Η ιστορία του πρώτου άλμπουμ ηλεκτρονικής μουσικής

Το άλμπουμ που άνοιξε μία νέα πύλη προς τη δημιουργικότητα.

Πριν τη δεκαετία του 1960, η ηλεκτρονική μουσική είχε τις ρίζες της κυρίως σε πειραματικές και πρωτοποριακές συνθέσεις, που συχνά δημιουργούνταν με τη χρήση ηλεκτρονικού εξοπλισμού όπως ταλαντωτές, μαγνητόφωνα και συνθεσάιζερ.

Η Musique concrète, που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1940, περιλάμβανε την αναδιάρθρωση ηχογραφημένων ήχων για τη δημιουργία νέων ήχων. Όλα αυτά τα καινοτόμα σχέδια ανθούσαν, αλλά τίποτα δεν μπορούσε να προβλέψει την τεράστια αντίδραση στο «Silver Apples of the Moon» του Morton Subotnick το 1967.

Το «Silver Apples of the Moon» θεωρείται ευρέως ως ο πρώτος ηλεκτρονικός δίσκος στην ιστορία, λόγω του τολμηρού άλματος του Subotnick σε αχαρτογράφητα νερά.

Διαφήμιση

Το έργο του Subotnick, που δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου σε συνθεσάιζερ Buchla, απέφυγε τις παραδοσιακές μουσικές δομές και προτίμησε ένα χαλί απόκοσμων ήχων, προσφέροντας στους ακροατές ένα καθηλωτικό ταξίδι μέσα σε ένα ηχητικό μωσαϊκό, διαφορετικό από οτιδήποτε είχαν ακούσει ξανά.

Το «Silver Apples of the Moon» ηχογραφήθηκε σε διάστημα 13 μηνών και ήταν προϊόν της ακλόνητης αφοσίωσης του Morton Subotnick.

Περνούσε μέχρι και δέκα ώρες την ημέρα δουλεύοντας τις συνθέσεις, με στόχο να δημιουργήσει κάτι που δεν είχε κάνεις κανείς άλλος, ούτε θα μπορούσε να αντιγράψει. Η ηχητική επεξεργασία ήταν το πάθος του από τα φοιτητικά του χρόνια και τον οδήγησε στον Don Buchla.

Αφού έλαβε μία επιχορήγηση από το Ίδρυμα Rockefeller μαζί με τον φίλο και συνάδελφο μουσικό του Ramon Sender, ο Morton Subotnick ανέθεσε στον Don Buchla να δημιουργήσει κάτι που άλλαξε τον τρόπο δημιουργίας μουσικής, βασισμένο στον χειρισμό των συχνοτήτων παρά στις παραδοσιακές μουσικές νότες.

Διαφήμιση

«Για μένα, αυτή ήταν η Ημέρα Μηδέν για την εξέλιξη της μουσικής», θυμάται ο Subotnick, θεωρώντας την εφεύρεση του συνθεσάιζερ ως μία νέα πύλη προς τη δημιουργικότητα.

Το 1955, ο Morton Subotnick έγινε φιλοξενούμενος καλλιτέχνης στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Ένα βράδυ τον πλησίασε ο Jac Holzman της Nonesuch Records για να δημιουργήσει ένα ηλεκτρονικό άλμπουμ για την εταιρεία, προσφέροντάς του 500 δολάρια.

Νομίζοντας ότι αστειευόταν, ο Subotnick αρνήθηκε και τον έδιωξε. Την επόμενη μέρα, αφού ανακάλυψε μία κυκλοφορία της Nonesuch Records με κοντσέρτα του Bach στη συλλογή του, συνειδητοποίησε πως είχε χάσει μία τεράστια ευκαιρία και βυθίστηκε στην απογοήτευση.

Προς έκπληξή του, ωστόσο, ο Holzman επέστρεψε σύντομα και του πρόσφερε 1.000 δολάρια για να δημιουργήσει ένα ηλεκτρονικό άλμπουμ για την εταιρεία.

Ο Morton Subotnick δέχτηκε και ξεκίνησε να δουλεύει το «Silver Apples of the Moon», το οποίο έγραψε ιστορία ως το πρώτο ηλεκτρονικό άλμπουμ που κυκλοφόρησε από μία μεγάλη δισκογραφική εταιρεία.

Διαφήμιση

Παρά την επιτυχία που γνώρισε μετά την κυκλοφορία του, ο Subotnick δεν καταλάβαινε πλήρως τι έκανε όσο το δημιουργούσε.

«Δε γνώριζα σκόπιμα ποια αποτελέσματα ήθελα», εξήγησε.

Όπως ισχυρίστηκε, ήξερε ότι η μουσική του ξεκινούσε «μια νέα περίοδο για τη σύνθεση, όπου ο συνθέτης είχε τη δυνατότητα να είναι καλλιτέχνης στο στούντιο», αλλά εκεί ακριβώς έγκειται η δυσκολία.

«Προσέφερα κάτι που δεν είναι εύκολο να γίνει, αλλά αυτό ήταν το νόημα», πρόσθεσε.

Ίσως το πιο εντυπωσιακό με το «Silver Apples of the Moon» είναι ότι εξακολουθεί να είναι επίκαιρο.

Κάποιοι μπορεί βρουν την έλλειψη δομής και την τάση του να χάνει την πορεία του λίγο παράταιρη, αλλά τελικά παραμένει η επιτομή του απεριόριστου κόσμου της ηλεκτρονικής μουσικής.

Συχνά κινείται ανάμεσα σε ανάλαφρες νότες και πιο βαρείς, απόκοσμους ήχους, αλλά αυτό το επίπεδο πειραματισμού είναι ακριβώς η γοητεία του.

Silver Apples of the Moon - Pt. A

Silver Apples of the Moon - Pt. B

Διαφήμιση

Τελευταία Νέα

Γιατί ο Noel Gallagher θεωρούσε τους Oasis εμπόδιο στην καριέρα του

Αν δεν είχαν διαλυθεί οι Oasis, ο Noel Gallagher...

Ariana Grande και Cynthia Erivo μαγεύουν με τις φωνές τους στο trailer του «Wicked»

Η Ariana Grande και η Cynthia Erivo ενώνουν με...

Ο ZAYN λύνει τη σιωπή του για τον αρραβώνα με την Perrie Edwards: «Δεν ήξερα τίποτα»

«Ήμουν αρραβωνιασμένος και δεν ήξερα τίποτα τότε», δηλώνει ο...

Η Cardi B δεν θα κυκλοφορήσει φέτος το νέο άλμπουμ της

Η αναμονή για το δεύτερο άλμπουμ της Cardi B...

Serj Tankian: Οι δημιουργικές διαφορές στους System Of A Down και η πιθανότητα περιοδείας

Ο Serj Tankian των System Of A Down σχολίασε τις σχέσεις του με τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος. Ο Serj...

Top Stories

Η Μαρίνα Σάττι κυκλοφορεί το νέο EP «P.O.P.» – Μία ελληνική ανατροπή

Η Μαρίνα Σάττι πρωταγωνιστεί στην επέλαση της ελληνικής «P.O.P.»...

Kendrick Lamar: Το «Not Like Us» κάνει ντεμπούτο στο No. 1 του Billboard Hot 100

Το τέταρτο No. 1 στην καριέρα του Kendrick Lamar. Η...

Ο Childish Gambino κυκλοφορεί το νέο άλμπουμ «Atavista»

Το προτελευταίο άλμπουμ του Donald Glover ως Childish Gambino. Ο...

Eurovision 2024: Ανακοινώθηκε η βαθμολογία των Ημιτελικών – Η θέση Ελλάδας και Κύπρου

Ανακοινώθηκε η βαθμολογία των χωρών στους δύο ημιτελικούς της...

Eurovision 2024: Νικήτρια η Ελβετία με το Nemo – Στην 11η θέση η Ελλάδα

Η Ελβετία είναι η μεγάλη νικήτρια της Eurovision 2024. Ο...