίνα Σάττι και το τραγούδι «ZARI».

Εκπρόσωπος της ΕΡΤ δήλωσε στην ιστοσελίδα Eurovisionfun: «Δεν συζητήσαμε ποτέ ούτε σκεφτήκαμε να αποχωρήσουμε από τον διαγωνισμό για κανένα λόγο. Το δημοσίευμα (της VG) είναι ανακριβές, τουλάχιστον όσον αφορά την Ελλάδα».

Διαφήμιση

Τελευταία Νέα

KATSEYE: Αποκαλύπτουν την τρυφερή πλευρά τους με το «Touch»

Ένα ονειρικό μουσικό ταξίδι με τις KATSEYE. Μετά τη δυναμική...

Η Ariana Grande σχεδιάζει περιοδεία: «Μου λείπουν πολύ οι θαυμαστές μου»

Η Ariana Grande ολοκλήρωσε την τελευταία περιοδεία της λίγο...

Eminem εναντίον Slim Shady σε ένα εκρηκτικό τετ-α-τετ

Ο Eminem τα βάζει με τον Slim Shady. Ο Eminem...

Ο Damon Albarn δεν συμφωνεί με την απαγόρευση κινητών τηλεφώνων στις συναυλίες του Bob Dylan

«Αν αρχίσεις να απαγορεύεις πράγματα, πού θα σταματήσεις;», αναρωτήθηκε ο Damon Albarn. Ο Damon Albarn αποστασιοποιήθηκε από τη συνεχώς αυξανόμενη...

Top Stories

«Το Καλοκαίρι Μας»: Ο Κωνσταντίνος Αργυρός κυκλοφορεί νέο τραγούδι – έκπληξη

Ο Κωνσταντίνος Αργυρός τραγουδά για τους καλοκαιρινούς έρωτες. Ο Κωνσταντίνος...

«Άσ’ Τους Να Λένε»: Ο Νίκος Βέρτης κυκλοφορεί νέο τραγούδι

«Άσ' Τους Να Λένε», τραγουδά ο Νίκος Βέρτης...

Judas Priest και Bruce Dickinson συγκλόνισαν το Release Athens 2024 – Φωτογραφίες

Οι Judas Priest και ο Bruce Dickinson πρωταγωνίστησαν σε...

Eminem: Ντεμπούτο στο No. 1 του Billboard 200 για το «The Death Of Slim Shady (Coup de Grâce)»

Το ενδέκατο άλμπουμ του Eminem που κατακτά την κορυφή...

Eurovision 2025: Ποιες είναι οι δύο ελβετικές πόλεις που διεκδικούν τον διαγωνισμό

Αυτές είναι οι δύο πόλεις της Ελβετίας που πέρασαν...