John Barbata: Πέθανε ο ντράμερ των Jefferson Starship

Ο John Barbata διέγραψε μία μακρά καριέρα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970.

Ο John Barbata, ο ντράμερ που έπαιξε σε κλασικές ηχογραφήσεις των The Turtles, Jefferson Starship και Crosby, Stills, Nash & Young, πέθανε σε ηλικία 79 ετών.

Οι Jefferson Starship απέτισαν φόρο τιμής στον Barbata μία ανάρτησή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Λυπούμαστε βαθιά που μαθαίνουμε για τον θάνατο του σπουδαίου John Barbata, του αρχικού ντράμερ των Jefferson Starship. Οι σκέψεις μας είναι με την οικογένειά του, τους φίλους του και τους θαυμαστές του. Αναπαύσου εν ειρήνη, Johnny!», σχολίασαν.

Διαφήμιση

Ο John Barbata πέθανε στις 8 Μαΐου, όπως ανέφερε πρώτο το Best Classic Bands. Τα αίτια του θανάτου δεν έχουν γίνει γνωστά.

Οι Jefferson Airplane έγραψαν επίσης για τον ντράμερ: «Γνωστός για το εξαιρετικό του ταλέντο, ο John άφησε το στίγμα του στον κόσμο της μουσικής παίζοντας με συγκροτήματα όπως οι The Turtles, Crosby, Stills, Nash & Young, Jefferson Airplane και Jefferson Starship».

Το 1972, κατά τη διάρκεια διαλείμματος των CSN&Y, ο David Crosby σύστησε τον John Barbata στους Jefferson Airplane, οι οποίοι τον προσέλαβαν αμέσως.

Μπορείτε να ακούσετε τη δεξιοτεχνία του John Barbata στα ντραμς στο τελευταίο άλμπουμ του συγκροτήματος, «Long Live John Silver», καθώς και στο live album «Thirty Seconds Over Winterland».

Διαφήμιση

Ο John Barbata γεννήθηκε στο Νιού Τζέρσεϊ και μετακόμισε σε νεαρή ηλικία στη νότια Καλιφόρνια, όπου ξεκίνησε ως ντράμερ σε surf-rock συγκροτήματα στις αρχές της δεκαετίας του ’60.

Οι The Turtles, ένα χρόνο μετά την επιτυχημένη διασκευή του «It Ain’t Me, Babe» το 1965, επιστράτευσαν τον Barbata για να αντικαταστήσει τον αρχικό ντράμερ τους Don Murray.

Λίγο μετά την ένταξή του στους The Turtles, ο John Barbata και το συγκρότημα ηχογράφησαν τη Νο. 1 επιτυχία τους «Happy Together», ενώ ακολούθησε μία άλλη επιτυχία, το «She’d Rather Be With Me».

Ο Barbata παρέμεινε ντράμερ των The Turtles για τα τελευταία τρία άλμπουμ του συγκροτήματος με επικεφαλής τους Flo & Eddie, το «Happy Together» του 1967, το «The Turtles Present the Battle of the Bands» του 1968 – στο οποίο συνυπέγραψε την επιτυχία «Elenore» – και το «Turtle Soup» του 1969.

Λίγο μετά τη διάλυση των The Turtles το 1970, ο John Barbata κλήθηκε να αντικαταστήσει τον ντράμερ των Crosby, Stills, Nash & Young, συνοδεύοντας το συγκρότημα σε μία σειρά συναυλιών που καταγράφηκαν στο live album «4 Way Street».

Διαφήμιση

Το συγκεκριμένο άλμπουμ περιλάμβανε την αυθεντική ζωντανή εκδοχή του τραγουδιού διαμαρτυρίας «Ohio» του Neil Young.

Οι CSN&Y διαλύθηκαν προσωρινά μετά το «4 Way Street», αλλά ο John Barbata παρέμεινε στον κύκλο των μελών του: συμμετείχε στο «Time Fades Away» του Neil Young, στο «Songs for Beginners» του Graham Nash, στο άλμπουμ του Stephen Stills το 1970 και σε άλλους δίσκους.

Το 1972, ο John Barbata κλήθηκε, κατόπιν προτροπής του David Crosby, να πλαισιώσει την κλασική σύνθεση των Jefferson Airplane και ηχογράφησε μαζί τους το άλμπουμ «Long John Silver».

Στη συνέχεια, πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας του ’70 με την ανασυγκροτημένη εκδοχή των Jefferson Airplane, τους Jefferson Starship.

Ο John Barbata έπαιξε ντραμς σε τέσσερις δίσκους του συνεχώς μεταβαλλόμενου συγκροτήματος, το «Dragon Fly» του 1974, το «Red Octopus» του 1975 (που περιείχε την επιτυχία «Miracles»), το «Spitfire» του 1976 και το «Earth» του 1978.

Μετά από ένα τροχαίο ατύχημα το 1978 και μία περίοδο αποκατάστασης ενός έτους, αναγκάστηκε να αποχωρήσει από το συγκρότημα.

Ο ντράμερ έγινε αργότερα γνωστός για την περίφημη απόφασή του να αρνηθεί την πρόταση να ενταχθεί στους Eagles ενώ συνόδευε τους Crosby, Stills, Nash & Young.

«Ο (David) Geffen ήρθε και μου είπε: “Υπάρχει ένα νέο συγκρότημα που σχηματίζεται και θέλουν να γίνεις μέλος του. Λέγονται Eagles”. Εγώ είπα: “Ποιοι στο καλό είναι οι Eagles; Δεν τους έχω ακούσει ποτέ”», περιέγραψε στους Phoenix New Times το 2014.

Μετά τη θητεία του στους Jefferson Starship, ο John Barbata αποσύρθηκε σε μεγάλο βαθμό από τη μουσική βιομηχανία, μετακομίζοντας τελικά στην Ada της Οκλαχόμα.

Το 2005 κυκλοφόρησε την αυτοβιογραφία του με τίτλο «The Legendary Life of a Rock Star Drummer».

«Έχω ιστορίες εκεί για τη συνάντηση με τους Beatles, τον Elvis… Συνάντησα ακόμη και τον Albert Einstein όταν ήμουν παιδί», δήλωσε στην Ada News το 2010.

Διαφήμιση

Τελευταία Νέα

KATSEYE: Αποκαλύπτουν την τρυφερή πλευρά τους με το «Touch»

Ένα ονειρικό μουσικό ταξίδι με τις KATSEYE. Μετά τη δυναμική...

Η Ariana Grande σχεδιάζει περιοδεία: «Μου λείπουν πολύ οι θαυμαστές μου»

Η Ariana Grande ολοκλήρωσε την τελευταία περιοδεία της λίγο...

Eminem εναντίον Slim Shady σε ένα εκρηκτικό τετ-α-τετ

Ο Eminem τα βάζει με τον Slim Shady. Ο Eminem...

Η Halsey πήρε την έγκριση της Britney Spears για να χρησιμοποιήσει το «Lucky» στο νέο τραγούδι της

«Δεν θα τολμούσα καν να το κάνω χωρίς την έγκρισή της», σχολίασε η Halsey. Η Halsey θα κυκλοφορήσει στις 26...

Top Stories

«Το Καλοκαίρι Μας»: Ο Κωνσταντίνος Αργυρός κυκλοφορεί νέο τραγούδι – έκπληξη

Ο Κωνσταντίνος Αργυρός τραγουδά για τους καλοκαιρινούς έρωτες. Ο Κωνσταντίνος...

«Άσ’ Τους Να Λένε»: Ο Νίκος Βέρτης κυκλοφορεί νέο τραγούδι

«Άσ' Τους Να Λένε», τραγουδά ο Νίκος Βέρτης...

Judas Priest και Bruce Dickinson συγκλόνισαν το Release Athens 2024 – Φωτογραφίες

Οι Judas Priest και ο Bruce Dickinson πρωταγωνίστησαν σε...

Eminem: Ντεμπούτο στο No. 1 του Billboard 200 για το «The Death Of Slim Shady (Coup de Grâce)»

Το ενδέκατο άλμπουμ του Eminem που κατακτά την κορυφή...

Eurovision 2025: Ποιες είναι οι δύο ελβετικές πόλεις που διεκδικούν τον διαγωνισμό

Αυτές είναι οι δύο πόλεις της Ελβετίας που πέρασαν...