Η Grimes κάνει μία ανησυχητική πρόβλεψη για την τεχνητή νοημοσύνη στη μουσική

Η Grimes εκτιμά ότι η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στη μουσική «θα διαμορφώσει πιθανότατα όλα τα μυαλά για το υπόλοιπο του κόσμου».

Η συζήτηση για τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης στη μουσική βιομηχανία συνεχίζεται με ένταση και η Grimes μίλησε για την επίδραση που μπορεί να έχει στον μελλοντικό ήχο της μουσικής.

Ενώ πολλοί καλλιτέχνες είναι επικριτικοί για τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης, η Καναδή τραγουδίστρια μοιάζει να είναι μία μοναχική φωνή που μάχεται υπέρ της τεχνητής νοημοσύνης.

Ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Grimes αυτοπροβάλλεται ως υποστηρίκτρια της τεχνητής νοημοσύνης. Άλλωστε, έχει ήδη παρουσιάσει την πλατφόρμα GrimesAI, η οποία επιτρέπει σε οποιονδήποτε να δημιουργεί μουσική με ΤΝ χρησιμοποιώντας τη φωνή της ως βάση.

Διαφήμιση

Το project συνοδεύεται και από έναν λογαριασμό στο X (πρώην Twitter), που δημοσιεύει τις σκέψεις της εκδοχής της Grimes που δημιουργήθηκε από τεχνητή νοημοσύνη.

Ωστόσο, ορισμένοι ισχυρίζονται ότι ο λογαριασμός ανήκει στην ίδια την Grimes, η οποία χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη ως δικαιολογία για να δημοσιεύσει κάποιες από τις πιο παράξενες σκέψεις της.

Η 36χρονη τραγουδίστρια μίλησε στη νέα σειρά ντοκιμαντέρ «Μια Σύντομη Ιστορία του Μέλλοντος» (A Brief History Of The Future) του PBS, η οποία χρησιμοποιεί την ιστορία, την επιστήμη και απρόσμενη αφήγηση για να διευρύνει την κατανόησή μας σχετικά με τον αντίκτυπο που θα έχουν οι επιλογές που κάνουμε σήμερα στον αύριο μας.

«Νομίζω επειδή είμαστε όλοι ζωντανοί, θεωρούμε δεδομένο ότι μπορώ να σκεφτώ, έχω αυτονομία και μπορώ να νιώθω. Πιστεύω ότι το σύμπαν είναι άδειο και ήσυχο και θέλει να ξυπνήσει και να γεμίσει με όμορφα πράγματα», είπε η Grimes.

Διαφήμιση
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Το TikTok δοκιμάζει λειτουργία δημιουργίας τραγουδιών μέσω τεχνητής νοημοσύνης

Στη συνέχεια, η τραγουδίστρια υπενθύμισε πώς η τεχνολογία έχει ήδη αλλάξει το τοπίο της μουσικής βιομηχανίας, επιτρέποντας στους ανθρώπους να δημιουργούν μουσική από τα υπνοδωμάτιά τους.

«Όταν ξεκίνησα να κάνουν μουσική, συνέβαινε μία επανάσταση στην παραγωγή μουσικής, περισσότεροι άνθρωποι μπορούσαν να δημιουργούν μουσική στο σπίτι με τους υπολογιστές τους και πιστεύω ότι υπήρξε ένας τεράστιος εκδημοκρατισμός του ποιος επιτρεπόταν να φτιάχνει μουσική, κάτι που εγώ εκμεταλλεύτηκα στο έπακρο», ανέφερε.

«Ήταν αποκλειστικά παράγωγο της τεχνολογίας», συμπλήρωσε.

Ενώ είναι αλήθεια ότι η δυνατότητα δημιουργίας μουσικής από το υπνοδωμάτιό σου ανέδειξε μία ποικιλία απίστευτων καλλιτεχνών, η τεχνητή νοημοσύνη μοιάζει να είναι μία εντελώς διαφορετική ιστορία, καθώς δεν είναι ικανή για πρωτότυπη σκέψη.

Παρόλα αυτά, η Grimes συνδέει την επανάσταση του διαδικτύου στην παραγωγή μουσικής με τις πιθανές αλλαγές που θα λάβουν χώρα με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.

Διαφήμιση

«Ξέρετε, όταν βλέπω μερικά από τα νέα πράγματα που έρχονται με την τεχνητή νοημοσύνη, όλα αυτά που πρόκειται να ξεσπάσουν, όταν όλοι έχουν τα ίδια εργαλεία που μπορούν να δημιουργήσουν πράγματα επαγγελματικής ποιότητας, τότε θα δείτε το πραγματικό ταλέντο να φτάνει στην κορυφή», υποστήριξε.

«Αν υπάρξει ποτέ στιγμή που θα πρέπει να νιώσουμε ότι έχουμε σκοπό, πιστεύω ότι αυτή είναι τώρα, γιατί αυτό που κάνουμε στα πράγματα που δημιουργούμε τις επόμενες δεκαετίες πιθανότατα θα διαμορφώσει όλα τα μυαλά για το υπόλοιπο του κόσμου», πρόσθεσε.

Το ανησυχητικό είναι ότι η Grimes πιθανόν να έχει δίκιο. Η τεχνητή νοημοσύνη θα γίνεται όλο και πιο παρούσα στη σύγχρονη κοινωνία και στην καθημερινή μας ζωή.

Για τη δημιουργική βιομηχανία, στην οποία ανήκει η Grimes, αυτό είναι αρκετά ανησυχητικό. Αν η παραγωγή, η σύνθεση και η εκτέλεση μουσικής μπορούν να γίνουν όλα από υπολογιστές, για πόσο καιρό θα συνεχίσουν οι δισκογραφικές εταιρείες να πληρώνουν καλλιτέχνες και παραγωγούς;

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Η Grimes απαντά στην κριτική ότι είναι «ναζί»: «Είμαι υπερήφανη για τη λευκή κουλτούρα»

Ευτυχώς, προς το παρόν, η τεχνητή νοημοσύνη δεν έχει ακόμη αποκτήσει ακόμη το ανθρώπινο συναίσθημα και επομένως δεν μπορεί να αντικαταστήσει την έντονη συγκίνηση της δημιουργίας τραγουδιών από τους ανθρώπους.

Ωστόσο, αν η Grimes έχει δίκιο, τότε αυτό θα μπορούσε να αλλάξει πολύ σύντομα.

Η Grimes έχει γίνει μία από τις πιο δυναμικές φωνές στη μουσική βιομηχανία που υποστηρίζει την ΤΝ, έχοντας πρόσφατα διαθέσει πάνω από 200 τραγούδια GrimesAI για χρήση από δημιουργούς περιεχομένου σε οποιαδήποτε πλατφόρμα.

Πέρυσι, κυκλοφόρησε επίσης λογισμικό που μιμούνταν τη φωνή της, ώστε να μπορέσει να τη χρησιμοποιήσει όποιος επιθυμεί στα τραγούδια του.

Τον Δεκέμβριο, χάρισε τη φωνή της σε ένα νέο παιχνίδι τεχνητής νοημοσύνης για παιδιά που ονομάζεται «Grok», ένα λούτρινο παιχνίδι που μπορεί να μιλήσει.

Grimes on creative potential and the importance of what comes next. #Grimes #pbs #shorts

Διαφήμιση

Τελευταία Νέα

Η Χάρις Αλεξίου στα billboards της Times Square στη Νέα Υόρκη

Η Χάρις Αλεξίου είναι η νεότερη πρέσβειρα της Ελλάδας...

Harry Styles: Σε φυλάκιση καταδικάστηκε η γυναίκα που του έστειλε 8.000 κάρτες σε έναν μήνα

Ορισμένες από τις κάρτες είχαν γαμήλιο θέμα και δύο...

Η RAYE καταγγέλλει τις «διαβολικές» πρακτικές της «χειριστικής» μουσικής βιομηχανίας

«Οι δημιουργοί πρέπει να αμείβονται σωστά - τελεία και παύλα». Η RAYE μίλησε για τις «διαβολικές» πρακτικές μέσα στη μουσική...

Top Stories